Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2015. 17:04 >> 17:01
4

VUKSANOVIĆ PORUČILA

SDP neće podržati ugovor o zakupu Mamule

Socijaldemokratska partija (SDP) protiv je Vladinog predloga o davanju u zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, a neće podržati ni anekse ugovora za Sveti Stefan i Kraljičinu plažu, saopštila je poslanik te stranke, Draginja Vuksanović.

Ona je rekla da određene odredbe u ugovoru za Mamulu nijesu prihvatljive, ali i ugovor nije prihvatljiv zbog pravnih i ekonomskih razloga.

"Postoje odredbe ugovora koje su suprotne zakonima Crne Gore. A to su Zakon o morskom dobru, o državnoj imovini i o svojinsko-pravnim odnosima i državnom premjeru i katastru“, kazala je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Ona je poručila da se SDP ne protivi valorizaciji projekta, ali pod uslovom zaštite državnih interesa.

Predsjednik Skupštine i SDP-a, Ranko Krivokapić, podsjetio je da je za ove ugovore potrebna apsolutna većina, odnosno 41 glas u Skupštini.

Vlada je ugovor o zakupu Mamule potpisala sa švajcarskim kompanijom Orascomom, a Skupština o tome treba sjutra da se izjasni.

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona EUR u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.

Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nijesu na elektropogon.

Skupština će se sjutra izjasniti i o predlozima aneksa ugovora za Kraljičinu plažu i Sveti Stefan koji su u Skupštini više od dvije godine.

Aneksom ugovora za Sveti Stefan i Miločer zakupnina je smanjena 30 odsto, a zakup produžen sa 30 godina na 42 godine. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina i predviđeno da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu.

Aneksi ugovora sa Adriatic Properties-om, čiji je vlasnik Petros Statis, prošli su Zakonodavni i Odbor za ekonomiju, ali nijesu stavljani na dnevni red zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Poslanici Socijaldemokratske partije od početka su protiv aneksa ugovora.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније