RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html Đurović: Problem u nedovoljnoj brizi institucija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207231/djurovic-problem-u-nedovoljnoj-brizi-institucija.html Mentalitet Crnogoraca nije problem kada je riječ o njihovoj motivisanosti za obavljanje sezonskih poslova, već je to nedovoljna briga institucija za svoje državljane, ocijenila je potpredsjednica Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović. ]]>

“Nema sramote u poštenom radu, ali ima sramote u odnosu države prema sopstvenoj radnoj snazi”, kazala je Đurović.

Ona je dodala da izgovor direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Sulja Mustafića, da je mentalitet Crnogoraca presudan za njihovu nedovoljnu motivisanost za obavljanje sezonskih poslova, predstavlja uvredu za sve.

“Skoro 50 hiljada nezaposlenih koji se nalaze na Birou rada, kao i tri hiljade mladih koji su angažovani kroz Program stručnog osposobljavanja, a koji im se ne upisuje u radni staž, pokazatelj su neodgovorne državne politike u toj sferi. Naspram toga skoro deset hiljada osoba iz drugih država dobilo je odobrenje za rad u Crnoj Gori, a turistička sezona još nije u punom jeku”, saopštila je Đurović.

Ona je kazala da su nebrojeni slučajevi u kojima poslodavci stavljaju u neravnopravan položaj domaću i stranu radnu snagu, obezbjeđujući smještaj i dodatnu ishranu nerezidentima, dok domaći radnici nemaju prava na to.

“Problem sive ekonomije je evidentan i tu najveću odgovornost snose upravo državni organi. Sa jedne strane neselektivna primjena zakonodavstva i sprovođenje jačeg inspekcijskog nadzora, ali sa druge i jasno definisanje strateških državnih prioriteta i njihovo sprovođenje ozbiljnom dugoročnom politikom su neophodnost”, navela je Đurović u saopštenju.

Ona je dodala da se već više od deceniju pokušava ad hoc rješenjima intervenisati u povezivanju obrazovnog sistema sa potrebama privrede, što se pokazalo neuspješnim.

“Obrazovne institucije se umnožavaju kvantitativno, ali produkcija stručne radne snage je nezadovoljavajuća u kvalitativnom smislu. Nikada nije bilo lakše doći do diplome visokoškolskih ustanova, a nikada nismo imali manje ljudi sa znanjem i vještinama koji zaista mogu doprinijeti unaprijeđenju društva”, kazala je Đurović.

Ona je navela da bi odgovorna državna politika u oblasti zapošljavanja odredila mjere stimulacije i u prekvalifikaciji radne snage, stimulaciji nezaposlenih, ali i poslodavaca u cilju zapošljavanja domaće radne snage.

“Već duže se vodi debata u vezi povećanja minimalne cijene rada, ali i određivanja minimalnog neoporezivog iznosa, što se u regionu pokazalo kao jedna od najboljih podsticajnih mjera. Današnja opterećenja neto zarada radnika, a na teret poslodavca idu i do 66 odsto, što je najveća stopa u regionu”, saopštila je Đurović.

Ona smatra da tako postavljeni odnosi i tvrd stav Vlade, koja se brani kriznim mjerama, nijesu ništa drugo do promocija sivog tržišta rada i destimulacija privrednika, kao i radne snage.

“Ne zaboravimo da još imamo krizni porez, a po cijenama gorivo nam je zaista postalo luksuz. Pored već poznate loše politike u oblasti zapošljavanja, odnos prema domaćoj radnoj snazi još je gori. Kada ćemo kao država početi da se odgovono ponašamo prema svim našim građanima jednako i kada ćemo zaista prioritet staviti na naše građane”, pitala je Đurović.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 13:07:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207231/djurovic-problem-u-nedovoljnoj-brizi-institucija.html
Ubrzo Sporazum o saradnji sa Marokom http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207086/ubrzo-sporazum-o-saradnji-sa-marokom.html Tekst Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između Crne Gore i Maroka je usaglašen i biće potpisan u predstojećem periodu poslije internih vladinih procedura obje države, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. ]]>

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa ministrom turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Maroka, Mohammedom Sajidom, koji boravi u Crnoj Gori.

“Sastanak je znak kontinuirane saradnje između dvije države, a imao je za cilj dalju konkretizaciju aktivnosti vezanih za Sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja između Crne Gore i Maroka”, navodi se u saopštenju.

Naime, od posljednjeg razgovora sa Sajidom koji je održan 18. septembra 2017. godine do sada, operativni timovi iz oblasti vazdušnog saobraćaja su aktivno radili na usaglašavanju teksta Sporazuma.

“Oba ministra su naglasila posvećenost svojih saradnika ovom zadatku, ističući zadovoljstvo što je tekst Sporazuma usaglašen. Poslije internih Vladinih procedura obje države u predstojećem periodu, Sporazum će biti potpisan”, rekli su iz Ministarstva.

Nurković je sa Sajidom podijelio i utiske sa Crans Montana Foruma koji je organizovan pod pokroviteljstvom kralja Muhameda VI, a koji je održan u Dakhli, od 15. do 20. marta, kao i sa bilateralnog sastanka održanog u Rabatu, na kojem je Nurković razgovarao o unaprijeđenju saradnje između dvije države u oblasti pomorstva sa ministrom za opremu, transport, logistiku i vode Maroka, Abdelkader Amarom.

Ministri su razgovarali o predstojećim aktivnostima u vezi sa potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja, na kojem se kontinuirano radi.

S obzirom na to da se ove sedmice u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto organizuje Marokanska nedelja zanatlija u Podgorici, Sajid je iskoristio priliku da pozove Nurkovića da prisustvuje otvaranju, ali i da ga upozna sa aktivnostima koje predstoje u toku ove manifestacije, tokom koje će marokanske zanatlije prikazati svoje proizvode, muziku i nacionalnu kuhinju stanovnicima Crne Gore.

Događaj se organizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Maroka i Glavnim gradom Podgorica.

Nurković je poželio uspjeh Sajidu na manifestaciji, a oba ministra su kazali da su posvećeni produbljivanju i daljem unaprijeđenju dobrih odnosa između Crne Gore i Maroka, kako u oblasti saobraćaja tako i u drugim oblastima od značaja za dvije države.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 17:05:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207086/ubrzo-sporazum-o-saradnji-sa-marokom.html
"Stopa rasta BDP-a treća u Evropi" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207084/stopa-rasta-bdp-a-treca-u-evropi.html Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu od 4,5 odsto predstavlja dobar rezultat, ali i obavezu Vlade da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje zakonitih odluka i odgovornu realizaciju ekonomskih politika, ocijenio je premijer Duško Marković. ]]>

On je rekao da je Monstat objavio zvanični podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine, koji iznosti 4,5 odsto, i predstavlja treću stopu rasta u Evropi.

“Ako se sjetimo stope rasta u prošloj godini, koja je iznosila 4,4 odsto i ove od 4,5 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da Crna Gora ulazi u dinamičan ekonomski razvoj i rast ekonomije koji će obezbijediti nova radna mjesta i veći standard za građane“, poručio je Marković.

On se zahvalio svima koji su doprinijeli takvom trendu rasta ekonmije i poručio da će Vlada nastaviti da radi na isti način.

„Uvjeravam vas da će ovaj trend rasta ekonomije predstavljati obavezu Vlade da nastavimo da na isti način obezbjeđujemo uslove za valorizaciju naših nespornih resursa u sektorima koji doprinose razvoju zemlje u cjelini. Prije svega realizaciji kapitalnog budžeta na planu razvoja infrastrukture, ali i svih drugih projekata na prostoru cijele zemlje”, saopštio je Marković.

On je dodao da će obaveza Vlade biti i da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje odluka zasnovanih na zakonu, ali i na punu odgovornost za realizaciju ekonomskih politika.

Marković je rekao da će Vlada uraditi sve da obezbijedi što više stranih investicija i da domaći investitori ulažu više nego što je to sada slučaj.

„Razumjećemo sve njihove prigovore i zahtjeve i odgovoriti tim interesima kako bi zemlja nastavila da se razvija na dinamičan način kako to pokazuju podaci za prvi kvartal“, zaključio je Marković.

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 16:09:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207084/stopa-rasta-bdp-a-treca-u-evropi.html
Rast ekonomije 4,5 odsto http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207068/rast-ekonomije-45-odsto-.html Realna stopa rasta Bruto domaćeg proizvoda u I kvartalu ove godine iznosila je 4,5 odsto, pokazuju preliminarni podaci MONSTAT-a. ]]>

"Bruto domaći proizvod Crne Gore u I kvartalu 2018. godine iznosio je 832,6 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 777,3 miliona eura", saopštio je MONSTAT.

Nominalna stopa rasta BDP-a je u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila 7,1 odsto.

Naznačajniji doprinos rastu BDP-a dolazi iz oblasti industrije, saopštila je direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević. U toj oblasti dominira rast proizvodnje električne energije.

Kako je navela Radojević doprinos rastu BDP-a, dao je i sektor građevinarstva, kao i turizam. 

 

]]>
Fri, 22 Jun 2018 12:50:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/207068/rast-ekonomije-45-odsto-.html
Snažnija saradnja za uspješnije sprovođenje Ipe http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206976/snaznija-saradnja-za-uspjesnije-sprovodjenje-ipe.html Sva tijela uključena u ugovaranje i sprovođenje projekata koje finansira Evropska unija (EU) treba da osnaže saradnju i sopstvene kapacitete, kako bi projekti bili održivi i uspješni, ocijenjeno je na sastanku Sektorskog nadglednog odbora. ]]>

U Podgorici je danas održan sastanak Sektorskog nadglednog odbora kojim su kopredsjedavali zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic.

Na sastanku, kom su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, nevladinih organizacija i Delegacije EU u Crnoj Gori, razmotreno je trenutno stanje u sektorima obuhvaćenim Ipom II po pitanju sprovođenja akcija/projekata, kao i planovi za predstojeći programski period 2019-2020.

Učesnici sastanka su saglasni da je neophodno ojačati unutarsektorsku i međusektorsku saradnju i osnažiti kapacitete svih tijela uključenih u sprovođenje Ipe.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno jačati koordinaciju donatora unutar sektora i posvetiti više pažnje održivosti projekata. Učesnici su poručili da će u svojim aktivnostima prednost dati sprovođenju projekata Ipe, kako bi se ispoštovali rokovi predviđeni za ugovaranje i tako doprinijelo uspješnoj implementaciji pretpristupne podrške EU.

Nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović je istakla da se tokom prve polovine 2018. intenzivno radilo na pripremi tenderske dokumentacije i objavljivanju tendera za akcije obuhvaćene akcijskim programima i programiranju Ipe 2018.

Glišević Đurović je ukazala na važnost stalne komunikacije i saradnje s Delegacijom Evropske unije i Evropskom komisijom, kao našim partnerima posvećenim istom cilju – da bespovratna podrška koju nam Evropska unija pruža bude iskorišćena na najbolji mogući način za reforme i prioritete Crne Gore.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic je poručio da podršku EU treba iskoristiti za maksimiziranje efekata reformi i ispunjavanje crnogorskih prioriteta, kao i da je fokus na sektorskom pristupu u skladu sa nacionalnim strategijama. Naglasio je da je u Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu u toku rasprava o Ipi III, za koju će EU povećati izdvajanja, uz veću fleksibilnost sredstava i zadržavanje fokusa na sektorskom pristupu, kao i na prioritetima koji proističu iz procesa pristupanja EU.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 15:34:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206976/snaznija-saradnja-za-uspjesnije-sprovodjenje-ipe.html
Zaposleno skoro 10.000 sezonaca http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206974/zaposleno-skoro-10000-sezonaca.html U Crnoj Gori je ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Suljo Mustafić. ]]>

On je, na pres konferenciji, povodom posjete predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije ZZZCG, rekao da će nakon posjete u centralnoj službi u Podgorici, delegacija iz Srbije sjutra obići područnu jedinicu Zavoda u Baru.

„Tu će se kolege iz Srbije upoznati sa tehnologijom rada našeg Zavoda i naših područnih jedinica, i svim mjerama iz oblasti aktivne politike zapošljavanja, podsticaja preduzetništva, profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom (OSI)“, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, ta iskustva su dragocjena, prvenstveno kad su, kako je naveo, u pitanju projekti aktivnih mjera u zapošljavanju koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje iz Srbije.

„Sa druge strane, postoje oblasti u koje smo mi u nekoj mjeri više unaprijedili, a to su oblasti profesionalne rehabilitacije, moguće i preduzetništva, tako da ćemo kroz ovu razmjenu iskustava i podataka i znanja, sigurno napraviti značajne pomake u našoj saradnji i što je dragocjenije u našim iskustvima“, istakao je Mustafić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, Zoran Martinović, rekao je da je fokus posjete na uzajamnom učenju i preuzimanju primjera dobre prakse.

„Vidimo da mjere aktivne politike zapošljavanja, koje sprovodi ZZZCG, imaju dodira u nekim djelovima istovjetnosti sa onim što radi Srbija, ali imamo i specifičnosti programa koje možemo da preuzmemo, pogotovo neke mjere koje su nam predstavili, a koje se odnose na suzbijanje sive ekonomije, programe obuka i obrazovanja“, naveo je Martinović.

Prema njegovim riječima, više od trećine nezaposlenih u Crnoj Gori i u Srbiji spada u red osoba bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, koje, kako je rekao, teško mogu da nađu mjesto na tržištu rada.

„Zato je važno da nađemo modele kako da unaprijeđujemo programe koji mogu da podignu kapacitete i stepen zapošljivosti najteže zapošljivih kategorija, među njima su važni programi koji se odnose na zapošljavanje OSI. I ovdje i u Srbiji postoje budžeti koji su izdvojeni za tu kategoriju i zato je važno da na pravi način dođemo do poslodavaca koji žele da obezbijede socijalnu i radnu intregraciju OSI i da se tim poslodavcima daju određeni podsticaji“, rekao je Martinović.

On je kazao da će u toku posjete razgovarati i o obezbjeđivanju regularnih migracija koje su, kako je ukazao, pogotovo prisutne u ljetnjim mjesecima iz Srbije u Crnu Goru.

„Razgovaraćemo kako da obezbijedimo da te osobe imaju regularan status, a da im se obezbijede boravišne i radne dozvole, kako bi siva ekonomija u toj zoni bila svedena na najmanju moguću mjeru“, istakao je Martinović.

Slaba motivisanost za rad

Na pitanje novinara zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, Mustafić je rekao da je to uzrok više faktora.

„Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali sa druge strane, i uslovi koji nisu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti“, kazao je Mustafić.

On smatra da postoji problem rada i drugih službi koje treba da sve to isprate.

„Ono što Zavod radi jeste da posreduje kroz svoje mjere i animira ljude iz pasivnijih krajeva Crne Gore da sezonski rade na crnogorskom promorju. Značajan broj tih osoba će raditi kroz posredstvo Zavoda, ali to nije ni izbliza onaj broj koji je potreban poslodavcima na primorju“, istakao je Mustafić.

On je rekao da je ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane 18.135 osoba.

„Ona je do današnjeg dana utrošena gotovo do polovine, 9.908 osoba je u Crnoj Gori kroz ovu kvotu zaposleno, a ukupno je izdato 13.612 radnih dozvola“, naveo je Mustafić.

On je kazao da se na evidneciji ZZCG nalaze 43.032 osobe, odnosno da je stopa nezaposlenosti danas 18,55 odsto.

Martinović je rekao da je u Srbiji izuzetno povećana tražnja za radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva i da veliki broj radnika u toj oblasti radi u Srbiji.

„Očigledno, za mnoge je i dalje crnogorsko primorje atraktivnije u ovom periodu, što vidimo po broju izdatih boravišnih i randih dozvola da najveći broj osoba iz Srbije dolazi u Crnu Goru“, naveo je Martinović.

On je rekao da je u Srbiji broj osoba na zavodu na istorijskom minimumu, navodeći da je to ispod 600 hiljada nezaposlenih.

„Veliki broj osoba koje dolaze i Srbije ne dolaze preko naše službe za zapošljavanje. Uglavnom dolaze samostalno ili preko privatnih agencija za zapošljavanje. Tražimo način da što veći broj poslodavaca radi preko državne agencije za zapošljavanje kako bismo mogli da imamo bolje kontrolisanu vrstu migracije“, kazao je Martinović.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 14:30:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206974/zaposleno-skoro-10000-sezonaca.html
Otkup akcija Rudnika do 6. jula http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206965/otkup-akcija-rudnika-do-6-jula.html Akcionari Rudnika uglja Pljevlja koji nijesu ponudili Elektroprivredi (EPCG) da otkupi njihove dionice, moći će to da urade do 6. jula, objavila je elektroenergetska kompanija. ]]>

Vlasnici preostalih 3,22 odsto akcija Rudnika uglja moći će da prodaju svoje dionice EPCG u narednih 15 dana, po cijeni od 6,4 eura.

Na javnu ponudu za preuzimanje, u roku propisanom Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava do 4. maja, prijavljeno je 4,9 miliona akcija emitenta sa pravom glasa, što čini 96,78 odsto akcija. Njihovim vlasnicima je EPCG u ponedjeljak isplatila ukupno 31,37 miliona eura.

Pojedinačno najviše novca - oko 12,8 miliona eura prihodovala je italijanska kompanija A2A, zatim država 10,08 miliona eura, a potom biznismen Aco Đukanović oko 3,84 miliona eura.

Transakcija je posredstvom Centralne depozitarne agencije (CDA) okončana sa zakašnjenjem od mjesec i deset dana, nakon što je prethodno ukinuta privremena sudska mjera zabrane kupovine Elektroprivredi i nakon što je Komisija za tržište kapitala dala saglasnost da se transakcija završi u roku od tri radna dana.

Akcionari EPCG su 28. marta usvojili, na vanrednoj Skupštini, sa 89 odsto glasova odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja iz Pljevalja, bez izjašnjavanja predstavnika države i kompanije A2A.

Riječ je o oko 5,6 miliona akcija Rudnika uglja, čiju je fer tržišnu vrijednost, revizorska kuća Deloitte, konsultant za taj postupak, procijenila na 6,4 eura po akciji, što je ukupno oko 33 miliona eura.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 12:40:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206965/otkup-akcija-rudnika-do-6-jula.html
Poreski dug na 24 rate http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206957/poreski-dug-na-24-rate.html Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša najavio da će poreskim dužnicima, koji nijesu ušli u reprogram zaostalih poreskih obaveza uskoro biti pružena još jedna prilika da to učine. ]]>

“Na predlog Poreske uprave u proceduri je donošenje nove uredbe o odloženom plaćanju poreskih obaveza. Time se pruža mogućnost onim poreskim obveznicima koji nijesu ušli u reprogram, a imaju dospjele poreske obaveze da ih plate u roku od dvije godine, na 24 rate”, kazao je Mugoša, dodajući da je riječ o obavezama nastalim nakon 1. aprila 2017.

Mugoša i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović potpisali su Sporazum o saradnji dvije institucije.

“ Na ovaj način Privredna komora i Poreska uprava stvaraju mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta, što je od velikog značaja za sve naše privrednike. Privredna komora nema dilemu da je neophodno boriti se protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije. Državni organi će u
Komori uvijek imati partnera na tom poslu”, kazao je predsjednik Privredne komore Golubović.

Direktor Poreske uprave Mugoša ističe dugogodišnju odličnu saradnju dvije institucije koja je u obostranom i interesu privrede, odnosno svih onih koji uredno plaćaju poreske obaveze.

“Mi smo na istom zadatku da kroz borbu protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije damo podršku onima koji uredno plaćaju svoje obaveze. Komora i Poreska uprava imaju mnogo zajedničkih tema, kao što su izmjena propisa s ciljem olakšanja poslovanja, a već je prisutna zajednička ideja dvije institucije da se sagleda mogućnost smanjenja opterećenja kada su u pitanju doprinosi koje poslodavci plaćaju za zaposlene”, kazao je Mugoša.

On je istakao da je zajednička misija dvije institucije unapređenje poslovnog ambijenta.

Dobar trend reprograma

Mugoša je naveo da je u posljednje dvije godine sa poreskim obveznicima Uprava uspostavila partnerski odnos na principima povjerenja i poštovanja, što je rezultiralo i većom naplatom prihoda. Podsjetio je
da je prvi reprogram nudio mogućnost plaćanja poreskih obaveza na 60 rata uz otpis kamata ukoliko se one redovno izmiruju.

“Imamo dobar trend kada je u pitanju reprogram - 71 odsto poreskih obveznika uredno izmiruje obaveze”, kazao je Mugoša.

Na sastanku čelnika Komore i Poreske uprave razmotreni su modaliteti buduće saradnje. Potenciran je značaj koji međusobna razmjena informacija ima na unapređivanje rada ovih institucija.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 11:30:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206957/poreski-dug-na-24-rate.html
Riješen problem otkupa malina http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206912/rijesen-problem-otkupa-malina.html Nakon što je predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović posredovao između hladnjačara i proizvođača, problem otkupa malina u bjelopoljskoj opštini je riješen, reklo bi se do kraja berbe. ]]>

Preduzeće Senazal i njegov vlasnik Rade Raičević preuzeli su odgovornost da otkupe sav ovogodišnji rod maline, gdje će jedina selekcija biti kvalitet ploda.

Pošto raspoloživi kapacitet hladnjače od 150 tona nije dovoljan da prihvati svu malinu, Raičević je postigao dogovor sa kolegama iz okolnih gradova o korišćenju njihovih hladnjača.

Tako da će se obrani plodovi iz bjelopoljskih malinjaka u optimalnom roku naći u skladištima u Beranama, Pljevljima, Mojkovcu, a ako potrebe budu nalagale i u Podgorici u hladnjačama kompanija Voli i Laković.

"Maline su, ove godine, uzrele mnogo ranije u odnosu na prethodne godine, kada su prvi plodovi stizali krajem juna, a prava berba je počinjala sa julom, tako da su otkupljivači uglavnom nespremno dočekali prve maline. Zahvaljujući podršci predsjednika opštine Petra Smolovića svi nedostaci su otklonjeni u hodu i rješenje je brzo nađeno na zadovoljstvo i malinara i nosioca ovogodišnjeg otkupa preduzeća Senzal",kazao je Radiju Crne Gore, Rade Raičević.

Malinar Andrija Delić juče je predvodio grupu nezadovoljnih kolega, koji su prosuli maline iz gajbica ispred opštinske zgrade, a danas ih sa zadovoljstvom puni.

"Da budem iskren, brzo rješenje problema smo svi očekivali, pogotovo mi koji smo upućeni u energiju koju posjeduje Smolović. Lično sam od njega dobio podršku da nastavimo sa berbom te da ne brinemo o otkupu, jer će sva kvalitetna malina biti preuzeta. Dobre vijesti pratilo je i sunčano vrijeme tako da je danas berba u punom jeku, bar ovdje kod nas, u nižim predjelima. Očekujem rod od preko 15 tona", zadovoljno priča Delić.

Nije mu mnogo žao što je tokom protekla nekolika dana štetovao oko 2,5 t maline, ako će sada jedina briga biti uticaj vremenskih prilika na berbu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 20 Jun 2018 19:03:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206912/rijesen-problem-otkupa-malina.html
Promet robe na veliko dvije milijarde eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206908/promet-robe-na-veliko-dvije-milijarde-eura.html Promet robe u trgovini na veliko u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je oko 2,07 milijardi eura, što je 8,2 odsto više u odnosu na 2016, pokazuju podaci Monstata. ]]>

Iz Monstata je saopšteno da su najveće učešće u ukupnom prometu imale robne grupe iz oblasti prehrane koje su činile 30 odsto ukupnog prometa u trgovini na veliko.

“Broj radnika u trgovini na veliko u prošloj godini iznosio je 16.770 ", navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da se podaci o prometu u trgovini na veliko prikupljaju redovnim godišnjim istraživanjem.

"Istraživanje se sprovodi na bazi stratifikovanog uzorka i obuhvaćena su ona preduzeća koja su prema klasifikaciji djelatnosti razvrstana u oblasti trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 18:23:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206908/promet-robe-na-veliko-dvije-milijarde-eura.html
Luka Kotor uvećala kapital http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206872/luka-kotor-uvecala-kapital.html Luka Kotor uvećala je kapital na 3,3 miliona eura, emisijom akcija po osnovu pretvaranja rezervi u akcijski kapital. ]]>

Kapitalna vrijednost emisije, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosila je 2,32 miliona eura.

U okviru emisije je emitovano 964,88 hiljada akcija čija je nominalna vrijednost 2,4 eura po dionici.

Nakon emisije ukupan broj akcija Luke Kotor dostigao je 1,38 miliona, nominalne vrijednosti od 2,4 eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Opština Kotor posjeduje 56,97 odsto dionica Luke, dok Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) pripada 17,5 odsto udjela.

Vlasnici 10,75 odsto akcija kotorskog preduzeća skriveni su iza CK-Zbirnog kastodi računa 1, dok Zavodu za zapošljavanje pripada 5,9 odsto, a Ranku Krivokapiću iz Kotora 1,99 odsto udjela u firmi.

Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto akcija.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 15:03:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206872/luka-kotor-uvecala-kapital.html
Kupovna moć pola EU prosjeka http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206780/kupovna-moc-pola-eu-prosjeka.html Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2017. godini iznosio je 46 odsto prosjeka EU28. ]]>

EUROSTAT je objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2017. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći, a u projektu je učestvovao i crnogorski MONSTAT.

“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28, i iznosi 253 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 49 odsto prosjeka EU”, saopštio je MONSTAT.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU.

“Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 32 odsto dok je Albanija na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka”, saopštio je MONSTAT.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 45 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 30 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 12:56:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206780/kupovna-moc-pola-eu-prosjeka.html
U Crnoj Gori 225 hiljada zaposlenih http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206778/u-crnoj-gori-225-hiljada-zaposlenih.html Broj zaposlenih u Crnoj Gori u prvom kvartalu je, prema podacima Monstata, veći 1,3 odsto u odnosu na prethodni. ]]>

Aktivnog stanovništva u prvom kvartalu bilo je 268,3 hiljade, od čega je 225 hiljada zaposlenih i 43,3 hiljade nezaposlenih. Broj nezaposlenih je smanjen pet odsto.

“Neaktivno je bilo 231,8 hiljada osoba, što je 0,3 odsto manje u odnosu na prethodni kvartal”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima iz Monstatove Ankete o radnoj snazi, stopa aktivnosti za prvi kvartal bila je 53,6 odsto, zaposlenosti 45 odsto, nezaposlenosti 16,1 odsto i neaktivnosti 46,4 odsto.

“Od ukupnog broja aktivnog stanovništva 148,8 hiljada čine muškarci, a 119,6 hiljada žene, dok ukupan broj neaktivnih čine žene 136,4 hiljade a muškarci 95,4 hiljade”, dodali su iz Monstata.

Statističari su naveli da od ukupnog broja zaposlenih 124,5 hiljada čine muškarci, a 100,5 hiljada žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 24,2 hiljade čine muškarci, a 19,1 hiljada žene.

“Najveći broj aktivnog stanovništva čine osobe u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to 170,3 hiljada. Starosna grupa u kojoj je najveći broj neaktivnih osoba je grupa od 65 i više godina, što čini 72,3 hiljade neaktivnih”, precizira se u saopštenju.

Najveći broj zaposlenih čine osobe u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to njih 141,7 hiljada. Takođe, najveći broj nezaposlenih čine osobe u istoj starosnoj grupi odnosno 28,6 hiljada nezaposlenih.

“Najveće učešće u obrazovnoj strukturu aktivnog stanovništva imaju osobe sa završenim srednjim obrazovanjem i to 61,1 odsto, zatim 28,9 odsto osoba sa završenim višim ili visokim obrazovanjem i deset odsto osoba sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem”, kazali su iz Monstata.

Najveće učešće u obrazovnoj strukturu neaktivnih osoba starijih od 15 godina imaju osobe sa završenim srednjim obrazovanjem i to 50,3 odsto9, zatim 39,9 odsto osoba sa završenom osnovnom školom ili niže, a preostalih 9,8 odsto su osobe sa završenim višim ili visokim obrazovanjem.

“Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da 59,9 odsto osoba imaju završenu srednju školu, slijede zaposleni sa završenim višim ili visokim obrazovanjem 30,9 odsto, te osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 9,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Anketa je sprovedena od januara do marta.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 12:39:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206778/u-crnoj-gori-225-hiljada-zaposlenih.html
"Most Moračica nebu pod oblake" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206773/most-moracica-nebu-pod-oblake.html Most Moračica biće najimpozantniji objekat na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo. ]]>

Iako most nije završen, već sada se turisti mogu uvjeriti u graditeljski poduhvat.

Grandioznost ovog objekta najbolje se može vidjeti iz vazduha. Naime, na Fejsbuk profilu Vlade Crne Gore objavljen je video snimak gradilišta mosta Moračica i trase autoputa iz ptičje perspektive. 

Podsjećamo, maksimalna visina mosta Moračica iznad rijeke Morače iznosiće oko 200 metara, a rasponska konstrukcija trebalo bi da bude završena do kraja ove godine.

Most Moračica ima pet stubova, njegova dužina je 960 metara, a ukupna širina 23.40 metara.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Prvi crnogorski autoput grade Kinezi, a investicija je vrijedna 809,6 miliona eura.

 

]]>
Tue, 19 Jun 2018 11:51:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206773/most-moracica-nebu-pod-oblake.html
Za dan opslužili 15.000 putnika http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206747/za-dan-opsluzili-15000-putnika.html Na oba crnogorska aerodroma, tokom vikenda, za samo jedan opsluženo je oko 15.000 putnika, saopštila je savjetnica direktora Aerodroma Crne Gore, Milica Babić. ]]>

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazala da Aerodromi Crne Gore u ovom trenutnu bilježe 110.000 putnika više, nego u periodu od 1. januara do 17. juna 2017. godine.

"Govorimo o cifri od 737.000 putnika na oba aerodroma, a prošle godine imali smo oko 627.000 u ovom periodu. Samo za jedan dan tokom vikenda na oba aerodroma je opsluženo oko 15.000 putnika", kazala je Babić.

Govoreći o strukturi putnika, ona je istakla da na tivatskom aerodromu dominiraju putnici sa ruskog tržišta.

"U Podgorici su tu linije ka Beogramu, Istanbulu, Rimu, Ljubljani. Raduje nas da se bilježi rast distanicija prema Zapadnoj Evropi", istakla je Babić.

Govoreći o incidentu na tivatskom aerodomu, kada je pijavica tokom nevremena oštetila dva manja aviona generalne avijacije, ona je pojasnila da se čekaju izvještaji osiguravajučih kuća, te da su letjelice bile propisno parkirane i osigurane.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 08:00:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206747/za-dan-opsluzili-15000-putnika.html
Isplaćeno 31,37 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206746/isplaceno-3137-miliona-eura.html Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatila je u ponedjeljak, po osnovu javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, ukupno 31,37 miliona eura vlasnicima 96,78 odsto pljevaljske kompanije. ]]>

Pojedinačno najviše novca - oko 12,8 miliona eura prihodovala je italijanska kompanija A2A, zatim država 10,08 miliona eura, a potom Aco Đukanović, oko 3,8 miliona eura.

Transakcija je posredstvom Centralne depozitarne agencije (CDA) okončana sa zakašnjem od mjesec i deset dana, nakon što je u petak ukinuta privremena sudska mjera zabrane kupovine Elektroprivredi i nakon što je Komisija za tržište kapitala dala saglasnost da se transakcija završi u roku od tri radna dana.

Direktor Centralne depozitarne agencije (CDA) dr Vladimir Kašćelan potvrdio je “Vijestima” u ponedjeljak već oko podneva da su nalog Komisije ispoštovali već prvog dana i dali nalog Societe General banci, da raspodijeli novac vlasnicima akcija Rudnika uglja.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 07:41:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206746/isplaceno-3137-miliona-eura.html
Nova pomoć mladim pčelarima http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206742/nova-pomoc-mladim-pcelarima.html Pčelari se mogu pohvaliti najboljom godinom kada je u pitanju proizvodnja meda u posljednje dvije decenije. Da bi Ministarstvo poljoprivrede podstaklo taj sektor, mladim pčelarima uručili su više od 360 pčelinjih zajednica. ]]>  

Pljevljak Radoslav Zečević najmlađi je profesionalni pčelar u Crnoj Gori. Da je med koji proizvodi kvalitetan, potvrđuje i zlatna medalja na Novosadskom sajmu.

Njegov uzgoj matica, kako je rekao za RTCG, iznosi oko 1000 komada godišnje.

"Ostali proizvodi su perga, med, za med sam uzeo zlatnu medalju na sajmu ove godine", kaže Zečević.

Mladi pčelari su korisnici programa podrške koju nude opštine, kao i prekogranični projekti. Jedna od korisnica programa, Anja Radenović, kaže da pčelarstvom bavi od djetinjstva, koje joj prerasta u zanimanje.

Danilo Kušljević, takođe korisnik programa podrške, kaže da je odlučio da se bavi pčelarstvom jer je riječ o djelatnosti koja dorpinosi ne samo pčelarima, već cjelokupnom ekosistemu.

Opština Danilovgrad, u kojoj se i nalazi Kuća meda, trudi se da obezbijedi što bolje uslove za život i rad pčelara.

Prvi čovjek opštine, Branislav Đuranović, navodi da su samo prošle godine preko 900 hiljada eura uložili u vodovod, a značajno su popravili putnu inbfrastukturu i nisko naponsku mrežu.

Ministarstvo poljoprivrede Milutin Simović kaže da su povećali podršku za sektor pčelarstva za 58 odsto.

"Posebno se radujem što je sektor pčelarstva Crne Gore je bogatiji od danas za 121 mladog pčelara, koji dobijaju 363 pčelinje zajednice. Očekujem da će mnogi od njih osjetiti vrijednost opredjeljenja da se bave pčelarstvom", rekao je Simović i najavi nove podsticajne mjere za sektor pčelarstva.

Aida Rastoder, RTCG 

]]>
Tue, 19 Jun 2018 07:04:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206742/nova-pomoc-mladim-pcelarima.html
"Dobro zasučite rukave, ili ćemo se svađati" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206724/dobro-zasucite-rukave-ili-cemo-se-svadjati.html Predsjednik Vlade Duško Marković danas je nenajavljeno obišao gradilište skijališta "Kolašin 1600" i tom prilikom oštro upozorio izvođače radova i sve subjekte uključene u proces da moraju preduzeti dodatne aktivnosti kako bi nadoknadili zaostatke i realizovali ovaj važan razvojni projekat. ]]>

"Nijesam zadovoljan kako se razvojni projekti realizuju, posebno kada su u pitanju rokovi a negdje i kad je u pitanju kvalitet izvedenih radova. Ja neću da dozvolim da Kolašin, Mojkovac i Cmiljača stoje. To su velike pare i važni projekti za Sjever. Mi novac imamo, vi ste dobili posao i iskoristite to. Uzmite novac, ali radite! Da držite posao, a da radovi stoje – to ne može", rekao je Marković na gradilištu skijališta "Kolašin 1600".

Marković je rekao da očekuje da 2018. bude godina novih ekonomskih dometa i da u okviru Vladinog opredjeljenja realizacija projekat planiranih Kapitalnim budžetom Države mora biti prioritet oko kojeg nema pogađanja i kalkulisanja.

"Vlada je u svom programu, infrastrukturni razvoj i realizaciju kapitalnih investicija, postavila kao ključno opredjeljenje, kao preduslov za nova radna mjesta i bolji život svake porodice i svakog pojedinca. A da bismo imali ekonomski rast, i da bismo ostvarili razvojne zadatke, svako mora raditi svoj dio posla", dodao je Marković.

On je dodao i da posebna odgovornost u tom lancu pripada Direkciji javnih radova i Direkciji za saobraćaj, odnosno firmama koje su preko njih izabrane da realizuju projekte iz Kapitalnog budžeta.

Marković je rekao na gradilištu da će drugi dio ove godine i svaku narednu godinu obilježiti neposredni i beskompromisni nadzor nad izvođačima radova – kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu rokova.

"Informacije koje dobijam u posljednje vrijeme mi govore da radovi ne idu zadovoljavajućom dinamikom u skladu sa potpisanim ugovorima. Znate da je opredjeljenje Vlade da se kapitalni projekti na Sjeveru realizuju u dogovorenoj dinamici sa ciljem da doprinesemo razvoju infrastrukture i pokretanju ekonomije na Sjeveru. Ovdje, na ovom projektima, u Kolašinu, Bijelom Polju i Mojkovcu, smo obezbijedili sredstva, dobili smo izvođače. Želimo da izviođači realizuju poslove u skladu sa ugovorom, da nema kašnjenja osim u opravdanim slučajevima, a da nadležna direkcija dosljedno prati ispunjenje ugovora i realizaciju projekata. Od danas ću lično sa svojim timom iz Kabineta pratiti dinamiku razvoja ovih projekata i tražiti njihovu realizaciju u dogovorenim rokovima. Ako bude propusta spreman sam da radim na utvrđivanju i profesionalne i druge odgovornosti za eventualna kašnjenja jer neću dozvoliti da državni novac propada. Pozivam izvođače da razumiju potrebu Vlade i potrebu države, da svoje kapacitete prilagode ugovorima koje su zaključili. Novac imaju, a neophodno je da oni odgovore ugovornim obavezama koje su im date", zaključio je Marković. 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 19:22:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206724/dobro-zasucite-rukave-ili-cemo-se-svadjati.html
Još 1,5 miliona za obilaznicu oko Budve http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206715/jos-15-miliona-za-obilaznicu-oko-budve.html Evropska unija (EU) je u okviru devetneastog poziva za dostavljanje projekata Zapadobalkanskog investicijskog okvira dodijelila Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za projekat izgradnje obilaznice oko Budve, kao prioritetnog dijela primorske varijante Jadransko – jonskog autoputa, potvrđeno je na sastanku Upravnog odbora ovog instrumenta održanom danas u Parizu. ]]>

Kako navode, Crnu Goru je na sastanku predstavljala zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

"Dodijeljena sredstva biće iskorištena za pripremu idejnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za 17 kilometara prioritetne obilaznice i dvije pripadajuće petlje, nadovezujući se na sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura koja je EU odobrila krajem 2017. za pripremu iste dokumentacije s glavnim projektom za prvih 13 kilometara obilaznice čija je ukupna dužina 30 kilometara. Odobreni projekat je dodatni u nizu projekata koje EU finansira u Crnoj Gori u sklopu Berlinskog procesa, kao političke platforme u okviru koje Unija pruža podršku Zapadnom Balkanu za saobraćajno i energetsko povezivanje i sprovođenje pratećih reformi u ovim oblastima", navode u saopštenju.

Glišević Đurović je predstavila članovima Upravnog odbora odobreni projekat, ukazavši na koristi koje će Crna Gora imati od izgradnje prioritetne obilaznice oko Budve, posebno u dijelu rješavanja gužvi u saobraćaju, što odgovara zahtjevima ubrzanog razvoja turizma.

Naglasila je da će Vlada nastaviti s posvećenim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu, na liniji opredjeljenja da su upravo infrastrukturni projekti među glavnim prioritetima Vlade.

"Uvjerena sam da će izgradnja prioritetne obilaznice oko Budve, kao dijela primorske varijante Jadransko – jonskog autoputa, koja će uslijediti, biti od izuzetnog značaja za razvoj turizma ovog regiona i intenziviranje ekonomskog razvoja Crne Gore u cjelini", poručila je Glišević Đurović. 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 17:28:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206715/jos-15-miliona-za-obilaznicu-oko-budve.html
Dvije ponude za dio imovine Brodogradilišta http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206697/dvije-ponude-za-dio-imovine-brodogradilista.html Na tender za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta stigle su dvije ponude, za zemljište u Bijeloj. ]]>

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, kazao je danas u Privrednom sudu da je Nenad Lazović iz Herceg Novom dostavio ponudu za kupovinu dijela imovine.

“Ponuda je dostavljena za tri katastarske parcele u Bijeloj, površina 241 metar kvadratni, 2,35 hiljada metara kvadratnih i 351 metar kvadratni po cijeni od 380 hiljada eura”, precizirao je Ostojić.

Ponuđač je, kako je dodao, dostavio oglasom traženu dokumentaciju.

Kompanija Roaming Montenegro iz Nikšića, čiji je izvršni direktor Dalibor Milović, dostavila je ponudu za kupovinu katastarske parcele površine 7,95 hiljada metara kvadratnih sa započetim objektom u izgradnji, u iznosu od 1,42 miliona eura.

“Ponuđač je dostavio oglasom traženu dokumentaciju”, rekao je Ostojić. On je naveo da će odluke o izboru ponuđača donijeti u propisanim rokovima.

Na tenderu je ponuđen preostali dio imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 3,6 miliona eura, ne uključujući zalihe alata i materijala.

Na prodaju su bila ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, po početnim cijenama od 760,91 hiljadu eura, odnosno 393,01 hiljadu eura. Prodavao se i kancelarijski namještaj i oprema po početnoj cijeni od 29,08 hiljada eura.

U tenderu je objašnjeno da se dva poslovna prostora i kancelarijski namještaj i oprema prodaju kao cjelina.

Konzorcijum koji čine holandski Damen i Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, jedini je dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina, uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona eura.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 13:42:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/206697/dvije-ponude-za-dio-imovine-brodogradilista.html