Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 07. 2015. 18:24 >> 18:19
1

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Stočari se iz Austrije vratili sa novim idejama

Grupa mladih poljoprivrednih proizvođača iz svih opština Crne Gore koji se bave stočarskom proizvodnjom, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dva studenta i predstavinicima medija, boravili su u višednevnoj studijskoj posjeti Austriji. Posjetu je organizovalo crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Saveznog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede republike Austrije.

Crnogorski proizvođači imali su priliku da se tokom obilaska austrijskih gazdinstava i na edukativnim predavanjima upoznaju sa stanjem poljoprivrede u ovoj zemlji, načinom i strukturom proizvodnje, i organizacijom u sektoru stočarstva. Posjeta je od velike koristi za shvatanje važnost usvajanja evropskih standarda u procesu proizvodnje, udruživanja u kooperative i dobijanje novih ideja za poboljšanje reorganizacije sopstvenih gazdinstava.

Konkretno, delegacija iz Crne Gore posjetila je porodične farme u Austriji, koje se bave govedarstvom, ovčarstvom i kozarstvom. Organizovana je cjelodnevna posjeta Saveznom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede gdje su od strane ministarstva organizovane i prezentacije o poljoprivredi i stočarskoj proizvodnji u Austriji. Istog dana prezentacije su imali i predstavnici Centralnog udruženja uzgajivača goveda, Udruženja austrijskih prerađivača mlijeka, Poljoprivredne komore Austrije, Austrijskog marketing udruženja, kao i prezentacija na temu zdravlje životinja i veterinarstvo.

Tokom obilaska farmi, naši stočari vidjeli su na koji način je organizovan uzgoj životinja, prodaja proizvoda, prerada na porodičnim gazdinstvima, smještaj i ishrana životinja, priprema hrane za životinje. Primarno se uzgajaju svinje i goveda, dok se manje bave uzgojem ovaca i koza. Posljednjih godina bilježi se blagi trend porasta broja koza.

Prosječna veličina farme za uzgoj goveda je 30, ovaca 25, koza 8 i svinja 112. To znači da mala gazdinstva, karakteristična i za Crnu Goru, postoje i u Austriji. Zato je našim poljoprivrednicima od izuzetne važnosti bila spoznaja da je u tom slučaju jedini način za ostvarivanje pozitivnog poslovanja – udruživanje. To potvrđuje i informacija koju su posjetioci iz Crne Gore dobili od domaćina farme ovaca, da je njihov zadatak da proizvedu dobar proizvod, a zadatak udruženje da proda zajedničke proizvode.

U slučaju proizvodnje mlijeka, svi proizvođači koje smo posjetili članovi su udruženja ili zadruge i smatraju da je to jedini način da prodaju svoje proizvode i postignu dobru cijenu, saopšteno je iz Ministarstva. Predstavnik udruženja austrijskih prerađivača mlijeka kaže da je u uslovima liberalizovanog tržišta formiranje kooperativa ili klastera jedini način opstanka na tržištu.

Osim toga, unaprjeđenje kvaliteta proizvoda i organska proizvodnja su prema dobijenim informacijama značajna prilika za uspješnu prodaju poljoprivrednih proizvoda. U Austriji je učešće vrijednosti prodaje organskih proizvoda u ukupnoj vrijednosti prodatih poljoprivrednih proizvoda 7,3 odsto.

Tokom posjete organizovane su i posjete fabrikama za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije i opreme za štalske objekte.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније