RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html Ponudiće 500 radnih mjesta http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197928/ponudice-500-radnih-mjesta.html Dani karijere, biće održani 29. i 30. marta u Podgorici. Organizatori ove godine očekuju najveći sajam do sada. ]]>

U okviru Dana karijere biće održan Biznis forum za mlade 29. marta u Centre Ville hotelu i sajam sa preko 500 otvorenih radnih mjesta u TC Delta City 30. marta.

Dani karijere biće održani pod pokroviteljstvom Glavnog grada, a do sada je kroz taj projekat zaposleno više od 500 građana Crne Gore.

]]>
Fri, 23 Mar 2018 13:41:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197928/ponudice-500-radnih-mjesta.html
Po rastu BDP-a deseti u Evropi http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197918/po-rastu-bdp-a-deseti-u-evropi.html Realna stopa rasta crnogorske ekonomije u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 4,4 odsto. ]]>

Realna stopa rasta BDP-a u četvrtom kvartalu 2017. godine iznosila je četiri odsto, pokazuju premilinarni podaci MONSTAT-a. Prema tim podacima Crna Gora je na 10. mjestu po rastu BDP-a u Evropi.

"Bruto domaći proizvod Crne Gore u IV kvartalu 2017. godine iznosio je 1.075 miliona eura, dok je u istom periodu 2016. iznosio 1.010 miliona eura", navodi se u saopštenju MONSTAT-a. BDT u četvrtom kvartalu 2016. iznosio je 3,5 odsto.

MONSTAT-ov pregled pokazuje i da je Crna Gora na 10. mjestu u Evropi po rastu BDP-a u četvrtom kvartalu 2017. Od država regioni samo je Slovenija, sa rastom BDT-a od šest odsto, bolje pozicionirana od Crne Gore.

Srbija je u istom periodu imala rast BDP-a od 2,5 odsto, Hrvatska 2 odsto, a Makedonija 1,2 odsto. 

 

]]>
Fri, 23 Mar 2018 12:47:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197918/po-rastu-bdp-a-deseti-u-evropi.html
Bjelasica Rada prodata za više od milion http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197884/bjelasica-rada-prodata-za-vise-od-milion-.html Kompanija "Bjelasica Rada" prodata je kompaniji "Water Group" za milion i 50 hiljada. ]]>

Kako nam je kazao stečajni upravnik Sreten Mrvaljević, kompanija “Water Group” uplatila je depozit od 100 hiljada eura, a u narednih 30 dana treba da uplati ostatak nakon čega će sklopiti ugovor i uraditi nacrt diobe stečajne mase i isplate povjerilaca.

Stečaj u fabrici Bjelasica Rada uveden je u maju prošle godine na zahtjev radnika, koji više od godinu nijesu primili zarade.

]]>
Fri, 23 Mar 2018 09:09:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197884/bjelasica-rada-prodata-za-vise-od-milion-.html
Vlada očekuje izmirivanje koncesionih obaveza http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197863/vlada-ocekuje-izmirivanje-koncesionih-obaveza.html Vlada vrednuje realizovane investicije u pljevaljskoj kompaniji “Vektra Jakić” u iznosu od više od 70 miliona eura, ali insistira i na izmirivanju obaveza po osnovu korišćenja šuma, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović. ]]>

On je danas, prvog dana radne posjete Opštini Pljevlja, obišao tu kompaniju i sastao se sa njenim vlasnikom, Draganom Brkovićem.

Simović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog Kabineta, rekao da je ohrabren sa realizovanom investicijom i instaliranom najsavremenijom opremom i tehnologijom.

On je podsjetio da su nezaobilazan uslov za uspješno poslovanje svake kompanije, pa i “Vektre Jakić”, motivisani zaposleni prema kojima se izmiruju obaveze po osnovu rada.

“Ohrabren sam i sa izvoznim rezultatima kompanije u prošloj godini, vjerujući da to može da bude i više, kako kroz proizvodne kapacitete najsavremenije peletare, tako i kroz finalne proizvode u drugim već spremnim pogonima”, poručio je Simović.

Za takve nove iskorake, kako je ocijenio, potrebno je puno korišćenje raspoložive koncesije, koju će Uprava za šume na vrijeme obezbijediti, ali i na vrijeme izmirene obaveze koncesionara.

Simović je rekao da vjeruje da su sve to preduslovi da “Vektra Jakić” bude istinski lider u sektoru drvne industrije u regionu i šire.

“Partnerstvo lokalne samouprave i te kompanije, uz ispunjavanje obaveza prema lokalnoj samoupravi, je formula za siguran napredak”, poručio je Simović.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 21:18:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197863/vlada-ocekuje-izmirivanje-koncesionih-obaveza.html
BP: Usvojen budžet od 14 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197852/bp-usvojen-budzet-od-14-miliona-eura.html Skupština Opštine Bijelog Polja usvojila je budžet Opštine za ovu godinu u iznosu od 14.158.500 eura. ]]>

“Planirani prihodi budžeta su realni i naplativi, dok su rashodi u operativnom budžetu planirani u većem obimu u odnosu na plan za 500.000 eura, a kapitalni budžet je planiran u iznosu većem od 950.000 eura”, kazao je predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Obrazlažući budžet sekretarka za finasije Alida Nuhodžić je istakla da je povećanje budžeta rezultat očekivane naplate lokalnih prihoda, a prije svega poreza na imovinu, naknadu za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta kao i naplata naknade za bespravno sagrađene objekte.

“Od nepokretne imovine planiramo realizaciju povraćaja uloženih sredstava Opštine u izgradnju Sportske dvorane”, navela je Nuhodžić.

Planirani budžet nije objektivan, ocijenio je presjedik kluba odborika SDP, Tufik Bojadžić, jer je nerealno, kako je kazao, da se sa dva miliona, predviđenim budžetom, servisiraju zarade zaposlenih za dvanaest mjeseci.

To se može zaključiti prostom računicom, ali i kroz nedavno usvojeni budžet za prethodnu godinu, kazao je Bijadžić dovodeći u pitanje i druge stavke u budžetu.

Njegov kolega iz SNP Vidran Kljajević, takođe smatra usvojeni budžet nerealnim, jer će biti teško napaltiti poreze od zaposlenih u opštini kojima se plate duguju za više mjeseci.

On je ipak iskazao optimizam, kada je riječ o ostvarivosti budžeta, zasnovan na činjenici da se na čelu opštine nalazi ekonomista koji će, kako je naveo Kljajević, moguće pronaći model da se planirano i ostvari.

U novoj sali Skupštine Opštine usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa rada za Skupštine opštine za 2017. godinu.

Na današnjoj sjednici objelodanjena je odluka o uvođenju novog radnog vremena za šaltere u Građanskom birou, radnim danom od 7 do 14 sati i subotom, prvi put od 7 do 12 sati.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Thu, 22 Mar 2018 18:52:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197852/bp-usvojen-budzet-od-14-miliona-eura.html
Država će biti većinski vlasnik Rudnika uglja http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197850/drzava-ce-biti-vecinski-vlasnik-rudnika-uglja.html Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić vjeruje da će Skupština akcionara Elektroprivrede 28. marta vrlo vjerovatno donijeti odluku o upućivanju ponude svim akcionarima Rudnika uglja za prodaju svojih akcija, čime će, kako je kazao, država, odnosno EPCG, postati većinski vlasnik Rudnika uglja Pljevlja. ]]>

"Iz EPCG, koja će biti budući većinski vlasnik Rudnika, mogu da poručim da će Rudnik nastaviti da bude uspješan, i da će obje kompanije dati poseban doprinos energetskom sistemu Crne Gore. To je projekat koji se već 30 godina planira, uspjeli smo da ga dovedemo do kraja, siguran sam na zadovoljstvo obje kompanije, zaposlenih, građana Pljevalja i cijele Crne Gore", kazao je Krivokapić u Pljevljima tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem.

Krivokapić je kazao i da će, nakon izlaska A2A iz EP, uskoro biti potpisan ugovor o plaćanju dvije rate, što će značiti da sadašnji mednažment u punom kapacitetu rukovodi kompanijom, koja danas radi punom kapacitetu i energetskom sistemu Crne Gore isporučuje preko 800 MW energije. 

Govoreći o projektu rekonstrukcije prvog bloka TE, Krivokapić je rekao da je za 27. mart zakazano potpisivanje ugovora sa kompanijom STEAG, koja je izabrana za realizaciju projekta. 

Naveo je i da je u toku intenzivna komunikacija sa svim potencijalnim izviđačima za gradnju drugog bloka TE.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, povodom posjete potpredsjednika Simovića, iskazao je zahvalnost Vladi za podršku, ne samo u dijelu stvaranja uslova za stabilizaciju lokalnih finansija, već i realizaciji brojnih projekata od značaja za Pljevlja.

Pred energetskim sektorom važni razvojni projekti

Pred energetskim sektorom Crne Gore je period razvojnih projeka, a ključni projekti treba da se realizuju u Pljevljima, na dobro građana te opštine i cijele Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović nakon obilaska Rudnika uglja i Termoelektrane, i razgovora sa menadžmentom tih kompanija.

Simović je kazao da će tom cilju doprinjeti projekti ekološke rekonstrukcije TE, kroz koji će se investirati 40 miliona eura i obezbijediti novih 20 godina rada prema najzahtjevnijim standardima zaštite životne sredine.

Istvovremno, kako je kazao, stvoriće se pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, pitanje koje se odlagalo, ali koje će se riješiti.
Simović je kazao da je ohrabren svime što je čuo prilikom posjete Pljevljima, TE i Rudniku uglja koji je, kako je rekao, stabilizovao svoje poslovanje i u prošloj godini ostvario dobit od 5,7 miliona eura, i koji zapošljava 900 vrijednih rudara, sa ambicijom da taj broj bude povećan.

“Sve su to razlozi za ohrabrenje”, poručio je Simović.

Simović je najavio da će se riješiti i pitanja koja su veoma važna za građane Pljevalja, gdje je osim rekonstrukcije prvog bloka TE, istakao i pitanje rješavanja deponije Maljevac.

“Dio rekonstrukcije prvog bloka podrazumijevaće i 20 miliona ulaganja u rekonstrukciju Maljevca, i dodatnih 4 miliona eura koja se ulažu od strane SB, posredstvom Elektroprivrede”, kazao je Simović.

 

 

 

]]>
Thu, 22 Mar 2018 18:25:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197850/drzava-ce-biti-vecinski-vlasnik-rudnika-uglja.html
Za podršku preduzećima 190 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197834/za-podrsku-preduzecima-190-hiljada-eura.html Ministarstvo ekonomije će, kroz dva programa podrške preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, koje je Vlada danas usvojila, obezbijediti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 190 hiljada eura. ]]>

Vlada je usvojila programe za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i povećanje regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, a javni pozivi za oba programa biće raspisani uskoro.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da Program za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, za koji je godišnji budžet 50 hiljada eura, ima za cilj jačanje poslovnih performansi preduzeća kroz sufinansiranje korišćenja konsultanskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti.

„Uvođenjem inovacija, mikro, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju, metode, strukturu i marketing, odnosno da ih podižu na više nivoe“, rekli su iz Ministarstva.

Kroz taj program, kako su objasnili, odobriće se finansijska pomoć preduzećima za opravdane troškove jedne od inovativnih aktivnosti, a to može biti inovacija proizvoda/usluge, poslovnog procesa, inovacija u organizaciji ili marketingu.

„Maksimalan iznos sufinansiranja po preduzeću od Ministarstva po tom programu je do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno maksimalno do 3,5 hiljada eura euraa bez poreza na dodat uvrijendost (PDV)“, navodi se u saopštenju.

Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja ima za cilj da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost.

To mogu postići prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

"Maksimalni iznos sufinansiranja po jednom preduzeću za taj program iznosi do 70 odsto opravdanih troškova, odnosno najviše do pet hiljada eura bez PDV-a", zaljučuje se u saopštenju.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 17:42:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197834/za-podrsku-preduzecima-190-hiljada-eura.html
Podsticati biznis u pomorstvu http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197829/podsticati-biznis-u-pomorstvu.html Stvaranje podsticajnijih uslova za bolje funkcionisanje pomorskog sektora biće glavne aktivnosti Odbora za pomorstvo Montenegro biznis alijanse (MBA), koji je formiran danas. ]]>

Iz MBA je saopšteno da je Odbor na današnjoj sjednici definisao prve aktivnosti na planu stvaranja što podsticajnijih uslova za funkcionisanje tog sektora, koje se odnose na prilagođavanje zakonske regulative potrebama pomorstva.

MBA je, kako su saopštili iz te asocijacije, donijela odluku o formiranju Odbora zbog njegove važnosti za razvoj ukupne ekonomije.

„Na takvu odluku je upućivalo to što se u pomorskom sektoru može razvijati biznis, jer je Crna Gora mediteranska država sa jednom od najljepših obala“, navodi se u saopštenju MBA.

Članovi Odbora očekuju da će sa resornim Ministarstvom imati intenzivnu saradnju u cilju donošenja što kvalitetnijih rješenja za unaprijeđenje sektora.

Za predsjednika Odbora izabran je menadžer MBA, Milan Dragić, dok su njegovi članovi predstavnici te asocijacije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Unije pomoraca, Udruženja pomorskih kapetana, Nimonta, Barske plovidbe i Interloga.

Odbor bi, kako je objašnjeno, trebalo da bude proširen sa još nekoliko predstavnika privrede iz sektora pomorstva.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 17:28:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197829/podsticati-biznis-u-pomorstvu.html
Intenzivirati ekonomsku saradnju sa Azerbejdžanom http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197838/intenzivirati-ekonomsku-saradnju-sa-azerbejdzanom.html Odlični politički odnosi i investicioni projekti koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori, predstavljaju dobar osnov za još intenzivniju ekonomsku saradnju sa Azerbjedžanom, ocijenilli su predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović i nerezidentni azerbjedžanski ambasador, Eldar Hasanov. ]]>

Hasanov je nedavnu posjetu Brajovića Azerbejdžan ocijenio izuzetno uspješnom i važnom za dalje jačanje sveukupne saradnje dvije države.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, ponovio da Crna Gora veoma cijeni činjenicu što je, nakon Turske, zemlja sa najvećim direktnim investicijama Azerbejdžana.

Brajović i Hasanov su se složili da će planirano imenovanje diplomatskog predstavnika Crne Gore u Bakuu olakšati operativnu komunikaciju na svim nivoima, kao i da će sezonsko otvaranje čarter letova značajno povećati turističku razmjenu.

Na sastanku je bilo riječi i o političkoj situaciji u Crnoj Gori i Azerbejdžanu i predstojećim predsjedničkim izborima koji se narednog mjeseca održavaju u obje države.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 17:14:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197838/intenzivirati-ekonomsku-saradnju-sa-azerbejdzanom.html
Kinezi bi da grade i ostatak autoputa http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197833/kinezi-bi-da-grade-i-ostatak-autoputa.html Vlada Crne Gore pozvala je sve zainteresovane subjekte da predlože uslove i modele za izgradnju ostalih dionica autoputa Bar Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković. CRBS je prva zainteresovana kompanija za nastavak gradnje autoputa, a kako je poručio ministar Kinezi neće biti favorizovani, već će Vlada odabrati najpovoljniju ponudu. ]]>

Zbog toga će predstavnici Vlade i kineske kompanije CRBC potpisati sjutra Memorandum o izgradnji autoputa, metodom privatno-javnog partnerstva za izgradnju nastavka autoputa. Ministar Nurković je saopštio da taj memorandum ipak ne znači da će Kinezi graditi i nastavak autoputa.

Memorandum o izgradnji autoputa metodom privatno-javnog partnerstva za izgradnju nastavka autoputa, Vlada je danas usvojila.

"Zato pozivam sve zainteresovane subjekte da ispolje svoje interesovanje i predlože uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar Boljare na principima privatno-javnog partnerstva, a na bazi najbolje prakse koje bi tim, odnosno Vlada kasnije razmotrili", kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković, nakon sjednice Vlade.

On je naveo da će Vlada na tom projektu intenzivno sarađivati sa državama regiona posebno sa Srbijom. 

Nurković je kazao da Kinezi već pokazuju interesovanje za nastavak gradnje autoputa, a u Srbiji će graditi saobraćajnicu do granice sa Crnom Gorom.

"Ovo ne znači da je CRBC favorizovan, ovaj poziv je upućen svim zainteresovanim investitorima, a Vlada će se opredijeliti za najpovoljniju ponudu", kazao je Nurković.  

On nije mogao da kaže koliko bi koštao nastavak gradnje autoputa, ali će preostali dio sabraćajnice, kako je poručio ministar, graditi kroz privatno javno partnerstvo, pa neće biti novog zaduživanja.

 

]]>
Thu, 22 Mar 2018 16:20:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197833/kinezi-bi-da-grade-i-ostatak-autoputa.html
U Pljevljima se vrijedno i odgovorno radi http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197830/u-pljevljima-se-vrijedno-i-odgovorno-radi.html U Pljevljima se vrijedno i odgovorno radi, što potvrđuju rezultati ostvareni u prethodnoj godini, kroz brojne realizovane projekte. To nije samo zapažanje Vlade i lokalne samouprave, nego i poruke koje dobijamo od građana Pljevalja, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je dvodnevnu radnu posjetu toj opštini počeo sastankom sa rukovodstvom Pljevalja. ]]>

„Građani Pljevalja svjedoče o brojnim benefitima realizovanih aktivnosti kroz značajne i zajedničke projekte lokalne samouprave i Vlade, u saradnji sa međunarodnim partnerima, a kojima su napravljeni značajni iskoraci u podizanju kvaliteta života građana Pljevalja, kazao je Simović.

On je, takođe, ocijenio da će se intenzivno i odgovorno nastaviti aktivnosti na rješavanju ekonomsko – socijalnih i drugih pitanja, što je ključna tema i u kontinuiranim razgovorima sa privrednicima iz ove opštine.

Simović je podsjetio da je 2017. godine Vlada donijela više odluka kojima je opredijelila značajna sredstva za realizaciju brojnih projekata u Pljevljima.

“Time je jasno pokazan odnos Vlade prema sjeveru, prema Pljevljima, prema svim građanima Pljevalja”, istakao je Simović.

Posebno važnim ocijenio je to što je napravljena dobra mjera projekata usmjerenih na razvoj gradskog jezgra, kao i seoskih područja.

Simović je obišao Rudnik uglja, Termoelektranu i Vektru Jakić, gdje će obaviti  razgovore sa predstavnicima menadžmenta kompanija.

Tokom boravka u Pljevljima, Simović će imati posebne sastanke sa poljoprivrednim proizvođačima, posjetiće Kooperativu Mljekara Pljevlja, a obićiće i uspješna poljoprivredna gazdinstva u selima Potpeće i Kosanica. I tokom ove posjete Pljevljima, Simović će posjetiti Upravu za šume.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 16:07:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197830/u-pljevljima-se-vrijedno-i-odgovorno-radi.html
Obavezna rezerva 239,6 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197814/obavezna-rezerva-2396-miliona-eura.html Obavezna rezerva banaka na kraju februara je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 239,6 miliona eura. ]]>


Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 52,7 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 47,3 odsto.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u januaru, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,24 milijarde eura. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 61,8 odsto, a na oročene 38,2 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 7,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 6,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 7,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka, a izvještavanje u skladu sa tom odlukom banke su obavile 20. februara.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 14:37:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197814/obavezna-rezerva-2396-miliona-eura.html
Razgovaraće o nastavku gradnje autoputa http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197754/razgovarace-o-nastavku-gradnje-autoputa.html Premijer Duško Marković sastaće se danas sa čelnicima kineske kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, da bi razgovarali o daljim radovima na autoputu, odnosno na dionicama prema Andrijevici i Boljarima. ]]>

Podsjećamo, premijer Marković saopštio je juče da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom.

"Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara", rekao je Marković juče na premijerskom satu.

On je saopštio i da se radovi na prvoj dionici autoputa realizuju očekivanom dinamikom.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 07:47:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197754/razgovarace-o-nastavku-gradnje-autoputa.html
Efikasnije koristiti finansijsku podršku http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197716/efikasnije-koristiti-finansijsku-podrsku.html Crnogorske institucije i organizacije su do sada uspješno učestvovale u Dunavskom transnacionalnom programu i važno je nastaviti s aktivnostima u cilju dalje izgradnje kapaciteta za efikasno korištenje finansijske i razvojne podrške koju nudi taj program evropske teritorijalne saradnje, poručeno je na današnjem sastanku Odbora za nadgledanje ovog programa. ]]>

Sedmi sastanak Odbora za nadgledanje Dunavskog transnacionalnog programa, u kom Crna Gora učestvuje kroz Instrument pretpristupne podrške Evropske unije za period 2014 – 2020, održan je danas u Podgorici, a prisustvovali su mu predstavnici 14 država učesnica

"Na sastanku je usvojena lista projekata odobrenih za finansiranje u okviru Drugog poziva, predstavljeni su rezultati operativne programske evaluacije i razmotrena dalja strategija sprovođenja javnih poziva i mogućnosti za razvoj Programa u narednoj finansijskoj perspektivi EU, nakon 2020", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Generalna direktorica za evropske fondove Ivana Glišević Đurović je podsjetila da su, u okviru Prvog poziva, crnogorske institucije i organizacije učestvovale u osam projekata, ostvarivši podršku od oko 700 hiljada eura. Podsjetila je da su, u okviru drugog poziva koji je bio otvoren od 9. maja do 6. juna 2017, za finansiranje predložena 22 projekta ukupne vrijednosti 40,25 miliona eura od kojih crnogorski partneri učestvuju u 5 projekata.

 „Potrebno je da se na programskom nivou, i u Crnoj Gori, u narednom periodu pažnja usmjeri na vidljivost i izgradnju kapaciteta, kako bi se na najbolji način iskoristila finansijska, administrativna i razvojna podršku koju nudi Dunavski transnacionalni program“, rekla je Glišević Đurović.

Ona je poručila da su iskustva u sprovođenju ovog Programa jako važna u kontekstu pripreme Crne Gore za korišćenje strukturnih fondova koji će joj biti na raspolaganju kada postane članica Evropske unije.

 

]]>
Wed, 21 Mar 2018 23:16:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197716/efikasnije-koristiti-finansijsku-podrsku.html
IPARD predstavljen u Rožajama http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197705/ipard-predstavljen-u-rozajama.html Javni poziv IPARD II programa, vrijedan preko 50.000.000 eura, predstavljen je rožajskim poljoprivrednicima. ]]>

Generalni direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović kazao je da je ovo dobra šansa da se poljoprivreda u Rožajama i u Crnoj Gori dodatno unaprijedi

"Ukupna vrijednost IPARD II programa iznosi preko 50 miliona eura. EU je obezbijedila 39 a država Crna Gora još 13 miliona eura.Ovaj projekat predstavlja dobru šansu za unapredjenje poljoprivrede kroz investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno kroz investicije u fizički kapital na poljoprivrednim gazdinstvima. Opština Rožaje ima potencijala da bude veoma bitan igrač u ovom IPARD programu i ovdašnji poljoprivrednici zaista zaslužuju ovu šansu koju im danas predstavljamo", kazao je Radulović.

On je naglasio da podrška u okviru inveticija iz sektora mljekarstva, proizvodnje mesa, jaja, voća i povrća, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i ribarstva iznosi 60 posto od uloženih sredstava.

"Podrška za pove projekte je limitirana između najmanje 10.000 eura do 500.000 eura a refundacija korisnicima će biti realizovana na kraju sprovedenog projekta. Javni poziv se zatvara sredinom maja do kada zainteresovani poljoprivrednici mogu predati dokumentaciju po ovom programu", istakao je Radulović, uz poruku poljoprivrednicima da im savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede stoje na raspolaganju za sve informacije vezane za ovaj projekat.

Poljoprivrednike je najviše interesovala procedura,odnosno način apliciranja i potrebna dokumentacija za IPARD II.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

]]>
Wed, 21 Mar 2018 14:58:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197705/ipard-predstavljen-u-rozajama.html
Srbija će finansirati autoput do CG http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197600/srbija-ce-finansirati-autoput-do-cg.html Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom. ]]> Marković je u parlamentu saopštio da se Crna Gora nalazi u fazi infrastrukturnog razvoja, "što ne spore ni najveći skeptici".

"Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara", rekao je Marković na premijerskom satu.

Najavio je da će se sjutra sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaknuti nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima.

Razvijeni sjever - bogata Crna Gora

"Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom evropom. To je dobra vijest", rekao je Marković.

On je saopštio da o infrastrukturnom razvoju "svjedoče projekti vrijedni milijardu i po eura". 

Riječ je, podsjeća on, on prvoj dionici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, te elektroenergetska veza sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

"Podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao dio sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora", saopštio je Marković.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića, rekao da očekuje da će finansijska podrška "našim prioritetnim infrastrukturnim projektima biti izvjesna, jer su od zajedničkog interesa za region".

Predstavnika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića interesovalo je šta Vlada preduzima radi afirmacije i valorizacije prirodnih potencijala Plava i Gusinja.

"Polovina prirodnog našeg bogatstva je na sjeveru. Nema bogate Crne Gore bez razvijenog sjevera", rekao je Marković.

Bolja naplata prihoda

On je podsjetio da će jedan od kompleksinijih poslova u radu ove Vlade biti politika ravnomjernog regionalnog razvoja, te da je potrebno dodatno ulaganja na planu valorizacije plavsko-gusinjskih resursa.

"Vlada je nepokolebljivo orjentisana na razvoj sjevernog regiona. To ne skrivam. Nemojte u to da sumnjate. Kako je Arsenal u Tivtu postao Porto Montenegro, i kako Kumbor postaje Portonovi, tako će se na sjeveru razviti zimski turistički centri. Neće se sa sjevera odlaziti, već će se na sjever dolaziti", poručio je Marković. 

Predstavnik poslaničkog kluba Liberalne partije i Socijaldemokrata Andrija Popović interesova se za suzbijanje sive ekonomije, odnosno nelegalnog rada i trgovine.

"Siva ekonomija je fenomen sa kojim se suočava veliki broj država, među kojima su neke mnogo razvijenije od Crne Gore. Cijenim važnim da svakodnevno ograničavanju prostora za sivu ekonomiju", rekao je Marković.

On je saopštio ne postoje u ovom trenutku zvanična analiza podataka o sivoj ekonomiji, niti odgovarajuči model za mjerenje prisustva sive ekonomije.

"Za dva mjeseca ove godine naplaćeni prihodi iznosili su skoro 188,6 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 26,1 milion eura", kazao je Marković.

Naglasio je Marković da su sve kategorije prihoda zabilježile rast.

"Bićemo istrajni u borbi protiv sive ekonomije. Tako ćemo doprinijeti ostvarenju budžetskih prihoda koji su u 2018. planirani na nivou 1,77 milijardi eura", rekao je Markovuić u parlamentu.

I. Pejović

 

]]>
Wed, 21 Mar 2018 12:23:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197600/srbija-ce-finansirati-autoput-do-cg.html
PPF grupa novi vlasnik Telenora http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197660/ppf-grupa-novi-vlasnik-telenora.html PPF grupa novi je vlasnik Telenora Crna Gora. Generalna direktorica Telenora u Crnoj Gori, Sandra Štajner kazala je da transakcija neće uticati na korisnike tog operatera i lokalne partnere, već će kako je kazala nastaviti da rade kao i do sada i ostati posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga svojim korisnicima. Prema nezvaničnim informacijama PPF grupa je u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kelnera. ]]>

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrijednosti od 2,8 milijardi eura. Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su u vlasništvu Telenor grupe.

"Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti", saopšteno je iz Telenora.

Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake pozicije u Aziji.

"Telenor grupa vjeruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu", kaže predsjednik i generalni direktor Telenor grupe, Sigve Brekke.

U Telenoru su zadovojni transakcijom i to ne samo, kako su kazali, zbog profesionalnog odnosa sa PPF-om.

"PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije", kazali su iz Telenora.

"Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine", kaže predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija, Ladislav Bartoníček.

Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori kazala je da ta kompanija već 21 godinu u Crnoj Gori predvodi razvoj tržišta telekomunikacija i održava poziciju lidera.

"PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima", kazala je Štajner.

Kako transakcija zahtijeva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja, očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine.

"Od prvog kvartala 2018. operacije u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da su u 'procesu prodaje' i neće biti uključene u naredne finansijske izvještaje Telenor grupe", navodi se u saopštenju Telenora.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996. godine proširio prisustvo u regionu.

]]>
Wed, 21 Mar 2018 09:24:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197660/ppf-grupa-novi-vlasnik-telenora.html
Zadovoljni dinamikom pretovara http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197591/zadovoljni-dinamikom-pretovara.html U kompaniji Luka Bar zadovoljni su dinamikom poslovanja, količinom tereta koji se pretovara, kao i brojem brodova koji se posljednjih dana vežu na gatovimam saopštili su njeni predstavnici. ]]>

Iz Luke Bar su kazali da optimizam i zadovoljstvo najbolje potvrđuju podaci, koji se odnose samo na pretovar za 48 sati.

"Pretovareno je 3,5 hiljada tona starog željeza, 5,19 hiljada tona glinice, 3,05 hiljada tona rasutog cementa, 2,6 hiljada tona sirćetne kiseline, 1,4 hiljade do 1,6 hiljada tona livorna i 81 hiljadu tona boksita 81", navodi se u saopštenju.

Iz Luke Bar su dodali da očekuju 40 kontejnera metalne trake, odnosno 1,2 hiljade tona koje će uskladištiti.

"Što se tiče skladištenja u objektu hladnjače, očekujemo 20 hiljada do 25 hiljada paketa banana, odnosno 400 do 500 tona, što će sa već uskladištenih 460 tona popuniti kapacitete", rekli su iz kompanije.

Iz Luke Bar su naveli da se svakodnevno uvjeravaju u ispravnost investiranja u sanaciju hladnjače, jer se kroz povećan obim posla sva uložena sredstva vraćaju.

"Intenzivno radimo i na pripremi i atestiranju silosa sa žitarice, jer smo u ozbiljnim poslovnim pregovorima za ponovno aktiviranje kapaciteta tog značajnog objekta", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 23:29:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197591/zadovoljni-dinamikom-pretovara.html
Luka Bar da poveže Istok i Zapad http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197609/luka-bar-da-poveze-istok-i-zapad.html Crna Gora i Maroko imaju potencijala za saradnju u povezivanju luka za pretovar kontejnerskog tereta, gdje Luka Bar ima objektivnih potencijala za proširivanje kapaciteta i izgradnju modernog međunarodnog kontejnerskog terminala, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković. ]]>

On je kazao da bi Luka Bar povezala zemlje istočne i centralne Azije sa zemljama zapadne Evrope i Afrike, a preko luke Kazablanka i Atlantskog okeana do istočnih obala Sjeverne i Južne Amerike.

“Osim povezivanja u kontejnerskom brodskom saobraćaju potencijali leže i u Ro-Ro terminalima i kruzing turizmu. Povezivanjem luka povećaće se promet vozila i putnika ne samo između Crne Gore i Maroka, već i cijelog regiona Jugoistčne Evrope i Sjeveroistočne obale Afričkog kontinenta", rekao je Nurković na Crans Montana Forumu u marokanskom gradu Dakhli.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, prisutne upoznao sa postojećim potencijalima luka, s posebnim osvrtom na pretovar različite vrste generalnog, kontejnerskog, rasutog i Ro-Ro tereta u luci Bar i razvojem nautičkog turizma u luci Kotor.

Nurković je govorio i o dobroj povezanosti Luke Bar sa zemljama regiona, željezničkom i putnom infrastrukturom.

Tema ovogodišnjeg Crans Montana Foruma je jačanje solidarnosti, kao i ekonomsko, društveno i ekološko razvijanje Afrike i unaprijeđenje odnosa između afričkog kontinenta sa evropskim i azijskim zemljama.

 

]]>
Tue, 20 Mar 2018 18:25:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197609/luka-bar-da-poveze-istok-i-zapad.html
Za imovinu "Rade" ponudili 1,05 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197608/za-imovinu-rade-ponudili-105-miliona-eura.html Kompanija Water group iz Kolašina jedina je dostavila ponudu za kupovinu cjelokupne imovine bjelopoljske fabrike mineralne vode Bjelasica Rada, po cijeni od 1,05 miliona eura. ]]>

Ponude su otvorene u ponedjeljak u Privrednom sudu.

“Stečajni upravnik će se u vezi dostavljene ponude izjasniti u roku od osam dana”, navodi se u saopštenju Privrednog suda.

Stečajna uprava Bjelasice Rade raspisala je sredinom februara četvrti oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije, po ukupnoj početnoj cijeni od 2,55 miliona eura.

Stečaj je u preduzeće uveden u maju prošle godine na zahtjev radnika, koji više od godinu nijesu primili zarade.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 16:06:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/197608/za-imovinu-rade-ponudili-105-miliona-eura.html