Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 07. 2015. 15:40 >> 15:35
4

150 RADNIH MJESTA

Gradi se najveća farma muzara u Crnoj Gori

Kompanija Milkraft pravi najveću farmu muznih krava u Crnoj Gori i savremenu mljekaru, u kojoj je planirano je zapošljavanje 150 radnika, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Ministar Petar Ivanović je obišao taj objekat u bjelopoljskom selu Pavino Polje, a o tempu radova, opremanju i budućim planovima razgovarao je s direktorom Milkrafta Draganom Burićem.

„Uvjeren sam da će ovo biti jedan od projekata koji će promijeniti način, metod, a usuđujem se reći, i tehnologiju rada u oblasti poljopriverde u sjevernom dijelu Crne Gore“, rekao je Ivanović, uz napomenu da je posebno značajno otvaranje 150 novih radnih mjesta.

Kako je kazao, za ta radna mjesta će, prije svih, treba da konkurišu nezaposleni iz sjevernog dijela Crne Gore.

"Zato već sada treba razmišljati kako da povećamo kvalitet, stručnu sposobnost i vještine budućih zaposlenih, jer tehnologija koja se ovdje planira neće zahtjevati ljude koji nemaju dovoljno znanja. Zahtjevaće one koji su spremni da, kao što vlasnik ulaže svoj kapital u ovu investiciju, investiraju svoje vrijeme i znanje kako bi bili sposobni da odgovore zahtjevima moderne fabrike koja se planira u Pavinom Polju", naveo je Ivanović.

Ministar je naglasio da je veoma važno da porodice sa sjevera učestvuju u projektu kao kooperanti. 

"Ako je svima stalo toliko koliko pričaju da daju doprinos smanjenju uvoza onih proizvoda koje možemo da prozivedemo u Crnoj Gori, onda je ovo projekat koji zaslužuje punu podršku svih: od mjesne zajednice, preko Opštine Bijelo Polje, Ministartsva poljoprivrede, do kreditiranja, kako bi projekat bio što prije završen, kako bi se što prije zaposlili ljudi i što prije pokrenula proizovdnja. Od odlaganja i čekanja niko neće imati koristi" kazao je Ivanović.

Konsultant na projektu Petar Petrović istakao je da će na farmi, kada bude uspostavljen maksimalan kapacitet, biti smješteno 500 proizvodnih grla, u sistemu slobodnog držanja, a da će u projektu prerade mlijeka, koji će se oslanjati jednim dijelom i na kooperante sa sjevera, dnevni kapacitet prerade biti na nivou 60 tona.

„Farma je zamišljena kao najmodernije tehnološko rješenje. Lokacija je izabrana kao značajna sa proizvodnog i geografskog aspekta, kako bi sistem imao dovoljne količine kvalitetne sirovine. Mlijeko sa farme prerađivaće se u mljekari, ali i mlijeko koje će se otkupljivati od kooperanata.“, objasnio je Petrović.

On je istakao da se radi o najmodernijim sistemima i tehnologijama, koji omogućavaju efrektivan rad sa maksimalnim brojem zaposlenih, što će doprinjeti da proizvodnja bude konkuretna sličnim sistemima u razvijenom dijelu svijeta.

„Sigurno je da će se pokretanjem projekta "Milkraft" unaprijediti program stočarstva i poljoprivrede na sjeveru Crne Gore, ali i napraviti bolji balans između uvoza i izvoza mlijeka i mlječnih proizvoda“, smatra Petrović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније