Hronika

[ Objavio: O.Z. ]

INCIDENTI NA SUĐENJU 08. 02. 2018. 09:15   >>  17:36 19

INCIDENTI NA SUĐENJU

Velimirović o oružju, lideri DF-a udaljeni

U nastavku suđenja za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 2016, svjedok Mirko Velimirović je, između ostalog, odgovarao na pitanja o nabavci i uništavanju oružja, kontaktu sa Specijalnim državnim tužilaštvom i optuženim Bratislavom Dikićem. Današnje ročište obilježio je incident, zbog kojeg su optuženi Andrija Mandić i Milan Knežević udaljeni iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

Velimirović je naveo da je želio da pomogne da se ne unese oružje u Crnu Goru, te da je zato 12. oktobra 2016. došao u Specijalno državno tužilaštvo da sve prizna. Takođe je kazao da je očekivao da se njemu pomogne tako što će mu se sačuvati porodica, i da se za njega ne sazna, međutim, to SDT nije uradilo.

Rekao da je bio zadužen za oružje, i da je znao za nasilan upad u Skupštinu, te da je o tome bilo priče i na sastanku sa Predragom Bogićevićem.

Svjedok je kazao da je 13. oktobra od izvjesnog Fadilja sa Kosova kupio 50 polovnih automatskih pušaka koje je rasklopio i bacio u Gazivodsko jezero. Kupio je i 2.400 komada municije.

Sa Fadiljem je, kako je naveo, prethodno imao susrete 9. i 11. oktobra kada je dogovorio količinu i cijenu oružja.

Nakon što se riješio oružja, Velimirović se istog dana vratio u Podgoricu, gdje je fotografisao oružje koje su crnogorski organi pripremili i fotografije, kao dokaz da je sve u redu, poslao Sinđeliću.

Nakon toga, kako je rekao, prošao je poligrafsko ispitivanju u tužilaštvu.

"Do tada mi nijesu vjerovali bilo je sve pod nekom dozom sumnje. Kada je završeno poligrafsko testiranje bilo je drugačije ponašanje i od strane tužilaca i ljudi koji su bili tu”, pojasnio je Velimirović.

Po njegovom svjedočenju, narednog dana morao je da se vrati u Srbiju kako bi preuzeo opremu i prenio je u Crnu Goru. U Raškoj se vidio sa Sinđelićem, koji, prema njegovim tvrdnjama, nije znao da je crnogorskim tužiocima otkrio cijeli plan.

Na početku današnjeg saslušanja kazao je da optuženom Bratislavu Dikiću nije spominjao oružje, te da je bivši komandant srpske Žandermerije izgledao začuđeno kada mu je kazao za Sinđelićev plan.

Preslušan je razgovor svjedoka saradnika Saše Sinđelića i Velimirovića, u kojem Sinđelić kaže da će onaj ko uhvati i snimi hapšenje Mila Đukanovića biti bogato nagrađen.

Optuženi lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević danas su udaljeni iz sudnice jer su vrijeđali sutkinju Suzanu Mugošu.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 sati.

Tok suđenja:

14:07 Suđenje je za danas završeno, nastavak sjuta u 9 sati.

13:57 Pošto je došao u Podgoricu, 15. oktobra ujutru, Velimirović kaže da je odmah otišao u tužilaštva, gdje je razgovarao sa Katnićem i Čađenovićem. 

"Kazao sam im da imam svoju grupu, da treba da vidim što ću sa njima i potom prošetao po gradu", naveo je Velimirović i dodao da se čuo sa "svojim ljudima" po dolasku u Podgoricu.

Velimirović navodi da se nije puno zadržao u tužilaštvu. "Moji ludi su morali da me vide, da odem do Ostroga", navodi on.

13:53 Velimirović kaže da iz telefona nije obrisao fotografije oružja.

13:48 Velimirović je na pitanje advokata kazao da se 14. oktobra vidio sa Sinđelićem.

"Rekao mi je kada predam telefon i "rakiju" Nikoli (Bratislavu Dikiću) da se vratim za Srbiju kako bih prebacio opremu", naveo je on.

Kazao je da je obavijestio tužilaštvo o čemu je pričao sa Sinđelićem, kao i da posjeduje specijalni telefon. Kazao je da je u pitanju telefon marke "Cat" i da mu je Sinđelić objasnio kako se koristi. 

13:47 Radosavljević pita kada je 14. oktobra napustio Crnu Goru. "Ne mogu tačno da se sjetim to je bilo jutro ali ne rano, oko 9-10", kazao je Velimirović.

Radosavljević je potom pitao svjedoka da pojasni kako je moguće da je na graničnom prelazu Dračenovac bio u 4 sata i 10 minuta? "Ja stvarno ne znam, to ne mogu da objasnim, znam da sam se vratio dolje za Srbiju", kazao je Velimirović.

13:44 Velimirović navodi da nije znao da će biti pod mjerama tajnog nadzora, već je mislio da će biti praćen.

Poligraf nakon fotografisanja "lažnog" oružja

13:39 "Kada smo se vratili iz te kuće, tužioci su mi kazali da mi vjeruju ali da moram na poligrafsko ispitivanje", kazao je Velimirović i dodao da je ispitivanje trajalo sat i po do dva.

"Kad se završilo poligrafsko ispitivanje ponašanje tužilaca se promijenilo, do tada su pokazivali određenu sumju", naveo je svjedok.

13:38 Svjedok kaže da se čuo sa Sinđelićem kada je 13. oktobra stigao u Crnu Goru.

13:35 Naveo je da je on svojim mobilnim telefonom fotografisao oružje. "Napravio sam nekih 6-7 fotografija", kazao je Velimirović i dodao da je oružje bilo smješteno u sanducima, kao u frižideru, te da nije bio municije.

Advokat Radosavljević je pitao da pojasni, a Velimirović navodi da kuća nije bila namijenjena da tu neko boravi, i da je sa njim iz tužilaštva bilo još troje ljudi.

13:24 Velimirović je na Ibarskoj magistrali ostavio u jednom hotelu dečka koji je bio s njim, a da je on otišao u tužilaštvo. "Jedan čovjek me sačekao i automobilom odvezao kod tužilaca Katnića i Ćađenovića", naveo je svjedok.

Kazao je da je tužiocima ispričao za oružje i rekao da mora da fotografiše oružje. "Poslije smo otišli i fotografisali oružje u kući kad su to oni organizovali", rekao je Velimirović.

Velimirović prvo nije mogao da se sjeti kuće pa je kasnije kazao da se sjetio i da je zaboravio da kaže da je prvi put te noći ušao u kuću u koju je navodno trebao da boravi. Kuća je imala tri sobe i terasu.

13:21  Na pitanje da li mu je poznato ime Predrag Mihajlović, Velimirović je kazao da se radi o čovjeku koji ga je vozio više puta. Velimirović je kazao da je imao dogovor sa Sinđelićem 13. oktobra da donese oružje u Crnu Goru, dok sa tužilaštvom nije imao dogovor, jer se, kako kaže, nije znalo šta će se dalje dešavati sa Sinđelićem.

"Trebao sam da dođem u Crnu Goru jer sam rekao Sinđeliću da ću fotografisati oružje", naveo je Velimirović.

Naveo je da je u Podgoricu došao 13. oktobra, oko 23 sata uveče. Kazao je da je na granici predao ličnu kartu i da ne može da objasni zašto njegov ulazak u državu nije registrovan.

13:18 Suđenje je nastravljeno, Velimirović odgovara na pitanja odbrane.

Mandić i Knežević udaljeni iz sudnice

Odbrana je zatražila pauzu, nastavak u 13:15 sati.

12:58 Specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je da se opomene optuženi Andrija Mandić jer mu je, kako tvrdi, psovao majku. Sutkinja Mugoša je navela da to nije čula.

"Nijesam opsovao majku tužiocu, već da je to svjedok svojom izjavom uradio", kazao je Mandić, koji je žustro reagovao nakon obraćanja sutkinje Mugoše.

"Ne možete meni da se tako obraćate, kao da ste mi razredna. Sram Vas bilo", poručio je Mandić.

Potom, sutkinja Mugoša je Mandića udaljila iz sudnice do kraja dokaznog postupka "zbog uvrede sudu i narušavanja ugleda i dostojanstva suda".

Nakon te odluke, optuženi Milan Knežević je takođe poručio sutkinji da se nema poštovanja prema liderima DF-a. "Zašto to radite, jer je sve ovo pošlo u jezero. Izigravate nekoga straješinu razrednog liderima DF-a, to neće niko", kazao je Knežević povišeniom tonom

Nakon toga je i on udaljen iz sudnice.

Nabavka i uništavanje oružja u Gazivodskom jezeru

12:55 Velimirović je kazao da crnogorsko tužilaštvo nije odmah obavijestio da je uništio oružje, već kad je došao u Crnu Goru. 

12:53 "Nijesam snimao susret sa Fadiljom i uništavanje oružja, jer sam mislio da crnogorsko tužilaštvo sve prati", kaže Velimirović.

12:50 Velimirović je kazao da je svih 50 pušaka rasklopio prije nego ih je bacio u jezero. Rekao je da je sanduke u kojima je bila municija nije bacio u jezero, već u šumu između jezera i sela kad se vraćao, dok je municiju "prosipao usput". 

12:44 Velmirović je kazao da je od Fadilja preuzeo oružje na Mokroj Gori, 13. oktobra u 13.30 sati, blizu mjesta gdje su se prvi put sreli 9. oktobra, na putu koji dijeli albansku i sprsku stranu. Za oružje i municiju, kako je naveo, dao je 25.000 eura.

"Došao sam sam, pikapom. Fadilj je, takođe, bio sam, došao je kombijem. Puške su bile upakovane u pet džakova po 10 pušaka. Municija bila u sanducima, 2400 komada", kazao je svjedok, navodeći da je pretovar trajao 10-15 minuta nakon čega je odmah otišao.

On je naveo da je Gazivodsko jezero u kojem je bacio oružje udaljeno 10 kilometara od mjesta gdje je preuzeo oružje.

Naveo je da je oružje iz vozila prebacio u čamac, te da okolo nije bilo ljudi. 

12:33 Advokat Radosavljević ponovo postavlja pitanja o Fadilju, s kojim je, prema riječima Velimirovića, dogovorena kupovina oružja.

Svjedok je kazao da se sa Fadiljom našao i 11. oktobra 2016. i da mu je tada rekao da je cijena jedne puške 450 eura, a da je euro metak. Kazao je da je dogovorena kupovina 50 pušaka, te da se podrazumijevalo da uz pušku ide i jedan okvir.

Fadilj mu je, kako je rekao, napomenuo da se radi o polovnim puškama, te da su bile zakopavane i da ima zemlje po njiima.

"Sinđeliću nijesam rekao da sam u tužilaštvu"

12:27 Velimirović kaže da je dugo ostao u tužilaštvu i da je stigao oko 4 sata ujutru stigao u Zubin potok.

Kazao je da se sa Sinđelićem u Raškoj našao ujutru, oko 8.30 sati. Naveo je da je do Raške došao taksijem, da su Sinđelić i on bili sami i da su bili sat vremena zajedno.

O tom sastanku, kako je rekao, crnogorsko tužilaštvo nije odmah obavijestio nego kada je stigao u Crnu Goru, u noći između 13. i 14. oktobra 2016.

12:25 Velimirović je rekao da nije sa tužilaštvom pričao da oružje treba da se dokumentuje i da je mislio da to što će biti pod nadzorom se odnosi i na Srbiju i Kosovo.

12:22 Svjedok je kazao da je u tužilaštvu pomenuo da mu je Sinđelić dao novac za oružje, ali da druge osobe nije spominjao.

Velimirović je, kako je kazao, podijelio informaciju da je dogovorio kupovinu oružja, da je našao čovjeka (Fadilja) sa kojim ugovorio sve detalje i da sjutradan treba da ga preuzme. 

"Katnić mi je rekao da bacim oružje u jamu, ja sam mu rekao za jezero", pojašnjava on.

12:20 Velimirović je kazao da Sinđeliću nije rekao da je slučaj prijavio.

"Kako to da kažem čovjeku koji mi je dao novac da kupim oružje. Sinđelića jesam pomenuo u tužilaštvu", rekao je Velimirović.

12:16 Advokat Radosavljević je ponovo pitao o telefonskom razgovoru sa Miletom Jelićem, 12. oktobra, kada je ušao u Crnu Goru.

Velimirović je kazao da ne zna tačno vrijeme kada se čuo sa Jelićem, nego da je to bilo kad je prolazio Berane. Kazao je da se čuo sa Sinđelićem kada je stigao u Crnu Goru.

Advokat Radosavljević tvrdi da je Velimirović imao telefonski razgovor prije nego što je otišao u policiju, a da je još dva poziva imao u trenutku kada je davao izjavu u SDT-u.

Svjedok je kazao da se ne sjeća da se čuo sa Sinđelićem dok je bio u tužilaštvu.

"Možda ako me zvao da sam mu se slučajno javio. Dok sam razgovarao sa tužiocem nijesam koristio telefon. Kasnije su mi uzeli telefon", rekao je Velimirović.

12:11 Velimirović je kazao da su mu u SDT-u kazali da će biti pod njhovim nadzorom, da će biti praćen, ali da nije obaviješten da će imati fizičku pratnju.

Kaže da je dogovor bio da se javi ako nešto bitno u pitanju, ali da mu nije rečeno da treba stalno da se javlja. Kaže da je imao samo jedan telefon.

12:08 Suđenje je nastavljeno. Transkriot jučerašnjeg Velimirovićevog svjedočenja je spreman, kazala je sutkninja Mugoša. 

11:40 Određena je pauza jer se optuženi Bratislav Dikić ne osjeća dobro. Nastavak u 12 sati.

"Tražio sam da me zaštite, sad sam ugrožen"

11:37 Svjedok je rekao da kada je davao izjavu u SDT-u još uvijek nije kupio oružje, ali da je ono već bilo obezbijeđeno.

11:34 Velimirović je kazao da se u Specijalnom državnom tužilaštvu upoznao sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, te da su bili sami u prostoriji.

"Rekao mi je da njemu mogu sve u detalje da ispričam. Kasnije je došao i drugi tužilac (Saša Čađenović). Nakon što sam sve ispričao počeli su da me ispituju. U startu nijesu imali povjerenja u mene", kazao je Velimirović.

Naveo je da je želio da pomogne da se ne unese oružje u Crnu Goru i da ne izgine narod tako što će otkriti plan.

Svjedok je kazao da je specijalnom tužiocu tražio da mu pomogne, kako ne bi bila ugrožena njegova i bezbjednost njegove porodice, "kao što sam ja pomogao vama".

"I danas mi je bezbjednost ugrožena. Oni nijesu uradili da se za mene ne zna", kazao je Velimirović.

11:31 Velimirović kaže da je oko pola sata pričao sa načelnikom, koji mu je kazao da treba sve to da kaže nekom ko je "iznad njega".

"Tada je spomenuo Specijalnog tužioca", kazao je Velimirović.

11:29 Velimirović kaže da ga je u stanici policije čovjek u civilu odveo do načelnika, sa kojim je bio čovjek "koji je zapisivao".

"Načelnik je krupan, do 40 godina. Ovaj drugi koji je pisao bio je mlađi i prosijed. Ne znam kako se zvao", naveo je Velimirović.

11:24 Pošto je želio da prizna za planove 16. oktobra, svjedok je rekao da se raspitao gdje je stanica policije kod patrole policije, koju je prvo pitao da li poznaju čovjeka iz policije kojeg je on od ranije poznavao, ali nijesu mogli da mu kažu.

Potom je pitao gdje je glavna stanica policije u Podgorici, nakon čega su ga policijaci pokazali kuda treba da ide.

11:21 Velimirović navodi da ga je brataniću Stefanu Velimiroviću platio da ga kombijem doveze u Crnu Goru. Kazao je da su oko 5-6 sati ujutru prešli granični prelaz kod Rožaja.

Na pitanje advokata, kazao je da nakon ulaska u Crnu Goru telefonom zvao jedino Miletu Jelića, kojeg je ranije danas spomenuo.

11:18 Velimirović je rekao da ljude pokreta u kojem je Bogićević predsjednik ne zna lično, samo "iz viđenja". Naveo je da njih nije kontaktirao, jer su to članovi Bogićevićevog pokreta.

Svjedok je naveo da je on odlučio da je broj ljudi koje je on organizovao dovoljan da ide na protest.

11:13 Advokata je zanimalo da li je svjedok čuo koju je opremu Sinđelić tražio u Army shop-u.

"Čuo sam da prodavcu traži po 50 uniformi (kombinezona), maski i opasača", odgovorio je Velimirović.

Sa Fadiljom dogovorio kupovinu oružja

11:08 Svjedok kaže da se sa Fadiljom nije čuo telefonom već da su se našli na Mokroj gori. 

"Znao sam da je vjerovatno tamo. Sam je bio tamo. Bili su neki lovci sa njim, ali oni su od njega bili udaljeni stotinjak metara", naveo je Velimirović.

Kazao je da je rekao Fadilju da mu treba 50 automatskih pušaka. "Rekao sam da mi trebaju kalašnjikovi, ali i da imaju neke kineske. Važno je samo bilo da su automatske", naveo je Velimirović.

Kako je naveo, Fadilj mu je rekao da će se vidjeti za par dana kako bi mu kazao da li može nabaviti puške i municiju, ali da mu nije naveo koliko novca treba da plati.

11:05 Velimirović kaže da se sa izvjesnim Fadiljom čuo 9. oktobra u vezi sa kupovinom oružja. Kako navodi, Fadilja, od kojeg je kupio 50 pušaka, zna iz lova.

11:01 Sutkinja Mugoša još jednom je opomenula Milana Kneževića zbog "obraćanja sudu i tužiocu povišenim tonom".

"Specijalni tužilac neće sastavljati pitanja mom advokatu, kao što to radi drugima, to sigurni budite. Ne vidite kad on progovori", kazao je Knežević.

11:01 Velimirović kaže da je prvi put kontaktirao Bogićevića u Batočeni, u Šumadiji, kada se sreo sa Sinđelićem.

10:56 Svjedok je kazao da je obezbijedio dolazak 11-12 ljudi sa Kosova u Crnu Goru. 

Naveo je da se sa Čarugom vidio 8. oktobra 2016. godine kako bi obezbijedio još ljudi.

"Grupa iz Šapca je složna i ima ih mnogo, a dolazili su kod mene na Kosovu. Čaruga mi nije rekao tačan broj ljudi koji može da obezbijedi, te da će mi to naknado javiti", kazao je Velimirović.

"Sinđelić tražio po 50 pušaka i pištolja"

10:47  Velimirović navodi da se sa Sinđelićem vidio na skupu u Brnjaku početkom septembra.

"Kada mi je Sinđelić rekao za oružje pitao sam ga da li je normalan, jer nijesam želio da moji ljudi nose oružje. On mi je kazao da ne brinem, da oružje nije za moje ljude", kazao je Velimirović.

Kaže da mu je Sinđelić kazao da treba da nabavi po 50 pušaka i pištolja i 3.000 municije. Potvrdio je da je Sinđelić od njega tražio da nabavi oružje "jer toga ima na Kosovu". 
"Za pištolje sam odma rekao da ne mogu da nabavim. O pištoljima više nijesmo pričali, a za puške mi je rekao da je samo bitno da su automatske", naveo je Velimirović.

10:42 Velimirović je kazao je da ne zna šta je Sinđelić mislio kada je za njega rekao da voli oružje.

Velimirović tvrdi da mu Sinđelić na prvom sastanku nije rekao da treba da kupi oružje, već na drugom. "Kada mi je dao 15.000 eura rekao da novac nije problem i da ja mogu da skupim ljude po Srbiji", naveo je svjedok.

10:36 Velimirović kaže da je prije dogovaranja o planovima za 16. oktobar 2016, vidio Sinđelića 4-5 puta na četničkim skupovima. "Kada smo se upoznali pričali smo o četništvu i srpstvu. Pričao mi je da je 2015. bio sa Bratislavom Živkovićem u Ukrajini ili Rusji", naveo je Velimirović. 

Rekao je da mu je Sinđelić tokom susreta 2016. pričao o boravku u Ukrajini i Rusiji, kao i da su njihovi razgovori bili "bratski" što je, kako je pojasnio, uobičajeno za članove četničkih pokreta.  

10:30 Na pitanje advokata Bečanović za što je bježao prilikom hapšenja Dikića ako je već sarađivao sa policijom, Velimirović je kazao da su u pitanju bili civilni automobili te da nije bio siguran da je to crnogorska policija.

10:28 Velimirović potvrđuje da je poligrafski testiran. Kaže da mu je Sinđelić rekao da će biti okupljanja u Podgorici.

10:24 Advokat Vaso Bečanović postavlja pitanja.

Velimirović je kazao da ljude koji su optuženi nije pozvao, već da im je samo dao novac na Željezničkoj stanici u Podgorici. "Rekao sam im da je to novac za put i troškove", naveo je Velimirović.

Kazao je da nije s njima pričao o skupu ispred Skupštne, nego da je pretpostavljao da znaju zbog čega su došli.

10:20 Velimirović je rekao da je, na sastanku sa Sinđelićem, s Bogićevićem pričao o protestu i da mu je rekao da pokupi svoje ljude i ako bude potrebno da se sa narodom uđe u parlament.

Kazao je da ne zna da li Bogićević poslao u Crnu Goru nekog od svojih ljudi.

Advokat Boljević je pitao zašto sada prvi put svjedok pominje Bogićevića. Sutkinja je kazala da je Velimirović sada svjedok i da se njegov prethodni iskaz ne može koristiti.

10:17 Velimirović je na pitanje advokata Boljevića kazao da je iz Zubinog potoka sa njim došlo šest osoba, a da samo zna četiri imena.  Rekao im da su u Crnoj Gori izbori i da će biti protesta, ali da im nije pričao detalje plana upada u parlament i da im nije spominjao oružje.

10:15 Dikić nema više pitanja, ispitivanje nastavlja advokat Ilija Boljević. 

Sutkinja Mugoša opomenula je optuženog Milana Kneževića da ne upada u riječ i ne odgovara umjesto svjedoka.

"Dikiću nijesam pomenuo oružje"

10:12 Velimirović je naveo da Dikiću nije rekao da mu Sinđelić nije poslao telefon, nego "da strika Pero šalje rakiju". "To mi je Sinđelić rekao da kažem, da ćemo se tako raspoznati", naveo je Velimirović. 

10:03 Velimirović navodi da se ne sjeća koliko se zadržao sa Dikićem ispred Delte i da je tražio da ga prebaci do kuće jer nema prevoz.

Kazao je da je Dikiću rekao da treba da mu pokaže kuću u kojoj je "rakija" (oružje). Velimirović je rekao da nije znao da dođe do te kuće, te da su isprva pogriješili put.

Kada su stigli do te kuće, Velimirović navodi da je kazao Dikiću da treba da vidi "rakiju", na šta mu je Dikić odovorio da ne pije.

"Nijesam znao je li Dikić upoznat sa šifrom, a zbog ženske osobe sa nama nijesam želio da spominjem oružje", rekao je Velimirović.

Kazao da nijesu izlazili iz automobila.

Velimirović navodi da ga je Dikić odvezao do pumpe, nakon čega je izašao iz automobila, nakon čega su uhapšeni. Objasnio je da je ključeve od kuće ostavio između sjedišta u Dikićevom autu.

09:57 Dikić je svjedoka pitao u vezi telefona koji mu je predao ispred šoping mola Delsta Siti.

"Telefon ste uzeli. Kratko smo pričali, rečeno mi je da prenesem za "plave trakice" i da Sinđelića možete dobiti pritiskom na broj 9", kazao je Velimirović.

Velimirović se sjeća da je Dikić pitao nešto u vezi kartice i da je on rekao da ima karticu, ali da se ne sjeća da li je pominjao da je specijalni telefon, ali misli da jeste.

Velimirović je rekao da je Dikić izgledao začuđeno kada mu je rekao za Sinđelićev plan. "Dikić je rekao: 'Pa on je lud'", naveo je Velimirović.

09:55 Velimirović je kazao da se ne sjeća da li se 15. oktobra 2016. upoznao sa Dikićem. "Jedino ako smo se negdje sreli, pa sam ga pozdravio", naveo je Velimirović.

09:51 Suđenje je nastavljeno. Dok traskript Velimirovićevog svjedočenja ne bude gotov, svjedoka će ispitivati jedan od optuženih, Bratislav Dikić.

Sutkinja Suzana Mugoša odredila je pauzu od 10 minuta kako bi se izjasnila o predlogu Jovanovića.

09:36 Advokat Miroje Jovanović tražio je transkript Velimirovićevog jučerašnjeg svjedočenja kako bi odbrana mogla da postavlja pitanja. Jovanović je zatražio da im se omogući makar dva sata da pročitaju transkript.

09:30 Tužilac Saša Čađenović završio je sa pitanjima, sada je na redu da Velimirovića ispituje odbrana.

09:22 Velimirović je kazao da ima titulu četničkog vojvode i da je predsjednik Ravnogorskog pokreta Kosova i Metohije. Kazao je da je ranije organizovao skupe tog pokreta.

Na pitanje tužioca, kazao je da poznaje Bratislava Živkovića kojeg je upoznao prije 10 godina.

"Ranije smo bili prijatelji sada više nijesmo", rekao je Velimirović.

Kazao je da je dolazio na četničke skupove u Crnoj Gori, u mjestu Gornje Zaostro. Na pitanje Čađenovića, kazao je da ga je na taj skup pozvao Mileta Jelić, kojeg je upoznao na Ravnoj Gori, te da on nema veze sa dešavanjima na izborni dan u Crnoj Gori.

Kazao je da je zvao Jelića kad je stigao u Crnu Goru, ali da se nijesu sastali. Razgovarali su telefonom, ali ne u vezi planiranih dešavanja pred parlamentom. Kaže da ne zna Dobrila Dedejića.

09:18 Tužilac Čađenović pitao je Velimirovića šta je Sinđelić rekao Predragu Bogićeviću u vezi protesta.

"Rekao mu je isto što i meni, da treba da bude upad u Skupštinu, da treba da bude guranja sa policijom", rekao je Velimirović.

Kazao je da nakon toga sastanka nije komunicirao sa Bogićevićem u vezi dolaska u Crnu Goru. Misli da su Sinđelić i Bogićević razmijenili brojeve telefona.

Nagrada za hapšenje Đukanovića

09:15 Velimirović, na pitanje tužioca Saše Čađenovića, kazao je da je to bio njegov posljednji razgovor sa Sinđelićem.

Pojašnjava da je za plave trakice trebao da prenese Nikoli (Bratislavu Dikiću), a lente bi služile za prepoznavanje.

Velimirović kaže da je helikopter bio šifra za dron, kojim bi se iz vazduha sve snimilo.

09:05 Suđenje je nastavljeno preslušavanjem telefonskog razgovora Sinđelića i Velimirovića od 15. oktobra u 21:40.

Putem telefona, Sinđelić kaže Velimiroviću da će ulaz u Skupštinu sa strane parka jedini biti otvoren, te da je rezerva policije na Zlatici. Govori da Nikola treba da organizuje sve ljude do podne 16. oktobra, a upad u parllament je planiran za oko 23 sata.

Sinđelić je naveo da će se ispred parlamenta skupiti masa ljudi, kojom će da koordiniraju političari.

Sinđelić kaže Velimiroviću da svaki "naš čovjek" treba da stavi plave trakice da bi mogli da se raspoznaju.

Sinđelić poručuje Velimiroviću da prvo sačekaju u slučaju da Milo Đukanović sam preda vlast, ali ako to ne uradi da će biti nagrada za onoga ko uhvati i snimi hapšenje Đukanovića.

Sinđelić je rekao da će im predati helikopter (dron) i motorole.

Jučerašnje ročište prekinuto je zbog nedoličnog ponašanja pojedinih branilaca i optuženih.

Na tom ročištu, saslušavan je svjedok Mirko Velimirović, koji kazao je da je bio zadužen za oružje, te da je znao za nasilan upad u Skupštinu.

Tvrdi da mu je Saša Sinđelić kazao da proteste, između ostalih, organizuje opozicija, odnosno Demokartski front, ali mu nije spominjao konkretna imena. 

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo