Žabljak
Oblačno
4.0 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
9.7 °C
Herceg Novi
Oblačno
16.2 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
10.9 °C
Cetinje
Oblačno
9.9 °C
Bar
Oblačno
15.0 °C
Podgorica
Oblačno
14.1 °C
Ulcinj
Oblačno
11.9 °C
Kolašin
Oblačno
7.1 °C

Hronika

[ PR centar ]

25. 02. 2021. 13:50   >>  19:45 0

SLUČAJ "MEĐA"

Sumnjaju da je Kovačević formirao kriminalnu grupu

Protivdeset osoba i jednog pravnog lica vodi se istraga u slučaju "Međa" zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, iznude, falsifikovanja isprava i utaje poreza i doprinosa.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni D.K formirao kriminalnu organizaciju tokom 2011. godine,. koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji pripadnici su postali okrivljeni A.L.G, V.T, K. P, G.T, D.J, D.K, A.B i S.P. i pravno lice “G. & A.P.” doo Podgorica“, rekla je Mitrović na pres konferenciji.

Pojasnila je da je okrivljeni K.P. prihvatio da kao ovlašćeno lice u pravnom licu “G. & A. P.” doo Podgorica i licencirani geodeta izrađuje elaborate geodetskih snimanja sa netačnim terenskim podacima, dok je V.T. prihvatio da prihvatio da ovjerava lažne elaborate izvedenog stanja bez potpisa svih vlasnika zemljišta, komunicira sa drugim članovima kriminalne organizacije u cilju prikrivanja stvarnih podataka izvedenog stanja.

„Okrivljena A.L.G. je je prihvatila da vrši upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova, da donosi nezakonita rješenja o upisu nelegalno sagrađenog objekta na osnovu lažnih elaborata, da ne prihvata elaborate koji prikazuju stvarno stanje na terenu, da ne postupa po drugostepenim rješenjima Ministarstva finansija kojima su poništena rješenja o takvom upisu, prikriva činjenice i podatke o postupcima upisa nelegalnog objekta koji se vode kod Uprave za nekretnine PJ Tivat, ne obavještava vlasnika nepokretnosti o izvršenim promjenama i postupcima koji se vode, te ne dostavlja podatke o izvršenim promjenama javnom preduzeću koje upravlja morskim dobrom, komunicira, prenosi podatke i uputstva članovima kriminalne organizacije“, rekla je Mitrović.

Okrivljeni G.T. je, kako je navela, prihvatio da po nalogu organizatora kriminalne organizacije D.K postupa u predmetima Uprave za nekretnine PJ Tivat po kojima već teče postupak pred tom nadležnom područnom jedinicom, te da donosi rješenja na osnovu lažnih elaborata nepotpisanih od svih nosilaca stvarnih prava na nepokretnosti i bez zabilježbe tereta da je isti građen na tuđem zemljištu.

„Okrivljeni D.K. je prihvatio da zaključuje kupoprodajne ugovore pred notarom, da u iste unosi lažne podatke, te daje neistinite izjave o građenju objekta i upisu na osnovu lažnog elaborata, okrivljeni D.J. je prihvatio je prihvatio da zaključuje kupoprodajne ugovore pred notarom, da u iste unosi lažne podatke, te daje neistinite izjave o građenju objekta i upisu na osnovu lažnog elaborata, a okvljeni S.P. je prihvatio je prihvatila da okr.D.K dovede u vezu sa licem koje će uz novčanu nagradu prinuditi suvlasnika nepokretnosti da na svoju štetu proda svoj suvlasnički udio u imovini, te da po završenom poslu komunicira sa organizatorom kriminalne organizacije oko isplate dogovorene nagrade“, navela je Mitrović.

Dodala je da je okrivljeni A.B. prihvatio da uz obećanu novčanu nagradu, upotrebom prijetnje i sile prinudi drugog suvlasnika nelegalno sagrađenog objekta, kako bi ovaj na štetu svoje imovine prodao svoj suvlasnički udio drugom članu kriminalne organizacije, te da na taj način pribavi protivpravnu imovinsku korist kriminalnoj organizaciji.

Govoreći o predmetu „Mile“, Mitrović je kazala da je Specijalno državno tužilaštvo ispituje moguce zloupotrebe službenika JP Morsko dobro i Uprave za nekretnine.

„Nakon sprovedenog izviđaja Specijalno državno tužilaštvo je u prvoj polovini januara 2020. godine donijelo Naredbu za sprovođenje istrage protiv jednog lica, a u februaru Naredbu o proširenju istrage protiv još 15 fizičkih lica. Postoji osnovana sumnja da su okrivljeni M.R. i Z.B. tokom 2008. godine organizovali kriminalnu organizaciju u Tivtu i Budvi čiji članovi su postali okrivljeni T.A, V.Lj, Š.Z, K.D, J.P, B.R, L.G.A, L.B, K.I, R.S, I.K.A, F.P i J.N“, navela je Mitrović.

Pojasnila je da su okrivljeni T.A, V.Lj, L.B, K.I, R.S i K.I.A. su prihvatili da kao članovi Upravnog odbora JP Morsko dobro donose odluke ne u cilju interesa službe, već u cilju ostvarivanja interesa kriminalne organizacije, da donose odluke o angažovanju pravnih zastupnika koji će samo prividno zastupati interese JP Morsko dobro, da pokreću sudske i upravne postupke u cilju prividne zaštite interesa JP Morsko dobro, a da nakon toga donose odluke o okončavanju tih sudskih postupaka putem poravnanja kojima će suprotnoj stranci protivzakonito priznavati nepripadajuća stvarna prava na nepokretnostima na štetu državne imovine ili povlačiti tužbe i žalbe, te da ne vrše svoju službenu dužnost u pogledu zaštite morskog dobra, ubiranja prihoda od zakupa i sprječavanja devastacije morske obale.

„Okrivljeni B.R. je prihvatio da kao direktor JP Morsko dobro sprovodi,  zastupa i realizuje nezakonite odluke JP Morskog dobra, te da ne postupa u cilju zaštite morskog dobra, već u interesu ostvarivanja ciljeva kriminalne organizacije, a okrivljeni J.P. je prihvatio da sprovodi, zastupa i realizuje nezakonite odluke JP morskog dobra, te da ne postupa u cilju zaštite morskog dobra, već u interesu ostvarivanja ciljeva kriminalne organizacije“, navela je Mitrović.

Ona je kazala da je okrivljeni D.K. prihvatio da donosi nezakonita rješenja o upisu prava u katastru nepokretnosti, te da podstrekava druge službenike Uprave za nekretnine da u cilju realizacije kriminalnog plana donose nezakonite odluke o upisu prava na nepokretnostima, okrivljene A.L.G i Z.Š. su prihvatile da donose nezakonita rješenja o upisu prava na nepokretnostima, te da ne postupaju po odlukama viših instanci u cilju ostvarivanja plana kriminalne organizacije.

Okrivljeni P.F. i N.J. su prihvatili da se nezakonito upisuju na zemljištu u državnoj svojini kao vlasnici i da potom prenose te nepokretnostu ugovorom o poklonu na organizatora kriminalne organizacije

Rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić kazao je da je 24. februara ove godine podnijeta krivična prijava protiv dvije osobe i to D.P. i S.P. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

„Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, postoji osnovana sumnja da je D.P. u svojstvu odgovornog lica u Agenciji za nacionalnu bezbjednost počinio krivično djelo zato što je od januara do septembra 2020. godine protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja nanio štetu i teže povrijedio prava A.R, Z.K, A.M, M.K, V.J, S.R, G.D, A.B, B.B, M.B, M.C, N.Ć, P.K. , tako što je u više navrata davao usmene naloge S.P. ,suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, da S.P. i službenici te institucije izvrše praćenje i osmatranje navedenih lica uz korišćenje tehničkih sredstava za foto dokumentovanje na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez prethodno izdatog naloga za praćenje i osmatranje“, rekao je Radonjić.

Predstavnica Uprave policije Biljana Knežević kazala je da su u julu ove godine na osnovu prethodno prikupljenih operativnih podataka službenici Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sktoru za borbu protv organizovanog kriminala i korupcije u saradnji sa višim državnim tužiocem u Podgorici započeli rad na predmetu „Zamka“.

„Prikupljene informacije ukazivale su da se radi o kriminalnoj organizaciji nakon čega je predmet doša u nadležnost Specijalnog tužilaštva. Osnovano se sumnja da je u dužem vremenskom periodu, intenzivno od početka juna 2020.godine do početka februara ove godine na teritoriji Crner Gore djelovala krininalna organizacija čiji su pripadnici uglavnom lica sa područja iz Ulcinja i Nikšića koji su imali unaprijed određene uloge i zadatke, sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i realizacije kriminalne aktivnosti krijumčarenja narkotika na međunarodnom novou“, navela je Knežević.

Ona je kazala da postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija prokrijumčarila više od 2,5 tone opojne droge marihuana i za sada ne utvrđene veće količine droge kokain, od čega najmanje 250 grama.

„Od početka juna 2020. godine, presijecenjham kanala krijumčarenja u deset policijskih akcija, zaplijenjeno je ukupno pola tone marihuane, 250 grama kokaina i šest kilograma supstance takozvane smješe koja je namijenjena za miješanje sa opojnim drogama“, rekla je Knežević.

Prema njenim riječima, 10. februara ove godine realizovana je opsežna policijska akcija u više crnogorskih gradova u kojoj je učestvovalo 180 policijskih službenika, u kojoj su slobode lišene 24 osobe.

„Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto pet luksuznih vozila, jedan gliser, pištolj, lovačka puška, vaga za precizno mjerenje, novac, više telefonskih uređaja i sim kartica. Zbog postojanje osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, lišeno je slobode 11 osoba“, navela je Knežević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je, odgovarajući na pitanja novinara, da mu je uslov za ostavku bio ostanak njegova tima, jer , kako je rekao, da ne postoji niko u Crnoj Gori ko može da stvori „ovakav tim za narednih pet godina“.

TV prilog: Marko Terzić, TVCG 

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo