Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2015. 18:18 >> 18:08
1

MINISTARSTVO TURIZMA

Zakup Mamule u skladu s Ustavom

Postupak davanja u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula sproveden je u skladu sa Ustavom Crne Gore i relevantnom zakonskom regulativom, a "Orascom" kao zakupac je u obavezi da postupa u skladu sa svim važećim crnogorskim zakonima u vezi sa lokacijom, rizortom i budućim poslovanjem, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Davanje u dugorični zakup te lokacije kao nepokretnog kulturnog dobra u državnoj svojini je u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, budući da je u pitanju imovina kojom raspolaže Crna Gora, i koja može biti data u zakup na 49 godina, odlukom Skupštine na predlog Vlade", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, takvo raspolaganje nije u suprotnosti s Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, jer on predviđa da nepokretno  kulturno dobro može biti dato u zakup do 90 dana, ukoliko nije sproveden postupak javnog oglašavanja.

"Pošto je u slučaju ostrva Lastavica sa tvrđavom `Mamula` sproveden postupak javnog oglašavanja u skladu sa Zakonom o državnoj imovini objavljivanjem međunarodnog javnog tendera, nema mjesta tvrdnjama da postoje ograničenja propisana Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, tako da zakup može trajati 49 godina", saopšteno je.

Iz Ministarstva podsjećaju da je tačno da se  nepokretno kulturno dobro u državnoj svojini može dati na korišćenje putem koncesije, ali istovremeno taj Zakon ne ograničava mogućnost drugačijeg raspolaganja nepokretnim kulturnim dobrima.

"Izuzetak je upravo otuđenje iz državnog vlasništva koje je striktno zabranjeno. Međutim, Ugovorom sa kompanijom Orascom nije ni predviđeno otuđenje nego dugoročni zakup, dok ostrvo i tvrđava `Mamula` ostaju u vlasništvu države", naglasili su.

Kako su objasnili iz Ministarstva, postupak davanja u dugoročni zakup sproveden je u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

"Članom 10 tog Zakona utvrđeno je da kulturno dobro `predstavlja dobro od opšteg interesa`. Dobra od opšteg interesa kojima raspolaže Crna Gora, prema istom Zakonu, su između ostalog i spomenici kulutre u svojini Crne Gore i kulturno-istorijska dobra, ako nijesu u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih lica. Član 39. ovog Zakona utvrđuje da se stvari i dobra u državnoj imovini mogu davati u zakup", saopštili su, uz napomenu da je važno je napomenuti da ostrvo sa tvrđavom zadržava karakter kulturnog dobra tokom čitavog perioda zakupa - tvrđava je registrovana kao spomenik kulture što je činjenica u potpunosti poznata zakupcu.

"Otvorenost tvrđave za javnost na taj način obezbijeđena je članom 5. Zakona o zaštiti spomenika kulture kojom je pored ostalog utvrđeno da `svako ima pravo da pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra`. Orascom je, kao zakupac, u obavezi da postupa u skladu sa svim važećim zakonima u vezi sa Lokacijom, Resortom i Poslovanjem, što je decidno utvrđeno članom 16. Ugovora o dugoročnom zakupu. To znači da je Orascom u obavezi da postupa i u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i njegovim odrebama koje se odnose na obezbjeđivanje prava pristupa kulturnom dobru svima", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, budući da se dugoročnim zakupom ograničava pravo svojine države, to je za upis takvog ograničenja neophodna clausula intabulandi.

"Davanjem zakupcu ove klauzule, država se zapravo samo saglašava da se ograničenje njenog prava – tako što će biti uspostavljen dugoročni zakup – može upisati u katastar nepokretnosti. Upis se vrši u G listu. Takvim upisom se ne mijenja karakter prava koje zakupac, odnosno Orascom, stiče Ugovorom o dugoročnom zakupu. To znači da Orascom nikako ne može uspostaviti pravo svojine na predmetu lokacije, odnosno, ovim Ugovorom nikako ne može postati vlasnik Lastavice niti Mamule", istakli su u Ministarstvu.

Objasnili su da član 44.1. u kojem se pominje "clasusula intabulandi" je vrlo striktan i glasi: Dugoročni zakup uspostavljen ovim Ugovorom o zakupu registruje se u nadležnom registru nepokretnosti.Zakupac registruje svoje pravo dugoročnog zakupa u nadležnom registru uz pisano odobrenje Zakupovdavca (clausula intabulandi), koje potonji daje prilikom Zatvaranja.

"Sasvim je jasno da su Ugovorom o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula zaštićeni državni interesi, obezbijeđena zakonitost, strogi mehanizmi kontrole, kao i referentan i međunarodno ugledan investitor", smatraju u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније