Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 04. 2015. 08:46 >> 08:39

INDUSTRIJSKI RAZVOJ

Kujović: Strategija do kraja godine

Strategija, odnosno politika industrijskog razvoja Crne Gore za narednih pet godina, koju priprema Vlada, biće završena do decembra, saopštio je pomoćnik ministra ekonomije, Dragan Kujović.

Njome će se, kako je Kujović kazao Pobjedi, definisati i specifični programi podrške kako bi se unaprijedio industrijski razvoj, privukle investicije, finansije za modernizaciju industrije i strukturno prilagođavanje.

Kujović, koji je i šef Radne grupe za poglavlje 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, rekao je da su promjene koje se pripremaju u skladu sa smjernicama industrijske politike EU.

"Poglavlje 20, koje je otvoreno među prvima, 13. decembra 2013. godine, u dobroj mjeri je usaglašeno s pravnom tekovinom EU. Ocijenjeno je tada da je Crna Gora pripremila veliki broj programskih dokumenata od značaja za razvoj industrije i preduzetništva koji uzimaju u obzir načela EU”, rekao je Kujović.

On je naveo da čvrsto vjeruje da će, uz dobar tempo kojim su krenuli, postići da to bude i jedno od prvih poglavlja koje će privremeno zatvoriti, čemu će u velikoj mjeri doprinijeti izrada dokumenta Industrijska politika Crne Gore i njena primjena.

Prema njegovim riječima, neophodna su dalja unaprijeđenja i prilagođavanja standarima EU u oblasti preduzetništva i industrijske politike.

"Promjene u oblasti malih i srednjih preduzeća će biti u skladu sa EU aktom o malim preduzećima u okviru deset definisanih indikatora sa posebnim akcentom na preporuke izvještaja koji će uslijediti za ovu godinu. Ovo podrazumijeva dalje unaprijeđenje poslovnog okruženja, podrške start up biznisu, pružanje savjetodavnih usluga, jačanje inovacija, konkurentnosti i izvoza, poboljšanje pristupa finansijama", naveo je Kujović.

I pored činjenice da se intenzivno radi na poboljšanju poslovne klime za mala i srednja preduzeća, Kujović navodi da je stav preduzetnika da najveće barijere predstavljaju administrativne procedure, opštinski i državni porezi i takse, procedure za izdavanje dozvola, naplata potraživanja i nelikvidnost.

"Omogućavanje jednošalterske registracije privrednih subjekata i elektronskog podnošenja zahtjeva i dokumentacije za registraciju on-line putem je posebno unaprijeđeno. Obezbijeđena je jedinstvena baza u kojoj je oko 530 različitih licenci. Omogućena je objedinjena naplata poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i elektronsko plaćanje većeg broja poreza”, podsjetio je Kujović.

Skraćeni su i, kako je dodao, rokovi za postupanje resornih organa za procedure za izdavanje građevinske dozvole po principu one stop shop-a, a u toku su reforme u cilju smanjenja naknade za pružanje komunalnih usluga i eliminacije naknade za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova od opštine.

“Pojednostavljena je realizacija ugovora i pravosnažnih sudskih presuda prelaskom u nadležnost javnih izvršitelja, čime je omogućena brža naplata potraživanja. Nedavno je usvojena Uredba o podsticanju direktnih investicija", rekao je Kujović.

Prema njegovim riječima, ono što je od posebnog značaja za preduzetnike u dijelu poreske reforme koja će se sprovoditi u narednom periodu je unaprijeđenje fiskalnog okvira za razvoj biznisa i novih investicija, što treba da rezultira smanjenjem sive ekonomije i poreskih potraživanja.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније