Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 07. 2015. 22:02 >> 22:02

ŽENE BITNA KARIKA

Posvetiti se razvoju ženskog preduzetništva

Razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori treba posvetiti punu pažnju, naročito u kontekstu ekonomskog razvoja i perspektive države, ocijenila je vlasnik firme E3 Consulting iz Podgorice, Milica Daković.

Ona smatra da su žene bitna karika u društvu i da mogu doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore.

»U tom kontekstu brojka od 9,6 odsto zastupljenih žena u biznisu nije obeshrabrujuća, već naprotiv šansa i znak da na tom polju treba mnogo više raditi u budućnosti«, kazala je Daković na konferenciji pod nazivom "Žensko preduzetništvo - motor za stvranje radnih mjesta".

Prema njenim riječima, preduzetnik se ne rađa i ne postaje, već se prije svega oblikuje, i u tom oblikovanju ženskog ili muškog preduzetnika vrlo je bitno društvo, okruženje i porodica.

»Veoma je važno znanje, zbog čega ističem sistem obrazovanja kao ključni faktor koji može podstaći mlade ljude da se krenu putem preduzetništva«, navela je Daković na konferenciji koju je organizovala Asocijacija poslovnih žena Crne Gore u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Predsjednik Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Ljubica Kostić Bukarica, kazala je da je ta organizacija, koja postoji od 2009. godine i okuplja 120 članica, aktivno uključena u povezivanje žena na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Ona je saopštila da je projekat Žensko preduzetništvo - motor za stvaranje radnih mjesta, urađen u periodu 2012. do ove godine i da je obuhvatio devet zemalja - Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Tursku i Moldaviju.

»Ciljne grupe projekta bile su mreže poslovnih žena, članice parlamenta, Vladini službenici, civilno društvo, privredne komore i nevladine organizacije«, navela je Kostić Bukarica.

Prema njenim riječima, namjera projekta je bila dobijanje odgovora na putanje šta je potrebno unaprijediti u poslovnom ambijentu kako bi se više žena uključilo u biznis.

"Projekat je realizovan u dvije faze. U prvoj fazi je urađena druga generacija indikatora za žensko preduzetništvo i istraživanje na osnovu kojeg su procijenjene potrebe žena preduzetnica za treninzima«, rekla je Kostić Bukarica.

Ona je dodala da je druga faza praktična i da su u njoj razvijeni trening moduli, kojim je utvrđeno znanje žena u tri oblasti, a to su orijentisanost na potrošače, jačanje finansijske pismenosti i povećanje stručnosti u liderstvu.

Na osnovu tih kriterijuma, iz sedam zemalja su izabrane po tri preduzetnice, koje su učestvovale u snimanju promotivnog filma.

Kostić Bukarica je navela da je projekat doveo da poslovnog umrežavanja i povezivanja žena u devet zemalja.

Samostalni savjetnik u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ana Šebek, podsjetila je da je Vlada nedavno usvojila Strategiju razvoja ženskog preduzetništva kojom se pruža podrška razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

»Strateški prioriteti su kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, bolji pristup finansijama, obezbjeđivanje znanja i vještina i promocija i umrežavanje žena preduzetnica«, kazala je Šebek.

Prema njenim riječima žene čine 50 odsto ukupnog stanovništva države, ali kada je u pitanju njihovo učešće u ekonomskom, političkom i društvenom životu predstavljaju manjinu.

»U Crnoj Gori samo 9,6 odsto preduzeća pripada ženama, a slična situacija je i u regionu«, saopštila je Šebek.

Ona smatra da duboko ukorijenjen patrijarhalni stavovi kod žena i muškaraca predstavljaju značajnu barijeru u razvoju ženskog preduzetništva.

Šebek je dodala i da neusklađenost poslovnog i porodičnog života, kao i nedostatak socijalnih službi za zbrinjavanje djece i starijih doprinose da se žene još ne prepoznaju kao nosioci društvenih promjena i nemaju istu ekonomsku moć kao muškarci.

Vlasnik agencije Spin iz Podgorice, Branka Vuksanović, smatra da je žensko preduzetništvo veoma bitno za cijelo društvo.

»Ono što je najvažnije kod žena je indeks sreće koji posjeduje žena koja je nezavisna, srećna samostalna i koji prenosi na svoju porodicu i cijelo okruženje«, ocijenila je Vuksanović.

To je nešto, kako je dodala, što nažalost muškarac ne može.

Vlasnik firme Olivmont iz Bara, Mirjana Babić, kazala je da je 21. vijek, vijek vidljivosti žena, koji je omogućio da žene budu ravnopravne sa muškarcima, a možda i da pođu korak naprijed.

Prema njenim riječima, žene su mnogo odgovornije od muškaraca, ali ne samo u biznisu, nego i u društvu, prema porodici i mjestu u kom se nalaze, što ih tjera da idu naprijed.

»Želimo da damo svoj doprinos društvenoj odgovornosti i nadam se da Vladina Strategija neće ostati samo na papiru, već da će se sprovesti na lokalnom nivou i da će zaživjeti«, navela je Babić.

Ona je dodala da će samo tako rad žena postati vidljiv i predstavljaće još jednu stepenicu na temeljima koji bi trebalo da obezbijede da žene u biznisu jednog dana budu u potpunosti ravnopravne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније