Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 06. 2015. 15:00   >>  18:16

BIJELA KNJIGA

Poslovno okruženje nepromijenjeno

Investiciona klima i poslovno okruženje u Crnoj Gori nijesu se u prošloj godini promijenili u odnosu na prethodnu, ocijenili su danas predstavnici Savjeta stranih investitora (SSICG) i dodali da stagnacija ipak šalje poruku da ima još prostora za poboljšanje. Član Upravnog odbora SSICG, Szabolcs Horvath je, predstavljajući šesto izdanje Bijle knjige, rekao da je indeks, koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori, iznosio 6,3 i da se nije promijenio u odnosu na prethodnu godinu.

 

“To je, prema našoj percepciji, jedan prihvatljiv nivo, ali stagnacija ipak šalje poruku da ima još prostora za poboljšanje, a posebno u ovoj godini, koja će biti veoma teška. Dakle moramo da uložimo dodatne napore kako bi poboljšali konkurentnost crnogorske privrede”, kazao je Horvath na konferenciji za novinare.

Bijela knjiga, ključni dokument koji izdaje SSICG, ukazuje na glavne izazove sa kojima se ulagači suočavaju u poslovanju na crnogorskom tržištu.

SSICG je u najnovijoj Bijeloj knjizi dao 92 preporuke.

U oblasti tržišta rada, oporezivanja i korporativnog upravljanja članovi SSICG su uočili napredak, dok vladavina prava i razvoj nekretnina bilježe negativne trendove. Kada je u pitanju ocjenjivanje po sektorima, pokazatelji za turizam i bankarstvo su porasli, za telekomunikacije i informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) su stabilni, dok su za oblast proizvodnje pali.

Horvath je saopštio da je SSICG imao pozitivnu saradnju sa crnogorskom Vladom prilikom izrade preporuka, ali da se još čeka da se više preporuka integriše u neka rješenja izvršne vlasti.

On je, kao jedan od primjera, naveo Zakon o strancima, koji je početkom ove godine izmijenjen, nakon čega je 1. aprila počeo da se primjenjuje, da bi se, ubrzo zatim, odložila primjena pojedinih odredbi do 1. novembra.

„Vjerujemo da prilikom izmjena tog zakona nijesu uzeti u razmatranje kometari svih zainteresovanih subjekata i da je taj akt donesen malo na brzinu, mada razumijemo namjeru Vlade po pitanju tog zakona. Međutim, rezultat tog zakona je na neki način proizveo nesigurnost među stranim investitorima i potencijalnim ulagačima“, rekao je Horvath.

 

On je ocijenio da je Vlada, odlaganjem primjene odrđenih odredbi, dala Savjetu i drugim subjektima mogućnost da sarađuju po tom pitanju, kako bi se došlo do boljih rješenja.

„Što se tiče onih uobičajenih oblasti u kojima smo naveli određene preporuke, to su uglavnom one oblasti koje su već i ranijih godina pominjane - zapošljavanje, pitanje oporezivanja, nekretnine, dozvole hipoteke, korporativno upravljanje i vladavina prava“, saopštio je Horvath.

Na pitanje šta je uticalo na stagnaciju indeksa, Horvath je odgovorio da je to u stvari indeks percepcije, gdje su uzete u obzir različite oblasti koje su članovi SSICG bodovali.

„Prethodnih nekoliko godina Vlada je stvarno ostvarila određeni napredak, a posebno u smislu zakonodavstva. Uklonjene su određene barijere i poboljšani zakoni. Ali, koliko mi shvatamo situaciju, postoji jaz između zakonodavstva i kako se ono u realnom životu sprovodi. Vjerovatno naši članovi uviđaju taj jaz i zbog toga mi nijesmo vidjeli napredak“, objasnio je Horvath.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније