Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

19. 04. 2015. 16:27 >> 16:20
3

POKRENUT POSTUPAK

Lovćen osiguranje i Sava Montenegro pod lupom

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) pokrenula je ispitni postupak protiv Lovćen osiguranja i Sava Montenegro, radi utvrđivanja postojanja akata koji za cilj ili posljedicu mogu imati spriječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije.

Agencija je, u zaključku koji je donijela početkom marta, pozvala sve pojedince i kompanije koje raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu biti od značaja za pravilno i potpuno utvrđivanje činjenica u tom postupku, da joj ih dostave.

Kada je u pitanju utvrđivanje postojanja akata, radi se o Ugovoru o međusobnim odnosima kod zajedničkog nastupa na tržištu osiguranja koji su Lovćen osiguranje i Sava Montenegro zaključili 28. marta 2013. godine.

Takođe, u pitanju su i ugovori o zajedničkom nošenju i raspodjeli rizika za osiguranje imovine Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) koji su zaključeni 28. marta 2013. godine i 22. aprila prošle.

Iz AZZK su objasnili da su u postupku analize uslova konkurencije na tržištu nabavke usluga životnog i neživotnog osiguranja javnih preduzeća Crne Gore u postupcima javnih nabavki, naložili CGES-u da dostavi podatke i dokumentaciju koju su dostavili ponuđači u otvorenom postupku javne nabavke od 19. februra 2013. godine i 31. marta prošle.

Predstavnici CGES-a su, kako se navodi dostavili gore navedene ugovore.

Pored navedenih ugovora, CGES je dostavio i svu drugu traženu dokumentaciju u vezi sa predmetima javne nabavke.

„Na osnovu uvida u dostavljene ugovore, Agencija je utvrdila da su njima definisani uslovi zajedničkog nastupa na tržištu osiguranja za koje ugovorne strane iskažu i u pisanoj formi postignu dogovor. Definisani su i međusobni odnosi kod zajedničkog nastupa na tržištu osiguranja prema pozivima za javnu nabavku CGES-a“, rekli su iz AZZK.

Ugovorima su, kako su dodali, definisani predmet, način podnošenja ponude, način i obim nošenja i raspodjele rizika, vlastiti udjeli, način zaključivanja osiguranja, obračun premija osiguranja između ugovornih strana, prijava i procjena štete, način obračuna i isplata nastalih šteta, rezervacija štete i prenosne premije osiguranja, kao i obrađivačka provizija lidera i drugi elementi ugovora.

Iz AZZK su podsjetili da je Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđeno da su zabranjeni i ništavni akti koji za cilj ili posljedicu imaju ili mogu imati spriječavanje, ograničavanje ili narušavanje konkurencije na relevantnom tržištu.

AZZK će, prema riječima njenih predstavnika, shodno tome sprovesti postupak ocjene zakonitosti zaključenih ugovora između Lovćen osiguranja i Sava Montenegro.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније