Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 04. 2015. 15:40 >> 15:36

POZITIVNA OCIJENILA

Predlog zakona o eksproprijaciji neustavan

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, predaće u skupštinsku proceduru izmjene Predloga dopune Zakona o eksproprijaciji, jer je on, kako tvrde u toj partiji, neustavan i ugrožava garantovano pravo privatne svojine.

Iz Pozitivne su najavili da će Jasavić u skupštinsku proceduru predati i predloge izmjena zakona o parničnom i o vanparničnom postupku.

„Činjenica je da su promjene zakona o eksproprijaciji neophodne, jer je taj postupak neefikasan i predstavlja biznis barijeru. Međutim, Predlog Vlade je neustavan, jer ugrožava Ustavom garantovano pravo na mirno uživanje prava privatne svojine i izaziva pravnu nesigurnost, što je neprihvatljivo“, navodi se u saopštenju Pozitivne.

Predloženim izmjenama, kako su objasnili, predviđeno je da se građanima mora platiti pravična naknada za eksproprisanu imovinu, koju odredi sud, hitnim postupkom, a ne na način na koji je predložila Vlada.

Iz Pozitivne su kazali da tek nakon pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i dokaza o isplaćenoj naknadi, korisnik eksproprijacije može upisati prava svojine na eksproprisanoj nepokretnosti.

„Da bismo obezbijedili pravnu sigurnost građana i njihove imovine i istovremeno donosili efikasne odluke i otklonili biznis barijere, koje su evidentne zbog sadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, rad u organima uprave, Ministarstvu finansija i sudovima mora biti maksimalno profesionalan i efikasan“, naveli su predstavnici Pozitivne.

Oni su dodali da sa postojećim zakonskim rješenjima predviđenim zakonoma o eksproprijaciji, o parničnom i o vanparničnom postupku to nije moguće postići.

„Predloženim izmjenama Pozitivna postupke vezane za eksproprijaciju pred organima uprave, sudovima i Vladom čini efikasnim“, saopštili su iz Pozitivne.

Oni su kazali da se u cilju otklanjanja biznis barijera u toj oblasti, predloženim izmjenama Predloga zakona o eksproprijaciji skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, a postupak proglašava hitnim.

„Po hitnom postupku odlučuju nadležni prvostepeni organ, Ministarstvo finansija i Upravni sud u postupcima protiv akta Vlade o utvrđivanju javnog interesa“, rekli su predstavnici Pozitivne Crne Gore.

Predloženim izmjenama Zakona o vanparničnom postupku se, kako je objašnjeno, ubrzava postupak za određivanje naknade za eksproprijaciju i izbjegava uočeni problem eventualne zloupotrebe procesnih ovlašćenja kroz izbjegavanje dostave.

„To predstavlja svojevrsnu opstrukciju postupka za naknadu, koja šteti javnom interesu i to se mora spriječiti“, naveli su iz Pozitivne.

Prema predlogu Pozitivne, u vanparničnom postupku u vezi naknade za eksproprijaciju, sud treba da angažuje stranci advokata po službenoj dužnosti, sa liste koju dostavi Advokatska komora.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku predviđa se, kako su naveli iz Pozitivne, da se u predmetima za određivanje naknade za eksproprisanu nepokretnost ročišta zakazuju za onoliko dana, koliko je dovoljno da se rasprava održi u kontinuitetu.

Pozitivne je predložila Sudskom savjetu i nadležnim sudovima da razmotre mogućnost da se u postupcima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost, angažovanim sudijama, koji sude u tim predmetima, umanji sudijska norma, zbog značaja tih predmeta.

Iz Pozitivne su najavili da će o detaljima predloženih izmjena sva tri zakona poslanici Pozitivne govoriti na sjutrašnjoj konferenciji za novinare, koja će biti održana u prostorijama Skupštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније