Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

02. 05. 2015. 12:44 >> 12:37

NEOPHODNO DJELOVATI

Prevaranti vrebaju domaće trgovce

Prevarne radnje u internacionalnim transakcijama rapidno se šire, zbog čega je neophodno uložiti napor na međunarodnom nivou kako bi se spriječilo da one dalje ugrožavaju uzajamno povjerenje učesnika, ocijenjeno je na seminaru u Privrednoj komori (PKCG).

 

Član Komisije za bankarsku tehniku i praksu Međunarodne trgovinske komore, Cvijeta Anđelković je, na seminaru o prevarama sa instrumentima finansiranja u međunarodnim transakcijama, kazala da unaprijeđenjem trgovine i instrumenata koji se koriste učesnici nijesu zaštićeni od prevaranata.

“Zbog nestašice finansijskih sredstava, usljed finansijiske krize, u svijetu su prevaranti ponovo dobili vjetar u leđa. Njihove žrtve su oni koji traže sredstva, a ponekad i investitori koji žele da plasiraju novac i ostvare dobru kamatu. Najveći primjeri prevara su u zemljama gdje se premješta proizvodnja, gdje je jeftinija radna snaga, kao na primjer u Kini”, rekla je Anđelković na seminaru koji je u srijedu održan u PKCG.

Ona je govorila o prevarama sa instrumentima finansiranja prvoklasnih banaka, prije svega na garancije, akreditive i mjenice i podsjetila da je međunarodna trgovina u svijetu u uzlaznoj liniji.

“Procjenjuje se da će 2020. godine iznositi oko 30 triliona američkih dolara. U Međunarodnoj trgovinskoj komori se uvijek ističe da su banke te koje bi trebalo da podrže firme i isprate tako značajan promet u trgovini finasiranjem, odnosno instrumentima koji su im na raspolaganju i koji se stalno unaprijeđuju”, saopštila je Anđelković.

Ona je dodala da ni Balkan nije pošteđen prevarnih radnji.

“Svuda u svijetu ima prevara, ali u posljednje vrijeme je najviše prevarnih ponuda u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U Srbiji je nedavno bila jedna porudžbina konca iz Kine, koja nije bila obezbijeđena dobrim dokumentom. Kada je stigla u Beograd, u vrećama je umjesto konca bio pijesak”, navela je Anđelković.

Ona je kazala da je, u tom slučaju, kupac izgubio znatna sredstva, jer se nije dovoljno obezbijedio pravim dokumentima da dobije ono što je poručio, što je mogao uraditi samo preko svoje banke.

Do prevara, prema riječima Anđelković, dolazi i uz učešće banaka, koje osmišljavaju prevaru za svog klijenta.

Ona je dodala da se na nivou Međunarodne trgovinske komore u posljednje vrijeme mnogo pažnje posvećuje edukaciji, jer je to način na koji se može više saznati o tome kakve sve prevarne radnje postoje u svijetu.

Ona je upozorila da prevaranti često koriste pogrešnu terminologiju, kao i da se otkrivanjem tih termina učesnici na tržštu mogu zaštiti od prevare.

Ona je trgovcima u međunarodnom prometu savjetovala da uspostave dobru saradnju sa svojom bankom, koja bi trebalo da ih uputi na način na koji da se zaštite od prevare, tako što će u finansijskoj klauzuli ugovora izabrati najbolji mehanizam obezbjeđenja ili plaćanja.

Ona je upozorila i da prevaranti dobro prate kako ko posluje, da su informisani gdje je nestašica finansijskih sredstava, a gdje se ne posvećuje potrebna pažnja instrumentima finansiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније