Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 04. 2013. 19:02 >> 19:01

MEĐUNARODNA SARADNJA

Poboljšati saobraćajnu povezanost CG i Kosova

Bolja saobraćajna povezanost Crne Gore i Kosova preduslov je dobre poslovne saradnja između dvije zemlje, zaključeno je danas prilikom posjete kosovske delegacije crnogorskoj Privrednoj komori (PKCG).

Bolja saobraćajna povezanost Crne Gore i Kosova preduslov je dobre poslovne saradnja između dvije zemlje, zaključeno je danas prilikom posjete kosovske delegacije crnogorskoj Privrednoj komori (PKCG).

Izvršni direktor Luke Bar, Slobodan Pajović, kazao je da privrednici Kosova žele da rade preko Luke Bar ali je za to neophodna saobraćajna povezanost.

„Luka Bar ima prednost u odnosu na Drač jer može da prima brodove nosivosti do 100 hiljada tona, dok Drač ne može preko 20 hiljada. Imamo sve prednosti, samo nam je bitna povezanost između Glogovca, Trepče i Bara i ako to uspostavimo nećemo imati nikakvih problema“, poručio je Pajović. 

Time bi, kako je kazao i željeznićka preduzeća i Luka Bar imali bitne poslove, jer bi velike količine rude prošle preko njih.

On je podsjetio da u posljednjih par godina Luka Bar ima značajne poslove sa Kosovom, poput izvoza rude cink-oksida s Kosova, koja prema Kini ide preko Bara i uvoz nikla za fabriku u Glogovcu, što takođe ide preko barske luke. 

„Od kad je počeo ovaj posao prevezli smo oko 995 hiljada tona rude, što je oko šest miliona EUR“, naveo je Pajović.

Kako je kazao, u Luci Bar od sporazuma Srbije i Kosova očekuju da će se to riješiti i da će doći do povezivanja jer su i u Srbiji i u Kosovu za to zainteresovani. 

„Imali smo sastanke i u željeznicama Srbije i Kosova, postoji želja jednih i drugih da se ta veza uspostavi, što bi bio pun pogodak jer bi Luka Bar u tom momentu bila bez alternative“, smatra Pajović.

On je dodao da roba od polovine prošle godine ne ide zbog problema sa komitentima, ali očekuje da bi prvi brod sa niklom dođe oko 20. maja u Luku Bar čime bi taj posao dobio kontinuitet koji je imao u posljednjih par godina.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković kazao je da će sa predstavnicima delegacije Kosova razgovarati o uklanjanju barijera koje postoje na relaciji dvije države i o unaprijeđenju transportne i saobraćajne infrastrukture kroz buduće investicije.

Trgovinska razmjena sa Kosovom, kako je naveo, unaprijeđuje se iz godine u godinu, a povećava se oko 20 odsto godišnje u posljednje tri. 

„Nažalost, posjeta kosovskih turista Crnoj Gori iz godinu u godinu sve je manja, oko 15 odsto godišnje opada broj kosovskih turista a glavni razlog je loša saobraćajna infrstruktura“, kazao je Mijušković.

Ministar za ekonomski razvoj Kosova, Besim Bećaj  rekao je da Kosovo Crnu Goru vidi kao državu partnera i da će razgovarati o mogućim oblicima privredne saradnje.

„Želimo čuti predloge kako da unaprijedimo ekonomsku saradnju, a uloga vlada Crne Gore i Kosova je da stvore preduslove za to“, naveo je Bećaj. 

Delegacija Kosova se sastala i sa ministrima ekonomije Vladimirom Kavarićem i saobraćaja Ivanom Brajovićem kako bi razgovarali o pitanjima iz oblasti energetike, telekomunikacija, kao i o potpisivanju sporazuma o saradnji između Kosova i Crne Gore. 

„Očekujemo da ćemo tokom ove godine imati jedan takav sporazum i vjerujem da će se to dogoditi u Prištini“, kazao je Bećaj. 

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније