Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

06. 07. 2015. 15:36 >> 15:28
2

DAMJANOVIĆ BEZ PODRŠKE

Odbor protiv rebalansa budžeta

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao Predlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je podnio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović.

 

On je na sjednici Odbora kazao da je Predlog podnio imajući u vidu situaciju u Opštini Kolašin i neophodnost da se zaduži kako bi refinansirala svoje obaveze, kao i nakon što je definisano da Investiciono-razvojni fond (IRF) koji je trebalo da bude uključen u taj aranžman nije u mogućnosti da obezbijedi neophodna sredstva.

„To je objašnjeno time da se sredstva Egalizacionog fonda, po osnovu kojeg će Opština imati prihode u narednim godinama, ne mogu tretirati kao obezbjeđenje za finansijsku podršku“, kazao je Damjanović koji je i predsjednik Odbora.

 On je naveo da je podnio Predlog izmjena Zakona o budžet u dijelu uvećanja prostora koji se tiče garancija, gdje je iznos od 101,6 miliona EUR zamijenio sa iznosom od 108,6 miliona eura, ne povećavajući ni prihodnu ni rashodnu stranu budžeta.

„Tih sedam miliona povećanih garancija bi se koristile kao način da inicijativa Opštine za zaduženje ima prohodnost“, dodao je Damjanović.

Predsjednik Opštine Kolašin, Željka Vuksanović, rekla je da je glavni račun budžeta Opštine blokiran neprekidno punih pet godina.

„Poslovanju preko ovog računa vratili smo se u decembru prošle godine, kad je nakon lokalnih izbora u maju prošle godine konstituisana nova izvršna vlast u Kolašinu“, kazala je Vuksanović.

Ona je navela da ne kontrolišu finansije i sa računa se namiruju svi oni koji su pet godina čekali na namirenje.

„Predložili smo Ministarstvu finansija kako da se prevaziđe ova situacija i od njih smo imali podršku. Jean dio problema je riješen tako što su reprogramirane obaveze nastale povodom poreza i doprinosa koje nijesu plaćane na isplaćivane zarade. Drugi dio se odnosio na način kako riješiti blokadu računa i uspostaviti zakonito poslovanje“, podsjetila je Vuksanović.

Ona je rekla da je predloženo da se dugovi koje Opština ima pokriju iz kreditnog zaduženja koje će biti na dugi rok, 15 godina i da se reorganizuje lokalna uprava i dovede Opština u stanje da može sebe da izdržava i bude servis građanima.

„Uradili smo sve neophodno što je bilo do nas, do kraja maja je postojala komunikacija sa njima, a od tada sve zamrznuto“, dodala je Vuksanović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, rekao je da će podržati predlog jer DF iskazuje opozicionu solidarnost i jer je prethodna vlast koju su sačinjavali Demokratska partija socijalista (DPS) i, kako je kazao, njihovi sateliti, napavila dugove i ostavila novoj vlasti koja nema odgovornost za to.

„Imamo agoniju u jednom gradu zbog dugova za koje niko ne odgovara. Zakonom treba regulisati obavezu da Državna revizorska institucija (DRI) uradi reviziju dugova“, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, mora se znati ko je i kako napravio te dugove, a ako to ne urade i ostali mogu da prave dugove i izvlače ličnu materijalnu korist sa računa i za angažmane prebace na teret svih građana.

„U Beranama se Opština zadužuje da vrati dugove prethodne vlasti, a bivši gradonačelnik bogatiji nekoliko miliona. Podnijeta je krivična prijava po kojoj niko ne postupa“, rekao je Medojević.

Poslanik DPS-a, Rešid Adrović mu je kazao da ne govori o ljudima koji nijesu tu.

„Ne treba ovdje iznositi proizvoljne podatke. Opština je 2006. godine od te iste vlasti naslijedila dugove veličine dva godišnja budžeta“, dodao je Adrović.

Medojević mu je odgovorio da on nije imenovao gradonačelnika.

„Vama se to pričinilo. A sad ću pomenuti - na Vuku Golubovića sam mislio“, naveo je Medojević.

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, rekao je da se predlagač pozvao na član Ustava u kojem se kaže da pravo predlaganja zakona i dugih akata imaju Vlada i poslanik.

„U Ustavu se kaže i da Vlada predlaže budžet i završni račun budžeta. Smatram da po toj analogiji Vlada može predložiti izmjene i dopune budžeta, a ne poslanik“, dodao je Jelić.

Što se tiče same Opštine Kolašin, kako je rekao, budžet Opštine za ovu godinu donijet je bez saglasnosti Ministarstva finansija.

„Zašto? To je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odovornosti. Odluka o zaduženju Skupštine Opštine Kolašin donijeta bez saglasnosti Ministarstva finansija“, rekao je Jelić.

On je naveo da se Opštine mogu zadužiti do deset odsto realizovanih tekućih prihoda, kao i da se Opština Kolašin može maksimalno zadužiti 140 hiljada eura. Sve van toga je, kako je dodao, suprotno tom zakonu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније