Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

25. 06. 2015. 20:29 >> 22:19
1

BOKSITAŠI ČEKAJU POJAŠNJENJE

Mještani zatražili da im se oslobodi put

Mještani nikšićke Župe čekaće sjutra do 12 sati da policija nađe rješenje i uspostavi saobraćaj prema toj mjesnoj zajednici, kako bi se normalizovao život za oko pet hiljada njenih mještana koji su zbog blokade u Rubežama odsječeni od grada. Nikšićki rudari, pak, sastaće se sjutra sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem u cilju pojašnjenja rješenja koje je usvojila Vlada.

 

Na večerašnjem sastanku predstavnika mještana i čelnika policije dogovoreno je da će se do 12 sati iznaći odgovarajuće rješenje, u suprotnom će se mještani sjutra u 14 sati ponovo okupiti ispred Centra bezbjednosti (CB) u Nikšiću, a nije isključena ni radikalizacija protesta.

Oko 70 mještana Župe došlo je pješke iz Rubeža do CB-a u pratnji policije gdje su tražili razgovor sa nadležnima o rješenju jednog zahtjeva - da im se oslobodi put kako bi mogli normalno funkcionisati.

Okupljeni mještani kazali su da nijesu protiv radnika Boksita, koje je u Rubežama zaustavila policija, ali da traže svoja prava jer im je blokirana glavna saobraćajnica koja je u rangu javnog puta što po zakonu niko nema pravo.

Vlada je danas usvojila socijalni program za radnike Rudnika boksita i zadužila Ministarstvo rada i socijalnog stranja da, u saradnji sa ministarstvima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža rudarima.

Sastanak predstavnika sindikata Boksita sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem zakazan je za devet sati i 30 minuta u Ministarstvu ekonomije, a radnici traže od Kavarića da im pojasni današnje odluke Vlade koje se prvenstveno odnose na regulisanje radnog staža.

Predsjednik Sindikata Boksita, Ilija Đilas kazao je da su predstavnici sindikata zahtijevali da se večeras održi sastanak, ali Ministarstvo nije moglo da ga organizuje.

 Iz Sindikata su rekli da će radnici i ovu noć provesti na saobraćajnici u Rubežama dok ne dobiju precizne informacije o rješenjima koje je danas usvojila Vlada.

 Vlada je usvojila socijalni program za radnike Rudnika boksita i zadužila Ministarstvo rada i socijalnog staranja da, u saradnji sa ministarstvima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža rudarima.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Milo Đukanović je tokom rasprave ocijenio da će se realizacijom socijalnog programa stvoriti uslovi da se sa manjim brojem zaposlenih nastavi eksploatacija boksita na tržišno održivim principima, čime bi bio sačuvan taj dio crnogorske privrede.

Radnici Boksita su osam dana blokirani na saobraćajnici Nikšić-Župa u naselju Rubeža, gdje ih je policija zaustavila kako ne bi sa rudarskom mehanizacijom otišlu u Nikšić,a zatim u Podgoricu.

Oni su se na radikalizaciju protesta odlučili nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu Neksana za kupovinu imovine Rudnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније