Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

01. 06. 2015. 08:28 >> 08:20
1

POSLOVNI LIDERI

Vujanović na Samitu u Portorožu

Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope, na kojem će se razmatrati mogućnosti regionalne saradnje u oblasti energetike, turizma, saobraćaja i infrastrukture i finansijskog sektora, počeće u ponjedjeljak u slovenačkom gradu Portorož.

Na dvodnevnom forumu će učestvovati predsjednici zemalja jugoistočne Evrope, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, a domaćin je slovenački predsjednik Borut Pahor.

Forumu će, kako je saopšte noiz Atlas fondacije, iz Crne Gore prisustvovati pored predsjednika Filipa Vujanovića, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević koji je i član Borda Samita100.

U crnogorskoj delegaciji će biti i ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.

“Očekuje se da će Samit, kao i prethodnih godina, okupiti oko 150 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope. Na radnim stolovima razgovaraće se o preprekama i mogućnostima saradnje u regionu”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Upravnog odbora, Iztok Seljak najavljujući Samit 100 rekao je da je pravo vrijeme za rad na konkretnim projektima, posebno na uspostavljanju saobraćajne mreže.

On je dodao i da će se razgovarati o tome kako region može iskoristiti 300 milijardi eura vrijedan razvojni projekat kojeg je predstavila Evropska komisija (EK), ali i o alternativnim načinima finansiranja regionalnih projekata.

“Poseban značaj biće posvećen ulozi pametnih gradova u regionu koji mogu postati pokretači održivog rasta. Gradonačelnici glavnih gradova regije prepoznali su ovaj događaj kao dobru platformu za saradnju, tako da će potpisati deklaraciju o razumijevanju kojom će se obavezati na rješenja pametnih gradova i razmjenu iskustva i znanja”, rekli su iz Atlas fondacije.

Samit 100 je prvi i jedinstveni skup takve vrste u regionu a zamišljen je kao snažna koheziona sila buduće ekonomske saradnje i kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili ekonomski razvoj regiona.

Samit 100 organizovan je prvi put 2011. godine u Srbiji, a u maju 2013. godine Samit 100 pod motom Dogovor za novo doba održan je u Bečićima u organizaciji Atlas fondacije i Srpske asocijacije menadžera, u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i Združenjem Managera Slovenije, a pod pokroviteljstvom crnogroske Vlade.

Domaćin trećeg Samita 100 bila je Hrvatska. Skup u Cavtatu je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Iva Josipovića.

Samit 100 biznis lidera inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније