Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 05. 2015. 14:15 >> 14:09

LOKALITET BULJARICE

Žugić očekuje dogovor sa privatnim vlasnicima

Ministar finansija Radoje Žugić očekuje da se, po pitanju valorizacije lokaliteta Buljarica, odnosi sa privatnim vlasnicima riješe u partnerskom odnosu, ne dovodeći u sumnju podršku i opšti konsenzus oko projekta koji je od nacionalnog interesa za Crnu Goru.

Žugić je, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, rekao da je namjera Tenderske komisije da valorizaciju Buljarice sprovede u propisanoj proceduri, koja je uokvirena crnogorskim regulatornim okvirima i to raspisivanjem međunarodnog tendera, kao i da se sa najpovoljnijim ponuđačem počnu pregovori za zaključenje ugovora.

„Tenderska komisija je putem međunarodnog javnog tendera imala namjeru da valorizuje Buljaricu uz ispunjenje nekoliko preduslova, među kojima je donošenje master plana za taj region i to za visoki, a ne sindikalni turizam“, kazao je Žugić.

On je dodao da je preduslov i zadržavanje svih legalno izgrađenih objekata, odnosno uvažavanje postojećeg stanja starosjedilaca vlasnika u Buljarici.

„Treći preduslov je davanje mogućnosti mještanima da ukoliko su u mogućnosti samostalno valorizuju segmente u njihovom vlasništvu, ali ne da na dug rok blokiraju samu investiciju i sami razvoj“, objasnio je Žugić.

On je naveo i da je katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI), dostavila Vladi pismo o namjerma.

„Pokazali su visok stepen interesovanja za ulaganja na tom lokalitetu što svakako ne sprečava i sve druge zainteresovane investitore da uzmu učešća i aktivno se uključe u tenderskoj proceduri bez bilo čije favorizacije“, kazao je Žugić.

On je naveo da je kompanija iz Katara već realizovala slične prjekte u svijetu.

„To nas svakako obavezuje da njihovu inicijativu smatramo krajnje ozbiljnom“, poručio je Žugić.

On je saopštio da sama ulaganja u infrastukturu, koja podrazumijeva drenažu terena, izgradnju komunalne infrastrukture, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sve druge potrebne infrastrukturne projekte za funkcionisanje lokaliteta Buljarice kao jedinstvene cjeline, iznose aproksimativno od 300 miliona EUR do 500 miliona EUR.

„Država to ne može niti ima namjeru da finansira. Država niti može niti ima namjeru da ulaže ogromne investicije za razvoj infrastrukture na lokalitetu Buljarica koji posmatramo kao cjelinu“, rekao je Žugić.

On je kazao da dalje valorizacija lokaliteta Buljarice podrazumijeva izgradnju turističkih, rezidencijalnih, komercijalnih, vjerskih i drugih sadržaja, koji su obaveza budućeg investitora, a period gradnje se planira do 20 godina.

„Očekivani građevinski radovi, bez infrastrukture, bili bi oko 60 odsto veći od ukupnih nacionalnih godišnjih investicija u oblasti građevine u prethodnom periodu“, precizirao je Žugić.

Na osnovu urađenih analiza i proračuna, kako je naveo, očekuje se da, ukoliko se projekat u cjelini realizuje, u prosjeku na njemu bude otvoreno 10,35 hiljada radnih mjesta, od čega 8,5 hiljada direktno na izradi projekta, a 1,85 hiljada u djelatnostima usluga i snabdijevanja.

„U trenutku kada bi projekat u potpunosti bio operativan, kreiralo bi se novih 50 hiljada radnih mjesta sa dodatnih 16 hiljada kroz efekte multiplikacije“, kazao je Žugić.

On je naveo i da bi se, posmatrano sa ekonomskog uticaja projekta, desio i snažan odraz na bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore.

„U periodu operativne izgradenje projekta, godišni doprinos BDP-u bi bio između 2,5 i 3,5 procenta godišnjeg BDP-a“, precizirao je Žugić.

Poslanika DF-a, Nebojšu Medojevića, zanimalo je zašto se država odrekla 45 miliona EUR čistog novca, koji se odnosi na dug Elektroprivrede (EPCG) po osnovu poreza i doprinosa, a na štetu budžeta.

Medojević je najavio da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv svih poslanika u parlamenta koji su glasali da se, umjesto 45 miliona EUR novca koji EPCG duguje državi, uzmu akcije koje su tada vrijedile 15,59 miliona EUR, što znači 30 miliona EUR manje.

„Ovom transakcijom je umjesto 45 miliona EUR, država uzela akcije koje su vrijedile 3,5 do četiri puta manje. Na taj način su oštećeni građani i država, zbog čega ću pokrenuti krivičnu prijavu“, rekao je Medojević.

Žugić je podsjetio da je Zakonom o budžetu za prošlu godinu bilo predviđeno da se potraživanja države od 45 miliona EUR po osnovu poreza i doprinosa i javnih prihoda od EPCG, konvertuju u akcijski kapital države.

„U cilju operacionalizacije toga, Ministarstvo finansija, Carinska i Poreska uprava su sa EPCG potpisale protokol o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa realizacijom izmiranja poreskog duga. Država je zahvaljujući tome povećala akcijski kapital za iznos javnih prihoda koji je na dan 30. jun prošle godine iznosio 44,99 miliona EUR“, rekao je Žugić.

Na taj način, kako je objasnio, država je stekla 5,88 miliona običnih akcija nominalne vrijednosti 7,65 EUR, odnosno uvećala vlasništvo u EPCG sa 55 odsto na 57,01 odsto.

„Zašto drugima nijesmo pravili konverziju? Zato što nijesmo imali pravni osnov za to. U slučaju EPCG je postojao pravni osnov, koji je dat Zakonom o budžetu“, rekao je Žugić.

On je kazao da je dobro da se pošalje poruka svim poreskim obveznicima o obavezi plaćanja javnih prihoda.

Žugić je poručio da se ne smije dozvoliti luksuz da se kompanijama koje imaju potencijal za oporavak, onemogući poslovanje.

„Moramo kroz vladinu uredbu da napravimo reprogram za one koji imaju potencijala za oporavak i tako damo doprinos ukupnom ekonomskom oporavku i rastu ekonomije“, objasnio je Žugić.

Što se tiče gubitka od 30 miliona, Žugić je ocijenio da je dobro da se taj posao završio.

„Mnogo je dobro da ove akcije imaju vrijednost na tržištu. Ne slažem se da je to gubitak od 30 miliona, mislim da se prodajom može ostvariti ono što je bila konverzija duga u akcije“, zaključio je Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније