Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 05. 2015. 08:00 >> 19:57
1

KREDIT ZA AUTOPUT

Traže model zaštite od kursnog rizika

Ministarstvo finansija razmatra koje su opcije i finansijski aranžmani kojima se na najkvalitetniji način može zaštititi od rizika kursnih razlika od kredita za auto-put koji je sa kineskom Exim bankom zaključen u dolarima, saopšteno je Pobjedi u odgovoru na pitanje koji su hedžing instrumenti kojima se najbolje možemo zaštititi.

Auto-put je, podsjetimo, vrijedan 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura - odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

"Ministarstvo finansija planira da sprovede aktivnosti na za­štiti od pomenutih rizika, i za­ključenje aranžmana kojim bi bila osigurana stabilna i fiksna otplata obaveza po ovom aran­žmanu. Na osnovu analize tržišta, razgovora sa finansijskim institucijama i prikupljenih ponuda, donijeće se odluka ko­ja je opcija najprihvatljivija i koja će obezbijediti najmanje izdatke za pomenuti aranžman", objasnili su iz Ministarstva finansija komentarišući kritike daje dio ugovora sa Kinezima koji se odnosi na kursne razlike štetan po Crnu Goru.

U Ministarstvu finansija kažu da oko hedžing aranžmana, nema potrebe daše dogovoraju sa kineskom Exim bankom.

"Taj postupak je interna stvar svake države i njene finansijske politike, a kreditnim aranžma­nom sa bankom definisano je da će Vlada Crne Gore sredstva kredita vraćati u US dolarima", objašnjavaju iz Ministarstva.

U ovom Vladinom resoru kažu da svakodnevno prate stanje na međunarodnom tržištu valuta i vrlo je teško i dodaju da je ri­zično praviti bilo kakve projek­cije vezano za buduća kretanja, imajući u vidu daje ovo tržište izuzetno promjenjivo.

"Imajući u vidu su Vlada Crne Gore i Exim banka zaključile kreditni aranžman u US dolari­ma, a da je domaća valuta euro, zbog rizika i izloženosti kursnim razlikama, Ministarstvo finansija će preduzeti potreb­ne mjere kako bi se zaštitilo da pomenute promjene kursa, značajnije utiču na finansijsku obavezu i visinu otplate", kažu u Ministarstvu i podsjećaju da promjena kursa na tržištu, može imati značajnijeg uticaja nakon isteka grejs perioda od šest godina i početka isplate glavni­ce.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније