Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 05. 2015. 16:35 >> 21:09

BRAJOVIĆ – HADŽINASTO

Putevi – osnov povezivanja

Ministri saobraćaja Crne Gore i Albanije, Ivan Brajović i Edmond Hadžinasto obišli su danas trasu puta Podgorica – Gusinje – Plav (preko Albanije). Brajović je, na konferenciji za novinare u gusinjskom Centru za kulturu, istakao odličnu saradnju sa albanskim kolegama, posebno u oblasti izgradnje infrastrukture. On je naglasio da su resorna ministarstva, posebno kada je ovaj projekat u pitanju, i ranije imali intenzivnu saradnju.

Ukupna dužina puta Podgorica – Gusinje je 72 kilometra, od čega 43 kilometra prelazi preko teritorije Republike Albanije.

Brajović je kazao da to nije jedini projekat koji gravitira Albaniji, a čija se realizacija očekuje ili je u toku. Važno je istaći da je završena rekonstrukcija puta Gusinje – Grnčar u dužini od 5,5 kilometara,  raspisan tender za rekonstrukciju puta Tuzi – Pljoče, kao i da je Direkcija za saobraćaj prošle godine raspisala tender za izbor najboljeg ponuđača za izradu projekta rekonstrukcije puta Podgorica (Stari aerodrom) – Dinoša – Zatrijebač.

“Ovi projekti su posebno značajni i za usporavanje migracija stanovništva sa sjevera na jug, kroz povezivanje sjevera Crne Gore sa centralnom i južnom regijom”, rekla je predsjednica opštine Gusinje, Anela Čekić.

Albanski ministar javnih radova, transporta i telekomunikacija Edmond Hadžinasto kazao je da je putna infrastruktura osnov za povezivanje i ekonomski razvoj pograničnih oblasti između dvije države, te da je to jedini način da se stvore uslovi za dinamičniji privredni razvoj.

Ministri su podsjetili i na brojne druge projekte, kao što je prvi zajednički granični prelaz na Balkanu, koji Crna Gora ima sa Albanijom u Ulcinju, Sukobin-Murićani. Tu je i brza sanacija klizišta u mjestu Kruče, planirana sanacija puta kroz Vladimirske Krute i jedine preostale dionice od Ulcinja do graničnog prelaza sa Albanijom.

Brajović je pomenuo i projekat valorizacije Skadarskog jezera i priču o otvaranju plovnog puta jezerom od Virpazara do Skadra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније