Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2015. 18:00 >> 17:50
2

ORASCOM PORUČUJE

Lastavicu i Mamulu ne kupujemo ni javno ni tajno

Prava i obaveze kompanije Orascom Development Holding, kao budućeg investitora rekonstrukcije ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, proistekle iz Ugovora o dugoročnom zakupu na 49 godina su potpuno precizne i jasne, i ne dovode u pitanje vlasništvo nad tim lokalitetom kao predmetom zakupa, podsjećaju crnogorsku javnost iz kompanije.

“Orascom je više puta saopštio da, prema potpisanom Ugovoru, nema mogućnost da postane vlasnik niti ostrva niti tvrđave, niti bilo kojeg dijela, kako tokom rekonstrukcije, tako niti tokom poslovanja. S tim u vezi, u čl. 3.3 Ugovora jasno je navedeno da „radi izbjegavanja svake sumnje, Zakupac ne stiče pravo svojine na Lokaciji i tvrđavi koja se na njoj nalazi, Morskom dobru, Resortu ili nekom njegovom dijelu, na osnovu ovog Ugovora o zakupu, ni usljed Izgradnje i /ili Poslovanja. Dakle, „država Crna Gora jeste i biće puni vlasnik svih prava i stvari, pokretnih i nepokretnih, ili funkcionalno povezanih sa rizortom, bez obzira na to da li postoje na Datum zatvaranja ili su naknadno instalirane u rizortu ili su sa njim povezane“, kako je dalje precizirano članom 21.1.”, navodi se u saopštenju iz Orascoma.

Podsjećaju da su više puta ponovili i ponavljaće, koliko god bude potrebno, da će Mamula ostati otvoreno mjesto sa javnim pristupom svima 365 dana godišnje, što je, kako kažu, sadržano i u njihovoj ponudi dostavljenoj na javni tender za turističku valorizaciju ovog lokaliteta.

“Tokom razgovora sa svim zainteresovanim stranama u Herceg Novom, počev od NVO sektora, Udruženja boraca NOR-a i drugih koji su se u početku protivili projektu, pa sve do opštinskih struktura, predstavnici naše kompanije su više puta saopštili da će, i u kratkim periodima kada mali hotel na ostrvu ne bude radio, lokacija i muzej biti na usluzi, ne samo Herceg Novom, već svima - za posjećivanja, obilaske, održavanja kulturnih i drugih događaja, školske posjete, okupljanja boraca i bilo kakav vid drugih događaja koji su u skladu sa istorijom ovog lokaliteta. To je, prema našoj viziji razvoja rizorta, veoma važno za njegov imidž i poslovanje”, kažu iz Orascoma.

Iz kompanije podsjećaju da Ugovor jasno predviđa da kao zakupac na 49 godina, sa obavezom restauracije lokacije u skladu sa jasno definisanim konzervatorskim uslovima, nemaju pravo da uspostave nikakve terete na lokaciji, niti da ustupe, otuđe ili dijele vlasništvo na lokaciji, niti da drže ovaj Ugovor u ime nekog drugog lica. Ta odredba je, konačno, rezultat pregovaračkog postupka.

“Dakle, potpuno je jasno da mi ne kupujemo ostrvo i tvrđavu, niti javno niti “tajno” i ne možemo postati njihov vlasnik niti tokom izgradnje, niti tokom rada i trajanja zakupa, a ni po njegovom isteku. Takođe je nedvosmisleno da ostrvo i tvrđava neće biti zatvoreni za javnost. Naprotiv, za nekoga ko planira uspostavljanje hotela, muzeja, restorana i kafea, posjećenost je više nego poželjna”, navodi se u saopštenju.

Konačno, kako kažu iz Orascom Development Holdinga, kao kompanija koja ima izgrađen rejting na svjetskom tržištu, i koja je u svijetu prepoznata kao globalni lider u razvoju turističkih projekata u skladu sa najvišim ekološkim standradima, veoma vode računa da ugovorni aranžmani koje sklapaju donesu benefite, ne samo kompaniji, nego i zemljama u kojima su prisutni.

“To je ključ naše poslovne filozofije, a naši rezultati najbolje govore o ovoj činjenici”, zaključuje se u reagovanju Orascoma.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније