Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 05. 2015. 19:13 >> 19:06

LUKŠIĆ U BRISELU

Han: CG važna u regionalnom povezivanju

Crna Gora nastavlja da predvodi proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, ocijenio je danas evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. On je, na Konferenciji o prošrenju, u Briselu, na kojoj je učestvovao i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, izrazio očekivanje da će naša zemlja odigrati značajnu ulogu u afirmisanja agende regionalnog povezivanja. „Povezivanje je ključni faktor ekonomskog rasta, kreiranja radnih mjesta i privlačenja novih investicija”, objasnio je Han.

„Tješnja ekonomska saradnja i čvršće povezivanje zemalja regiona najbolji je put za ubrzanje ekonomskog rasta“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Naglasio je naročito da zemlje Zapadnog Balkana, da bi privukle strane investitore, moraju eliminisati poslovne barijere, ukinuti suvišne propise i obezbijediti da važeći propisi budu jasni i jednostavni za primjenu.

Na konferenciji, koja je okupila visoke zvaničnike Evropske komisije, poslanike Evropskog parlamenta, šefove diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, kao i zvaničnike Austrije i Njemačke, diskutovano je o procesu proširenja i regionalnoj saradnji kao pokretačima ekonomskog rasta i infrastrukturnog povezivanja zemalja regiona.

Johanes Han je ukazao na značaj regionalne saradnje i infrastrukturnog povezivanja za dalji ekonomski rast i napredak regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati, čija zemlja predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, izrazio je očekivanje da EU posveti više pažnje prostoru Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je upravo jasna evropska perspektiva glavni pokretač reformi, ekonomskog rasta i saradnje u regionu.

Lukšić je izrazio zadovoljstvo dogovorom koji su premijeri i šefovi diplomatija zemalja regiona postigli u pogledu utvrđivanja mreže ključnih infrastrukturnih projekata koji će se realizovati uz podršku Evropske unije. „Ova infrastrukturna mreža će povezati glavne gradove, ekonomske centre i glavne luke regiona, a samim tim i povezati region sa Evropskom unijom“. S tim u vezi, izrazio je očekivanje da će konkretni infrastrukturni projekti biti predstavljeni na konferenciji u Beču u avgustu ove godine.

Lukšić je, takođe, naglasio da bogato kulturno nasljeđe zemalja Zapadnog Balkana predstavlja značajan resurs za ekonomski rast i međunarodnu afirmaciju evropskih vrijednosti zemalja regiona. U tom smislu, izrazio je zahvalnost na podršci koju je crnogorska inicijativa „Kultura za integracije i razvoj“ dobila na sastanku nacionalnih koorinatora za Ipu i Savjeta za regionalnu saradnju prošle nedjelje u Draču.

Dan regionalne saradnje organizovali su Savjet za regionalnu saradnju, Evropski fond za Balkan i predstavništvo pri Evropskoj uniji njemačke savezne države Baden-Virtemberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније