Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 05. 2015. 09:47 >> 09:39
3

CDU

Zakon o strancima već nanio štetu

Primjena novog Zakona o strancima ima loše efekte i još gore posljedice, smatraju iz Crnogorske demokratske unije. Iz te partije se zalažu za zapošljavanje domaće snage, ali, kako su naveli, za to je potreban sistemski pristup, koji će značiti regulisanje sektora ljudskih resursa u više faza, uz pažljivo planiranje i kontrolisanje procesa.

 

U očekivanju da se suspenzija primjene novih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori učini na pravno valjani način, (Cdu) želi da sve one koji su učestvovali ili sada učestvuju u procesu donošenja i primjene tih novih propisa, kao i cjelokupnu crnogorsku javnost, podsjeti na nekoliko važnih činjenica.

"Prvo, šteta nastala dosadašnjom primjenom propisa, samo u segmentu nenaplaćenih poreza i doprinosa je veća od dva miliona eura, i to u vrlo konzervativnoj projekciji. Pretpostavljamo da i oni koji su projektovali ovakve propise vode računa i o toj posljedici njihove primjene", navodi se u saopštenju.

Drugo, smatraju iz Cdu, odredba koja reguilše obavezu inostranih kompanija, pa i onih najvećih, da se, prilikom odabira i imenovanja izvršnih direktora, obrate lokalnom zavodu za zapošljavanje,  predstavlja tešku kompromitaciju ukupnog napora da se privuku ozbiljne inostrane investicije, kao i kompanije koje mogu biti nosioci ili značajni učesnici u procesu modernizacije naše cjelokupne privrede, ne samo njenog turističkog segmenta.

"Takva odredba, koja podsjeća na administriranje iz doba državnog socijalizma i čuvenih “petoljetki”, je apsolutno neodrživa, jer će, prije ili kasnije, otjerati ozbiljne inostrane investitore iz Crne Gore. Nadamo se da odgovorni imaju rješenje i za ovu situaciju", saopšteno je iz Cdu.

Treće, u samoj proceduri prijave stranih radnika, doći će do neizbježne blokade i raspada sistema već početkom juna.

"Određene teškoće i zastoji su, posljednjih godina, postojali upravo u tom periodu, kada se dešavalo da ljudi kampuju ispred lokalnih jedinica MUP-a, kako bi stigli na red da predaju svoj zahtjev za privremeni boravak. Ove godine će taj problem biti doveden do maksimuma, jer će u junu u red za prijave doći i oni koji to, iz razloga (ne)primjene novijh propisa i haosa koji je proizveden, nijesu mogli da učine ni u aprilu, ni u maju. Izražavamo bojazan da nadležni nemaju rješenje za tu vrstu kolapsa koji nas očekuje, a još manje izvor iz kojih će nadomjestiti štetu koja može dostići 10 (deset) miliona eura, na osnovu propuštene mogućnosti za naplatu poreza i doprinosa", navodi se u saopštenju.

Postojeće zakonsko rješenje izazvalo je i mnoge druge loše posljedice – od kojih je svakako najgora ona što se unosi opšta zabuna, pometnja i nesigurnost, i to u oblast koja ne trpi takve nejasnoće i nelogičnosti.

"Ne želimo da vjerujemo da je nekome bila namjera da na ovaj način ugrozi i blokira našu turističku ponudu i liši nas prihoda koji turistička privreda donosi crnogorskom budžetu", kažu iz Cdu.

Iz te partije smatraju da treba forsirati zapošljavanje naših građana i da je neophodno posebno zaštititi domicilne radnike.

"To je, uostalom, dio našeg programa koji govori o tzv. “ekonomskom patriotizmu” i potrebi pravilnog korištenja svih domaćih resursa i potencijala, uključujući ljudske. Ali, to se ne može učiniti na silu ili na prečac. Potreban je sistemski pristup, koji će značiti regulisanje sektora ljudskih resursa u više faza, uz pažljivo planiranje i kontrolisanje procesa koji nas, poslije određenog višegodišnjeg perioda, može dovesti u situaciju da naši ljudi, njihovo obrazovanje, potencijali i kvaliteti, i zaista predstavljaju jedan od oslonaca razvoja naše ukupne ekonomije", navodi se u saopštenju i dodaje da taj cilj ne smije biti ugrožen, niti kompromitovan usvajanjem i primjenom propisa koji nanose trajnu štetu crnogorskoj privredi i životnim interesima svih građana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније