Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Radio Jadran

29. 07. 2015. 15:27 >> 15:18
2

RAZGOVARALI S BRAJOVIĆEM

Bijelski stečajci sat blokirali magistralu

Uoči sjutrašnje sjednice Vlade, radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela AD u stečaju poslali su jasnu poruku izražavajući protest tako što su sa porodicama, od 10 do 11 sati prelazili pješački prelaz na magistralnom putu u Bijeloj. U kilometarskoj koloni vozila koja se zbog toga napravila, zatekao se i ministar pomorstva i saobraćaja, Ivan Brajović, koji je razgovarao sa radnicima.

Uprkos institucionalne podrške, od lokalnog parlamenta do resornih ministarstava, time su, nakon 29 dana okupljanja, iskazali novi vid nezadovoljstva zbog toga što nemaju pismene garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Nisu, tvrde, blokirali magistralu, već su iskoristili zakonsko pravo da prelaze ulicu, na, za to dozvoljenom mjestu. Ipak, čitav sat su hodali s jednog na drugi kraj preko pješačkog prelaza i uticali na kilometarske kolone vozila. Sve vrijeme bila je prisutna policija i u jednom momentu došlo je i do grubog kontakta između jednog policajca i radnika, ali ne i incidenta.

Slučaj je htio da se u koloni zatekne i ministar pomorstva i saobraćaja, Ivan Brajović, koji je nakon što je saznao o čemu se radi, izašao iz automobila i razgovarao sa radnicima.

"Vjerujete da ovakve blokade ništa neće da riješe. Menadžment je znao da 29-tog ne treba da primi brod za remont ako se 30-tog juna uvodi stečaj. Kao što znate, velikom zaslugom Ministarstava saobraćaja i pomorstva i finansija, Vlade, jednom za 50, jednom za 70, a onda za 126 radnika omogućili smo otpremnine i došli smo na 196 radnika", poručio je Brajović.

On je kazao da nastoje da se nastavi proizvodnja u Brodogradilištu, koje je u ogrominim gubicima. Podsjetio je da je to dogovoreno i sa predstavnicima Sindikata, mada kada se otvori stečaj, onda Vlada nema nikakvih ingerencija, postoji stečajna uprava i stečajni sud. Dogovoreno je da se jedna plata isplati i da se iz stečajne mase isplate preostale plate u punom iznosu, kazao je ministar Brajović.

Na pitanje okupljenih radnika hoće li neko u zatvor, ministar je odgovorio da svako može da bude procesuiran i svako treba da se ponaša u skladu sa zakonom.

"Neka se svi procesiuiraju koji nisu poslovali u skladu sa zakonom, ili su dovodili do problema u firmi. Ali sada je bitno kako da prevaziđemo ove stvari, jer nisam ni ja 100 godina ministar saobraćaja i pomorstva i vrlo precizno govorim. Razumijem vas potpuno", istakao je Brajović.

On je ponovio da, kada je aktuelan stečajni postupak, onda o svemu odlučuje sud i stečajna uprava.

"U tom smislu onoga trenutka kada se uvede stečaj prekinuta je koncesija i nema rada u firmi. Mi smo rekli napravićemo mogućnost da se završe preostali poslovi i da jedan broj ljudi neophodnih za završavanje remonta zaradi te preostale plate. Drugo, rečeno je, od svih naknada od prodaje, odnosno ugovora sa potencijalnim kupcem firme u stečaju, da se isplate sva dugovanja prema radnicima", istakao je Brajović i poručio da bi da je na mjestu radnika „deblokirao priču", odnosno obavio remont preostalih brodova.

Ne može se otpremnina isplatiti iz sredstava kojih nema. Mi smo rekli predstavnicima Sindikata ovo je sad firma u stečaju, nema otpremnina po kolektivnom ugovoru, ali ne ni otpremnine u stečaju, nego one otpremnine koje su uplaćene ljudima koji su otišli kao tehnološki višak.

Ministar je obećao da će premijeru prenijeti razgovor sa radnicima i založiti se da im se isplati jedna zarada, od tri ipo koliko im se, pored ostalog, duguje.

Predsjednik Sindikata JBB, Mladen Krivokapić je potvrdio da im je ministar Brajović pružio podršku, ali ne i u dijelu blokade magistrale. Ipak, on je kazao da su radnici jedinstveni i da će nastaviti sa protestima.

"Pošto mi od Vlade nemamo konkretan odgovor, mi smo se odlučili da nekom mirnom šetnjom kao građani Bijele, jednostavno pređemo put na pješačkom prelazu. Time šaljemo poruku Vladi, pred sutrašenje zasjedanje, da mora da misli o nama na ovim ekstremnim temperaturama. Nismo dobili povratnu informaciju da li ćemo biti sjutra na dnevnom redu. A samim tim znate, ako ne budemo sjutra do polovine septembra naše pitanje se ne može riješiti", kazao je on.

Tokom današnjih protesta dvojici radnika je pozlilo i njima je pružena medicinska pomoć u Opštoj privatnoj blonici u Meljinama. Njihovo zdravstveno stanje je dobro. U protestnoj šetnji bilo je oko 300 radnika, penzionera i porodica sa djecom i u kolicima. Podršku su im pružili i predstavnici nikšićke NVO „Alternativa".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније