Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 04. 2013. 22:32 >> 22:31
1

PORESKA UPRAVA

Kontrole donijele 97,27 miliona eura

Poreska uprava je u prošloj godini obavila 2,2 hiljade kontrola i oko deset hiljada provjera, a ukupni finansijski efekti po tom osnovu iznosili su 97,27 miliona eura.

Predstavnici odjeljenja za inspekcijsku kontrolu PU je nepravilnosti utvrdila kod 1,76 hiljada kontrola, odnosno 79,7 odsto ukupnog broja. Nepravilnosti nije bilo kod 448 slučajeva.

“U prošloj godini obavljeno je 10,05 hiljada provjera, od čega se 4,64 hiljade odnosilo na provjere posjedovanja i upotrebe poreskih registar kasa“, navodi se u izvještaju o radu PU za prošlu godinu u koji je agencija Mina-business imala uvid.

PU je obavila i 1,5 hiljada provjera poreza na dodatu vrijednost i akciza, 133 provjere po osnovu registracije, dok je ostalih provjera bilo 3,76 hiljada.

 

„Broj kontrola poreza na dobit u odnosu na ukupan broj kontrola iznosi 17,6 odsto, što se može smatrati nedovoljnim, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je od 387 kontrola u 236 utvrđena korekcija poreza“, navodi se u izvještaju.

Ukupan iznos korekcije je bio 1,77 miliona eura.

U narednom periodu, kako su saopštili predstavnici PU, kontroli poreza na dobit preduzeća neophodno je posvetiti više pažnje.

Iz PU su kazali da je u prošloj godini obavljeno i 640 kontrola PDV-a, od čega su u 525 slučajeva utvrđene korekcije u ukupnom iznosu od 13,05 miliona eura.

„S obzirom na značaj ove vrste poreza za budžetske prihode, u narednom periodu potrebno je intezivirati tu vrstu kontrola“, poručili su iz PU.

PU je u prošloj godini obavila i 820 kontrola poreza na dohodak i doprinosa za socijalno osiguranje, od čega je sa korekcijom bilo njih 699.

„To se može smatrati zadovoljavajućim, ali u svakom slučaju prilikom tih kontrola trebalo bi što više insistirati na proširenju broja poreskih obveznika i vrsta djelatnosti koji podliježu tim kontrolama“, smatraju u PU.

PU je u prošloj godini ukupno preduzela 2,8 hiljada mjera, od čega se na prekršajne prijave odnosilo 95,4 odsto. Evidentirane su i 43 blokade žiro računa i 37 zabrana obavljanja djelatnosti.

Inspektori PU su tokom prošle godine napravili i 4,64 hiljade provjera posjedovanja i upotrebe poreskih registar kasa i u 68,2 odsto slučajeva utvrdili nepravilnosti.

„To ukazuje da u narednom periodu treba još više pažnje posvetiti tim provjerama, posebno ako se ima u vidu da je i dalje prisutna pojava neizdavanja fiskalnih računa“, kazali su iz PU.

U izvještaju se navodi da ukupni finansijski efekti obavljenih kontrola i provjera iznose 97,27 miliona eura.

Iz PU su naveli da je u prošloj godini procenat ostvarenih inspekcijskih kontrola bio veći u odnosu na 2011, dok je obavljenih provjera bilo manje.

„Kao razlog za to može se navesti da je u prošloj godini prioritet stavljen na obavljanje kontrola koje u ostvarivanju prihoda daju bolje rezultate. Zbog toga smo posebnu pažnju i težište kontrola usmjerili na kontrolu onih poreskih obveznika koji ostvaruju natprosječne prihode u svojoj grupi“, objasnili su iz PU.

Iz PU su saopštili da će njen Sektor za praćenje poreskih propisa i inspekcijski nadzor i u ovoj godini aktivnosti usmjeriti na pojačano angažovanje rada poreskih inspektora organizovanjem inspekcijskog nadzora, a naročito na kontrolu i suzbijanje prodaje krijumčarenih cigareta, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније