RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/rss.html CBCG nagrađuje najbolje radove iz oblasti bankarstva http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228175/cbcg-nagradjuje-najbolje-radove-iz-oblasti-bankarstva.html Centralna banka (CBCG) raspisala je konkurs za dodjelu godišnje nagrade te institucije u cilju stimulisanja naučne misli i afirmacije mladog i stručnog kadra u Crnoj Gori. ]]>

CBCG, povodom obilježavanja 11. aprila - Dana Centralne banke, dodjeljuje godišnju nagradu za kategorije najboljeg diplomskog, magistarskog i doktorskog rada iz oblasti bankarstva i monetarne politike i teorije.

Novčani iznos godišnje nagrade CBCG za ovu godinu, po kategorijama iznosi dvije hiljade eurq za diplomski rad, tri hiljade eura za magistarski i četiri hiljade eura za doktorski rad.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Crne Gore koji su u prethodnoj godini odbranili diplomski, magistarski ili doktorski rad na nekom od univerziteta, fakulteta ili visokih škola u Crnoj Gori.

Zaposleni i članovi Savjeta CBCG nemaju pravo učešća na konkursu za dodjelu godišnje nagrade.

Radovi se dostavljaju CBCG, neposredno ili poštom na njenu adresu, najkasnije do 20. februara u papirnoj i elektronskoj formi (CD).

Uz radove, učesnici su dužni da pored prijave, dostave ovjerenu kopiju diplome odnosno uvjerenja o stečenom akademskom stepenu, biografske podatke i kopiju biometrijske lične karte ili uvjerenje o državljanstvu.

Najbolje radove bira komisija koju imenuje guverner CBCG.

Komisija može odlučiti da ne dodijeli godišnju nagradu za pojedinu kategoriju, ukoliko prijavljeni radovi ne zadovolje kriterijume kvaliteta.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 11:20:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228175/cbcg-nagradjuje-najbolje-radove-iz-oblasti-bankarstva.html
Počelo suđenje po tužbi Irene Radović http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228174/pocelo-sudjenje-po-tuzbi-irene-radovic.html U podgoričkom Osnovnom sudu počelo je suđenje po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović protiv Centralne banke Crne Gore (CBCG) i guvernera Radoja Žugića. ]]>

Skupština je početkom jula prošle godine smijenila Radovićevu sa pozicije viceguvernerke.

To je urađeno na predlog Savjeta Centralne banke koji je jednoglasno prihvatio inicijativu Žugića.

Centralna banka prethodno je tražila da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog procjene da bi moglo nanijeti štetu bankarskom sistemu, no jutros je taj zahtjev povučen.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 11:14:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228174/pocelo-sudjenje-po-tuzbi-irene-radovic.html
Neposredna pogodba za hale "Radoja Dakića" http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228151/neposredna-pogodba-za-hale-radoja-dakica.html Kompanijama Lojal i Voli trade biće prodate četiri hale bivše fabrike "Radoje Dakić" za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića. ]]>

On se na takav postupak odlučio zbog, kako je naveo u obavještenju o namjeri unovčenja imovine, dosadašnjih bezuspješnih prodaja putem javnog nadmetanja, jer za taj dio imovine nije bilo zainteresovanih, piše Pobjeda.

Voli trade je dostavio deset hiljada nižu ponudu za halu površine 1,5 hiljada kvadrata, procijenjenu na 41,5 hiljada eura. Nikšićka kompanija Lojal je za imovinu procijenjenu na 625,1 hiljadu eura ponudila 190 hiljada i to za tri hale ukupne površine petnaest hiljada kvadrata.

Iz advokatske kancelarije "Prelević", koja zastupa 339 razlučnih povjerilaca, nijesu zadovoljni takvom odlukom Markovića.

U prigovoru koji su podnijeli stečajnom sudiji Blažu Jovaniću navode da je prodaja javnim nadmetanjem i javnim prikupljanjem ponuda povoljniji način unovčenja imovine.

"Ukupna procijenjena vrijednost objekata je 666,61 hiljadu eura. Ukupna ponuđena cijena za prodaju neposrednom pogodbom 221 hiljada, dakle manje od trećine procijenjene vrijednosti, odnosno, diskont od 60 odsto", stoji u prigovoru.

Takva pogodba bi, smatraju u toj kancelariji, bila opravdana samo ako u narednim postupcima javne prodaje ne bude zainteresovanih kupaca, te ako bi prodajna cijena imovine uz umanjenje od deset odsto nakon neuspjelih javnih prodaja pala ispod jedne trećine procijenjene vrijednosti.

Iz kacelarije "Prelević" su naveli da je ranijom prodajom hale Bravarske obrade obezvrijeđena imovina i nanijeta šteta stečajnoj masi, imajući u vidu da je procijenjena vrijednost iznosila 1,2 miliona eura, dok je u izvršnom postupku hala prodata za 622 hiljada eura.

Do sada je, u četiri javne prodaje, ponudu za imovinu "Dakića" dostavila Uprava za imovinu od 3,2 miliona eura za zemljište na kojem je planirana izgradnja ustanova kulture, zdravstva i školstva, kompanija Zetagradnja 20 hljada eura za 62 kvadrata, Voli 5,65 miliona eura za dvije parcele za izgradnju tržnog centra.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 07:58:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228151/neposredna-pogodba-za-hale-radoja-dakica.html
Tivat: Zakup veza od 19,5 do 555 eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228149/tivat-zakup-veza-od-195-do-555-eura.html Marina Kalimanj ima deset gatova i 377 vezova, uglavnom za male barke i motorna plovila, a sklapanje ugovora o njihovom zakupu počelo je juče. ]]>  

Koordinatorka u Službi uslužnih servisa Komunalnog preduzeća Dunja Petković kazala je da se ugovori potpisuju na šest mjeseci, a cijene vezova nijesu mijenjane od septembra 2017. godine.

"Na mjesečnom nivou, u zavisnosti od veličine plovila, kreću se od 19,50 eura za plovila do pet metara dužine, do 46,30 eura za plovila duža od 12 metara. Raspon cijena zakupa na godišnjem nivou je od 234 do 555,60 eura", saopštila je Petković.

Ona je istakla da stari zakupci, da bi obnovili ugovore, moraju izmiriti račune za korišćenje vode i struje iz prošle godine.

Komunalo preduzeće je prošle godine po osnovu zakupa vezova prihodovalo 95.000 eura, od kojih je, na osnovu ugovora, 23.000 uplaćeno na račun JP Morsko dobro.

Preostala sredstva koriste se za održavanje lučice i isplatu zarada radnicima na tim poslovima, kojih je četvoro.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 07:35:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228149/tivat-zakup-veza-od-195-do-555-eura.html
Sve vrste goriva skuplje tri do pet centi http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228084/sve-vrste-goriva-skuplje-tri-do-pet-centi.html Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori od ponoći su veće tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. ]]>

Litar eurosupera 95 i 98 poskupio je po tri centa na 1,23 eura, odnosno 1,26 eura. Cijena eurodizela u narednih 15 dana će biti veća četiri centa i iznosiće 1,19 eura.

Poskupilo je i lož ulje za veleprodaju, pet centi na 1,17 eura.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 10. januara, kada su sve vrste pojeftinile četiri do šest centi.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 4. februara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 5. februara.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 06:37:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228084/sve-vrste-goriva-skuplje-tri-do-pet-centi.html
Knežević spreman da dokapitalizuje Atlas banku http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228081/knezevic-spreman-da-dokapitalizuje-atlas-banku.html Glavni akcionar Atlas banke i predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević spreman je da učestvuje u dokapitalizaciji Atlas banke, nakon što je privremena uprava objavila poziv za dokapitalizaciju u vrijednosti od 22 miliona eura. ]]>

Iz pres centra Atlas grupe kazali su da će Knežević prethodno zvanično zatražiti od privremene uprave da se u međuvremenu planski i kontrolisano, a u dogovoru sa akcionarima banke, deblokiraju depoziti klijenata Atlas banke, kao i da im se omogući redovno poslovanje preko banke i servisiraju svoje obaveze.

"Tražiće i da se menadžmentu omogući da na savjetodavnom osnovu učestvuje u upravljanju bankom do dokapitalizacije, a radi očuvanja stabilnosti banke i kasnijeg nesmetanog nastavka poslovanja", navodi se u izjavi dostavljenoj agenciji Mina biznis.

Apsolutno je neophodno da, kako se navodi, nakon dokapitalizacije Centralna banka (CBCG) vrati akcionarima Atlas banku u ne lošijem stanju nego što je to bilo u trenutku uvođenja privremene uprave, sa svim komercijalnim aktivnostima kako su one bile definisane u tom trenutku.

"Zato smatramo da prethodni koraci u sprovođenju dokapitalizacije moraju biti - dogovorno deblokiranje računa deponenata banke, vraćanje na redovno komercijalno poslovanje i nastavak ostalih redovnih poslovnih operacija koje su prestale uvođenjem privremene uprave", rekli su iz Atlas grupe.

Uvođenjem privremene uprave na nekomercijalni, odnosno birokratski način, praktično je, kako se dodaje, zaustavljeno redovno poslovanje banke, te je u tom smislu neophodno da se u dogovoru između akcionara i CBCG obavi kontrolisano i planirano vraćanje banke u redovne komercijalne vode.

"To bi podrazumijevalo kontrolisano deblokiranje depozita, vraćanje komercijalnih aktivnosti banke u redovne tokove i prihoda banke na nivo od prije uvođenja privremene uprave. Zbog kompleksnosti bankarskog poslovanja i potrebe da se očuva imovina i poslovanje Atlas banke smatramo nužnim da glavni izvršni direktor Marko Nikolić, kojeg je smijenila privremena uprava, bude uključen u donošenje poslovnih odluka", naveli su iz Atlas banke.

Akcionari iz redova Atlas grupe, kako su rekli, pripremaju krivične prijave protiv guvernera CBCG Radoja Žugića, direktora sektora za kontrolu Dejana Vujačića i privremene upravnice Atlas banke Tanje Terić, "zbog nezakonito donesenih odluka koje su zasnovane na proizvoljnim i netačnim kalkulacijama, a poslužile su kao osnov za uvođenje privremene uprave".

"Tužbe će biti podnijete i zbog onemogućavanja akcionara i deponenata banke da budu informisani o postupku privremene uprave. Akcionari su se više puta obraćali CBCG i privremenoj upravnici za zahtjevom da im dostavi izvještaje, kao i neophodne poslovne informacije banke, a u cilju pripremanja tužbi pred crnogorskim i pred međunarodnim sudovima", precizirali su iz Atlas grupe.

Međutim, ni CBCG ni privremena upravnica nijesu omogućili zainteresovanim akcionarima i deponentima da, kako se dodaje, dođu do bilo kakvih informacija, te su ih na taj način onemogućili u pripremi tužbi. To je ne samo suprotno zakonu, već i najelementarnijim pravima da se u redovnom pravnom postupku zainteresovani izbore za svoja prava.

"Akcionari Atlas i IBM banke su angažovali renomirane revizorske i pravne kuće, koje u ovom trenutku rade na izradi elaborata koji će dokazati svima u postupcima, a i zainteresovanoj javnosti, da su privremene uprave u obje banke uvedene na bazi netačnih i loše interpretiranih, a može se slobodno reći i zlonamjerno definisanih proračuna CBCG i privremene uprave", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, akcionari IBM banke na čelu sa Kneževićem, pripremaju tužbu Upravnom sudu zbog nezakonite odluke privremenog upravnika Milana Remikovića da proglasi stečaj u IBM banci.

"Advokatski i tim finansijskih stručnjaka Atlas grupe, uključujući i renomirane revizore, ustanovili su da je Remiković bezrazložno gurao IBM banku u stečaj, bez ostavljanja zakonom utvrđene mogućnosti akcionarima da je dokapitalizuju i da IBM nastavi sa redovnim poslovanjem. To je učinio grubo manipulišući knjigovodstvenim vrijednostima pojedinih djelova imovine banke", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je utvrđeno da je privremeni upravnik, prilikom sačinjavanja izvještaja o bilansima, očigledno potcijenio vrijednost akcija IBM-a u Atlas banci kalkulišući nominalnu, a ne tržišnu vrijednost akcija, kako je predviđeno međunarodnim računovodstvenim standardima i usvojenim računovodstvenim principima same banke.

"Nijedna ozbiljna banka ne vodi imovinu po nominalnoj već po tržišnoj vrijednosti. Time je korekcija u bilansima izvedena na negativnih 5,29 miliona eura", dodaje se u saopštenju.

U istim bilansima, koje je privremeni upravnik sačinio, utvrdio je da je u banci manjak imovine u odnosu na obaveze svega 103 hiljade eura, te je praktično, uzimajući u obzir prethodno umanjenje, stvorena vještačka situacija u kojoj navodno IBM banka ima nižu imovinu od obaveza.

"Da su akcije procijenjene adekvatno sigurno je da bi koeficijent solventnosti u IBM banci bio iznad minimuma propisanog zakonom jer nema dileme da je imovina banke znatno veća od njenih obaveza. Zato smatramo da je IBM banka namjerno 'gurnuta' u stečaj. Podsjećamo sve da nalaz koji je Remiković dao kao privremeni upravnik, koliko imamo informaciju, u suprotnosti sa nalazom kontrole CBCG, koja je realizovana neposredno prije uvođenja privremene uprave", kazali su iz Atlas grupe.

Remiković je, kako su rekli, odbijao da dostavi akcionarima svoje izvještaje, čime ih je nezakonito doveo u situaciju da ne mogu da reaguju, angažuju revizora i spriječe uvođenje stečaja, niti da adekvatno pripreme svoje tužbe.

"Držanje u tajnosti od akcionara i deponenata banke izvještaja o finansijskom stanju i CBCG o kontroli, koji je prethodio uvođenju privremene uprave, predstavljaju najgrublje kršenje Ustavom i zakonom garantovanih prava akcionara banke, lišava ih prava na pravnu zaštitu i ima obilježja krivičnih djela", smatraju u Atlas grupi.

Prema njihovim riječima, zato je jedini logičan zaključak da je Remiković imao za cilj da pošto poto uvede stečaj u IBM banci, koristeći neadekvatne i neprimenjive vrijednosti, što je suprotno svrsi instituta privremene uprave, a to je ozdravljenje banke.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 12:57:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228081/knezevic-spreman-da-dokapitalizuje-atlas-banku.html
Informacije o haosu u CBCG da su javne http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228073/informacije-o-haosu-u-cbcg-da-su-javne.html Centralna banka Crne Gore ne obavlja svoju ustavnu funkciju zaštite inreresa građana i brigu o stabilnosti i zakonitosti funkcionisanja bankarskog sektora, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF). ]]>  

"Danas kada je postalo jasno da je, zbog teškog kriminala i korupcije u CBCG, oštećen veliki broj građana koji imaju novac u bankama, da je ugrožena stabilnost bankarskog sektora i samim tim i stabilnost javnih finansija i održivost finansiranja enormnog duga države, cijenimo da je od najvećeg nacionalnog interesa da se sve informacije i saznanja o haosu u CBCG učine javno dostupnim", istakli su iz DF-a.

Pozvali su pravosudne organe da "u cilju informisanja javnosti o dešavanjima u CBCG obezbijede da suđenje po tužbi bivše viceguvernerke CBCG Irene Radović protiv CBCG bude javno".

"Građani koji imaju novac u bankama, zaslužuju da budu informisani kako najodgovorniji funkcioneri CBCG zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja i primaju novac od banaka da bi sakrivali istinu o pravom stanju i kriminal koji buja u ovoj, kao u svim drugim tzv. institucijama trulog sistema", navode iz DF-a.

 

]]>
Mon, 21 Jan 2019 11:48:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228073/informacije-o-haosu-u-cbcg-da-su-javne.html
Naredne godine gradiće najsavremeniji hipermarket http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228038/naredne-godine-gradice-najsavremeniji-hipermarket.html Kompanija Voli trade, vlasnika Dragana Bokana, ove godine će početi planiranje i projektovanje najsavremenijeg hipermarketa u ovom dijelu Evrope, dok će izgradnju, na nedavno kupljenim parcelama podgoričke fabrike “Radoje Dakić”, realizovati naredne. ]]>


Iz kompanije su Dnevnim novinama kazali da je još rano govoriti o visini investicije i broju zaposlenih.

“Kada je riječ o visini investicije, kao i broju ljudi koje ćemo zapošljavati, odgovor ćemo dati nakon zaključivanja projekta. Na kupljenim parcelama fabrike planiramo izgradnju tržnog centra koji će predstavljati potpuno novu dimenziju trgovine i u čijem sklopu će biti najsavremeniji hipermarket u ovom dijelu Evrope”, rekli su iz Volija.

Voli je početkom ove godine kupio dvije parcele bivše fabrike “Radoje Dakić” za 5,65 miliona eura.

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori će, kako su ranije kazali njegovi predstavnici, na kupljenom zemljištu graditi trgovački centar sa ekskluzivnom ponudom, novim i savremenim trgovačkim konceptom, kao i novu upravnu zgradu.

Kupljenu imovinu čine zemljšte i materijali, kao i dva poslovna prostora. Podgorička fabrika Radoje Dakić” je u stečaju od 2016. godine zbog poreskog duga od 10,7 miliona eura.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 07:46:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228038/naredne-godine-gradice-najsavremeniji-hipermarket.html
Neophodno što prije smanjiti troškove rada http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228037/neophodno-sto-prije-smanjiti-troskove-rada.html Troškove rada neophodno je što prije smanjiti, kako bi se otvorila nova radna mjesta i stvorile nove firme, saopštila je predsjednica Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović. ]]>


Ona je kazala da u toj asocijaciji duže ukazuju na neophodnost smanjenja opterećenja na rad, koja su najveća u regionu, jer ovakvo stanje ne doprinosi povećanju održivosti poslovanja, otvaranju novih radnih mjesta, formalizaciji rada i stvaranju novih poslovnih subjekata.

“Naši zahtjevi za smanjenje troškova rada izneseni su prije nego što se na Socijalnom savjetu pojavila inicijativa za povećanje minimalne zarade. U tom kontekstu smatramo da je zahtjev za smanjenje opterećenja zarade prioritet, odnosno prethodno pitanje, čije rješavanje u korist privrede treba da bude preduslov za pregovore o povećanju minimalne zarade”, rekla je Vuksanović Pobjedi.

Ona smatra da poslovni ambijent nije zadovoljavajući, i da je njegovo poboljšanje izazov za Vladu, opštine i druge donosioce odluka čija djelatnost utiče na privredu.

“UPCG stoji kao ozbiljan i odgovoran partner koji će objedinjavati zahtjeve privrede i nuditi konstruktivna rješenja”, kazala je Vuksanović.
Prema njenim riječima, Socijalni savjet još nije na mjestu koje mu pripada, iako se, kako je ocijenila, može konstatovati osjetan napredak u posljednjem periodu.

“Apelujemo na Vladu i ministarstva da u budućnosti predmet diskusije na Socijalnom savjetu bude svaki propis koji je od uticaja na privredu. Uvećanje značaja ovog tripartitnog tijela treba da bude cilj svih segmenata društva, jer je Socijalni savjet bitan instrument kojim možemo ubrzati napredak privrede i kvaliteta života građana”, kazala je Vuksanović.

Ona je zaključila da će UPCG nastaviti i u ovoj godini da bude pouzdan i ozbiljan partner sindikatima i Vladi, kao i svim drugim subjektima sa kojima možemo sarađivati u interesu privrede i društva.

]]>
Mon, 21 Jan 2019 07:36:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/228037/neophodno-sto-prije-smanjiti-troskove-rada.html
CBCG: Nulta tolerancija na korupciju http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227993/cbcg-nulta-tolerancija-na-korupciju.html Centralna banka Crne Gore se vodi načelom nulte tolerancije na korupciju i u potpunosti podržava reakcije nadležnih državnih organa, u smislu pokretanja postupaka za utvrđivanje eventualne odgovornosti zaposlenih u toj institucije, saopšteno je iz CBCG. ]]>  

Poručuju da CBCG, ne samo da u potpunosti podržava, već insistira na reakciji nadležnih državnih organa.

“Stoga će, zbog indicija o koruptivnim aktivnostima bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, CBCG razmotriti dalji status imenovanog, trenutnog člana i predsjednika Odbora direktora Univerzal Banke AD, s obzirom na prethodno izdato odobrenje ovoj banci za njegov izbor za člana Odbora direktora. Istovremeno, iako čvrsto vjerujemo u kredibilitet operativnih lica iz Sektora za kontrolu banaka, CBCG će izvršiti internu provjeru njihovog postupanja u konkretnom slučaju”, saopšteno je iz CBCG.

Kažu i da sadašnji Savjet za finansijsku stabilnost nikada nije bio upoznat sa izvještajima o Atlas banci iz 2015.

“Iako laički istraživači, pozivajući se na “povjerljive izvore,” bezuspješno pokušavaju dovesti u vezu sadašnjeg guvernera sa izvještajem Atlas banke iz 2015. godine, ukazujemo da Savjet za finansijsku stabilnost, u sastavu iz 2015. godine, uključujući sadašnjeg guvernera, a tadašnjeg ministra finansija, nikada nije bio upoznat sa bilo kojim izvještajem o Atlas banci, što potvrđuju zapisnici sa sjednica ovog tijela. Takođe, ovo mogu potvrditi i tadašnji članovi Savjeta, kao i lica koja su prisiustvovala sjednicama Savjeta”, poručuju iz CBCG.

Navode da ono što je lako provjerljivo i za šta nijesu potrebni „povjerljivi izvori“ je da je sadašnji guverner sa menadžmentom promtno naložio implementaciju supervizorskih akcionih planova prema slabim bankama u 2017. godini.

Iz CBCG podsjećaju da je u 2018. godini uslijedila adekvatna reakcija CBCG.

Vodeći se principima efikasnog i brzog sprvođenja rezolucije banaka, donešene odluke o dokapitalizaciji Atlas Banke i uvođenju stečaja u IBM banci obezbijeđuju kontinuitet finansijske stabilnosti, punu odštetu malih deponenata i vrlo limitiranu izloženost države.

“Odluka o raspisivanju poziva za dokapitalizaciju Atlas banke i rješenje o uvođenju stečaja u IBM banci su donijeti u rekordno kratkom roku od uvođenja privremene uprave, a na osnovu nalaza i finansijskih izvještaja privremenih upravnika. Važno je napomenuti da CBCG, pozivom za dokapitalizaciju Atlas Banke, “ne kupuje vrijeme”, već implemenira jedini raspoloživi instrument, u skladu sa članom 126 Zakona o bankama. S tim u vezi, poziv za dokapitalizaciju Atlas banke je raspisan na rok od 35 dana”, saopšteno je iz CBCG.

Ponavljaju da je finansijska stabilnost sistema u potpunosti očuvana.

“Nijedan rani indikator koji se dnevno prati ne upućuje na bilo kakve negativne uticaje po finansijsku stabilnost. Naprotiv, nepromijenjena struktura depozita i njihov rast, u iznosu od 10 miliona eura, od dana uvođenja privremene uprave u dvije nesistemske banke, govori o procjeni tržišta da situaciju u dvije povezane banke smatra izdvojenim slučajem. Štaviše, bankarski sistem će brzom rezolucijom dvije slabe banke (kroz stečaj i/ili dokapitalizaciju) ojačati”, satoji u saopštenju CBCG.

Poručuju i da su ocjene i preporuke međunarodnih finansijskih institucija u punom kapacitetu reflektovane u akcijama CBCG.

“Svjetska banka nikada nije upozoravala na “selektivni pristup i neadekvatnu regulativnu politiku CBCG prema rizičnim bankama,” kako navode laički istraživači. Naprotiv, odobravajući garanciju Vladi (PBG1), Svjetska banka je u 2017. godini utvrdila da je CBCG odobrila odgovarajuće vremenski ograničene Akcione planove kontrole za tri banke koje su imale kvalifikovano mišljenje revizora za 2015. godinu. Postupajući po tim planovima, CBCG zahtijeva punu usaglašenost banaka sa minimalnim regulatornim zahtjevima i odredbama”, poručuju iz CBCG.

Svjetska banka je, kako navode, takođe utvrdila da je, tokom 2017. CBCG napredovala u prilagođavanju bilansa stanja slabih banaka, uključujući dodatne zahtjeve za rezervacijama i procese dokapitalizacije.

“Rezulate supervizorskih akcionih planova potvrđuje i MMF u svom izvještaju za Crnu Goru iz maja 2018. godine (prije pada garancije Kaspie i blokiranja likvidnosti od strane SDT-a), koji je ocijenio da su mjere iz supervizorskih planova kod tri male banke dovele do poboljšanja stanja u dvijema bankama. Kao naredni korak, u okviru odobravanja nove garancije Vladi (PBG2), Svjetska banka definiše da CBCG treba da preuzme aktivnosti na sanaciji, restrukturiranju ili likvidaciji banaka koje su materijalno neusklađene sa regulatornim zahtjevima, što CBCG upravo i radi”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 14:22:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227993/cbcg-nulta-tolerancija-na-korupciju.html
Projekat autoputa se suočava sa teškoćama http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227953/projekat-autoputa-se-suocava-sa-teskocama-.html Kineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, ali se taj projekat suočava s velikim teškoćama i novim izazovima, saopštio je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin. ]]>

"Sam projekat se suočava s velikom teškoćom, jer se tokom izgradnje neprekidno pojavljuju novi i nepoznati izazovi. Te poteškoće se odnose na veliki rizik zbog topografije, nepoznatu situaciju zbog komplikacije geologije, ograničenost zbog klimatskog diverziteta, visok standard za zaštitu ekologije i poteškoće u pogledu zahtjeva građevinarske tehnologije - posebno jer mostovi i tuneli čine 60 odsto cijele trase", rekao je Jin u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da sve to jako povećava građevinske poteškoće, ali da građevinari dosljedno savladavaju niz izazova i naporno unaprjeđuju izgradnju.

“Vjerujem da će, ako naše dvije strane zajedničkom sinergijom idu prema istom pravcu, sjeverni i južni dio Crne Gore biti povezan auto-putem visokog kvaliteta”, poručio je Jin.

On je dodao i da je od oko 300 projekata koje je CCCC realizovala u inostranstvu, rad na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa jedan od najtežih među projektima auto-puteva.

CCCC, odnosno njena ćerka firma China Road and Bridge Corporation (CRBC) grade 41 kilometar dugu prioritetnu dionicu auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Jin smatra da projekat auto-puta u kinesko-crnogorskoj saradnji igra ulogu kao „admiralski brod“ koji privlači veliku pažnju obje vlade i oba naroda.

"Projekat sa sobom nosi i lijepu želju kinesko-crnogorskog prijateljstva i saradnje. Kineska kompanija CCCC i njena ćerka firma CRBC su sposobni i svjetski priznati u oblastima integrisane infrastrukture i imaju iskustvo za izgradnju velikog broja poznatih projekata", naveo je Jin.

On je dodao da vjeruje da CCCC i CRBC imaju sposobnost da kvalitetno dovrše projekat na zadovoljstvo obje strane.

Jin je kazao da je CRBC, kako bi ubrzao tempo izgradnje, snažno investirao u opremu, materijale i povećanje ljudskih resursa, pa je prošle godine angažovao više od hiljadu radnika na gradilištu.

“To je dokaz odlučnosti i posvećenosti”, poručio je Jin.

Kinezi zainteresovani i za druge projekte

On je saopštio da kineske kompanije, osim planiranih i projekata koji su u toku, imaju želju da učestvuju u drugim infrastrukturnim i energetskim projektima.

“Saradnja kineskih kompanija sa crnogorskim partnerima je na osnovu uzajamne koristi i win-win modela, uz poštovanje tržišnih i trgovinskih pravila, što je dokaz međusobne pomoći i saradnje Kine i Crne Gore”, rekao je Jin.

On je naveo da je investicija u Crnu Goru u skladu sa razvojnim zahtjevima i potrebama u cilju održivog i razvoja samih kompanija tokom investicije.

Jin je saopštio da postoje očigledni plodovi saradnje u okviru inicijative pod nazivom Pojas i Puta i saradničkog mehanizma 16+1, kao i da smatra da dvije države mogu dalje da inoviraju ideju, aktivno istražuju i pojačaju saradnju.

On je kazao da turistička saradnja Crne Gore i Kine predstavlja važan put ka intenziviranju razmjene među narodima i produbljivanju prijateljstva dvije zemlje.

“Drago nam je što crnogorska strana ulaže velike napore u uvođenje olakšice viznog režima i što je postigla dobre rezultate”, rekao je Jin.

On je podsjetio da je, prema podacima Monstata, broj kineskih turista u Crnoj Gori u prošloj godini preskočio 40 hiljada, što je dvostruko više nego 2017. godine.

Jin je saopštio da mogućnost uspostavljanja direktne aviolinije od Pekinga do Podgorice zavisi od potreba tržišta.

“Spremni smo da zajedno sa crnogorskom stranom unaprijedimo mjere za olakšavanje putovanja osoblja obje strane, uključujući direktnu avioliniju. Dobrodošli su nam u Kinu crnogorski turisti”, poručio je Jin.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 08:19:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227953/projekat-autoputa-se-suocava-sa-teskocama-.html
Ekonomsko državljanstvo za bolji turizam http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227952/ekonomsko-drzavljanstvo-za-bolji-turizam.html Program ekonomskog državljanstva osiguraće dolazak investitora u Crnu Goru i unaprijediti turističku privredu, ocijenio je za TVCG generalni direktor Portomontenegra Dejvid Margason. ]]>

Margason za TVCG kaže da je program ekonomskog državljanstva pomogao mnogim zemljama u stvaranju pozitivnih turističkih trendova.

„Veoma nas je obradovalo uvođenje programa ekonomskog državljanstva. To će sigurno unaprijediti turističku industriju. Za moćne poslovne ljude ta odluka je znak da je Crna Gora odgovoran član svjetske zajednice koji uživa povjerenje vlada drugih država, jer omogućava slobodno kretanje", kazao je Margason.

Ekonomsko državljanstvo, kako kaže, osiguraće dolazak investitora koji će svojim ulaganjima doprinijeti finansiranju troškova turističke industrije.

"Tragom te vijesti u vašu državu doći će ljudi koji žele baš ovdje da nastave svoj život, tu troše svoj novac i odavde upravljaju vlastitim kapitalom širom planete. Mi kao dio ove zajednice vidimo korist od tog programa koji je pomogao mnogim zemljama u stvaranju pozitivnih turističkih trendova. Želimo izgraditi stalnu zajednicu uspješnih ljudi u Crnoj Gori", zaključio je Margason.

]]>
Sun, 20 Jan 2019 08:10:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227952/ekonomsko-drzavljanstvo-za-bolji-turizam.html
Gusinje dio projekta o održivom upravljanju otpadom http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227926/gusinje-dio-projekta-o-odrzivom-upravljanju-otpadom.html Opština Gusinje je saopštila da je u Beogradu potpisan ugovor za projekat o održivom upravljanju otpadom (BinS), vrijedan 230.000 eura, čiji su oni nosilac, zajedno sa prekograničnim partnerom JKP "Vrela" iz Sjenice. ]]>

"Shodno projektu `BinS` koji je dobio zeleno svjetlo od pomenutog Sektora i EU za Opštinu Gusinje je namijenjeno 115.000 eura dok je za JKP “Vrela” takođe, predviđen isti iznos. Na ovom projektu Opština Gusinje je lider partner projekta (aplikant), dok je ko-aplikant JKP “Vrela”. 

Budžetom projekta previđena je nabavka kamiona za komunalno preduzeće, kontejnera, kanti, alata za kompostiranje, organizacija edukativnih radionica, kampanja, izrada publikacija i ostalo.

 

]]>
Sat, 19 Jan 2019 17:08:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227926/gusinje-dio-projekta-o-odrzivom-upravljanju-otpadom.html
Pametna rješenja za veću produktivnosti u poljoprivredi http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227903/pametna-rjesenja-za-vecu-produktivnosti-u-poljoprivredi.html Visoki predstavnici vlada 70 zemalja svijeta u oblasti poljoprivrede danas su u Berlinu prisustvovali sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede. ]]>

Merkel se prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održava u okviru Zelene nedjelje - najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Ovogodišnji, jedanaesti, Globalni forum i samit ministara fokusiraće se na temu „Poljoprivreda ide digitalno – pametna rješenja za buduću poljoprivredu“.

Delegaciju Crne Gore na skupu predstavlja državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić.

Učesnici foruma i samita ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ove godine posebno mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unapređenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svijetu.  

Ističući da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, kancelarka Merkel je kazala da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju sa zajedničkim problemima i da je važno da se na globalnom nivou razmotri kako da se na održiv način obezbijedi korišćenje resursa za proizvodnju hrane i pronađu rješenja za borbu protiv gladi.

Ona je istakla da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije.

Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, kako je istakla, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, te da naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima.

Njemačka kancelarka je potencirala i potrebu zajedničkog davanja odgovora na izazove klimatskih promjena, ističući da je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Naglasila je da digitalizacija može unaprijediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, a posebno u dijelu traženja najboljih rješenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna. 

U okviru Foruma GFFA delegacija Crne Gore koju, osim državnog sekretara čine i generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Radana Damjanović i Darko Konjević, učestvovaće i na skupu „Potencijali poljoprivredne trgovine država Zapadnog Balkana“.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 11:55:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227903/pametna-rjesenja-za-vecu-produktivnosti-u-poljoprivredi.html
Povlašćenim proizvođačima 13 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227883/povlascenim-proizvodjacima-13-miliona-eura.html Povlašćenim proizvođačimaje, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 13,27 miliona eura, što je 193 odsto, odnosno 8,75 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE). ]]>

Povlašćeni proizvođači su lani proizveli 244,62 miliona kilovat-sati električne energije, piše Pobjeda.

"Podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i zaključno sa 2018. godinom povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja isplaćeno 20,77 miliona eura. Povlašćeni prozvođači su u tom periodu proizveli 384,44 miliona kilovat sati", kazali su iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prošloj godini, najviše je 9,2 miliona eura za vjetroelektranu (VE) Krnovo, dobila kompanija Krnovo Green Energy.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je početkom prošle godine kupila 49 odsto akcija vjetroelektrane Krnovo.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 08:32:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227883/povlascenim-proizvodjacima-13-miliona-eura.html
Turci nijesu uložili ni cent, zaposlili 12 radnika http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227880/turci-nijesu-ulozili-ni-cent-zaposlili-12-radnika.html Uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom Montenegro Wood Sancakli Mobilya, koja je kupila, odnosno zakupila dijelove nekadašnjeg rožajskog Gornjeg Ibra, postoje, saopštio je bivši predsjednik Savjeta za privatizaciju Branko Vujović. ]]>

Vujović je 2015. godine bio na čelu Savjeta za privatizaciju, koji je u ime Vlade zaključio ugovor sa turskom firmom.

“Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma se obavezala da uloži određeni iznos u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika. Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora”, rekao je Vujović Pobjedi.

On smatra da je neophodno angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na terenu i predložio mjere u skladu sa ugovorom, kako bi sve bilo u zakonskim okvirima.

Firma Montenegro Wood Sancakli Mobilya je potpisala ugovor o zakupu pogona za proizvodnju panel ploče i postala vlasnik objekta lamelirnice, dijela imovine rožajskog drvoprerađivača. Ugovorom za pogon panela, koji važi sedam godina, bilo je predviđeno da zakupac obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira. Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz.

Iako je postojalo obećanje da će se i u tom pogonu otvoriti veći broj radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika. Kompletan furnir koji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj.

Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora. Prema ugovoru bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4,5 miliona EUR i da u naredne tri godine, odnosno do prošle, zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49.

Međutim, nije poštovana nijedna stavka ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, niti je zaposlen i jedan radnik.

Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja.

]]>
Sat, 19 Jan 2019 08:07:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227880/turci-nijesu-ulozili-ni-cent-zaposlili-12-radnika.html
Češko-crnogorski partneri ponudili 10 miliona http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227839/cesko-crnogorski-partneri-ponudili-10-miliona.html Konzorcijum češke kompanije Philibert i petrovačkog hotelsko-turističkog preduzeća Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, ponudio je deset miliona eura za 56,5 odsto državnih akcija Instituta "Simo Milošević" u Igalu. ]]>

U narednih pet godina investiraće 27,94 miliona eura, od čega bi 22 miliona išlo na rekonstrukciju objekata, a ostatak za medicinsku opremu, saopšteno je na pressu nakon otvaranja njihove, inače, jedine pristigle ponude na tenderu za prodaju državnog paketa akcija u Institutu.

Partneri su kazali novinarima i da će poštovati sve obaveze prema radnicima.

Inače, HTP Vile Oliva je krajem avgusta prošle godine kupila na Montenegroberzi blizu 26 odsto ili 99,19 hiljada državnih akcija Instituta Igalo za 2,8 miliona eura, koje su bile vlansištvo Vlade Srbije.

Ukoliko bude prihvaćena njihova ponuna na tenderu, češko-crnogorski konzorcijum imao bi oko 77% odsto akcija Instituta.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 16:06:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227839/cesko-crnogorski-partneri-ponudili-10-miliona.html
U blokadi skoro 18.000 preduzeća http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227829/u-blokadi-skoro-18000-preduzeca.html U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju decembra u blokadi bilo 17,94 hiljade preduzeća i preduzetnika, 2,52 odsto više nego u novembru. ]]>

Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 659,98 miliona eura, što je 1,68 odsto više nego u novembru.

Koncentracija duga je, kako je saopšteno iz CBCG, relativno velika, tako da deset najvećih dužnika, odnosno 0,05 odsto ukupno evidentiranih, učestvuje sa 14,38 odsto u ukupnom iznosu blokade. Njima je blokirano 94,93 miliona.

Oko 35,63 odsto ukupnog iznosa blokade ili 235,17 miliona eura otpada na 50 najvećih dužnika, koji čine 0,28 odsto svih evidentiranih.

U neprekidnoj blokadi do jedne godine bilo je 2,61 hiljada dužnika čija je blokada iznosila 31,59 miliona, što je 4,78 odsto ukupnog iznosa blokade.

Duže od godinu u blokadi je 15,33 hiljade kompanija ili preduzetnika, kojima je blokirano ukupno 628,4 miliona eura.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 15:12:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227829/u-blokadi-skoro-18000-preduzeca.html
Inflacija 2,9 odsto http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227810/inflacija-29-odsto.html Prosječna godišnja inflacija u 2018. godini iznosila je 2,9 odsto, saopštio je MONSTAT. ]]>

Mjesečna inflacija u decembru 2018. godine, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,3% odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 1,5 odsto.

"Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu januar-decembar 2018. godine u odnosu na isti period prethodne godine, mjerena HICP-om, iznosila je 2,9 odsto", navodi se u saopštenju MONSTAT-a.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 12:14:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227810/inflacija-29-odsto.html
Minimalna potrošačka korpa 636 eura http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227796/minimalna-potrosacka-korpa-636-eura.html Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2018. godine iznosila je 635,8 eura, saopštio je MONSTAT. ]]>

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 260 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,7 eura.

"Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru 2018. godine, u odnosu na novembar 2018. godine, zabilježila je pad od 0,7 odsto", saopštio je MONSTAT.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u decembru 2018. godine u odnosu na novembar 2018. godine, zabilježili su pad od 0,5 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na novembar 2018. godine, zabilježili pad od 0,8 odsto.

]]>
Fri, 18 Jan 2019 11:05:00 +0100 Ekonomija http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/227796/minimalna-potrosacka-korpa-636-eura.html