Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 07. 2015. 16:20   >>  16:11 4

ĐUROVIĆ O MAMULI

"Nadamo se da parlament neće podržati zakup"

Odluka Zakonodavnog odbora da ne podrži Ugovor o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula daje nadu da on neće proći ni na plenumu, saopštila je predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) u Herceg Novom, Danijela Đurović.

„Ako su građani i parlament Herceg Novog, kao i cjelokupna javnost digli glas protiv ovakvog rješenja za Mamulu, koje podrazumijeva izgradnju vila i hotela ekskluzivnog tipa za uživanje odabranih, ko onda i zašto i dalje forsira Mamulu?“, pitala je Đurović.

Ona smatra da su krajnje neprimjereni komentari predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) koji protivljenje „nakaradnom“ ugovoru o dugoročnom zakupu tretiraju kao izdaju interesa Crne Gore. 

„Niti DPS ima ekskluzivno pravo da brani državne interese, niti su njihova rješenja u interesu naroda u Crnoj Gori. Sve njihove privatizacije i valorizacije su u isključivom interesu pojedinaca, rodbinski i prijateljski vezanih u uskim krugovima“, navela je Đurović u saopštenju.

Ona je pitala zbog čega se valorizacija ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, prema mišljenju DPS-a, mora realizovati samo kroz izgradnju privatnih turističkih sadržaja.

Đurović je ocijenila da su daleko bolji, unosniji i respektabilniji, u svijetu poznati, modeli valorizacije lokaliteta koji imaju kulturnu i istorijsku vrijednost. 

„Inicijativa koju su prije nekoliko godina pokrenule Ujedinjene nacije i Butros Gali bila je vrijedna pažnje i održiva, jer bi ovaj lokalitet i cijelu Crnu Goru stavila na svjetsku geografsku mapu univerzalnih vrijednosti i mjesto okupljanja poznatih stvaralaca svih domena“, navela je Đurović.

Ona je dodala da bi to bilo mjesto na kojem će se njegovati i razvijati sloboda misli i govora, multikulturalnost, podsticati kreativnost, a očuvati biodiverzitet, kao i njegova specifična istorijska vrijednost, uz zaštitu UNESCO-a.

„U državnim institucijama nije bilo sluha za rješavanje i unaprijeđenje Mamule pod pokroviteljstvom UN, ali sluha ima kada su privatni interesi u pitanju“, kazala je Đurović.

Ona je saopštila da su građani Herceg Novog i dalje složni u odbrani Mamule, iako neki lokalni politički subjekti stavove mijenjaju „kako vjetar duva“.

„Još se nadamo da će većina poslanika u Skupštini, ipak, biti protiv prodaje Mamule“, zaključila je Đurović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније