Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

05. 07. 2015. 16:28 >> 16:20

MILIĆ TVRDI

Pada prihod od prodaje goriva

Informacije o prihodima državnog budžeta po osnovu primjene takse na gorivo, koje je Socijalistička narodna partija (SNP) iznijela u medijima, nastale su na osnovu zvaničnih dokumenata Vlade i nezavisnih regulatornih tijela, saopštio je predsjednik te partije, Srđan Milić.

 

"Ako postoji greška onda je ona rezultat očigledno 'naknadne pameti' nekoga iz Vlade“, kazao je Milić na konferenciji za novinare.

On je, kako se navodi u saopštenju, kazao da mu je cilj da javnost upozna konkretno o matematičkim, logičkim, ali i što je najgore, greškama po budžet Crne Gore.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da su ukupni prihodi državnog budžeta od početka primjene takse na gorivo do 1. jula su iznosili dva miliona eura. Predstavnici tog Vladinog resora su saopštili i da nije tačna informaicja iz SNP-a da je Vlada, u prvih 40 dana primjene 

Milić je podsjetio da je Vlada 16. aprila ove godine donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja je u primjeni od 20. aprila.

„Ukoliko se uzme da je za 55 dana, kako kaže Ministarstvo finansija, prihodovano 1,8 miliona eura, onda je prosječni dnevni prihod bio 32,73 hiljade eura. Ukoliko to pomnožimo sa 70 dana trajanja ove neustavne Uredbe, od 20. aprila do 1. jula, onda bi prihod trebalo da bude 2,29 miliona eura, a ne dva miliona. Razlika po tom osnovu je 286,75 hiljada eura“, precizirao je Milić.

On je rekao da Vlada insistira na povećanju broja turista, podsjetivši da je veća cijena goriva od 15. juna.

„Jedino što nam prihod od prodaje goriva pada“, rekao je Milić.

On je saopštio da se Vlada, jednostavno rečeno, zapetljala u pokušaju da ospori činjenicu da bi po osnovu takse za gorivo država prihodovala umjesto devet, više od 18 miliona eura.

„Vlada se zapetljala i u pokušaju da ospori činjenice da postoje firme koje se bave uvozom, distribucijom i prodajom nafte i naftinih derivata koje taksu od sedam centi ne uplaćuju u budžet već zadržavaju prihode po tom osnovu, zatim da postoji i dalje na teritoriji Crne Gore nelegalna prodaja nafte i naftinih derivata i da i dalje ne postoji kontrola kvaliteta goriva kojeg kupujemo kod ovlašćenih prodavaca“, kazao je Milić.

Vlada se, kako je dodao, zapetljala i u pokušaju da ospori činjenice da se po različitim osnovama građani Crne Gore ostavljaju uskraćeni za više desetina miliona eura prihoda od prometa nafte i naftinih derivata.

Milić je kazao da je u prošloj godini u Crnoj Gori bilo registrovano 55 firmi koje su se bavile uvozom, distribucijom i prodajom nafte, naftinih derivata i tečnog naftnog gasa (TNG).

On je naveo da su najznačajnije po prometu Jugopetrol, Petrol MNE, Lukoil MNE, INA Crna Gora, Adriatic Marinas, Vuk Petrol, Montenegro Bonus, Kalamper.

„Kada se samo prodata količina naftnih derivata u prošloj godini, u dijelu Krajnje potrošnje, pomnoži sa neustavnom taksom od sedam centi očekivani prihod države bi bio iznad 18 miliona eura“, tvrdi Milić.

On je rekao da su ti podaci dobijeni od nadležne institucije koja se bavi poslovima regulacije tog tržišta.

„Ukoliko bude bilo potrebno možemo zainteresovanim dostaviti i podatke analitički za sve naftne derivate i TNG“, dodao je Milić.

SNP, prema riječima Milića, očekuje da Vlada i nadležni državni organi obave kontrolu ukupne količine uvezenih naftnih derivata i TNG u Crnoj Gori za prošlu godinu i prvih šest mjeseci ove.

„Prema ovim podacima, firma Adriatic Marinas Services Tivat je prodala 12,38 miliona litara naftnih derivata na svome prodajnom mjestu ili prosječno dnevno 33,92 hiljade litara“, kazao je Milić.

Shodno Odluci Vlade, kako je zaključio, ta firma nema obavezu obračunavanja akcize i poreza na dodatu vrijednsot (PDV), tako da je na godišnjem nivou samo za zvanično evidentiranu prodatu količinu budžet Crne Gore, kako tvrdi, ostao uskraćen za više od pet miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније