Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

24. 05. 2015. 16:02 >> 15:54

JAVNA RASPRAVA

Predlozi o ženskom preduzetništvu do 11. juna

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja ženskog preduzetništva za period do 2020. godine biće otvorena do 11. juna, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

Ministarstvo je pozvalo građane, stručne i naučne domaće i međunarodne institucije, državne organe, poslovne asocijacije, mala i srednja preduzeća (MSP), nevladine organizacije, medije i druge zainteresovane organizacije da daju svoje predloge, komentare i sugestije na tekst Nacrta strategije.

Cilj javne rasprave, koju je pokrenulo Ministarstvo, odnosno Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, je da omogući uključivanje stručne i šire javnosti u razmatranje Nacrta strategije, kako bi dali svoj doprinos donošenju što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

“Predlozi i sugestije na nacrt dokumenta mogu se dostaviti na e-mail ana.sebek@nasme.me ili direkcija@nasme.me ili pismeno na arhivu Ministarstva ekonomije - Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća”, saopšteno je iz Ministarstva.

Nacrt strategije će, u cilju omogućavanja optimalnog uvida i davanja predloga, komentara i sugestija, biti dostupan tokom cijelog trajanja javne rasprave u Ministarstvu.

U procesu javne rasprave 4. juna će biti organizovan okrugli sto u Podgorici u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Nacrt strategije, kako se navodi u obrazloženju, ima za cilj podsticanje bržeg i lakšeg ekonomskog osnaživanja žena, kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanje podrške razvoju njihovih preduzetničkih potencijala. To će ujedno doprinijeti razvoju postojećih i otvaranju novih preduzeća, kreiranju novih radnih mjesta i rastu zaposlenosti, a time i ukupnom razvoju sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetništva.

“Žene u Crnoj Gori, iako se smanjio procenat radno aktivne populacije oba pola, imaju jednu trećinu manje izgleda od muškaraca da se zaposle. Muška populacija je značajno više zastupljena u okviru radno aktivnog stanovništva”, navodi se, između ostalog, u Nacrtu strategije.

Takođe, kako se dodaje, postoje znatne razlike u nivou i tipu ekonomskog angažovanja žena, u zavisnosti od starosti, stepena obrazovanja i mjesta gdje žive. Na lošiji položaj žena ukazuje i podatak da žene koje su značajno više prisutne u kategoriji neaktivnog stanovništva, sve češće su prusutne u sivoj ekonomiji.

Ključni rezultati koje je potrebno ostvariti na srednji rok do 2020. godine u implementaciji podrške razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori odnose se na povećanje preduzetničke aktivnosti žena na nivo prosjeka EU iz 2013.

Uz adekvatan regulatorni okvir, na nacionalnom i lokalnom nivou, neophodno je, kako smatraju, unaprijeđenje institucionalne infrastrukture koja će moći da u potpunosti obezbijedi pružanje svih neophodnih vidova nefinansijske podrške, mentorskih i savjetodavnih usluga i pružanja poslovnih informacija ženama preduzetnicama, od start-up do rastućih razvojnih faza njihovih preduzetničkih poduhvata.

Posebno je, kako se navodi, značajno u početnoj fazi omogućiti ženama lakši pristup poslovnom prostoru, obezbijediti podršku u pronalaženju potrebnih ljudskih resursa, olakšati saradnju sa istraživačkim institucijama u razvoju inovacija i primjeni savremenih tehnologija.

„Pouzdan, predvidiv i jasan pravni i administrativni okvir poslovanja, koji obezbjeđuje pravnu sigurnost i ne postavlja nepotrebne prepreke poslovanju, od izuzetnog je značaja za privredni razvoj zato što direktno utiče na konkurentnost MSP“, navodi se u Nacrtu strategije.

Smanjenje administrativnih barijera i pojednostavljenje procedura u primjeni propisa je, kako se dodaje, ključno pitanje koje upućuje na neophodnost daljeg unaprijeđenja regulatornog ambijenta, u skladu sa potrebama MSP, odnosno svakodnevnim poslovnim potrebama žena preduzetnica. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније