Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

23. 07. 2015. 15:33   >>  15:23

RADNICI JAVORKA

Rješenja o penzijama ili protesti od ponedjeljka

Radnici nikšićkog drvoprerađivaćkog preduzeća Javorak čekaće do ponedjeljka u devet sati da im nadležni dostave tražena rješenjao penzijama, u suprotnom će početi da protestuju ispred prostorija Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), a mogući su i radikalniji potezi.

Drvoprerađivači su dostavili neophodna dokumenta u zakonski predviđenom roku za penzije, shodno izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ali još nijesu dobili nikakav odgovor od nadležnih.

Oni su danas u područnom odjeljenju Fonda PIO u Nikšiću zahtijevali da dobiju tražena rješenja o penzijama, ali im to nije omogućeno, uz obrazloženje da nadležni nijesu dostavili dokument da je država do 2004. godine u vrijeme stečaja i privatizacije imala vlasnički udio u toj firmi.

Bivši radnik Ranko Mirković kome je 1992. godine prestao radni odnos, kao i većem broju njegovih kolega kaže da je u to vrijeme Javorak bio društveno preduzeće, ali da, uzalud brojnim obraćanjima, nadležni još ne dostavljaju neophodni dokument kojim se potvrđuje vlasnički udio države.

Mirković je podsjetio da mjesecima pokušavaju da riješe to pitanje, ali ih nadležni samo prebacuju sa jedne na drugu adresu.

O tom zahtjevu bivših i sadašnjih radnika nadležne je obavještavao i sindikat nekadašnjeg Javorka, sadašnjeg preduzeća Mi–Rai, obraćali su se i Ministarstvu ekonomije i Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA), ali im je saopšteno da nijesu nadležni.

Predsjednik Sindikata Krsto Đuričić saopštio je nedavno da im je ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević potvrdila da imaju to pravo po osnovu izmjena i dopuna Zakona o PIO.

Đuričić je tada kazao da su se obraćali i Privrednom sudu, koji ih je uputio u Centralni registar privrednih subjekata, za čiji dostavljeni dokument su u Fondu PIO ocijenili da je neodgovarajući.

Drvoprerađivači kažu da za svoje zahtjeve imaju neophodne dokaze - rješenja o radu i ugovor o prodaji Javorka nikšićkoj firmi Mi-Rai i revoltirani su što im nadležni ne dostave neophodan dokument kako bi kao i ostali radnici mogli ostvariti pravo na penzionisanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније