Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 07. 2015. 20:46 >> 20:38

CG-SRBIJA

Više od dva miliona za prekograničnu saradnju

Sprovođenjem projekata prekogranične saradnje stvaraju se temelji za jaču saradnju Crne Gore i Srbije i stiče važno iskustvo u korišćenju fondova Evropske unije (EU), saopšteno je na info sesiji u Bijelom Polju, povodom raspisivanja Trećeg poziva za dostavljanje projektnih predloga u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2007-2013.

Poziv su raspisale Delegacije EU u Crnoj Gori i Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Kancelarijom za evropske integracije Republike Srbije.

Treći poziv je finansijski podržala EU s dva miliona i 160 hiljada eura. Rok za dostavljanje rezimea projekata je 18. avgust.

 “ Sprovođenjem ovih projekata, stvaraju se temelji za dalju saradnju i razvoj prekograničnih regija. Pored toga, institucije iz Crne Gore i Srbije stiču dragocjeno iskustvo u korišćenju fondova Evropske unije. Sprovođenjem projekata prekogranične saradnje, poruka o značaju evropskih integracija doseže do udaljenih i manje razvijenih krajeva. Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora u Republici Srbiji podržava aktivnosti u Raškom i Zlatiborskom upravnom okrugu, a kao pridruženo područje uključen je i Moravički upravni okrug, dok su u Crnoj Gori Programom obuhvaćene opštine Andrijevica, Berane, Petnjica, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Gusinje, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak, a kao pridružene oblasti teritorije opština Danilovgrad i Cetinje i grada Podgorice”, kazao je predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, Goran Prebiračević.

Oblast podrške definisana je u okviru dvije mjere: povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa i prekogranične inicijative za razmjenu ljudi i ideja sa ciljem pospješivanja profesionalne saradnje i saradnje građanskog društva dviju država.

“Sva neprofitna pravna lica registrovana na teritoriji Crne Gore ili Republike Srbije mogu konkurisati za opredijeljena sredstva, putem javnog poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Vrste projekata koji se finansiraju su projekti ekonomske saradnje, kao i aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine, turizam, kulturu, poljoprivredu, obrazovanje, istraživanje i razvoj, zapošljavanje, institucijalnu saradnju, zdravstvo, razvoj civilnog društva i bilo koji drugi projekti koji se mogu podvesti pod definiciju Mjere 1 ili Mjere 2. Minimalni i maksimalni iznosi bespovratnih sredstava po ugovoru kreću se u rasponu od 60 000 eura do 250 000 eura za obje mjere. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava iznosi 85 posto od ukupne vrijednosti projekta, dok su korisnici dužni da obezbijede minimum 15 posto sredstava kao sopstveno kofinansiranje”, kazao je predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Mithat Bahović.

Na ovu temu govorio je i predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Živko Kolašinac, a u ime Opštine Bijelo Polje prisutne je pozdravio Sanel Ljušković.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније