Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 07. 2015. 23:38   >>  23:36 9

ODLUKA POSLANIKA

Prošao Sveti Stefan, ne i Mamula i Kraljičina plaža

Poslanici su večeras usvojili anekse ugovora o zakupu Svetog Stefana i Miločera, dok za Kraljičinu plažu nije bilo potrebne većine, kao ni za Mamulu. Za aneks ugovora za Sveti Stefan i Miločer glasao je 41 poslanik, protiv ih je bilo 26, a 12 uzdržano. Aneks je podržao i dio poslanika Socijaldemokratske partija (SDP), a dva su bila uzdržana.

Prihvaćenim aneksom ugovora sa Adriatic Properties-om, čiji je vlasnik Petros Statis, zakupnina se smanjuje 30 odsto, a zakup produžava sa 30 godina na 42 godine.

Aneks za Kraljičinu plažu podržalo je 38 poslanika, protiv ih je bilo 25, a uzdržano 15, pa on nije dobio potrebnu većinu. Poslanici SDP-a su bili uzdržani. Tim aneksom zakup je trebalo da se produži sa 30 na 90 godina i bilo je predviđeno da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu.

Poslanici su raspravu o tim aktima završili ranije danas. Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, predložio je ministru održivog razvoja i turzima, Branimiru Gvozdenoviću, da povuče predloge odluka o prihvatanju tih aneksa.

"Predlažem da ovaj predlog odluke drugi put povučete i da se vrijeme do oktobra ili novembra iskoristi za dodatne razgovore sa investitorima, gdje bismo probali da maksimalno zaštitimo interese države i građana i akcionara Budvanske rivijere", rekao je Damjanović.

Aneksom ugovora za Sveti Stefan i Miločer zakupnina se smanjuje 30 odsto, a zakup produžava sa 30 godina na 42 godine. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup se produžava sa 30 na 90 godina i predviđeno je da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu.

Aneksi ugovora sa Adriatic Propertiesom, čiji je vlasnik Petros Statis, prošli su Zakonodavni i Odbor za ekonomiju, ali nijesu stavljani na dnevni red Skupštine zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) od početka su protiv aneksa ugovora.

Poslanik SDP-a, Borislav Banović, rekao je da u tom poslu ima dobrih stvari, ali i dosta nepoznanica i rizičnih stvari.

“Stvar treba odložiti i iskoristiti vrijeme da se obave razgovori sa investitorom”, kazao je Banović.

On je dodao da su razlozi koji su navedeni za produženje zakupa za njega više ili manje opravdani. Kada su u pitanju razlozi za smanjenje godišnje zakupnine, zakupac je, prema riječima Banovića, između ostalog naveo i globalnu ekonomsku krizu.

"Slažem se da je globalna ekonomska kriza, ali mi je interesantno da taj isti investitor ulaže u ne baš profitabilnu oblast - medijsku i to na ne baš profitabilnom crnogorskom tržištu. I pored krize on nalazi novac da ulaže u dva štampana medija u Crnoj Gori. Interesantni su ti poslovni rezoni", ocijenio je Banović.

On je dodao da je bolje da se ostane u tom aranžmanu sa zakupcem. Gvozdenović je pozvao poslanike da podrže to rješenje, koje zakupcu omogućava nižu zakupninu i produžava rok zakupa.

"Ovo rješenje donosi nova radna mjesta i novu ponudu visoko-kvalitetnog turizma u Crnoj Gori", poručio je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, aneksima se obezbjeđuje novih 350 kreveta i poboljšava ponuda u hotelima sa pet zvjezdica 35 odsto. Milan Knežević iz Demokratskog fronta ocijenio je da se u Skupštini danas raspravlja o potpunoj kapitulaciji Crne Gore pred stranim investitorima.

On smatra da one koji su to potpisali treba uhapsiti i konačno treba početi štititi državne interese tako što se neće dozvoliti državnim funkcionerima da rasprodaju državnu imovinu.

On je u parlamentu pokazao kesicu šećera sa panoramom Svetog Stefana.

"Ovo je kesica šećera na kojem je panorama Svetog Stefana i to je sve što imamo od Svetog Stefana. Umjesto da raskinete ugovor sa ovakvim investitorima, vi nas ubjeđujete da je ovo dobro za budućnost Crne Gore" rekao je Knežević obraćajući se predstavnicima Vlade.

On je pozvao Gvozdenovića da raskine ugovor po cijenu arbitraže.

"Uvjeren sam da ćete naći boljeg stranog investitora od ovog sadašnjeg. Ostavite nam makar Sutomore da se crnogorska sirotinja može okupati", kazao je Knežević.

On je reagovao na izjavu predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja, Žarka Radulovića, koji je komentarisao izjave protivnika investicija koje su na dnevnom redu u parlamentu i njihove ocjene da će se prodati veliki dio crnogorske teritorije.

“U ovom trenutku, koliko ja imam podatak, nije prodat ni jedan odsto crnogorske teritorije stranim investitorima. Mjesta ima dovoljno, ali nema pameti i nema kreacije, kao ni dobre volje. I sram ih bilo što rade. Ako misle da će se ovo zaboraviti i da neće ostati traga ovome što rade, grdno se varaju. I sve će ovo neko jednog dana imati prilike da sluša, da gleda i da čita i da donosi sud. Svaka politička korist, politikanska korist, kao i svaki euro koji su možda dobili od nekoga za to što opstruiraju nanosi štetu ako ne njima, onda njihovim potomcima” rekao je Radulović Dnevnim novinama.

Knežević je podsjetio da je Radulović to rekao mediju čiji je vlasnik zakupac Svetog Stefana.

On je tražio od potpredsjednika Skupštine, Milutina Simovića, da zaštiti integritet poslanika.

„Očekujem da zaštitite integritet poslanika od nekakvog direktora koji nas je upozorio i poslao nam poruku da štetimo interesima Crne Gore i da smo uzeli novac. Meni poruke prijetnje neće slati nikakvi Radulovići, ni peti ni deveti. Znaću da odgovorim i verbalno i fizički i kako god budem znao i umio, sigurni budite“, poručio je Knežević.

Poslanik Pozitivne, Darko Pajović, rekao je da državi Crnoj Gori visi arbitraža zbog odnosa u vladajućoj koaliciji.

„To je neodgovoran odnos i neodgovorno obavljanje vlasti. Danas treba svi da osjećamo stid i pred investitorima i pred građanima. Ovdje neko ovaj projekat doživljava kao partijski interes, gdje treba da se inati sa nekim drugim na štetu države i građana. Nije u redu da mi plaćamo bilo kakve dugove zbog nečijeg trenutnog političkog hira“, rekao je Pajović.

On smatra da je državni interes otvaranje novih radnih mjesta i da se ne tjeraju investitori.

„Investitor nikada nije kriv, može da bude kriva samo država“, poručio je Pajović.

On je predložio da se aneksi povuku, kako bi se u periodu od dva mjeseca zaokružili nedostaci koji su evidentirani, a svi dodatno upoznali sa projektom.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović, smatra da ne postoji razlog zbog kojeg bi se pravno osporio ugovor.

„Treba da podržimo ovaj ugovor, jer je poznato kakav je investitor u pitanju“, rekla je Šćepanović.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, tvrdi da investicije ne poboljšavaju životni standard građana, posebno u zemljama u kojima niska vladavina prava, korupcija i monopol određuju raspodjelu tih prava.

„Šta je ova Vlada uradila osim izdavanja i prodavanja? Ništa“, rekao je Bojanić.

Poslanik DF-a, Koča Pavlović, smatra da je situacija u vezi aneksa ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu posao za tužioca.

„Ovo što pokušava ovaj ministar i Vlada da provuče kroz Skupštinu, knjiški je primjer koruptivnog okvira“, rekao je Pavlović.

On tvrdi da je zakupac već sam sebi unaprijed smanjio zakup.

„Ovu Kraljičinu plažu više neće ni plaćati. Čini se da se radi o poslu gdje interes ima vladajuća porodica“, naveo je Pavlović.

Gvozdenović je u uvodnom izlaganju rekao da je zakupac investitor koji zaslužuje posebnu pažnju i koji je od 2007. od kada je potpisan ugovor o zakupu, realizovao obaveze prema državi od 29 miliona EUR, od čega je 14,5 miliona EUR renta uplaćena Budvanskoj rivijeri, a ostatak se odnosi na poreze, doprinose i takse.

Zajedno sa platama, kako je dodao, trošak je 40 miliona EUR koji je imao investitor ovih godina.

Država je 2007. godine na 30 godina izdala hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža singapurskoj kompaniji Aman Resorts. Godišnji zakup, kako je prvobitno precizirano, iznosio je ukupno 1,96 miliona EUR, od kojih 350 hiljada pripada Hotelsko-turističkom preduzeću Miločer na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri.

Grčka Restis grupa, vlasništvo brodovlasnika Viktora Restisa, preuzela je vlasništvo u Amanu i zakup Svetog Stefana sredinom 2009. godine, preko kompanije Adriatic Properties. Restis je preuzeo vlasništvo, ali je na Svetom Stefanu zadržao menadžment singapurske kompanije. On se kasnije povukao iz iz poslova u Crnoj Gori, koje je preuzeo njegov dugogodišnji partner Petros Statis.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније