Žabljak
Malo oblačno
5.4 °C
Pljevlja
Vedro
6.0 °C
Herceg Novi
Pretežno vedro
18.9 °C
Nikšić
Vedro
13.7 °C
Cetinje
Umjereno oblačno
22.4 °C
Bar
Pretežno vedro
21.3 °C
Podgorica
Pretežno vedro
20.4 °C
Ulcinj
Vedro
20.3 °C
Kolašin
Pretežno vedro
8.6 °C

Hronika

[ Igor PEJOVIĆ ]

JOVANOVIĆ NA SUDU 07. 09. 2017. 14:40   >>  20:34 67

JOVANOVIĆ NA SUDU

Trebalo je da se ubije ili uhapsi Đukanović

Jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, Miloš Jovanović, kazao je da mu je Aleksandar Sinđelić rekao da je revolucija u Crnoj Gori trebalo da se desi 16. oktobra, tako što bi se zauzela zgrada policije i parlamenta. Jovanović je rekao i da je bilo planirano hapšenje i eventualno ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Suđenje će biti nastavljeno sjutra u devet sati.

Prilog Nemanje Živaljevića, TVCG

Jovanović je istovremeno negirao pred sudskim vijećem, kome je predsjedavala sudija Suzana Mugoša, krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret.

Podsjećamo, ranije danas, u nastavku iznošenja odbrane, Bratislav Dikić je saopštio da ne poznaje jednog od lidera DF-a, Andriju Mandića, te da je za njega i njegovog partijskog kolegu, Milana Kneževića, čuo u novembru, kada je dobio pristup sredstvima javnog informisanja.

Istovremeno je kazao i da nikad lično nije vidio bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Sa druge strane, Jovanović je u iznošenju odbrane rekao da ga je Aleksandar Sinđelić unajmio da bi molotovljevim koktelima ruinirao jednu zgradu u Ulici Vojislava Grujića na Starom aerodromu, što on nije uradio.

To je od njega, kako je rekao, tražio Aleksandar Sinđelić.

Na početku pretresa, Jovanović je saopštio kako mu je Sinđelić rekao da je revolucija u Crnoj Gori trebalo da se desi 16. oktobra "da se zauzmu zgrade policije, da se uleti u Skupštinu".

"I da se Đukanović uhapsi ili eventualno ubije. Šta ću sad, predaleko sam otišao", rekao je Jovanović.

On je dalje pojasnio da je trebalo da ode u gvožđaru i kupi teške štapove, a zatim u radnju pirotehnike.

"I da vežem izolir trakom kako bi razbio staklo i poslije da kupim balon vode od pet litara, da je prospem, i da na pumpi kupim gorivo. Trebalo da je kupim dvije flaše 'žestine', da to prospem, napunim benzinom i napravim koktel. Nijesam htio da ugrožavam živote ljudi", rekao je Jovanović.

On je rekao da nije imao namjeru da ruši ničiju vlast.

TOK PRETRESA NA KOJEM JE SASLUŠAN JOVANOVIĆ ČITAJTE U NASTAVKU

14:15 - Budući da je Dikić zatražio nakon pauze da ide, jer se ne osjeća dobro, sudija Suzana Mugoša je saopštila da se pretres prekida, a da se nastavlja 8. septembra u devet sati.

14:11 - Okrivljeni Jovanović je rekao da "pomalo razumije ruski jezik".

"Čuo sam kad je Sinđelić razgovarao sa nekim na ruskom i da mu je rekao da mu je grupa u Crnoj Gori razbijena i da mora da napravi drugu grupu, kako bi ostvario cilj", rekao je Jovanović. 

13:56 - Sudija Mugoša je uskratila odgovor na pitanje da li se Jovanović ovih dana čuo sa Aleksandrom Sinđelićem.

13:52 - Jovanović je rekao da nije bilo primopredaje stvari između Aleksandra Sinđelića i Nemanje Ristića. 

"Na putu od Beograda do Ljubičevskog mosta Sinđelić je uglavnom ćutao", rekao je Jovanović.

13:49 - Nakon pauze, sud je donio rješenje da se uskraćuje davanje odgovora na pitanja advokata Gorana Petronijevića o tome kada je bio u pritvoru i kada je pušten.

"Radi se o poznatoj činjenici, obzirom da je branilac imao pravo uvida i kopirao spise predmeta", rekla je Mugoša.

13:25 - Sudija je uskratila i odgovor na pitanje ko ga je uhapsio i gdje je bio, ali branilac traži da Vijeće odluči o odluci predsjednika Vijeća, sudije Suzane Mugoše, koja je dala pauzu.

13:23 - Sudija je uskratila odgovor Jovanoviću gdje je bio za Novu godinu, ali je Jovanović ipak odgovorio da je bio "iza brave".

13:22 - Jovanović: "Ne znam kog me datuma Sinđelić zvao, ali nakon toga sam došao u Crnu Goru".

13:20 - Jovanović je rekao da je, kad se vratio u Srbiju, Sinđelića obavijestio da zadatak koji mu je dao nije izvršio.

"Nijesam siguran kad sam ga obavijestio, mislim da sam ga na Fejsbuku obavijestio. Da, nijesam imao mobilni", rekao je Jovanović, koji je saopštio da je na Fejsbuku komunicirao sa Sinđelićem i bio prijatelj sa njim.

13:07 - Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da se okrivljeni Jovanović ponovo pita za sve što je već saopštio, sa ciljem, kako je rekao, "da bi se desila neka kontradiktornost, što je moguće subjektivno".

"Ne ispituje se kredibilitet okrivljenog, nego se utvrđuje je li istina ono što je kazao, i molim da se u tom pravcu ide", rekao je Katnić. 

12:56 - Jovanović je rekao da je samo jednom u životu vidio Mirka Velimirovića.

12:54 - Jovanović: "Ne znam kako je Sinđelić mislio 16. oktobra, kad je rekao da dođem da se tučem s policijom, da stignem istog tog dana u Crnu Goru".

12:46 - Sa Sinđelićem, kako je rekao, nije imao nikakvog kontakta između 16. i 18. oktobra.

"16-og sam bio sa Sinđelićem, 17-og sam bio kući, a 18-og sam otišao u Crnu Goru", rekao je Jovanović, uz napomenu da je 16-og oktobra trebalo da dođe u Crnu Goru.

12:40 - Jovanović je rekao i da je u Crnu Goru došao da bi skinuo ljagu sa svog imena.

12:34 - Jovanović je rekao da su se Sinđelić i on vozili Beogradom i Požarevcom tokom 16-og oktobra prošle godine.

"Rijetko kad idem u Beograd, pa ne znam na koja smo mjesta stajali", rekao je Jovanović.

12:32 - "Oko podne, 16-og oktobra, Sinđelić je tražio da obučem uniformu crnogorske policije, kako bih se tukao sa policijom", rekao je Jovanović.

12:29 - Sudija Suzana Mugoša uskratila je odgovor na pitanje advokata na koji način Jovanović plaća svoje troškove dolaska na suđenje, s obzirom na to da je odgovorio da je nikakvog imovnog stanja.

12:26 - Jovanović je kazao i da ne zna koji je broj telefona koristio u periodu od 12. oktobra 2016. godine. Kazao je da tada uopšte nije imao telefon.

12:13 - Optuženi Jovanović je rekao da je tačno da je Sinđelić od njega tražio da 16. oktobra prošle godine, kad dođe u Podgorice, obuče uniformu crnogorske policije i da se tuče sa policijom ako Milo Đukanović pobijedi na izborima.

"To je bila opcija koju ja nijesam prihvatio", rekao je Jovanović.

12:10 - Jovanović je rekao da nije znao da na mjestu na koje je otišao nema političke partije.

"Kada sam rekao da poznajem neke ljude koji rade za državu, ja sam ih upoznao naknadno, kad je započeo proces. Ja ne znam gdje oni radi", rekao je Jovanović.

On nije želio da odgovori na pitanje šta rade ti ljudi koje je naknadno upoznao, a rade za državu.

11:57 - Sinđelić je Jovanoviću rekao da je revolucija trebalo da se desi 16. oktobra "da se zauzmu zgrade policije, da se uleti u Skupštinu".

"I da se Đukanović uhapsi ili eventualno ubije. Šta ću sad, predaleko sam otišao", rekao je Jovanović.

Ispričao je da je Sinđelića upoznao kod prijatelja kojeg ne želi da imenuje, jer nema nikakve veze sa cijelim slučajem.

11:53 - Jovanović je rekao da je Dikića prvi put vidio u sudnici, dok je Nemanju Ristića vidio samo jednom u životu. Takođe, kako je kazao, ne poznaje ni okrivljenog Predraga Bogićevića.

11:51 - Sinđelić mu, kako je kazao, nije objasnio zašto je trebalo to da uradi, već mu je kazao da ćuti i gleda svoja posla. Jovanović je rekao da je u Crnu Goru, koliko se sjeća, došao 18. oktobra prošle godine. U Bar je otišao s ciljem da pobjegne iz Crne Gore vozom za Beograd.

11:49 - Sinđelić je od Jovanovića, kako je rekao, tražio da spali zgradu u kojoj su prostorije neke političke partije, ali mu nije objasnio detalje.

"To sam htio da uradim zbog novca, ali sigurno zgradu ne bih spalio. Dobio sam 500 eura od Aleksandra Sinđelića za izvršenje svega ovoga što sam naveo", rekao je Jovanović.

Dikić se spontano slikao ispred parlamenta

Dikić je u nastavku današnjeg pretresa saopštio je da je po njegovom mišljenju bilo pritisaka prilikom razgovora sa tužilaštvom.

Ponovio je na današnjem pretresu da nije znao da postoji bilo kakva organizovana kriminalna grupa, te da bi, da je to znao, ispričao tužiocima i nadležnima.

Saopštio je i da se spontatno fotografisao ispred Skupštine Crne Gore. Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, Dikić je kazao da je nemoguće izvesti državni udar na način kako je to opisano u optužnici.

* KAKO JE PROTEKAO TOK PRETRESA NA KOJEM JE SASLUŠAN DIKIĆ ČITAJTE U NASTAVKU:

10:50 - Sinđelić mu je, kako je rekao, objasnio da će skup, kao i svaki drugi biti održan ispred Skupštine Crne Gore. Na pitanje jesu li se slikali ispred drugih institucija, on je rekao da je bilo fotografisanja bilo kuda gdje su se kretali.

Na pitanje da li se slikao ispred zgrade Vlade Crne Gore, Dikić je rekao da ne zna gdje je zgrada Vlade, i da je moguće da ga je Kristina slikala ispred Vlade.

"Ne znam nijedan drugi objekat u Podgorici, bez skupštinu, hotel Hilton. Ne znam druge objekte, niti za koje su namjene", rekao je Dikić.

10:48 - Na pitanje tužioca o fotografisanju ispred Skupštine, da li su bile ciljano napravljene ili je riječ o privatnim fotografijama, Dikić je odgovorio: "Objasnio sam, to je bilo spontano fotografisanje. Slikali smo se kod spomenika preko puta parlamenta, a onda sam rekao Kristini da me slika ispred Skupštine da bih mogao da objavim na profilu i na sajtu".

10:46 - Kazao je da bi fotografije koje je napravio u Crnoj Gori sigurno objavio na svom Fejsbuk profilu, da je tada u tom trenutku imao internetu.

"Poslije svakog događaja ide saopštenje sa svim fotografijama", rekao je Dikić.

10:37 - Dikić: "Ne sjećam se, nema razloga da sam ja pretraživao proteste koji su bili u Crnoj Gori u septembru, oktobru 2015-e godine".

10:25 - Dikić je rekao da je u Delta siti s Kristinom Hristić otišao nakon šetnje kroz Podgoricu i fotografisanja kod Skupštine. Kazao je da ih je poslao Sinđeliću dok su bili u Delti, jer je tamo imao internet.

10:12 - "Moji telefoni nijesu radili u smislu pozivanja i SMS-a, ali internet jeste", rekao je Dikić. Kaže da je specijalnom tužiocu ponudio svu pomoć, zato što je on od nega to tražio.

"Ali ja o tome nijesam ništa znao", kazao je Dikić.

10:08 - Dikić je rekao da je na internetu pretraživao da li u Crnoj Gori ima najava o protestima povodom pristupanju NATO-u. U manastir Ostrog je, kako je rekao, trebalo da ide u nedjelju ujutro 16. oktobra.

Kazao je da je alternativne medikamente trebalo da kupi u manastiru Ostrog, gdje ih spremaju monasi.

10:00 - Dikić kaže da je u Srbiji obezbjeđivao visokorizične skupove.

09:49 - "Meni se Sinđelić predstavio imenom Sinđelić Aleksandar", rekao je Dikić. Kazao je i da nije bio u Crnoj Gori u vrijeme protesta koje je organizovao DF u oktobru 2015.

"Ne mogu da razumijem ovu konstrukciju, o tome sam juče govorio, nadam se da će ovaj sud utvrditi istinu", rekao je Dikić.

"Ova konstrukcija mi djeluje smiješno, žalosno je što ja sve ovo doživljavam", rekao je Dikić.

09:41 - Dikić je saopštio da nikada lično nije vidio bivšeg premijera Mila Đukanovića. Na pitanje advokata Jugoslava Krkovića je li postojalo neprijateljstvo s Đukanovićem, predsjednica Sudskog vijeća, sudija Suzana Mugoša, je uskratila odgovor na postavljeno pitanje "jer isto nije predmet postupka, niti je advokat Krković branilac optuženog Dikića".

"A posebno kod činjenica da ga (Đukanovića) optuženi Dikić, kako se izjasnio, nije ni poznavao", kazala je sudija Suzana Mugoša.

09:38 - Dikić je saopštio da se ne sjeća da je u njegovom prisustvu pominjano ime Milana Kneževića.

"Za njega sam čuo kad i za Andriju Mandića, kad sam imao pristup sredstvima javnog informisanja", rekao je Dikić.

09:34 - Optuženi Dikić smatra da je bilo pritisaka prilikom razgovora sa tužilaštvom.

"Kao policajac i čovjek koji se bavio pravom tu po meni jeste bilo pritisaka prilikom razgovora sa tužilaštvom. Ne bih više govorio o svemu što sam juče rekao jer vidim da se to zloupotrebljava po medijima i manipuliše", rekao je Dikić. 

09:30 - Dikić je saopštio i da ne poznaje jednog od lidera DF-a, Andriju Mandića, niti je znao za njega. 

"Za njega sam saznao poslije 26. novembra, kada mi je odobren pristup sredstvima javnog informisanja", rekao je Dikić.

09:29 - Advokat Dikića predložio je da se, u slučaju pogoršanja njegovog stanja, optuženi vrati u ćeliju, a da sud nastavi sa radom.

09:26 - "Danas sam primio injekciju protiv bolova, danas mogu da odgovaram, ako mi bude trebala pauza, obratiću se sudu", rekao je Dikić, govoreći o svom zdravstvenom stanju.

09:22 - Na pitanje o profesionalnom angažmanu, Dikić je rekao da je obavljao poslove od policajca do generala.

09:20 - Dikić je ponovio da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao da opozove "neku grupu sa kojom sam došao", rekao sam da nijesam imao koga da opozovem, jer nijesam došao sa grupom, nego sa Kristinom Hristić.

"Naravno da nijesam znao da postoji bilo kakva grupa, da sam znao, ispričao bih tužiocima", kazao je Dikić.

09:17 - Dikić je rekao da Aleksandar Sinđelić nikad od njega nije tražio da koristi šifru prilikom komunikacije, te da mu nije pominjao postojanje kriminalne organizacije, namjere i planove.

Na pitanje o mobilnim telefonima koje je nosio u Crnu Goru, Dikić je rekao da je ponio četiri telefona, od kojih dva nijesu bila u funkciju.

09:09 -  Odgovarajući na pitanje da li je bio pozivan da prisustvuje nekim drugim skupovima, Dikić je kazao da je imao pozive da ide i u druge zemlje, a ne samo u Rusiju.

"Troškove mog boravka u Rusiji snosio je moj prijatelj Siniša Bijelin iz Novog Sada - firma Skan oil", rekao je Dikić.

Akcenti s jučerašnjeg pretresa

Podsjećamo, Dikić je juče saopštio da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ponudio da bude aboliran ako, kako je rekao, "opozove grupu koja je došla u Crnu Goru".

Između ostalog je rekao da da vjeruje u sud i pravdu, a sudiju Suzanu Mugošu je zamolio da učini sve da se dođe do istine koja će pokazati da nije učestvovao u kriminalnom planu. 

Zbog zdravstvenog stanja je zatražio ukidanje pritvora, uz obećanje da će biti dstupan nadležnim organima u daljem procesu.

Istovremeno su juče sa suđenja udaljeni funkcioneri DF-a, a sa 500 eura kažnjeni su advokati odbrane Miroje Jovanović i Dražen Medojević zbog, prema navodima Mugoša, remećenja sudske discipline.

Inače, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.Suđenje je u julu odgođeno zbog zahtjeva advokata odbrane za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Komentari 67

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo