Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal Analitika ]

05. 07. 2015. 09:04 >> 08:55
1

GLIGOROV OCIJENIO

Održivost EU ključna za CG

Crna Gora je u boljem položaju od Grčke, jer je njena privreda održiva sa specijalizacijom u uslugama, jer je riječ o veoma maloj zemlji. Ono što se može dogovoriti za Grčku jeste da ostane u monetarnoj uniji, otprilike u istom položaju kao i Crna Gora – dakle da koristi euro, ali ne i usluge Evropske centralne banke, ocijenio je prof. dr Vladimir Gligorov, ekspert Bečkog ekonomskog Instituta.

 

U poređenju sa drugim zemljama u regionu, Gligorov smatra da je Crna Gora u boljem stanju. Povoljna okolnost je što se stvari u evropskoj privredi poboljšavaju, pa bi to moglo da pomogne i Crnoj Gori.

"Jedna rđava stvar sa Grčkom je ta što je ova dodatna kriza izbila u nevrijeme, naime kada se stvari konačno kreću nabolje u Evropskoj uniji, pa i u susjedstvu", kaže u intervjuu Pobjedi Gligorov.

Ističe da će za Crnu Goru posljedice grčke krize biti stroža interpretacija kopenhaških kriterijuma, u ovom slučaju onih koji govore o održivosti privredne konkurentnosti Crne Gore kao članice zajedničkog tržišta.

Na pitanje da li izlazak Grčke iz eurozone može uticati na Crnu Goru, koja u pregovaračkom postupku ima euro kao valutu, Gligorov odgovara da je referendum prije svega o povjerenju grčkoj vladi, te da, ukoliko rezultat bude tijesan, bez obzira na kojoj strani će biti većina, vjerovatno će doći do prijevremenih izbora. 

Što se tiče ostanka u Evropskoj uniji, kaže, to nije predmet odlučivanja na referendumu i svakako bi bio potreban novi referendum sa tim pitanjem, a odgovor je unaprijed poznat.

"Jedino Grčka može odlučiti da napusti Evropsku uniju, mada je moguće da do toga dođe de facto ako se uvedu mjere koje znače ograničavanje zajedničkog tržišta. Posljedice za Crnu Goru su i u tom slučaju naprosto stroža interpretacija kopenhaških kriterijuma, u ovom slučaju onih koji govore o održivosti privredne konkurentnosti Crne Gore kao članice zajedničkog tržišta", dodaje on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније