Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 08. 2015. 07:54   >>  11:00

NOVO PRODUŽENJE

Vlada i A2A pregovaraju do oktobra

Kompanija A2A juče je saopštila da je dobila još dva mjeseca za pregovore sa Vladom Crne Gore o međusobnim vlasničkim odnosima u Elektroprivredi, javlja Rojters. Ta je informacija potvrđena Pobjedi juče u Vladi, uz objašnjenje da bi na prvoj narednoj sjednici kabineta premijera Mila Đukanovića, zakazanoj za 20. avgust, ovo produženje roka do kraja septembra trebalo da bude ozvaničeno.

Ovo je treće produženje očigledno komplikovanih pregovora o produženju menadžerskog ugovora između partnera u EPCG. Kamen spoticanja od početka je isti – gradnja drugog bloka termoelektrane. Tom problemu se, od promjene menadžerske strukture u italijanskoj kompaniji, pridružio još jedan ključni problem – izrada izlazne strategije iz EPCG za A2A.

Novi menadžment u A2A, kojem je na čelu predsjednik kompanije Đovani Valoti i izvršni direktor milansko-brešanske firme Luka Valerio Kamerano, utvrdio je srednjoročni plan razvoja A2A, koji podrazumijeva zatvaranje energana na ugalj i biomasu, u skladu sa Kjoto protokolom.

S druge strane, crnogorska Vlada ne odustaje od gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, ističući da postojećem bloku ističu resursi za šest godina, tako da će sa dvije hidroelektrane i jednim termo blokom i dalje ispunjavati uslove Kjoto protokola, te da neće imati deficit električne energije.

Italijanima je tim lakše da izađu iz EPCG, jer od 2009. godine, kad su svoj udio u energetskoj kompaniji od 43,7 odsto platili 430 miliona eura, nijesu imali nikakve dobiti sve do ove godine, kad su umanjenjem kapitala zbog akumuliranog gubitka konačno isplatili dividendu i to 19 miliona eura Vladi i 16 miliona A2A.

Italijani traže da se Vlada obaveže da će kupiti njihov udio i zapelo je zapravo kod roka otplate. Dogovoreno je da se za akcije odredi fer tržišna cijena u vrijeme prodaje, ali Vlada nastoji da isposluje da joj godišnja rata za udio italijanske kompanije ne bude veća od dividende u EPCG. Predstavnicima A2A, koja je takođe javna kompanija, čiji su akcionari gradovi Milano, Breša i Bergamo, to nikako ne odgovara, tim prije što su oni svoj udio u EPCG isplatili odmah.

Italijani su predložili da se za izgradnju drugog bloka pronađe treći partner, što trenutno teško ide. Jedino što je dogovoreno je što je za gradnju drugog bloka izabrana češka kompanija Škoda Praha, koja će postrojenje snage 254 megavata graditi za 338 miliona eura. Škoda Praha se obavezala da će budućem investitoru obezbijediti kredit u iznosu od 85 odsto investicije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније