Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2015. 07:57   >>  07:54

PREGOVORI S A2A

Za dogovor sporne dvije tačke

Iako Vlada i A2A intenzivno pregovaraju, male su šanse da će dogovor biti postignut do kraja jula, kad ističe tromjesečni ugovor o menadžmentu u Elektroprivredi, saznaje Pobjeda.

Italijanska strana traži produženje roka od još mjesec, kako bi se dogovorili oko dvije preostale sporne tačke, a radi se o izlaznoj opciji A2A i o gradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Pregovori su intenzivirani, a radi preciznosti se više ne vode telefonski, nego pismeno, jer je u cijeli posao uključen tim advokata sa obje strane.

Što se tiče izlazne opcije, italijanska kompanija traži da se crnogorska strana obaveže da će kupiti njihove akcije. Izlazna opcija podrazumijeva da italijanska kompanija izađe iz EPCG pod uslovom da nije kriva za nastale probleme u funkcionisanju crnogorske energetske kompanije. 

Nova uprava italijanske kompanije, koju čine predsjednik Đovani Valoti i glavni izvršni direktor Luka Valerio Kamerano, traži ovu izlaznu klauzulu, poučeni iskustvom da je Regulatorna agencija za energetiku potpuno promijenila tržišne uslove u trenutku kad su oni ušli u EPCG. Crnogorska strana im je, kako saznaje Pobjeda, ponudila 200 miliona eura za 41,7 odsto akcija u EPCG i to sa otplatom na deset godina. Italijani, koji su u sticanje akcija u EPCG uložili 430 miliona eura, odbili su ovu ponudu, a onda je počelo cjenkanje.

Trenutno je na stolu ponuda italijanske strane da se, kad i ako se steknu uslovi i donese odluka da izađu iz Elektroprivrede, nađe fer tržišna vrijednost njihovog udjela u crnogorskoj energetskoj kompaniji. Vlada, sa svoje strane, nastoji da rastegne otplatu akcija, tako da joj godišnji anuiteti ne budu veći od dividende koju treba da primi za svoj udio u EPCG. Italijanima ta opcija nikako ne odgovara, jer su oni svojih 430 miliona uplatili odmah i tek su ove godine, nakon šest godina upravljanja sa EPCG, uspjeli da naplate prvih 16 miliona eura dobiti.

Druga tačka sporenja je gradnja drugog bloka Termoelektrane. Predstavnici A2A odbijaju da učestvuju u finansiranju tog projekta, jer, između ostalog, ne znaju kako da objasne svojim akcionarima kako to da do sada nijesu vratili ni trideseti dio uloženog novca, a treba da investiraju još 150 miliona eura, koliko na njih otpada od 338 miliona eura, za koliko to energetsko postrojenje treba da izgradi Škoda Praha. Osim toga, njihovi akcionari, predstavnici gradova Milano i Breša se protive da budu investitori termoelektrane, jer A2A kod kuće zatvara takva svoja postrojenja.

S druge strane, interes Vlade je da što prije krene izgradnja drugog bloka, jer postojećem resursi ističu za šest godina, čime bi domaća proizvodnja struje bila prepolovljena. Osim toga, država ne može da zavisi isključivo od hidroelektrana, odnosno od toga da li će padati kiša ili će biti sušna godina.

Obje strane se slažu da bi najbolje rješenje bio treći partner, ali trenutno ne mogu da ga nađu.

Pregovori se nastavljaju, a u igri je i opcija da se postojeći aranžman u EPCG produži za još mjesec.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније