RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html Rudna industrija predvodnica oporavka privrede http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215554/rudna-industrija-predvodnica-oporavka-privrede.html Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Dan rudara Crne Gore, koji se obilježava sjutra. ]]>


U čestitki predsjednika parlamenta navodi se da je priroda Crnu Goru obdarila ne samo prirodnim ljepotama, nego i prirodnim bogatstvima, među kojima su i rudna.

"Ukupni privredni razvoj jedne zemlje, pa i Crne Gore, uvijek je zavisio od planske i održive valorizacije rudnih bogatstava, a rudari su kroz vjekove svojim predanim i mukotrpnim radom stvarali i činili, kako svoju egzistenciju tako i ekonomiju svoje zemlje, boljom i naprednijom. Danas, kad se crnogorska privreda oporavlja od višedecenijskih problema, rudna industrija i rudari su opet predvodnici na tom putu ka boljem životu i standardu radnika, ali svih građana Crne Gore", navodi Brajović.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 18:02:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215554/rudna-industrija-predvodnica-oporavka-privrede.html
Evidentni rezultati projekata iz oblasti agroindustrije http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215564/evidentni-rezultati-projekata-iz-oblasti-agroindustrije.html Osam nikšićkih preduzeća - kompanija iz oblasti mesne i mlječne industrije i porodičnih preduzeća koja se bave preradom mesa, mlijeka i voća, uspješno su realizovali investicije koje su bespovratno podržane iz nacionalnog budžeta i EU sredstava, kroz IPARD program. ]]>  

Na taj način, proizvođači su nastavili sa unapređenjem proizvodnje i konkuretnosti na domaćem i tržištima u regionu i Evropi, otvorili značajan broj novih radnih mjesta i omogućili uključivanje većeg broja crnogorskih poljoprivrednih proizvođača u kooperantsku saradnju.

Protekle sedmice u to se uvjerio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je posjetio privrednike iz Nikšića - Mesnu industriju "Goranović”, preduzeće za preradu mesa “INMES-MARK“, mljekare “Srna” i “Nika”, “Siraru Miljanić”, zatim pogon za preradu i sušenje voća “Montenomaks”, pogon za preradu drenjina porodice Mirjačić u Ozrinićima i klanicu i pogon za preradu mesa “MINIKO” u Banjanima.

U ovoj godini, kroz IPARD projekat podrške osam privrednika investiralo je ukupno 1.470.000 eura, za šta su ostvarili bespovratnu podršku iz nacionalnog budžeta i EU fondova u iznosu od 620 hiljada eura. Prije realizacije ovih investicija, u ovim preduzećima radila su 262 zaposlena i sa njima je bilo direktno povezano 3.390 kooperanata.

Realizacijom ovih investicija, pored unapređenja konkurentnosti, otvoreno je još 39 novih radnih mjesta i otvorene nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže. Dakle, sve zajedno blizu 4.000 radnih mjesta vezano je za poslovanje i rezultate rada ovih preduzeća.

O značaju IPARD podrške, realizovanim projektima, iskustvima, naporima i planovima za dalji rast i razvoj, privrednici su govorili i u emisiji Agrosaznanje.

 

Milica Stijepović, TVCG

]]>
Sun, 23 Sep 2018 15:35:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215564/evidentni-rezultati-projekata-iz-oblasti-agroindustrije.html
"Nacrt Zakona ne unapređuje odnos opština prema novcu" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215533/nacrt-zakona-ne-unapredjuje-odnos-opstina-prema-novcu.html Koalicija za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou (KUM) pozdravila je odluku Vlade da se sistemski pozabavi lokalnim finansijama kroz novi Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, ali je upozorila da nacrt koji je trenutno na javnoj raspravi neće značajnije unaprijediti stepen transparentnosti i odgovornosti opština prema novcu građana. ]]>

"Nacrt Zakona ima sanacionu prirodu koja se ogleda u ustupanju dijela prihoda opštinama, ali se ne bavi suštinskim problemima koji onemogućavaju finansijsku stabilnost opština - neracionalnu potrošnju i probleme na rashodnoj strani. Nacrt Zakona nastavlja da potvrđuje povlašćeni tretman Glavnog grada i Prijestonice u pogledu visine dijela prihoda na dohodak fizičkih lica koji im pripada, iako Cetinje ima svoj i to višemilionski razvojni fond, a Podgorica je već u prilici da ubira veće prihode od svih ostalih", saopštili su iz KUM-a.

Kako su kazali, s druge strane, prihodi opština koje pripadaju primorskom regionu, koje takođe imaju problema sa finansijskom stabilnošću, a neke su i korisnice Egalizacionog fonda, će se smanjiti za oko 3,5 miliona eura uslijed izmjene da prihodi po osnovu naknade za korišćenje morskog dobra u cjelosti budu prihod Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

"Promjene u načinu raspodjele sredstava iz Egalizacionog fonda možda mogu smanjiti nepravičnost i favorizovanje pojedinih opština, ali nacrt zakona ne ulazi u detalje korišćenja ovih sredstava, koja umjesto podsticaja za razvoj i prevazilaženje nerazvijenosti, i dalje ostaju prihod za krpljenje budžetskih rupa. Norma da pravo na povlačenje sredstava iz Revolving fonda koji se želi uspostaviti, ima opština koja je potpisala ugovor o realizaciji projekta sa donatorom ili vodećim partnerom na projektu, treba da uvaži i druge modalitete koji se dešavaju u praksi, kao što su predugovor, odluka o odobravanju sredstava za realizaciju projekta i sl", smatraju u KUM-u.

Naglasili su da nacrt ne sadrži značajnije novine u pogledu odgovornosti i transparentnosti.

"Uvođenje kaznenih odredaba je obesmišljeno ako je nadzor nad sprovođenjem zakona ostavljen u odgovornost nepostojećoj budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija. Ovo svjedoči o tome da je Ministarstvo finansija popustilo pod pritiskom lokalnih samouprava koje žele da sve probleme sa finansijskom stabilnošću riješe novim ustupanjima prihoda sa centralnog nivoa, bez više truda da se prikupe izvorni prihodi, bez odgovornosti prema svojim građanima o tome kako se troši njihov novac i bez namjere da se racionalizuju rashodi", navodi se u saopštenju KUM-a.

 

]]>
Sun, 23 Sep 2018 12:30:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215533/nacrt-zakona-ne-unapredjuje-odnos-opstina-prema-novcu.html
Crnogorski rudari snažna uzdanica privrede http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215517/crnogorski-rudari-snazna-uzdanica-privrede.html Premjer Duško Marković čestitao je crnogorskim rudarima Dan rudara Crne Gore. ]]>  

"Dan rudara je uvijek prilika da se podsjetimo da je rudarsko zanimanje jedno od najtežih i najrizičnijih, ali ono u isto vrijeme predstavlja častan poziv koji pobuđuje najdublje poštovanje društva i zajednice. Tim prije što su crnogorski rudari snažna uzdanica i privrede, i energetske stabilnosti naše zemlje", navodi se u čestitki Markovića.

Premijer je poručio rudarima da Vlada, u partnerskim odnosima sa investitorima, realizuje razvojne politike i najbolje modele korišćenja prirodnih bogatstava Crne Gore, jer ona nijesu data jednom za svagda.

"Pored toga, činimo sve da i sami rudari rade u bezbjednijem i povoljnijem ambijentu. Upravo opredjeljenje prema održivom razvoju, ciljeve našeg ekonomskog rasta usmjerava u pravcu podizanja kvaliteta života svakog građanina i porodice, čemu smo snažno posvećeni", poručio je crnogorskim rudarima Marković.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 09:05:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215517/crnogorski-rudari-snazna-uzdanica-privrede.html
Sindikati bi trebalo da prekinu dijalog sa Vladom http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215514/sindikati-bi-trebalo-da-prekinu-dijalog-sa-vladom.html Ako Vlada usvoji nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), predstavnici sindikata treba da prekinu socijalni dijalog i da istupe iz svih upravnih odbora i savjeta u kojima participiraju, ocijenio je za predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović. ]]>  

"Ako je ministar Purišić jasno rekao da nema odstupanja, neka sindikati prekinu socijalni dijalog. Neka istupe iz upravnih odbora, savjeta gdje participiraju u Vladi, neka bojkotuju Socijalni savjet. To bi bio veći udarac za Vladu od prijetnji referendumom i štrajkom, ali ne smiju to da urade", rekao je Vujanović za Dan.

Čelnici državnih sindikata su najavili da će prvo prikupiti potpise za održavanje referenduma o Zakonu o PIO, a ako u tome ne dobiju podršku Skupštine, onda će krenuti u generalni štrajk.

Sa druge srane, ministar rada je jasno rekao da zakon neće povlačiti ni mijenjati, već da će ga poslati Vladi, zajedno sa primjedbama sindikata.

"Cijela situacija je mistična. Potencira se dijalog, a nema ga, vodi se socijalni monolog. Ako razgovarate sa nekim, zovete ga partnerom, a taj neko vas ne čuje, ne znam što biste sa tim nekim razgovarali. Mislim da neće biti ni protesta ni štrajka, da će se zakon usvojiti onako kako Evropa kaže. Za radnike je zakon loš",naveo je Vujanović.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 08:44:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215514/sindikati-bi-trebalo-da-prekinu-dijalog-sa-vladom.html
Uveli integrisani sistem menadžmenta http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215458/uveli-integrisani-sistem-menadzmenta.html Kompanija Port of Adria zvanično je uvela integrisani sistem menadžmenta (IMS) koji daje odličnu podršku njenom dugoročnom održivom razvoju. ]]>

Iz kompanije su objasnili da IMS integriše sisteme menadžmenta kvalitetom, životnom sredinom i upravljanja zaštitom zdravlja i bezbjednošću na radu.

“U skladu sa definisanom misijom i vizijom, kompanija je fokusirana na stalno unaprijeđenje poslovanja, razvoj zaposlenih kao i potpuno zadovoljstvo korisnika usluga”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije, Sedat Kara, kazao je da sve investicije koje od 2014. godine u Port of Adria sprovodi turski Global Ports Holding imaju za cilj da doprinesu održivom razvoju kompanije, koja kontinuirano unaprijeđuje poslovne procese i kvalitet pruženih usluga, istovremeno vodeći računa o zaštiti zaposlenih i životne sredine.

“Prateći zahtjeve savremenog poslovanja, uvođenjem IMS-a objedinili smo kvalitet, zaštitu životne sredine, zaštitu i zdravlje na radu zaposlenih”, rekao je Kara.

On smatra da će implementacija standarda IMS-a omogućiti svim zaposlenima da bolje i efikasnije obavljaju svoj posao, aktivno se uključe u sve poslovne procese, rade na njihovom unaprijeđivanju i na taj način daju pun doprinos realizaciji strateških ciljeva kompanije.

“Naša je obaveza da, kao strani investitor, kontinuirano unaprijeđujemo standarde poslovanja, time dajući podršku ostalim privrednim subjektima ne samo u Baru, već i u cijeloj Crnoj Gori”, poručio je Kara.

Iz kompanije su saopštili da je uvođenje ISM-a rezultat dvogodišnjeg rada tima koji je radio na tome.

Sertifikaciju je obavila prestižna švajcarska kompanija SGS, za period do avgusta 2021. godine uz redovne kontrole i izvještavanja.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 21:58:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215458/uveli-integrisani-sistem-menadzmenta.html
Na tržištu originalni CG i kontrolisani uvozni med http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215466/na-trzistu-originalni-cg-i-kontrolisani-uvozni-med.html Na tržištu Crne Gore u narednim mjesecima biće originalni crnogorski med ili uvozni koji je kontrolisan i ima određene garancije zdravstvene bezbjednosti, saopštio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na manifestaciji Pčelarski dani u Nikšiću. ]]>


Tradicionalna manifestacija koju godinama organizuje Pčelarska organizacija Nikšića u cilju popularizacije proizvodnje meda, okupila je oko 50 iizlagača iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, koji su izložili med i njegove proizvode, kao i opremu za pčelarstvo.

Simović je, otvarajući manifestaciju, saopštio da je u pripremi nabavka nove savremene laboratorije u kojoj će moći da se obavi blagovremena kontrola i adekvatno reaguje na pojavu švercovanog meda sumnjivog kvaliteta na tržištu Crne Gore. 

“Dogovorili smo se da ćemo obratiti posebnu pažnju na dešavanja na tržištu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Pokrenuli smo snažnu kontrolu na tržištu na kome još imamo brojne primjere falsifikovanog meda, koji ugrožava, prije svega, zdravlje naših potrošača, a i nelojalna su konkurencija domaćim pčelarima”, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, i ove godine biće nastavljene brojne mjere podrške u sektoru pčelarstva, a podržani su i mladi pčelari početnici.

”Udruženje pčelara Nikšića broji 220 članova i jedno je od najbrojnijih i najorganizovanijih pčelarskih udruženja u Crnoj Gori sa oko sedam hiljada košnica. U ovoj godini bogatije je za osam mladih pčelara, koji su dobili podršku u sklopu projekta Mladi pčelari, kojih je ukupno bilo 124 na nivou Crne Gore”, rekao je Simović.

On je kazao da je nastavljeno i sa nabavkom voska, zatim sa projektima koji znače dodatnu zaštitu zdravstvenog stanja pčelinjih društava, edukacijom pčelara, kao i izdavanjem časopisa o pčelarstvu.

Govoreći o Pčelarskim danima, Simović je rekao da se ta manifestacija ove godine dešava u okviru Septembarskih dana, kada Nikšić slavi svoje razvojne iskorake u svim sferama života.

”Ovu manifestaciju u Nikšiću slavimo u godini koja je rekordna u posljednje dvije decenije, što je rezultat vrijednog rada pčelara, strpljenja, istrajavanja i nadanja u onim prethodnim oskudnim godinama. I ove godine nagrađeni su sa po rekordnih 15 do 20 kilograma meda po košnici”, naveo je Simović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, kazao je da pčelarstvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija.

”Savez pčelarskih organizacija i Ministarstvo poljoprivrede, kroz različite programe, pružaju podršku pčelarima. Na ovaj način zajednički ćemo stvarati nove vrijednosti i ostvarivati veće rezultate. Bez dileme, linija uspjeha crnogorskog pčelarstva ima izraziti smjer najviše”, saopštio je Miljanić.

On je najavio da će do kraja godine u Kući meda u Danilovgradu biti nabavljena oprema za savremenu liniju za pakovanje meda, koju finansira Ministarstvo poljoprivrede, a čija je vrijednost oko 85 hiljada eura.

Predsjednik nikšićke Pčelarske organizacije, koja je najbrojnija u Crnoj Gori, Vojin Đukanović, rekao je da se ta manifestacija organizuje više od 20 godina povodom Dana oslobođenja Nikšića, a ove godine je izuzetno masovna.

”To je pokazatelj da je pčelarska godina bila veoma uspješna, za razliku od prošle kada su pčelinja društva opstala isključivo zahvlajujući podršci Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Đukanović.


]]>
Sat, 22 Sep 2018 13:42:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215466/na-trzistu-originalni-cg-i-kontrolisani-uvozni-med.html
Rast kreditnog rejtinga potvrda ekonomske politike CG http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215424/rast-kreditnog-rejtinga-potvrda-ekonomske-politike-cg.html Kreditna rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan". Po mišljenju premijera Duška Markovića, to je potvrda kredibilnosti ekonomske politike Vlade Crne Gore. ]]>

Naime, navedena izmjena, kako je ocijenjeno iz Ministarstva finansija, signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak Crne Gore, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovodi Ministarstvo finansija i Vlada.

Premijer Marković komentarisao je odluku Moody's-a na putu za Njujork, gdje će učestvovati u radu Generalne skupštine UN.

"Nastavljamo implementaciju fiskalnih mjera koje će obezbijediti dalji održivi rast crnogorske ekonomije i bolji životni standard naših građana", rekao je Marković.

Inače, prema procjenama analitičara agencije Moody's, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, kao i vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, te efektivne mjere vlade u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori.

 

Očekivanja analitičara iz Moody's-a su, kako je saopšteno, da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5 odsto, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje "u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu".

"Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije", saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi.

"Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50%. U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama EU kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu", navodi se u saopštenju.

 

 

]]>
Sat, 22 Sep 2018 12:51:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215424/rast-kreditnog-rejtinga-potvrda-ekonomske-politike-cg.html
Veći kreditni rejting - veće povjerenje investitora http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215439/veci-kreditni-rejting---vece-povjerenje-investitora.html Povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore znači i rast povjerenja investitora što će mnoge od njih ohrabriti da započnu svoje greenfield investicije u našoj zemlji, ocijenio je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun. ]]>  

Podsjećamo, agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan".

Komentarišući takvu odluku Moody's-a, Drecun je rekao da su benefiti izvjesni, ali da bi sada trebalo učiniti sve na promociji Crne Gore i brže privlačiti strane investicije.

"To znači da će investitori imati više povjerenja, što će siguran sam, mnoge od njih ohrabriti da započnu svoje greenfield investicije u Crnoj Gori. To istovremeno znači da su rezultati rada Vlade, i državne adminisittracije uopšte, ocijenjeni kao pobolšani u odnosu na posljednje analize Moody’s-a", rekao je Drecun.

Ovo je, prema riječima našeg sagovornika, dobra poruka investitorima, koja će ih sigurno natjerati na razmišljanje.

"Ali kao što rekoh, potrebna je proaktivnija uloga države u provlačenju investitora, a to znači da se napravi neki plan kojim bi se određene institucije obavezale da će godišnje privući određeni iznos stranih direktnih investicija (SDI). Naglašavam da samo 40-ak miliiona eura SDI dovodi do rasta od cca 1% GDP", kaže Drecun.

Nakon rasta kreditnog rejtinga mora se, smatra on, očekivati pad kamatnih stopa i priliv novih investicija.

"Ali do toga neće doći ako samo čekamo investitore. Za njih se treba boriti. Ako toga ne bude, onda nema svrhe ni sve što se radi na poboljšanju ambijanta, koji rezultira stabilnim rastom rejtinga", rekao je Dredin.

Kada Moody's donosi odluke o rastu kreditnog rejtinga, navodi Drecun, polazi od mnoštva činjenica, uparujući poslovni ambijent sa makroekonomskim agregatima, praveći projekciju budućih kretanja i očekivanja u crnogorskoj ekonomiji.

"Gleda se apsolutno sve. Za investitore su izvejštaji rejting kuća jedan od glavnih inputa kad donose odluke. Projekicja stabilan ka pozitivnom je ohrabrujuća. Moody’s je izračunao da je prosječan rast naše ekonomije za poslednih deset godina bio dva odsto, što je dovoljno dug trend da se da ocjena za budući period. Navodi se tri grupe razloga - izgledi za srednjoročni ekonsmki rast i investicije; fiskalna konsolidacija i Vladine mjere na smanjenju rizika refinansiranja", istakao je Drecun, uz ocjenu da se u svakoj od tih grupa detaljno opisuje napredak Crne Gore.

Ono što ova rejting kuća uzima u obzir su, između ostalog, procjena da će do 2022.godine javni dug biti oko 50%, da će se pomoć EU nastaviti, a dosadašnja pomoć EU je ocijenjena kao doprinos rastu od 1% prosječno.

"Pošto je Crna G,ora po ocjeni ove rejting kuće na dobrom putu ka EU, a to znači da se osvajaju i usvjaju EU standardi, to je i pojačalo odluku Moody’s-a da poboljša kreditini rejting CG. Takođe su uzeli u obzir i realziaciju velikih investicija u infrastukturu, energetiku i turizam. Ovim Moody’s direktno priznaje da sadašnje relativno visoko učešće javnog duga u GDP ima ekonomski smisao, jer će nakon aktiviranja tih investicija doći do dodatnog rasta", kaže Drecun. 

Posebno ekslipiciraju, navodi on, nove avio rute sa zapadnom Evropom, auto put Bar-Boljare, kao izuzetno uticajne na budući rast, ali nagalašavaju da izgradnja auto puta već pokazuje pozitivne efekte. 

"Naglašava se i električni kabl sa Italijom, i nazivaju ga Trans balkanskim elktričnim koridorom jer spaja Srbiju, BiH, Rumuniju i Crnu Goru sa zapadnim tržištem struje, što Moody’s ocjenjuje kao ogroman prostor za povećanje prihoda Crne Gore, i jačanje proizvodnih kapaciteta. Očekuje se stabilan rast do 2020 po stopi od 3,2 %, i sledstveno tome sufucut u budžetu od 2%", istakao je Drecun.

Igor PEJOVIĆ

]]>
Sat, 22 Sep 2018 10:26:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215439/veci-kreditni-rejting---vece-povjerenje-investitora.html
Izmirujte dugove ili krećemo s blokadama http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215428/izmirujte-dugove-ili-krecemo-s-blokadama.html Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša upozorio je juče opštine da će Poreska uprava, ukoliko ne budu napravile plan reorganizacije lokalnih preduzeća i izmirivali dugove, od januara krenuti sa blokadama. ]]>

"Određeni broj opština nije shvatio ozbiljno ovo što sa njima već godinu i po dogovoramo i neka preduzeća i dalje duguju porez. To neće moći više da radi niko. Predlažem da se opštinama pomogne da narave plan reorganizacije. Ako to ne urade do 15. decembra ove godine Poreska uprava će od 1. januara blokirati račune ovih preduzeća na puni iznos. Ako u roku od 45 dana ne plate obaveze biće prijedlozi za uvođenje stečaja", upozorio je Mugoša , prenosi Pobjeda.

On je podsjetio da je jedan broj opština i lokalnih preduzeća povećao poreski dug.

"Molim vas da ne provjeravate namjeru Poreske uprave da uradi ovo", kazao je Mugoša.

On je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave kazao da treba pomoći opštinama da pred Novu godinu određeni broj službenika pošalju u penziju jer je neodrživo stanje u kijem se nalaze pojedine opštine.

]]>
Sat, 22 Sep 2018 07:59:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215428/izmirujte-dugove-ili-krecemo-s-blokadama.html
Cijene goriva među prosječnim u Evropi http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215389/cijene-goriva-medju-prosjecnim-u-evropi.html Ministarstvo ekonomije objavilo je danas prvi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi. ]]>

Prema podacima iz Biltena, litar euraodizela u Crnoj Gori košta 1,3 eura, dok je najskuplji u Belgiji 1,56 eura, a najjeftiniji u Makedoniji 1,07 eura.

Cijena euraodizela u Crnoj Gori je u sredini među zemljama regiona. Skuplji euraodizel plaćaju građani Albanije 1,41 eura, Srbije, 1,39 eura i Hrvatske 1,36 eura.

Litar euraosupera u Crnoj Gori košta 1,38 eura, dok je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini (BiH) i Bugarskoj, 1,14 eura, a najskuplji u Holandiji 1,68 eura.

Kada je u pitanju region, euraosuper je u odnosu na Crnu Goru skuplji u Hrvatskoj i Albaniji, gdje košta po 1,41 eura, a jeftiniji u BiH gdje se može kupiti za 1,14 eura, Makedoniji 1,18 i Srbiji 1,3 eura.

Ministarstvo, odnosno njegov Direktorat za energetiku, od danas će, na sedmičnom nivou, objavljivati osnovne podatke vezane za maloprodaju naftnih derivata, odnosno uporedne cijena goriva u okruženju.

“Direktorat će te podatke objavljivati u cilju pospješivanja konkurencije na maloprodajnom tržištu naftnih derivata u Crnoj Gori, podizanja kvaliteta objektivnog informisanja građana o cijenama i kvalitetu goriva i sagledavanja uporedniih podataka u regionu i Evropi”, navodi se u Biltenu.

U Biltenu je objašnjeno da je, prema Zakonu o energetici, energetski subjekat koji obavlja djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima dužan da trguje naftnim derivatima propisanog kvaliteta.

“Energetski subjekat dužan je da određenim vrstama naftnih derivata i/ili biogoriva trguje po cijeni koja nije viša od maksimalne maloprodajne cijene koju je utvrdilo Ministarstvo ekonomije, u skladu sa važećim propisom, a slobodan je da proizvod ponudi po bilo kojoj nižoj cijeni”, dodaje se u Biltenu.

Zakonom je propisano da tržišni inspektor obavlja inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se utvrđuju maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata i biogoriva i uređuje kvalitet i način kontrole kvaliteta naftnih derivata i biogoriva, čime se štite prava potrošača.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 17:43:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215389/cijene-goriva-medju-prosjecnim-u-evropi.html
MA dočekao 500 hiljaditog putnika http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215386/ma-docekao-500-hiljaditog-putnika.html Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz (MA) dočekao je 500 hiljaditog putnika u 2018.godini. ]]>

Petsto hiljaditi putnik je Nemanja Kostić koji je sa suprugom Milicom doputovao iz Ciriha u Podgoricu, letom YM 151.

"Kostići su prije samog leta apgrejdovani iz ekonomske u biznis klasu i ne sumnjajući ništa, ali iznenađeni zbog promjene mjesta, poletjeli su za Podgoricu. Tokom leta se obratio kapetan Draško Popović, koji je uz standardnu objavu saopštio da baš na tom letu sjedi 500 hiljaditi putnik! Prozvavši gospodina Kostića, kabinsko osoblje je prišlo i čestitalo mu, uz otvaranje i serviranje šampanjca svim putnicima. Kostići nijesu krili iznenađenost i zadovoljstvo", kazali su iz MA.

Petsto hiljaditog putnika su dočekali izvršni direktor MA Živko Banjević i komercijalni direktor Dragan Popović. Banjević je jubilarnom putniku uručio poklon vaučer, vikend aranžman za dvije osobe, za destinaciju po želji od ukupno pet iz ponude MA.

"Danas smo imali čast i zadovoljstvo da pozdravimo 500 hiljaditog putnika od početka godine do danas, na letovima Montenegroerlajnsa. Pola miliona putnika, za manje od 9 mjeseci, u uslovima izražene konkurencije, predstvalja veliki uspjeh za Montenegro Airlines i turističku privredu Crne Gore. Današnji svečani događaj ujedno predstavlja i odličan uvod u godinu proslavljanja četvrt vijeka postojanja nacionalne avio-kompanije", istakao je Banjević.

Komercijalni direktor Dragan Popović osvrnuo se na rekordne rezultate kompanije za proteklih 8 mjeseci.

"On je naglasio da je ovaj uspjeh ostvaren i pored sve veće konkurencije na tržištu, gdje posluje oko 45 drugih avio prevoznika, gdje je MA imao učešće u ukupnom broju prevezenih putnika na oba crnogorska aerodroma preko 25%", kazao je Popović.

Do kraja godine Montenegroerlajns planira da preveze oko 620 hiljada putnika u sve 3 kategorije saobraćaja.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 17:06:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215386/ma-docekao-500-hiljaditog-putnika.html
Valorizacija ACG neophodna, u oktobru sa investitorima o MA http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215373/valorizacija-acg-neophodna-u-oktobru-sa-investitorima-o-ma.html Premijer Crne Gore Duško Marković na Miločerskom razvojnom forumu saopštio je da nema dilemu da se mora se ići u valorizaciju Aerodroma, jer od toga zavisi cijela ekonomija države. On je istakao da aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Takođe je kazao da je jedna ozbiljna evropska kompanija zainteresovana za Montenegro Erlajns. ]]>

Premijer Crne Gore Duško Marković na Miločerskom razvojnom forumu kazao je da se Crna Gora danas ne može porediti sa onom iz 2006. Istakao je da će Crna Gora napredovati i dalje te da je uvjeren da će biti jedna od najrazvijenih i najperspektivnijih država na sjevernom Meditreranu.

On je istakao da nema dilemu da se Aerodromi moraju valorizovati.

"Od toga zavisi cijela naša ekonomija. Pogledajte danas na šta liče naše piste... Naši aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Nije ovo rasprodaja državnog resursa nego njegova valorizacija i to na najbolji način da država privatnim novcem dobija kapitalnu infrastrukturu koja donosi ozbiljne ekonomske benefite. Imamo interesovanje najvećih svjetskih kompanija koje se bave aerodromskim operacijama", navodi on.

Dodaje da očekuje investicije ne manje od 120 miliona i godišnji prihod od koncesije ne ispod 10 miliona.

Na pitanje kako gleda na kritike "iz kafića" kaže da je mnogo lakše biti na tribinama i odmjeravati i ocjenjivati ko šta radi nego učestvovati u procesima.

"Ova Vlada je u protekle gotovo dvije godine bila uspješna", istakao je Marković.

U oktobru sa potencijalnim kupcima MA

Upitan kakva će u slučaju koncesije na naše aerodrome biti sudbima nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa premijer je rekao da „brigu“ za nacionalnog avioprevoznika sada izražavaju oni isti koji su do juče kritikovali Vladu zato što ne uvodi Montenegro Airilens u bankrot ili likvidaciju.

"Uradićemo sve da nacionalna avio kompanija opstane", poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da će već u prvoj nedjelji oktobra razgovarati sa partnerima koji su zainteresovani za kupovinu nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Marković je rekao da je riječ o ozbiljnoj evropskoj aviokompaniji

"Ako ponuda bude dobra, ići ćemo u pravcu dogovora", kazao je Marković.

Već uživamo ozbiljne benefite gradnje autoputa

Na pitanje kako vidi autoput u funkciji razvoja turizma Crne Gore, premijer je rekao da smo mi kada je u pitanju ocjena cjelishodnosti ove istorijske kapitalne investicije za Crnu Goru izašli iz onog perioda negacija.

Naveo je da se ranije sugerisalo da ta investicija nije potrebna Crnoj Gori, da će ona Crnu Goru dugotrajno ugroziti u svakom smislu, posebno finansijskom, te da ona ne donosi ekonomske benefite Crnoj Gori i da je možda bolje ići sa nekim alternativnim modelima brzih cesta ili trećih traka na već postojećoj infrastrukturi.

"To je negdje i stanje našeg mentaliteta ali i straha da krenemo u nešto novo, da smo u stanju da se suočimo sa potrebama zemlje i građana kada nam okolnosti ne idu u prilog. Tu imamo i standardnu situaciju da nam politička javnost stvara ambijent u kome ne treba ništa raditi da bi imali razloga za kritiku", objasnio je predsjednik Vlade.

Premijer smatra da je tadašnja Vlada donijela pametnu i hrabru odluku i da se ona poklapa sa onom sposobnošću koju donosioci odluka moraju imati.

„Treba da vidite šta se dešava iza zatvorenih vrata a ne u prostoriji u kojoj sjedite i mi danas već uživamo ozbiljne benefite pokretanja gradnje prve prioritetne dionice autoputa. Mi smo do sada potrošili nešto oko 400 miliona eura iz kredita Eksim banke i nešto oko 40 miliona direktnog učešća iz kapitalnog budžeta. Od 2015. godine do danas, 5-6 % je gradnja autoputa doprinijela rastu našeg BDP-a, da ne govorimo na druge posredne benefite", naglasio je Marković.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:33:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215373/valorizacija-acg-neophodna-u-oktobru-sa-investitorima-o-ma.html
CG da udvostruči BDP u narednih 15 godina http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215377/cg-da-udvostruci-bdp-u-narednih-15-godina.html Nacionalnom politikom održivog razvoja predviđeno je da Crna Gora udvostruči bruto društveni proizvod za 15 godina, poručio je predsjednik države, Milo Đukanović, na sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj. ]]>

Projekcije su, kako je naveo, postavljene, da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da ne ugroze održivost prirodnih resursa.

Đukanović je najavio da će prioritet u radu Nacionalnog savjeta biti ostvarivanje ekonomske i socijalne sigurnosti mladih kroz obezbjeđenje olakšanog pristupa tržištu rada i mogućnosti zaposlenja.

"Želimo da naši mladi ljudi postanu aktivni i motivisani učesnici u razvoju Crne Gore i da svojom kompetentnošću budu konkurentni akteri na otvorenom evropskom tržištu. Namjera nam je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. koja će se zasnivati na kontinuiranom, inkluzivanom, regionalno ujednačenom i održivom ekonomskom razvoju, punoj zaposlenosti i dostojanstvenom životu naših građana", kazao je Đukanović. 

A da bismo to ostvarili, navodi Đukanović, nacionalnom politikom održivog razvoja, utvrđeni su realni okviri ekonomskog rasta, 4 odsto godišnje do 2020. odnosno 4,5 odsto do 2030.

"Iako rezultati posljednjih godina upućuju da je bilo moguće i ambicioznije planirati, naše projekcije smo postavili tako da budu objektivno ostvarive u svim okolnostima i da se ne ugrozi održivost prirodnih resursa. Ovaj realni ekonomski rast znači da ćemo udvostručiti crnogorski BDP-a za 15 godina, a dohodak po glavi stanovnika u 2030. bi dostigao nivo od oko 12.000 € (BDP/pc), doprinoseći kontinuiranom rastu zaposlenosti", naveo je predsjednik.

Nijedna zemlja nije mogla dostići projektovani ekonomski rast, a da u tu svrhu nije upotrijebila i svoje prirodne resurse. Zato iskustva tih država, poručuje predsjednik, mogu pomoći crnoj gori da njen razvoj učini optimalnim.

"U tom kontekstu, proces integracija u EU je važan pokretač sveobuhvatnih reformi, a one podrazumijevaju i eliminisanje grešaka koje su pratile naš dosadašnji razvojni put, uključujući i primjere ekonomske, socijalne i neodrživosti u oblasti životne sredine. O posljedicama našeg vjekovnog zaostajanja za savremenim svijetom, dovoljno govori podatak o potrebi ulaganja makar 1,4 milijarde eura u oblast životne sredine, u cilju dostizanja evropskih standarda", kazao je Đukanović.

Zato je Crna Gora među prvim zemljama u svijetu novom nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve ujedinjenih nacija. Tim dokumentom, zaključio je predsjednik Đukanović, rješavanje konkretnih problema u središtu je održivog razvoja našeg društva , uz odlučnost da budu kritički i objektivno sagledani i prevaziđeni.

Biljana Rovčanin, TVCG

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:49:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215377/cg-da-udvostruci-bdp-u-narednih-15-godina.html
Više novca za opštine na sjeveru http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215375/vise-novca-za-opstine-na-sjeveru.html Predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvoreni su uslovi za stabilnije funkcionisanje opština koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović. ]]>

Radunović je na okruglom stolu u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave pojasnio da se ključne izmjene odnose na povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju Sjevernom regionu, promjenu kriterijuma za raspodjelu sredstava Egalizacionog fonda, osnivanje Revolving fonda i uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline kroz djelovanje budžetske inspekcije.

"Predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave značajno su unaprijeđena zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje lokalne samouprave i stvoreni su uslovi za stabilnije funkcionisanje opština koje pripadaju Sjevernom regionu Crne Gore u cilju pružanja podrške ravnomjernijem regionalnom razvoju", saopštio je ministar Radunović.

On je dodao da će se djelovanjem budžetske inspekcije i uvođenjem novčanih kazni za postupanje u suprotnosti sa utvrđenim zakonskim rješenjima stvoriti uslovi za uspostavljanje većeg stepena budžetske i fiskalne discipline.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, mr Snežana Mugoša je kazala da je zbog slabe razvijenosti opština Sjevernog regiona, Ministarstvo finansija procijenilo da je u ovom trenutku optimalno rješenje povećanje procenta ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica.

"Nacrtom zakona propisani su novi kriterijumi za utvrđivanje prava korišćenja sredstava Egalizacionog fonda i raspodjele tih sredstava u cilju pravičnije raspodjele između jedinica lokalne samouprave", kazala je Mugoša.

Ona je istakla da će se osnivanjem Revolving fonda pružiti mogućnost da se opštinama u vidu pozajmice opredijele sredstva neophodna za predfinansiranje projekata koji se finansiraju iz donatorskih sredstava i stvaraju se pretpostavke za veće mogućnosti korišćenja sredstava iz EU fondova namijenjenih za realizaciju različitih razvojnih projekata.

Ministarstvo finansija Republike Slovačke je finansijski podržalo održavanje okruglog stola u okviru projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“, a koji sprovode Ministarstvo finansija i UNDP.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:42:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215375/vise-novca-za-opstine-na-sjeveru.html
Notari će imati pristup podacima Poreske http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215305/notari-ce-imati-pristup-podacima-poreske.html Potpisan je Sporazum o saradnji između Poreske uprave i Notarske komore, u cilju uspostavljanja bliže uzajamne saradnje i razmjene informacija od obostranog značaja. ]]>  

Sporazum su potpisali direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević.

Dokument predviđa uspostavljanje internet servisa putem kojeg će Notarskoj komori biti omogućen pristup podacima iz informacionog sistema Poreske uprave elektronskim putem, uz poštovanje principa pristupačnosti, bezbjednosti i povjerljvosti ličnih podataka u skladu sa zakonom.

Definiše se i set podataka kojima će biti omogućen pristup, kao i redosljed koraka u procesu razmjene informacija, u cilju obezbjeđivanja mehanizma autentifikacije, autorizacije i registracije aktivnosti, te očuvanja podataka u bazi.

"Sem toga, Sporazumom su propisane obaveze notara da prilikom sačinjavanja ugovora o prometu nepokretnosti sticaoce nepokretnosti upoznaju sa obavezom plaćanja poreza na promet nepokretnosti, pruže podršku istima u popunjavanju prijave poreza, kao i da ovjerene primjerke ugovora i prijava dostavljaju poreskom organu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će Sporazum doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja u radu Poreske uprave i Notarske komore, bržoj i jednostavnijoj razmjeni podataka i informacija, ali i edukaciji građana o pravima i obavezama koje imaju pri sticanju nepokretnosti, te povećanju stepena poreske disipline u oblasti prijavljivanja i plaćanja poreza na promet nepokretnosti.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 08:59:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215305/notari-ce-imati-pristup-podacima-poreske.html
Izdaće Vladi četiri miliona akcija na ime zakupnine http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215283/izdace-vladi-cetiri-miliona-akcija-na-ime-zakupnine.html Kompanija Luštica Development izdaće Vladi akcije u vrijednosti četiri miliona eur, na ime isplate dodatne godišnje zakupnine. ]]>

Vlada je danas, kako je saopšteno nakon sjednice, usvojila Informaciju o plaćanju fiksne dodatne godišnje zakupnine u skladu s Ugovorom o zakupu i izgradnji koji se odnosi na Luštica Development.

„Tim povodom, Vlada se saglasila da ovo privredno društvo izda četiri miliona akcija Vladi, u vrijednosti od jedan eura po akciji, na ime isplate dodatne godišnje zakupnine, za period od 2015. do ove godine, shodno Ugovoru o zakupu i izgradnji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada donijela odluke o utvrđivanju predloga raspodjele dobiti preduzeća Aerodromi Crne Gore iz prošle godine, o utvrđivanju predloga korekcije raspodjele dobiti Aerodroma iz 2014, kao i o imenovanju nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja kompanije za 2015. i 2016. godinu.

„Vlada je, takođe, dala saglasnost i na Odluku Odbora direktora Aerodroma Crne Gore kojom se inicira pokretanje postupka iznajmljivanja prostora za obavljanje slobodne carinske prodaje na aerodromima Podgorica i Tivat 01-5274 od 19. Septembra ove godine“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 22:25:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215283/izdace-vladi-cetiri-miliona-akcija-na-ime-zakupnine.html
Građanima godišnje isplaćivano 3,33 miliona http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215251/gradjanima-godisnje-isplacivano-333-miliona.html Građanima je od početka 2012. do kraja prošle godine u prosjeku godišnje isplaćivano 3,33 miliona eura iz tekućih budžetskih rezervi, što ukazuje na vođenje paralelne budžetske politike, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica. ]]>

„Ukupna suma u tom periodu iznosi 19,96 miliona eura, što govori o raspolaganju enormnim iznosima u korist građana, kao i da je na djelu paralelna budžetska politika. To, takođe, govori i o nepostojanju fiskalne discipline i potpuno zanemarenom principu efikasne raspodjele sredstava“, rekao je Koprivica na konferenciji za novinare.

On je dodao da su Demokrate došle do informacije da se broj građana kojima su isplaćena sredstva tekuće budžetske rezerve na godišnjem nivou kretao od 4,65 hiljada do 6,66 hiljada, odnosno da su ona u prosjeku godišnje isplaćivana za 5,85 hiljada.

„Simptomatične su velike varijacije broja građana od godine do godine, koje dostižu i do 2,02 hiljade osoba. Da li je ova varijacija izazvana i uslovljena izbornim ciklusom“, pitao je Koprivica.

On je dodao da Ministarstvo finansija ne daje godišnje preglede broja građana kojima su isplaćivana sredstva tekuće budžetske rezerve, iako je to, prema njegovim riječima, lako jer se budžetske godine poklapaju sa kalendarskim.

Koprivica smatra da se ti pregledi ne daju kako se ne bi vidjela ekspanzija broja građana-korisnika u izbornim godinama.

On je naveo da, prema informacijama Demokrata, prosječan je iznos isplaćenih sredstava tekuće budžetske rezerve po građaninu u tom petogodišnjem periodu 564 EUR.

„Taj iznos najviše liči na iznos mita ili tekućeg namirivanja partijsko-budžetskih parazita“, saopštio je Koprivica.

On je kazao da su predstavnicima Demokrata iz Ministarstva finansija rekli da odluke o raspodjeli sredstava iz tekuće budžetske rezerve građanima donose uži kabinet Vlade i komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve i procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

„To je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji propisuje da o korišćenju sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija“, naveo je Koprivica.

On je dodao da su mu iz Ministarstva finansija odgovorili da se sredstva tekuće budžetske rezerve građanima dodjeljuju za potrebe liječenje, školovanja i poboljšanja materijalne situacije.

„Sve što je dato za liječenje, neka je i to pozdravljamo. Međutim, druge dvije namjene su apsolutno neodređene, što daje odriješene ruke u pogledu korišćenja budžetske rezerve“, saopštio je Koprivica.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 15:58:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215251/gradjanima-godisnje-isplacivano-333-miliona.html
Posao za četiri osobe sa invaliditetom http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215245/posao-za-cetiri-osobe-sa-invaliditetom.html Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić nezaposlenim je poručio da prihvataju poslove koji im se nude i dodao da nije mjesto na evidenciji Zavoda onima, koji nekoliko puta odbiju posao ili ga ne traže. ]]>

Mustafić je to kazao tokom predstavljanja projekta "Zapošljavanje lica sa invaliditetom kroz osnivanje i rad Uslužnog centra Crvenog krsta Danilovgrad", kroz koji će šest osoba sa invaliditetom biti obučeno za rad na pola godine.

Oni će dobiti posao tokom trajanja projekta, a njih četvoro nastaviće da radi i nakon završetka projekta.

Za realizaciju projekta, vrijednog 113.524 eura, Zavod je opredijelio 69.000 eura bespovratnih sredstava, a u okviru programa za finasiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ostatak troškova pokrivaju SO Danilovgrad i opštinska organizacija Crvenog krsta.

"Dogovorili smo da i u narednom periodu prepoznajemo važne projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom u Danilovgradu, a prioritetne finansiraćemo i ubuduće. Sa druge strane, veoma je važno da pošaljemo poruku prema poslodavcima da više i češće nego do sada zapošljavaju lica sa invaliditetom. Zavod obezbjeđuje visoke i dobre subvencije za sve vrijeme njihovog zaposlenja. To će svakao doprinijeti da se broj, od 80 lica sa invaliditetom, u narednom periodu smanji", kazao je direktor Zavoda.

Mustafić je naveo da je registrovana stopa nezaposlenosti u Danilovgradu 15,6 odsto, i znatno je niža od državng prosjeka - 17,24 odsto.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević kazala je da je dogovoreno da dolazak svakog investitora prati zahtjev prema Zavodu za zapošljavanje o potrebnoj radnoj snazi.

"Dok traje građevisnki dio, dužni smo da, u partnerskom odnosu, pripremimo naše ljude sa evidencije i omogućimo im da budu konkurentni na konkursu koji objavi investitor", kazala je Kovačević.

Ona je najavila nekoliko novih, velikih, investicija, i pozvala nezaposlene sugrađane da prihvataju ponuđene poslove, uz obećanje da će im se omogućiti neophodne obuke i osposobljavanje.

Kroz projekat, kako je planirano, biće adaptirane prostorije Crvenog krsta Danilovgrad, prilagođene osobama sa invaliditetom. Takođe, biće nabavljena oprema za profesionalnu kuhinju sa elementima za sprovođenje obuke i rad Uslužnog centra.

Najavljeno je i zapošljavanje jednog kuvara, koji će tokom trajanja projekta, pružati profesionalnu asistenciju pri radu.

Raspisan je i tender za radove na adaptaciji prostorija, a otvaranje je zakazano za 01. oktobar ove godine.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 15:23:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215245/posao-za-cetiri-osobe-sa-invaliditetom.html
Mentoring usluge za 13 crnogorskih preduzeća http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215239/mentoring-usluge-za-13-crnogorskih-preduzeca.html Ministarstvo ekonomije odobrilo je pružanje mentoring usluga za 13 crnogorskih preduzeća iz devet opština a cilje je pružanje besplatne nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima. ]]>

Ministarstvo, kako su saopštili njegovi predstavnici, već dugi niz godina realizuje mentoring u okviru projekta Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana, u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju(JICA).

"Do sada je kroz proces mentoringa obučeno ukupno 28 mentora, a mentoring usluge primilo je ukupno 45 preduzeća", navodi se u saopštenju i dodaje da će se usluge ubuduće nuditi preduzećima u Podgorici, Baru, Kotoru, Tivtu, Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

Usluga koju Ministarstvo sprovodi u saradnji sa biznis centrima, odnosno jedinicama lokalne samouprave, ima za cilj pružanje besplatne nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima u situacijama kada im je potrebno savjetovanje u smislu opstanka na tržištu, kao i boljeg pozicioniranja proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva su objasnili da se proces mentoringa realizuje po uspostavljenoj mentoring šemi razvijenoj u saradnji sa JICA-om, uz transfer znanja od sertifikovanih mentora, po japanskoj metodologiji i uz podršku japanskih eksperata.

"Metodologija određuje korake u procesu u okviru kojeg stručna osoba, odnosno mentor, sprovodi mentoring u direktnom kontaktu i radu sa predstavnikom kompanije, određeni broj sati i u prostorijama korisnika", rekli su iz Ministarstva.

Kroz analizu i dijagnostifikovanje trenutne situacije, mentor i vlasnik preduzeća zajednički proučavaju aktuelno poslovanje samog preduzeća i na osnovu sprovedenih analiza, uz korišćenje japanske metodologije i alata, pripremaju plan razvoja budućeg poslovanja preduzeća.

"Mentoring, kao sveobuhvatan proces podrške preduzećima i preduzetnicima, olakšava njihov nesmetani razvoj i rast. To je jedno od najboljih rješenja za buduće izazove u poslovanju", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 17:32:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/215239/mentoring-usluge-za-13-crnogorskih-preduzeca.html