Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

03. 06. 2015. 14:18   >>  14:10 1

NA DESET GODINA

Šansa za stan bez kamate

U Crnoj Gori ima oko 65.000 potencijalnih kupaca koji bi kroz projekat prodaje stanova na otplatu do deset godina i bez kamata, mogli u narednih deceniju da dođu do stana, saopštio je izvršni direktor Barter centra, Radoje Božić.

"Naša je procjena da ima 65 hiljada kupaca stanova na ovakav ili način drugog kredita. Ukoliko se to pomnoži sa 70.000 eura, dobija se 4,5 milijarde eura. Procjenjujemo da možemo da u narednih deset godina alociramo taj kapital i potrebu 65 hiljada korisnika da dođu u posjed svog stana, na 50 odsto povoljniji način“, rekao je Božić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da Barter centar promoviše projekat prodaje stanova građanima i preduzećima na otplatu do deset godina bez kamata.

"Nemamo pravo da obračunavamo kamatu i povezujemo je sa dolarom ili euriborom, već ugovaramo prodaju na otplatu do deset godina. Nekretnine već dobijamo iz projekta sporazumnog restrukturiranja duga, gdje proizvođači građevinskog materijala vraćaju obaveze prema bankama, tako što preduzećima koja grade stanove, isporučuju građevinski materijal“, kazao je Božić.

On je objasnio da je pristup siguran i identičan kao kod banaka u smislu obezbjeđenja kolaterala. Projakat je namijenjen građanima, ali i preduzećima, koji moraju da ispune određene uslove.

"Naši su uslovi lakši i prihvatljiviji za građane, jer ne gledamo imaju li oni kreditno opterećenje, pošto je dovoljno opterećenje stan koji se otplaćuje. Učesnici u procesu otkupa stanova mogu biti građani koji ima dugovanja“, saopštio je Božić.

On je naveo da građani mogu učestvovati u kupovini stanova u bilo kojoj fazi izgradnje, tako što ostavljaju depozit u banci, koji do završetka i useljenja ne mogu dobiti ni investitor, ni Barter centar.

"U početnoj fazi do 30 odsto izgrađenosti, građani ostavljaju 60 odsto depozita, a cijena stana košta koliko cijena izgradnje plus deset odsto. Smatramo da u Podgorici, Baru ili bilo kom gradu, ne može biti veća od 700 eura“, rekao je Božić.

On je dodao da cijena stana u Podgorici, na top lokaciji i sa visokim nivoom kvaliteta, maksimalno može iznositi do 900 eura, a u nekim drugim gradovima, kao što su Pljevlja, najviše 550 do 600 eura.

"Ukoliko se ne ispoštuju rokovi, građani dobijaju novac nazad sa kamatnom stopom od 2,8 odsto. Oni ne mogu da raskinu ugovor ako uđu u proces, ali ako istekne rok od tri mjeseca, mogu da ga povuku“, objasnio je Božić.

Barter centar, prema njegovim riječima, trenutno nema veliki broj stanova u ponudi - u Baru 12 i Podgorici 21. 

"Projekat se realizuje tek mjesec. Imaćemo par stotina nekretnina u par narednih mjeseci“, kazao je Božić.

On je naveo da se projekat relizuje u saradnji sa građevinskim preduzećima u Crnoj Gori, a ponudili su mogućnost dvijema bankama da uđu u projekat.

"Projekat pokrećemo sa građevinskom industrijom. Projekat je bez finansiranja, tako da može biti sufinansiran od banaka, u dijelu gdje je potrebno učešće. Ukoliko građanin nema novac za učešće, može tražiti kredit od banke i mi ćemo tada ustupiti hipoteku banci“, saopštio je Božić.

Barter centar sa građevinskim firmama učestvuje u projektu od planiranja do završetka gradnje i garant je svakom pojedincu.

"Kod nas nema poslovanja bez obezbjeđenja. Ne može ni jedno građevinsko preduzeće dobiti ni najmanju količinu građevinskog materijala, ako nije u sistemu pod jasnim oblicima upravljanja rizikom“, rekao je Božić.

Princip je, kako tvrdi, jednostavan, a Barter centar će zadržati visoke standarde kada je u pitanju upravljanje rizikom.

"Građani su pravno zaštićeni. Ukoliko se desi da Barter centar nestane sa tržišta, upućujemo na drugo pravno lice ili banku kod koje je uspostavljena hipoteka. Tako da pravno lice isplatom 120 anuiteta učešća, izmiruje obaveze banci ili drugom nosiocu od koga smo mi došli u posjed nekretnine“, saopštio je Božić.

On je naveo da su barter poslovi novina na prostoru bivše Jugoslavije, dok su u jugoistočnoj Evropi prisutni čitav vijek. 

"To su poslovi slični robnim berzama. Ti poslovi su u svijetu zastupljeni sa 50 odsto u sektoru građevine i stanogradnje, ali i u prometu građevinskog materijala“, rekao je Božić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније