Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 07. 2015. 15:33 >> 15:36
2

POSLANICI O LUCI

Zaštiti interese Kotora i građana

Poslanici su danas završili raspravu o dopuni Zakona o lukama, koja je predložena kako bi se otklonila pravna praznina u vezi sa odredbama o koncesijama, čime bi se obezbijedila zaštita javnog interesa.

Predlog su podnijeli poslanici Liberalne partije (LP) i Socijaldemokratske partije (SDP), Andrija Popović i Draginja Vuksanović.

Prema riječima Popovića, predloženim dopunama Zakona rješava se pravna praznina zbog dugogodišnjeg sukoba Luke i Lučke uprave.

„Ako nam otmu Luku Kotor nama Kotoranima niko neće biti kriv nego Kotorani iz Luke Kotor i Lučke uprave koji se sukobljavaju oko koncesije. Nemojmo da od Opštine Kotor, koja ima šest miliona eura na računu, ili je imala do sada, pravimo Opštinu Kolašin ili neku drugu od onih za koje se ne zna koja je dužnija“, rekao je Popović.

Vuksanović je kazala da se ovim predlogom ne želi samo zaštititi državni interes već i ostale luke od nacionalnog značaja.

„Gubitkom Luke Kotor bi izgubio ulaz u grad, što SDP neće dozvoliti“, poručila je Vuksanović podsjećajući na interesovanje kompanije “Royal Caribbean”.

Željko Aprcović iz Demokratske partije socijalista (DPS) tvrdi da lokalnom parlamentu i lokalnom DPS-u ne pada na pamet da prodaju akcijski udio u Luci Kotor.

Prioritet građana je, kako je kazao, da se zakonski utvrdi kako dobiti koncesije, a predložena dopuna Zakona nije način, jer je postojećim zakonskim rješenjem u členu 9 preciziran način dodjele koncesija.

Maja Ćatović iz DPS-a poručila je da treba gledati interese grada i treba mijenjati članove Upravnog odbora Luke.

"Ako neko nije nešto uradio u interesu grada treba da vidimo kako će to raditi neko drugi", navela je Ćatović. 

Milan Knežević iz Demokratskog fronta (DF) ocijenio je da je rasprava o Luci Kotor prelivanje sukoba između SDP-a i DPS-a sa lokalnog na državni nivo.

„DPS i SDP u potpunosti zaslužuju jedni druge“, rekao je Knežević.

Predsjednik parlamenta i SDP-a, Ranko Krivokapić, kazao je da zakon nije o Luci Kotor, nego o lukama i da tu nema nikakvog partijskog interesa.

„Nemamo nikakav partijski interes. Ne radi se o tome ko će upravljati Lukom, već da ona ostane gradu“, kazao je Krivokapić dodajući da je, pojednostavljeno, rasprava o tome da li koncesija treba da ostane Opštini Kotor ili ne treba.

On je podsjetio da je Luka bila jednom prodata 1996. i ta je privatizacija poništena i Luka vraćena gradu.

„To je jedina poništena privatizacija u Crnoj Gori. Time sam gradu donio 'nešto' miliona direktne imovine“, rekao je Krivokapić i dodao da se nada da neće opet morati da vraća Luku gradu.

Ljerka Dragićević iz Hrvatske građanske incijative (HGI) najavila je da će podržati predložene dopune Zakona, kako bi nešto ostalo Crnoj Gori podsjećajući na problem s lukom u Budvi. 

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, rekla je da će ta partija ostati uzdržana.

„Nijesmo ni luk jeli niti mirisali i preko nas se nećete ni prati ni mirisati. Tražićemo gdje su pare“, poručila je Jasavić.

Ona je kazala da je stav Pozitivne da se protivi bilo kojoj promjeni vlasništva u Luci Kotor, dakle ne samo privatizaciji već prodaji bilo kog dijela akcija od 57 odsto koji pripada Opštini Kotor. 

Jasavić je podsjetila da je na sjednici Skupštine Opštine (SO) Kotor, čiji nastavak je održan u četvrtak, odbornik Pozitivne, Ranko Proroković iznio zaključak Opštinskog odbora (OO) ove partije iz marta da Opština Kotor kao većinski vlasnik inicira raspisivanje međunarodnog tendera za outsource menadžment za upravljanje Lukom Kotor.

Ovaj zaključak, kako je dodala, nijesu usvojili odbornici SO Kotor.

“Outsource” menadžment pristup podrazumijeva, kako je objasnila, uvođenje ekspertskog menadžmenta uz reviziju kompletnog dosadašnjeg poslovanja uz postavljanje eksplicitnih finansijskih i poslovnih parametara u smislu razvoja servisa Luke Kotor u mjeri samog grada, uz konstataciju da je tu mjeru dosta teško odrediti.

Vlada je na sjednici 14. maja, usvojila informaciju o statusu Luke Kotor i uputila na privremeno korišćenje dijela Morskog dobra u Kotoru, odnosno operativnu obalu i vodeni prostor, na četiri mjeseca, od 18. maja do završetka postupka za dodjelu koncesije.

Poslanici Liberalne partije i SDP-a smatraju da je predloženu dopunu zakona neophodno donijeti po skraćenom postupku, imajući u vidu značaj Luke Kotor za Opštinu i državu, ali i odluku o privremenom ustupanju na privredno korišćenje područje Morskog dobra, kako bi se obezbijedio kontinuitet i regulisan pravni status Luke i njeno privredno korišćenje.

Oni su podsjetili i da je Luka Kotor imala ugovor sa Morskim dobrom, koji je važio do 17. maja.

Predlagači dopune Zakona su naveli da je Luka Kotor, u kojoj Opština ima 56,97 odsto akcija, a državni fondovi 22 odsto, najznačajnije preduzeće u tom gradu, ali i kompanija od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније