Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

29. 07. 2015. 19:45 >> 20:17

SKUPŠTINA

Raspravljali o Zakonu o PIO

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim je do kraja godine predviđeno produženje roka za podnošenje prijava radnika koji su stekli uslove za penziju, a čija su preduzeća u stečaju.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić je, kao predlagač, podsjetio da je dopunama Zakona o PIO, koje su početkom marta stupile na snagu, omogućeno da osiguranici, kojima je radni odnos prestao zbog uvođenja stečaja, mogu ostvariti pravo na starosnu penziju pod uslovima koji su povoljniji od opštih, propisanih za ostale kategorije osiguranika.

On je predložio produženje roka do 31. decembra, imajući u vidu da veliki broj osiguranika na koje se to pravo odnosi nije bio u mogućnosti da ga ostvari zbog kratkog roka. 

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, upozorio je da bi se usvajanjem predloženih izmjena ugrozilo funkcionisanje Fonda PIO, dok Milić smatra da se novac za te svrhe može obezbijediti iz budžeta, na čijoj prihodnoj strani postoje ogromne rezerve koje se ne naplaćuju.

Jelić je kazao da deficit Fonda PIO iznosi oko 147 miliona eura i da bi porastao ulaskom novih penzionera u sistem. 

„Želimo da upozorimo na posljedice koje će se desiti, jer je pritisak veliki. Bojim se da rashodna strana budžeta ne može izdržati taj teret“, naveo je Jelić.

Milić je rekao da kategorički odbija mogućnost da predloženim izmjenama ugrožava funkcionisanje Fonda PIO i isplata penzija za oko 126 hiljada crnogorskih penzionera.

„Ogromne su rezerve na prihodnoj strani budžeta koje se ne naplaćuju. Radi se o oko 750 miliona eura poreskog duga“, saopštio je Milić i dodao da se novac može obezbijediti ukoliko se primijeni princip nulte tolerancije za poreske dužnike i ako se ne uvede progresivna stopa oporezivanja.

On je kazao da se tu radi o živim ljudima kojima je neophodno obezbijediti prava i ravnopravan odnos, dok će novac neophodan za realizaciju predložene izmjene Zakona o PIO biti obezbijeđen ukoliko se izmijene prioriteti.

„Prioritet moraju imati socijalno najranjivije kategorije stanovništva“, poručio je Milić.

Jelić je saopštio da je predložena izmjena Zakona još jedna u nizu kojom se pokušavaju izmijeniti osnovne odredbe zakonskog teksta. 

„Da se radi samo o izmjeni datuma, to ne bi bilo ništa problematično. Problem su amandmani, kojim se želi promijeniti čitav zakon i cijeli sistem PIO“, ocijenio je Jelić.

On je dodao da Vlada vodi računa o građanima, naročito penzionerima kada se radi o 126 hiljada penzionera, ali bi predložene izmjene dovele do problema u isplati penzija. 

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, optužio je vlast da izmjenama i dopunama Zakona o PIO, koje su usvojene u februaru, nije htjela istinski da pomogne crnogorskim radnicima koji su usljed stečaja ostali bez posla u preduzećima u državnom vlasništvu, što potvrđuju brojne opstrukcije.

„Zakon se pogrešno tumačio tako što je navodno važio za preduzeća koja su u momentu uvođenja stečaja bila u vlasništvu države, čime je odbijen veliki broj zahtjeva za penzionisanje. Druga ključna opstrukcija je tumačenje da važi samo za one koji imaju rješenje da su ostali bez posla zbog uvođenja stečaja“, saopštio je Vučinić.

On je dodao da cilj usvojenih izmjena i dopuna Zakona o PIO, kojim se predviđaju povoljniji uslovi penzionisanja za radnike koji su ostali bez posla usljed stečaja, nije postignut, zbog čega je neophodno produženje roka do kraja godine.

Predstavnik Kluba samostalnih poslanika, Neven Gošović, saopštio je da je prema podacima Fonda PIO pravo na penzionisanje u skladu sa usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o PIO ostvarilo oko osam hiljada eura, za šta je bilo neophodno obezbijediti oko 2,5 miliona eura.

„Na taj način se nije ugrozio penzioni sistem“, rekao je Gošović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, kazao je da se radi o tehničkoj izmjeni zakona, kojom bi se samo produžio rok ranije usvojenih izmjena i dopuna Zakona.

On je dodao da se poslanicima Pozitivne, od početka primjene usvojenih izmjena Zakona, obratio veliki broj ljudi koji su nailazili na neke administrativne barijere, što ih je spriječilo da ostvare svoja prava. 

„Tačno je da u Fondu PIO nema dovoljno novca, ali ne smije se dozvoliti da se to prevali na one koji najmanje imaju. Da bi se to izbjeglo, državni organi treba da rade na naplati poreza i ne dozvole da se oni nagomilavaju“, poručio je Perić. 

Milić je kao razlog za produženje roka važenja izmjena i dopuna Zakona o PIO naveo činjenicu da nadležni državni organi nijesu posjedovali odgovarajuću evidenciju osoba koje imaju pravo na penziju po ovom osnovu, što je uticalo da jedan broj građana ne ostvari to pravo.

On je saopštio da je dobio mišljenje Vlade na predloženu izmjenu, koje je bilo negativno zbog navodnog narušavanja principa ravnopravnosti.

Milić je najavio i amandmane na Zakon kako bi se pokazao određeni stepen senzibilnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније