Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 04. 2013. 16:15 >> 16:55

SIVA EKONOMIJA

VIDEO: Neophodno unaprijediti propise

Neformalna ekonomija, čije je učešće u crnogorskom bruto domaćem proizvodu preko 20 odsto, jedna je od ključnih biznis barijera u Crnoj Gori i njeno eliminisanje zahtijeva unaprijeđenje propisa i jačanje kapaciteta inspekcijskih organa, ocijenjeno je na konferenciji u Bečićima.

Ministar finansija, Radoje Žugić, kazao je da siva ekonomija kroz nelojalnu konkurenciju ugrožava formalnu privredu, odnosno kompanije koje poštuju zakone i dominantni su nosilac rasta i razvoja.

„Građane i privredu moramo motivisati na odgovorno ponašanje, kroz jačanje svijesti da siva ekonomija ima negativne posljedice po budžet“, rekao je Žugić na konferenciji pod nazivom Neformalna ekonomija kao destimulativni razvoj u Centralno-evropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) – mjere, metodi prevencije i dobra praksa.

On je na skupu, koji je u Bečićima organizovala Privredna komora (PKCG), naveo da je Vlada u cilju suzbijanja sive ekonomije preduzela četiri grupe mjera, koje bi u kratkom roku trebalo da doprinesu fiskalnoj konsolidaciji, odnosno većoj fiskalnoj i finansijskoj održivosti, kao i makroekonomskoj stabilnosti

Žugić je dodao da je Vlada opredijeljena za sprovođenje snažnih fiskalnih i strukturnih reformi, kao i postizanju veće fiskalne konsolidacije.

„Osim snaženja fiskalne discipline na prihodnoj strani budžeta, neophodno je stvarati pretpostavke i za fiskalnu disciplinu na rashodnoj strani. Država može da troši onoliko koliko su realni fiskalni i realni poreski kapaciteti privrede i stanovništva“, naveo je Žugić.

On je na konferenciji, koju je PKCG organizovala u partnerstvu sa Federalnom unijom trgovinsko-industrijskih komora Njemačke (DIHK) – CEFTA, objasnio da je, u slučaju ulaska u zonu krize, odnosni iskazivanja budžetskog deficita, neophodno naći nove fiskalne izvore.

„Oni, opet, padaju na teret urednih poreskih obveznika, što je novi element nepravednosti“, poručio je Žugić.

Siva ekonomija u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, učestvuje sa nešto više od 20 odsto u ukupnoj ekonomskoj aktivnosti.

„To znači da u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) imamo preko 600 miliona eura dijela finansijskog izraza ekonomskih aktivnosti, koji je van uključivanja u domaći bruto proizvod. Računajući po prosječnim poreskim stopama, izgubljeni porezi na godišnjem nivou se kreću od 100 do 120 miliona eura“, kazao je Žugić.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније