Žabljak
Pretežno oblačno
9.8 °C
Pljevlja
Umjereno oblačno
14.7 °C
Herceg Novi
Vedro
19.9 °C
Nikšić
Malo oblačno
18.3 °C
Cetinje
Pretežno vedro
23.9 °C
Bar
Vedro
19.6 °C
Podgorica
Malo oblačno
21.9 °C
Ulcinj
Vedro
21.3 °C
Kolašin
Malo oblačno
14.2 °C

Hronika

[ rtcg.me ]

KATNIĆ PORUČIO 17. 11. 2017. 08:06   >>  20:20 37

KATNIĆ PORUČIO

Ovo je krivični postupak, ne teatar

Svjedok saradnik Saša Sinđelić, na današnjem suđenju za pokušaj terorizma, kazao je da nema veze s teškim ubistvom u Hrvatskoj navodeći da nikada nije boravio u toj zemlji.

 

On je naveo da je svu opremu koju je kupovao skladištio u svojoj kući.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić kazao je danas da nikada nije izjavljivao da su u ovaj slučaj uključene Srbija i Rusija.

"Nijesam rekao da su trebalo da dođu specijalci GRU-a već nacionalistički komandosi. Ovdje se pokušava da se dovode u vezu nešto što ja nijesam pominjao. Ovo je krivični postupak, a ne teatar", kazao je Katnić.

Sinđelić je saopštio da je Edija na sastanke u Srbiji vozilo lice sa plavkastom kosom, za koje je u optužnici pomenuto da je Vladimir.

„Ja s njim nisam imao komunikaciju", kazao je Sinđelić.

Suđenje će biti nastavljeno 22. novembra.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Tok suđenja:

13:57 Suđenje je prekinuto zbog isteka vremena, i biće nastavljeno 22. novembra.

13:51 "Nikada u mom životu nijesam pucao na policiju, iako sam osuđen za takvo krivično djelo. A opalio sam u vazduh", kazao je Sinđelić.

On je dodao da mu je Edi rekao da maksimalno u "ćelijama" bude po tri-četiri čovjeka.

Upitan da li zna kako izgleda taj ćelijski rad, Sinđelić je kazao da nikada neko od njega to nije tražio.

"Nijesam nikakav terorista da bih znao o tome", dodao je svjedok saradnik.

13:47 "Optuženi Jovanović mi se nije žalio u susretu sa mnom da ima zdravstvene tegobe", kazao je Sinđelić.

13:40 Sinđelić je kazao da je kupovao najkvalitetnije čizme, koje su koštale više od 100 eura.

13:35 "Edi mi nikada nije tražio da se tučem s policijom, već da angažujem druge ljude za to", kazao je Sinđelić.

13:21 Advokat je pitao svjedoka saradnika da li je optuženi Jovanović koji je izostavljen iz postupka učestvovao u nekom pretovaru robe na otvorenom.

"Prisustvovao je Jovanović utovaru i pretovaru stvari makar 20-30 puta", odgovorio je Sinđelić.

Advokat je dodatno pitao da mu svjedok detaljno kaže sve pretovare robe, odnosno lokacije.

"Nije mi jasno na koji se pretovar, mjesto i dan odnosi pitanje", kazao je Sinđelić.

13:15 Sutkinja Mugoša nije dozvolila pitanje da li je Edi gej, jer to pitanje nije dozvoljeno po ZKP-u.

Ona nije dozvolila ni pitanje da li je svjedok saradnik zaljubljen u Edija.

"Branilac Jovanović se opominje da se prilikom postavljanja pitanja skoncentriše na predmet optužnice", kazala je Mugoša.

13:12 Upitan koliko puta je boravio u Specijalnom državnom tužilaštvu, Sinđelić je kazao da to ne zna i da ga ne zanima.

"Ne znam ni koliko sam puta sam ovdje bio", rekao je Sinđelić.

Upitan koliko zgrada SDT-a ima spratova, Sinđelić je rekao da im nije brojao spratove.

13:06 Upitan da li je ikada čuo da neko iz srpskih nacionalističkih pokreta ide na skupove Fronta, Sinđelić je rekao da je proteste tog saveza 2015, pratio putem medija.

"Itekako sam video Srbe i ljude koje su pokazali Ravnogorski pokret i koje sam viđao po Ravnoj Gori", naveo je Sinđelić.

Na dodatno pitanje da li su ljudi iz Srbije išli na proteste Fronta, Sinđelić je kazao da tada nije bio angažovan za proteste DF-a i tako nešto ne može znati.

12:57 Sinđelić je kazao da mu Edi nije pokazao rezultate poligrafa, ali da mu je naveo da je prošao ispitivanje.

12:54 "Edi mi nikada nije rekao da ga nazivam pod nekom šifrom ili nekim drugim imenom. Sve vrijeme, od prvog dana, mene je Edi zvao 'vuk', ili me je nekada zvao Aleksandar", kazao je Sinđelić.

12:47 "Nikakve dokumente sa šiframa nijesam dobio od Edija. Rekao mi je da će mi dati šifru, kada se dođe do predaje specijalnih telefona. Ne znam da li je Edi s nekim drugim imao šifru za operaciju, mi tako nijesmo razgovarali", rekao je Sinđelić.

12:41 "Sve što sam kupovao, skladištio sam kod mene kući", kazao je Sinđelić.

Upitan da li gdje se nalazi ta kuća, Sinđelić je kazao da ne bi odgovorao na to pitanje, zbog bezbjednosti njegove porodice.

"Bio sam pod mjerama zaštite i dok sam bio u Srbiji kada sam se predao", naveo je svjedok saradnik.

Odgovarajući na dodatno pitanje, Sinđelić je rekao da mu je kuća u Smederevu.

12:38 "Nijesam se nikada fotografisao s Edijem", kazao je Sinđelić odgovarajući na pitanje da li se fotografisao s Edijem u julu 2014. u Rostovu.

12:37 "Nije mi rečeno koji tačno broj motorola da kupim. Kupio sam sve što sam našao", rekao je Sinđelić, odgovarajući na pitanja odbrane.

12:34 Sutkinja je zabranila odbrani pitanje ko je kršteni kum Sinđelića, jer, kako je navela, nema veze s krivičnom djelom.

Advokat Jovanović je kazao da ne mogu nikako provjeriti istinitost navoda ako im zabranjuje ta pitanja.

12:27 "Nijesam pitao Edija ko je čovjek koji ga vozi, jer je mi je kazao da je to čovjek iz njegove pratnje", kazao je Sinđelić.

12:22 Sinđelić je rekao da se javlja na svaki poziv, i da ne gleda koji je broj telefona s kojeg stiže poziv.

12:18 Upitan da li je ikada osuđivan za krivično djelo sprečavanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, Sinđelić je rekao da odbrana isto priča što je već rekao.

"Već sam se izjasnio, ništa ne krijem. Sve što imaju neka okače po bilbordima u Podgorici".

12:17 "Nikada nijesam čuo ko je Mihail Roden", kazao je svjedok saradnik odgovorajući na pitanje advokata.

12:11 Sinđelić je predao sudu svoju ličnu kartu i vozačku dozvolu na uvid.

Sutkinja je kazala da je sud ranije utvrdio identitet na osnovu pasoša, a advokat Jovanović je tražio kopije ličnih dokumenata.

"Ova lična karta koju vam je dostavio Sinđelić nije važeća po propisima Srbije", naveo je advokat.

Sinđelić je kazao da mu je lična karta bila važeća kada je ušao u Crnu Goru.

"Sada nijesam u mogućnosti da izvadim novu", dodao je svjedok saradnik.

Sud će se naknadno izjasniti o predlogu Jovanovića da se odbrani dostave kopije Sinđelićeve lične karte i vozačke dozvole.

12:07 Optuženi Milan Knežević kazao je da od suda traži da se odrede o zvaničnim stavovima institucija Crne Gore i drugih država o ovom postupku.

Sutkinja Mugoša je kazala da će to imati pravo da iznese u dokaznom postupku, kada će se sud o tome odrediti.

12:05 Suđenje je nastavljeno.

11:14 Sutkinja je dala pauzu do 12 sati.

11:12 "Ako mi sud dozvoli daću sva lična dokumenta da ih kopirate", rekao je Sinđelić.

11:04 "Pitao sam Edija svašta šta će se dešavati u Podgorici. Davao je garancije, da će svi koji biti uhapšeni, biti pušteni i amnestirani nakon smjene vlasti", kazao je Sinđelić.

10:58 Sutkinja je oduzela riječ advokatu Jovanoviću jer je citirao saopštenja iz medija, koja se odnose na stav Rusije o ovom postupku.

Jovanović je kazao da su u postupak uključene dvije sile - Srbija kao regionalna i Rusija kao svjetska.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da nikada nije izjavio da je Srbija kao bratska država u ovo uključena, "naprotiv hvalio sam odličnu saradnju s njima".

"Nikada nijesam saopštio da je Rusija u ovo uključena. Nijesmo govorili ruski specijalci, već nacionalistički komandosi. Ovdje se pokušava da se dovodi u vezu nešto što ja nijesam pominjao. Ovo je krivični postupak a ne teatar", rekao je Katnić.

10:52 "Moje puteve u Rusiju sam plaćao sam. Mogu da dostavim preko koje agencije su plaćani ti putevi. Svaku kartu imam. Sve ću to da dostavim", rekao je Sinđelić.

10:41 Upitan da li je osuđivan zbog krivičnog djela posredni slučajevi falsifikovanja isprave, Sinđelić je rekao da mu to nije poznato.

10:32 "Edi mi nikada nije rekao da će mi dati novac poslije poligrafa. Rečeno je da se radilo o povjerenju njega i tih ljudi. Edi je rekao da sve što mi bude trebalo oko udruženja da ću dobiti. To nije rađeno, i nema nikakve veze s postupkom", kazao je Sinđelić.

10:26 Odgovorajući na pitanje u vezi kog postupka mu je uziman DNK uzorak, Sinđelić je rekao da je to rađeno zbog utvrđivanja identiteta, ali da se ne sjeća na koji postupak se to odnosilo.

10:20 Upitan da li je svjedok saradnik imao saznanja da se protiv njega vodi postupak u Hrvatskoj za teško ubistvo, Sinđelić je rekao da ne zna za tako nešto.

"S takvim nečim nemam ništa. Niti sam u takvoj zemlji boravio, niko me nije zvao ni hapsio", rekao je Sinđelić.

10:17 Sud je kaznio advokata Miroja Jovanovića 200 eura, zbog stalnog upadanja u riječ svjedoku saradniku.

10:16 "Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija, okupirana oblast Kosova to su za mene srpske zemlje", kazao je Sinđelić.

10:14 Odgovorajući na pitanje da li je znao druge osobe iz vlasti osim Đukanovića koji je bio premijer, Sinđelić je kazao da ga to nije zanimalo, već da su to znali oni koji su htjeli da ruše vlast.

10:09 Upitan da li zna ko je bio direktor policije u septembru 2016, Sinđelić je kazao da je ministar policije  bio saradnik DF-a.

"Sjećam se da je oko ministra bilo pomena da je to čovjek iz opozicije".

10:04 Sinđelić je rekao da je tražio odmah po predaji tražio garancije bezbjednosti da može da dođe u Crnu Gori, "kako bi rekao istinu".

Advokat Jovanović je pitao da li je nakon napada na Avali shvatio da hoće da se preda i da govori istinu.

"Htio sam da govorim nakon ovog napada i da kažem sve što je istina jer sam shvatio da su me izdali i da su htjeli da me ubiju da bi prikrili ovo o čemu ja sada pričam. Ja sam htio da govorim ali isključivo na ovakav način da mi se da status. Pošto nisu htjeli da mi daju status ali ne i pratnju, ne policije Srbije nego ljudi iz BIA, oni su rekli da nemaju nadležnost da mene vode na teritoriju republike Crne Gore a ja nisam imao nikakvu potjernicu'', kazao je Sinđelić.

09:58 Sutkinja nije dozvolila pitanje koja je himna panslavističkog pokreta, pošto se na toj tematici pronašao s Edijem.

Mugoša nije dozvolila ni pitanje da li svjedok zna da je himna tog pokreta "Hej, Sloveni", jer nije u vezi s krivičnim djelom.

09:44 Odgovarajući na pitanje čime se bavio u trenutku kada ga je Edi zvao da hitno dođe u Moskvu, Sinđelić je kazao da je pravio montažne kućice za prodaju knjiga.

09:31 Upitan da li je u septembru i oktobru 2016. konzumirao alkohol, Sinđelić je kazao da popije poneko pivo, "ali ne u nenormalnih granicama".

09:26 Advokat Jovanović pitao je da li je svjedok saradnik u više različitih postupaka osuđivan za krivično djelo teška krađa, Sinđelić je kazao da u toj presudi koju sam ranije dobio pisalo je da prije toga nijesam osuđivan.

Upitan za koje krivično djelo je prvi put osuđen, Sinđelić je kazao da se toga ne sjeća.

"Svašta mi je podmetano od policije u tom periodu. Sve što ima neka se izbaci na gomilu, to neće promijeniti ono što se desilo", rekao je Sinđelić.

09:22 Upitan da li mu je Edi rekao, odnosno da li je postojala šifra za operaciju, Sinđelić je rekao da mu tako nešto nije rekao.

Na dodatno pitanje zašto je juče rekao da se operacija zove revolucija, svjedok saradnik je kazao:

"Nijesam rekao da se operacija zove revolucija, već sam rekao da je sve rađeno da bi se izvela revolucija".

Jovanović je kazao da je Sinđelić juče jasno kazao "operacija revolucija".

09:16 "Zbog pucanja dva metka u vazduh sam osuđen 11 godina, jedinstvenom kaznom na sedam godina. Nepravedno sam osuđen. Ništa nijesam krio, i nemam šta da krijem", kazao je Sinđelić.

09:11 Advokat Miroje Jovanović pitao je pitao kako je svjedok saradnik kazao da ne zna gdje je zatvor u Spužu i da nikada nije boravio tamo kad je u žalbi koju je pisao jasno naglasio da se nalazi u tom zatvoru., Sinđelić je kazao da je bio pred Vojnim sudom u Podgorici koji mu je odredio vojni pritvor.

"Obzirom da sam kaznu već izdržao i da to s ovim postupkom nema ništa, molim da me zaštitite", kazao je Sinđelić.

Jovanović je ponovio pitanje.

Sud je kazao da je svjedok odgovorio da ne zna kako se zove zatvor u kojem je bio a ne da ne zna šta je Spuž.

09:06 Sutkinja Mugoša kazala je da je jučerašnji pretres prekinut zbog nedoličnog ponašanja odbrane.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo