Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 07. 2015. 18:07   >>  17:57

PČELARI NAJORGANIZOVANIJI

Otvorena „Kuća meda“ u Danilovgradu

“Kuća meda”, koja će biti centar za razvoj pčelarstva i brendiranje crnogorskog meda, svečano je otvorena danas u mjestu Grbe, nadomak Danilovgrada, samo 11 mjeseci nakon što je postavljen kamen temeljac za objekat u koji je Vlada Crne Gore uložila oko pola miliona eura.

Za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, koji je sa predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem, presjekao svečanu vrpcu, “Kuća meda” predstavlja kamen temeljac novih ideja, novog načina razmišljanja, oblika saradnje i međusobnog uvažavanja.

„Imamo jednu zemlju, nemamo rezervnu. Živimo ovdje i isuviše se iscrpljujemo u dokazivanju jedni drugima, uzaludnoj priči. Isuviše malo smo okrenuti konkretnim rezultatima. Robujemo mitovima. Zbog toga se nadam da će objekat koji otvaramo danas biti kamen nečeg novog, i da će sljedeća kuća koju ćemo graditi u Andrijevici – „Kuća voća“ širiti tu ideju koju smo počeli“, kazao je Ivanović.

On je obrazložio i zašto se počelo sa pčelarima. „Kažu ljudi da su pčelari najpametniji među poljoprivrednim proizvođačima, da su najobrazovaniji. Ono što ja mogu da primijetim je da su najbolje organizovani, da imaju dobro organizovano udruženje, marljive ljude koji znaju šta hoće. Iskreno se nadam da ćemo da se razumijemo ko šta treba da radi. Ne može se očekivati da država uradi sve. Moramo se zapitati šta ja mogu da uradim, koji doprinos mogu da dam da idemo naprijed“, poručio je Ivanović.

„Kuća meda“ nalazi se na placu površine 1.162m². Objekat ima prizemlje i sprat, ukupne bruto površine 625m2. U prizemlju se nalaze tri proizvodna pogona sa pratećim skladišnim i prodajnim prostorima i to za: sterilizaciju i preradu voska; otkup, prihvat i pakovanje meda; invertovanje šećera i proizvodnju pogača. Na spratu objekta su 4 kancelarije Saveza pčelara Crne gore i multifunkcionalna sala kapaciteta 100 mjesta.

Danas je svečano pušten u rad pogon za vosak, a posjetioci su imali priliku da vide i dio opreme za invertovanje šećera i proizvodnju pogača. Za ministra Ivanovića mogućnost da se u Crnoj Gori prerađuje vosak je od izuzetnog značaja za kvalitet proizvodnje crnogorskog meda, jer su se ranije uvozile satne osnove veoma lošeg kvaliteta. Posebno je zadovoljan, kako je rekao, što objekat ima učionicu za edukaciju, podsjećajući da je sa studijskim putovanjem pčelara u Bavarsku, razbijena mentalna barijera o potrebi ulaganja u obrazovanje. Ministar je najavio i ideju da se u Kući meda oformi i istraživački centar. On je poželio pčelarima da zarađuju više, zapošljavaju nove ljude, da im proizvodnja meda ne bude dopunsko, već glavno zanimanje.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović naglasio je da se otvaranjem Kuće meda, na najljepši način obilježava 13. jul - Dan državnosti Crne Gore. Istakao da je lokalna uprava prepoznala značaj investicije u „Kuću meda“ i ustupila lokaciju za objekat i pomogla da se posao administrativno što lakše realizuje. Podsjećajući na još neke uspješne projekte, kao što su farma koka i stočne hrane u Martinićima i Spužu, kao i drugi, Đuranović je istakao da će Opština, u saradnji sa resornim ministarstvom, nastaviti da bude partner na realizaciji investicija značajnih za razvoj poljoprivrede i lokalne zajednice.

U ime mještana, prisutne je pozdravio Nikola Vukićević, ističući značaj ovakvih projekata i za lokalnu zajednicu.

„Kuća meda je ostvarenje sna za crnogorske pčelare“, kazao je predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić. On se za uspješnu realizaciju zahvalio resornom ministarstvu i Vladi, Opštini Danilovgrad, Direkciji javnih radova, a posebno je istakao zaslugu ministra Ivanovića.

„Kuća meda za nas predstavlja posebnu vrijednost, primjer dobro realizovane ideje, spoj lijepog i korisnog, vizije i napretka. Za pčelare to predstavlja i obavezu da je što bolje valorizujemo. Realizacija projekta zasluga, je prije svega, pčelara koji imaju poseban odnos prema pčelama, ali i organizaciji u kojoj smo okupljeni, s ciljem da razvijamo pčelarstvo. Kuća meda je kruna odnosa između saveza i ministarstva, koji se gradi na povjerenju. Odlučujuću ulogu imao je ministar Ivanović, koji je na pravi način prepoznao značaj pčelarstva za crnogorsku poljoprivredu. Njemu dugujemo posebnu zahvalnost za dosadašnje projekte, započete i planirane projekte za razvoj ovog sektora. Mi pčelari smo dužni da ovo pamtimo i dobrim vratimo“, kazao je Radulović.

Svečanost povodom otvaranja Kuće meda bila je prilika da se predstavi rezultat Javnog konkursa za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta projekta Kuća meda, kojim Ministarstvo pozvalo zainteresovane pojedince i grupe da urade ideju za logotip, etiketu i ambalažu. Žiri je jednoglasno ocijenio najboljom ponudu Univerziteta Donja Gorica. Autorski tim koji je osmislio komunikacioni i kreativni koncept čine iskusni profesionalci iz oblasti integrisanih marketinških komunikacija, s bogatim internacionalnim portfolio, Žarko Stojanović i prof. dr Nenad Vujadinović, koji je predstavio kako će vizuelno izgledati brendovi „Crnogorski med“ i „Kuća meda“, uključujući i pakovanje.

Vujadinović je kazao da dizajnersko i konceptualno rješenje za promociju ovog upečatljivog crnogorskog proizvoda predstavlja i pravi odraz crnogorskog mentaliteta. „Kapa, vitkost i elegancija – ključne su riječi kojima se može opisati ovaj predlog rješenja za dizajn proizvoda. Dominantne boje, su, naravno: crvena, zlatna i crna. A iz ovako zadatih kreativnih koordinata detaljno su izvedeni i svi ostali ključni elementi: znak i logotip Kuće meda, etiketa proizvoda i logo Crnogorskog meda, te dizajn cjelovite ambalaže kao najvažniji dio vizuelnog identiteta Projekta“, rekao je Vujadinović. On je dodao da je i ambalaža vizuelno upečatljiva i da će biti prepoznatljiva i privlačna na polici, ali i praktična u smislu upotrebe.

Da je Ministarstvo akcenat u razvoju poljoprivrede stavilo na edukaciju, još od najmlađih, pokazao je i projekat „Pčela i med“, kroz koju su edukovani o pčelarstvu kroz kampanju u 28 škola širom Crne Gore. Ujedno, oko 800 učenika koji su učestvovali, oslikavali su drvene table sa motivima pčele i meda.

Na današnjoj svečanosti, nagrađeni su novčano učenici četvrtih razreda iz crnogorskih osnovnih škola koji su uradili najbolje radove na temu pčelarstva. Diplome i novčane nagrade dobili su: Elmin Korać OŠ ,,Mahmut Adrović“ iz Petnjice, Vasilija Leković OŠ ,,Ristan Pavlović“ iz Pljevalja i Ognjen Vidaković, OŠ ,,Jugoslavija“ iz Bara. Učenik iz Petnjice je, u ime nagrađenih, zahvalio na priznanju, poželjevši da u školama djeca imaju više sličnih edukativnih sadržaja, te da se na taj način stvaraju i nova prijateljstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније