Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 04. 2013. 17:18   >>  17:20

MMF

Snizili procjenu ovogodišnjeg rasta

Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim proljećnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da poraste 1,2 odsto, što je 0,3 odsto manje u odnosu na jesenje procjene.

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore, je prema prognozama MMF-a iz oktobra, u ovoj godini trebalo da ojača 1,5 odsto.

Prema aprilskim prognozama, dostavljenim agenciji Mina-business, crnogorska ekonomija će u narednoj godini porasti dva odsto, a u 2018. 2,2 odsto.

MMF je ujedno snizio procjene rasta crnogorskog BDP-a za prošlu godinu, sa neznatnog od 0,2 odsto iz oktobarskih prognoza na nulti.

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori u ovoj godini trebalo bi da iznosi 2,7 odsto, a u narednoj 2,2 odsto. Inflacija je u prošloj godini iznosila 3,6 odsto, a u 2011. je bila na nivou 3,1 odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa plaćanja u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,8 odsto BDP-a, a u narednoj 16,9 odsto. U 2018. godini, bilans tekućeg plaćanja trebalo bi da ima deficit od 16,2 odsto.

MMF je snizio i prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na 3,3 odsto, s ranije procijenjenih 3,5 odsto. Prognoza rasta u narednoj godini potvrđena je na četiri odsto.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније