Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

27. 04. 2015. 14:46 >> 14:39

KREDIT ZA AUTOPUT

Kamatu plaćamo od ove godine

Naknada na gorivo uvedena je sada jer Crna Gora, iako kredit za autoput počinje da vraća za šest godina, ima obavezu da plaća kamatu na zajam čim se on povuče, objašnjeno je iz Ministarstva finansija.

 

Iz Ministarstva podsjećaju da se novac za finansiranje autoputa obezbjeđuje 85 odsto iz kineskog kredita i 15 odsto iz budžeta Crne Gore.

„Povlačenjem kredita nastaje i obaveza plaćanja kamate, tako da država Crna Gora ima obaveze za finansiranje autoputa i prije dospjeća za plaćanje glavnice“, rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Kamata za povučeni kredit, u skladu sa ugovorom sa kineskom Exim bankom, plaća se polugodišnje i to 21. januara i jula svake godine.

„Prvo povlačenje sredstava očekuje se krajem aprila ove godine, dok će iznos kamate zavisiti od iznosa povučenih sredstava i broja dana koji će biti korišćeni za obračun“, rekli su iz Ministarstva.

Ugovorom o kreditu, zaključenim između Vlade Crne Gore i kineske Exim banke, definisano je da će se kredit vraćati u 28 jednakih rata.

Iz Ministarstva su kazali da će visina rate zavisiti od ukupnog povučenog iznosa.

„Ukoliko bi se povukla sva sredstva kredita, iznos svake rate iznosio bi oko 33,71 milion eura. Podsjećamo da, prva rata kredita, na naplatu stiže za šest godina, odnosno po isteku grejs perioda“, naveli su iz Ministarstva.

Dopunom Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je Vlada usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

Dopuna Uredbe počela je da se primjenjuje 20. aprila kada su cijene goriva povećane sedam centi.

Od naknade će se pet centi izdvajati za izgradnju autoputa, a dva centa za finansiranje reprezentativnog sporta.

„Kada je riječ o odluci određivanja nadležnosti nad upravljanjem prihodima ubranim po ovom osnovu, ista će biti blagovremeno donijeta u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti“, rekli su iz Ministarstva.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније