Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 06. 2015. 11:27   >>  11:23

PRIVREDNI SUD

Danas odluka o načinu prodaje imovine Boksita

Privredni sud danas će odlučiti na koji će način biti prodata imovina Rudnika boksita, čiji su radnici petu noć proveli blokirani na saobraćajnici u nikšićkom naselju Rubeža.

Predsjednik Samostalnog sindikata preduzeća, Borisav Bojanović, kazao je nakon sastanka sa predsjednikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem, da će dileme biti razriješene danas poslije podne.

"Potencirali smo da to bude licitacija, jer se na taj način može prodati za 21 dan, dok na tenderu može da se prvi put ne javi niko, pa drugi, treći i tako u krug, i ulazimo u sve veće nevolje", naveo je Bojanović.

Radnici će sačekati odluku suda i sjednicu Vlade u četvrtak, pa će odlučiti šta dalje.

"Ostaćemo na cesti, ali ćemo morati da uložimo dodatni napor da zadržimo radnike na tom mjestu, da ne bi došlo do radikalizacije i da ne bi pošli na druga mjesta da protestuju", kazao je Bojanović.

Predstavnici rudara su u ponedjeljak razgovarali i sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, kao i sa pomoćnicima ministra rada i socijalonog staranja i gradonačelnikom Nikšića, Veselinom Grbovićem. Kako je dogovoreno, Vlada će na sjednici u četvrtak razmatrati socijalni program i povezivanje radnog staža radnicima Rudnika boksita.

Blokada saobraćajnice Nikšić-Župa traje od četvrtka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu Neksana, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Blokadom saobraćajnice u Rubežama, blokiran je jedini put prema nikšićkoj Župi, koja ima 12 sela sa pet hiljada stanovnika.

Mještani Župe bili su najavili da će danas organizovano doći u Centar bezbjednosti Nikšić, ukoliko se ne prekine blokada saobraćajnice u Rubežima, kako bi se normalizovao život u tom kraju. Protest je odložen za sjutra kako bi se sačekao ishod pregovora.

Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu Neksana, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Neksan je u petak dostavio Privrednom sudu novu ponudu sa tri opcije za rješavanje situacije u Rudnicima boksita.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, je u prvoj opciji ponudio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksita u cilju organizacije proizvodnje. Kupovina cjelokupne imovine Boksita putem neposredne pogodbe je druga ponuđena opcija, dok je treća kupovina imovine na javnoj licitaciji.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније