Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Radio Tivat

29. 07. 2015. 20:25 >> 20:16

TIVAT

Novosel: Kreditna zaduženja za razvoj grada

Kreditno zaduženje Opštine Tivat na godišnjem nivou, uključujući i obaveze prema podgoričkoj firmi „Građevinar", iznosi 750 hiljada eura i uredno se otplaćuje, kazao je predsjednik Opštine Ivan Novosel, navodeći da se trenutno vraćaju tri kredita, jedan za kupovinu vatrogasnih vozila, a dva za izgradnju kanalizacionog i vodovodnog sistema.

Jedno zaduženje ističe, 2020., dok će se druga kreditna linija završiti godinu kasnije, a treća 202.godine, rekao je Novosel navodeći da su povoljna kreditna sredstva ulagana u strateške projekte. To, prema riječima Novosela, nije trošak nego doprinos razvoju grada i poboljšanja kvaliteta života građana.

On je, za Radio Tivat, kazao da su se stekli povoljni uslovi za novo zaduženje, koje se odnosi na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Taj projekat koji se realizuje sa Opštinom Kotor odvija se predviđenom dinamikom, a vrijednost posla iznosi 10.247.000,00 eura, od čega je učešće tivatske Opštine 58,46 odsto.

Uz posredovanje Vlade Crne Gore, sa KfW bankom se vode razgovori o kreditu sa rokom otplate od 20 godina i kamatom od, zavisno od visine kredita, 1,5 do 2,5 posto i grejs periodom od pet godina. U slučaju da se Opština zaduži ove godine otplata tog kredita bi počela u godini kada se zatvara jedna kreditna linija od aktuelne tri.

„To ne bi opteretilo budžet i buduće generacije jer za godinu ističu obaveze i prema Građevinaru", objasnio je prvi čovjek tivatske Opštine, navodeći da će se o tome raspravljati već na sljedećem skupštinskom zasjedanju.

S obzirom da je tivatska Opština finansijski stabilna i da su kreditna zaduženja namjenjena za komunalnu insfrastrukturu, Opština je dobila načelnu saglasnost crnogorske Vlade da može ući u novi kreditni aranžman i da neće sigurno biti probelm ni kod zaduživanja, a ni vraćanja tih serdstava, istakao je Novosel.

Razmišlja se, kazao je Novosel, i o kreditnom zaduženju za izgradnju saobraćajnice do turističkog kompleksa „Luštica Bay" , koji će se realizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore, a njegova vrijednost je oko 11 miliona eura. Radi se o dvije saobraćajnicee, MR1 i MR2. Prvi je obaveza Opštine i Vlade, što podrazumijeva izgradnju do kompleksa „Luštica Bay", a MR 2 je saobraćajnica koja vodi kroz kompleks i to je obaveza kompanije „Luštica Development".

„Opština je uložila već značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta za gradnju puta do turističkog kompleksa na Luštici, koja još nije završena, preostalo je još oko 6 -7 posto zemljišta, koje je pod sudskim sporovima. Ostale troškove bismo podijelili sa Vladom CG, u koji će ući dio koji je Opština utrošila za ekproprijaciju", objasnio je Novosel istakavši da će kroz saobraćajnicu, koja vodi do turističkog kopleksa prolaziti infrastruktura, voda i struja visokonaponska i niskonaponska. Ta saobraćajnica nije bitna samo zbog Luštice nego i cijelog područja Krtola. Moderna saobraćajnica će imati dvije trake, pješačke i biciklističke staze.

Novosel je rekao da je zadovoljan realizacijom projekta na postriojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Njegovo puštanje u funkciju se očekuje do kraja juna naredne godine. Privode se kraju radovi na izgradnji kanalizacione i vodovodne distributivne mreže Solila – Krašići. Završeni su građevinski radovi, asfaltirana je saobraćajnica kroz Krašiće i više neće biti prekopavanja puta. Međutim, ostalo je još dosta posla na pumpnim postrijenjima, koji se mogu raditi i tokom sezone. Novosel se nada će sistem u rad biti pušten na jesen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније