Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 04. 2015. 18:17 >> 18:10
2

MINISTAR IVANOVIĆ

Zadovoljan reorganizacijom Vektre Jakić

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće da zavodi red u oblasti koncesija na šume u državnom vlasništvu i da podržava projekte u drvopreradi koji donose investicije, nova radna mjesta i izvoz proizvoda od drveta, poručio je ministar Petar Ivanović.

On je danas, tokom radne posjete Opštini Pljevlja, posjetio kompaniju Vektra Jakić i dva manja koncesionara – firme Maradom i Javor International.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Ivanović je kazao da rezultati koje postiže najveća kompanija Vektra Jakić, ali i drvoprerađivački potencijali manjih firmi, pokazuju da politika u toj oblasti ide u pravom smjeru, jer podržava preradu, a destimuliše izvoz oblovine iz Crne Gore.

On je rekao da je zadovoljan što se plan reorganizacije u Vektri Jakić odvija kako je to predviđeno na sastanku sa povejeriocma, i da je u međuvremenu zabilježeno povećanje broja radnih mjesta, rast investicija, obim proizvodnje i rast izvoza.

“Za razliku od Vektre iz koje izlaze prerađevine od drveta, zloba, pakost i podmetanja nijesu izašli iz glava onih koji uporno nastoje da sruše ovaj projekat. Imamo namjeru da zavedemo red koliko god je moguće u oblast šumarstva i drvoprerađivačke industrije”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, sa ozbiljnim partnerima mora se raditi na dug rok, “jer je ovo ozbiljna investicija, koja zahtjeva pažljivo planiranje”.

“A sa onima koji su do sada zloupotrebljavali mogućnost korišćenja koncesija, što se tiče mene kao ministra i mojih saradnika, neće biti posebnog uvažavanja, jer izvoziti trupce iz Crne Gore, podmetati da to rade drugi i kršiti ugovore neće moći”, poručio je Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo, u cilju destimulisanja izvoza oblovine iz Crne Gore izmijenilo Zakon o šumama u dijelu davanja većeg ovlašćenja inspekciji da može da sankcioniše one koji ne poštuju koncesione ugovore, ali i u dijelu zahtjeva za posjedovanjem sertifikata o porijeklu drveta.

Vlasnik kompanije Vektra Jakić, Dragan Brković, rekao je da su od posljednje posjete ministra urađeni ozbiljni pomaci u ispunjavanju investicionog plana i postizanju projektovanih kapaciteta, da je zaposleno 200 radnika i da se ovih dana kompletiraju nova radna mjesta za peletaru.

Brković je rekao da su prošlog utorka počeli intenzivno sa izvozom proizvoda od drveta i da očekuje da će u ovoj godini biti završena prva faza investicija u Vektri.

„U prvoj fazi primarne proizvodnje će raditi 350 radnika, ali sa tim nije završena investicija. Uradili smo projekte i tehnologiju za finalnu proizvodnju za fabriku kuća, prozora vrata i za završetak energetskog bloka na biomasu, a u susret toplifikaciji grada i fabrike. Kada se i taj dio zaokruži ukupno će biti zaposleno 466 radnika. Na eksploataciji šume i povezanim djelatnostima, ovaj sistem bi trebao da vuče oko 1,1 hiljadu radnika“, precizirao je Brković.

On je odbacio špekulacije da Vektra izvozi oblovinu, tvrdeći da su plod podmetanja pojedinih medija i nevladinih organizacija, kao i koncesionara koji su, kako je naveo, shvatili da će zavođenjem reda u toj oblasti izgubiti interese.

„Vektra Jakić nijedan tehnički trupac nije izvezla. Naprotiv, u septembru prošle godine smo na lokalnim medijima objavili spremnost da platimo sve trupce koji izlaze preko granice na Jabuci, po cijenama po kojima izlaze iz zemlje. Inače smo u nedostatku tehničkog trupca, jer od 140 hiljada metara kubnih koliko je koncesioni ugovor imamo 60 hiljada tehničkog trupca. Sve ostalo je celulozno drvo i saniratrna sječa. Ne možemo da opstanemo da tim, a ne da izvozimo“, kazapo je Brković.

I vlasnik pogona za preradu drveta Maridom, Vuko Marić, smatra da trgovina oblovinom ugrožava ne samo državni interes, nego i poslovanje malih koncesionara i drvoprerađivača.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ta firma je primjer da se drvo može prerađivati u Crnoj Gori i izvoziti.

“Iz Maridoma, koji zapošljava oko 30 radnika, rezana građa za potrebe građevinske industrije izvozi se za Kosovo, Albaniju, Srbiju i Makedoniju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posjeta Ivanovića Pljevljima bila je prilika za razgovor sa predsjednikom opštine Mirkom Đačićem, sa kojim je razgovarao o završenim projektima iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i o poboljšanju putne infrastrukture.

“Saopšteno je da je u prošloj godini više od milion eura novca iz budžeta Ministarstva transferisano korisnicima subvencija na ovom prostoru, za premije za mlijeko, stočarima, vještačko osjemenjavanje, nove zasade pod žiraticama, voćnjake, staračke naknade i ostale oblike podrške kroz javne pozive”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније