RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/rss.html SNP nezadovoljan rezultatom izbora http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/206247/snp-nezadovoljan-rezultatom-izbora.html Odbor SNP Glavnog grada Podgorica analizirao je rezultate nedavno održanih lokalnih izbora za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i Gradske opštine Golubovci i zaključio da ostvareni rezultat nije na očekivanom nivou. ]]>

Predsjednik Odbora SNP Glavnog grada i potpredsjednik SNP CG Dragan Ivanović kaže da razloga za nezadovoljavajući izborni rezultat ima mnogo.

"Svi su evidentirani i prepoznati i zadatak Odbora je da se u narednom periodu učini sve kako bi izborni rezultat u nekom narednom periodu bio bolji, tj.onakav kakav SNP i zaslužuje", navodi se u saopštenju SNP-a.

Na sjednici Odbora koja je održana juče za nove potpredsjednike Odbora SNP-a Glavnog grada izabrani su Radmila Čagorović i Bogdan Božović dok je novi sekretar Odbora Nikola Raković.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 18:41:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/206247/snp-nezadovoljan-rezultatom-izbora.html
CGO: Zastupljenija bila pozitivna kampanja http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205814/cgo-zastupljenija-bila-pozitivna-kampanja.html Crnogorski mediji su tokom izborne kampanje, za lokalne izbore u Podgorici imali 1.827 objava, pri čemu je zastupljenija bila pozitivna kampanja, pokazao je monitoring Centra za građansko obrazovanje (CGO). ]]>

CGO je danas, u okviru projekta "SPINoFACT 3 – političko oglašavanje između spina i činjenica", predstavio konačne nalaze monitoringa medijske kampanje za lokalne izbore u Glavnom gradu koji su održani 27. maja.

Asistentkinja na projektima u CGO, Bojana Knežević, rekla je da je obuhvaćena kampanje od 2. do 27. maja i da monitoring obuhvata kvalitativno i kvantitativno istraživanje.

"Praćen je ukupan broj medijskih objava izbornih lista po tipu medija, zastupljenost izbornih lista u medijima, ton kampanje, teme koje su dominantne u kampanji, politički marketing i izvejštavanje medija tokom izborne tišine", objasnila je Knežević.

Ona je kazala da je istraživanjem obuhvaćeno 17 štampanih i elektronskih medija - televizije RTCG1, Vijesti, Pink M, Prva i A1, dnevni listovi Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portali Cafe del Montenegro (CdM), Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, FOS Media i IN4S.

Saradnica na programima u CGO, Željka Ćetković, saopštila je da je na temu podgoričkih lokalnih izbora kod sva tri tipa medija bilo ukupno 1.827 objava, od čega najviše na portalima 46,74 odsto.

Ona je naglasila da je nešto više bila zastupljena pozitivna kampanja sa 38,85 odsto u odnosu na negativnu sa 32,9 odsto objava.

"Lokalnim izborima u Podgorici najviše su se bavili Televizija Vijesti (222 objave), Dnevne novine Dan (210 objava) i portal Vijesti sa 210 objava", kazala je Ćetković.

Najmanje objava, 13, bilo je na Javnom servisu Radio Televizije Crne Gore (RTCG), što predstavlja 0,71 odsto.

Prema njenim riječima, čak 46,14 odsto objava dominantno se odnosilo na lokalne teme, kao što su infrastruktura, unaprrijeđenje zdravstva, školstva i turizma, dok su se u 16,58 odsto objava našle državne teme, kao što su ekonomska i pitanje korupcije i kriminala.

Lokalnim temama su se bavile koalicija "Za dobro građana Podgorice", koalicija "Podgorica za 21. vijek", koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, a državnim temama Socijaldemokratska partija i Prava Crna Gora.

Ćetković je kazala da se izborna lista "Za dobro građana Crne Gore-Pobjednička koalicija Milo Đukanović" izdvojila po broju objava sa 33,2 odsto, odnosno 41 objavom dnevno.

Na drugom mjestu, prema njenim riječima je koalicija "Podgorica za 21. vijek, Demokrate i URA" sa 16,04 odsto, odnosno 20 objava dnevno.

Kako je Ćetković saopštila najmanje objava imala je izborna lista "Srpska koalicija - Dobrilo Dedeić, samo 2,17 odsto objava.

"Planiranih istupanja u posmatranom periodu, najviše je imala lista "Za dobro građana Podgorice i to na portalima CdM i Vijesti, ali i najviše neplaniranih pominjanja, od stane drugih subjekata", navela je Ćetković.

Prema riječima Ćetković, kod planiranih medijskih istupanja u promociji sopstvenog izbornog programa najaktivnija je bila izborna lista "Za dobro građana Podgorice", a u kritici koalicija koju čine Demokrate i URA.

"U drugom dijelu kampanje, bliže danu izbora, više se pričalo o korupciji i kriminalu, kao i ekonomskim i identitetskim pitanjima", navela je ona.

Ona je istakla da je najviše negativnih medijskih objava bilo o koaliciji "Za dobro građana Podgorice" i to 57,84 odsto, dok je pozitivnih medijskih pominjanja najviše bilo za Socijaldemokrate, 30,56 odsto.

Govoreći o političkom marketingu, Knežević je navela da su sve izborne liste iskoristile mogućnost predstavljanja u vaniformativnim emisijama na Javnom servisu.

Prema njenim riječima, građani su za 26 posmatranih predizbornih dana mogli na Javnom servisu i tri komercijalne televizije vidjeti ukupno 30,14 sati reklamnog programa.

"Od ukupno 24 sata i 44 minuta obezbijeđenih besplatno za politički marketing (TVCG1 i TVCG2) najviše je iskoristila izborna lista "Za dobro građana Podgorice, a najmanje izborna lista 'Srpska koalicija' Dobrila Dedića" kazala je Knežević.

Mogućnost reklamiranja na komercijalnim televizijama najviše je iskoristila lista "Za dobro građana Podgorice", sa skoro pet sati reklame.

Ćetković je saopštila da je kršena izborna tišina, i da su u tom periodu evidentirane čak 83 objave.

"U televizijskom sadržaju našlo se 17 objave, u štampanim medijima 15, a na portalima 69 objava, od čega su se 22 objave odnosile na međusobne optužbe i napade tokom izbornog dana", rekla je Ćetković.

 

]]>
Fri, 8 Jun 2018 14:15:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205814/cgo-zastupljenija-bila-pozitivna-kampanja.html
BP: Proglašeni konačni rezultati izbora http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205127/bp-proglaseni-konacni-rezultati-izbora.html Opštinska izborna komisija u Bijelom Polju proglasila je konačne rezultate lokalnih izbora u tom gradu, koji su održani 27. aprila. ]]>

Predsjednik OIK Duško Vojinović kazao je na konferenciji za medije da do isteka roka za eventulne žalbe, na završene izbore za novu lokalnu vlast, nije pristigao nijedan prigovor na rezultate izbora.

"Komisija je konstatovala da nema prigovora čime su se stekli uslovi za proglašenje konačnih rezultata", saopštio je Vojinović.

Najviše glasova osvojila je koalicija "Za dobro građana Bijelog Polja - DPS-BS-SD Milo Đukanović“, 13811 čime je ostvarila apsolutnu pobjedu i ima će 25 od 38 mandata u loklanoj skupštini, kazao je predsjednik OIK.

Koalicija Demokratske Crne Gore i GP URa "Aleksa Bečić i Dritan Abazović - Bijelo Polje za 21 vijek", osvojila je 2238 glasova ili 4 mandata, slijedi lista "DF biraj, odluči, promijeni" sa 2220 glasova koja će takođe imati četiri mandata u novom sazivu skupštine.

Po dva odbornika osvojili su liste: "Najbolji izbor - SNP Bijelo Polje, dr Rašo Nišavić" sa 1.557 glasova i "SDP - Za život u Bijelom Polju" sa 1.525 glasova.

"Ujedinjena Crne Gora - Goran Danilović - Ozbiljni ljudi za ozbiljan grad" osvojila je 940 glasova što im obezbjeđuje jedan mandat u budućem skupštinskom sazivu.

Bez mandata su ostali "Srpska koalicija – Slavko Fuštić" kojoj je povjerenje dalo 515 građana i "Savez za promjene - Svetislav Pešić - Život ne može da čeka" sa 254 glasa.

Pravo glasa na proteklim izborima imalo je 40.235 građana od čega je pravo da bira iskoristilo njih 23.556, dok je nevažećih listića bilo 356, kazao je Vojinović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Thu, 31 May 2018 22:44:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205127/bp-proglaseni-konacni-rezultati-izbora.html
"Završni udarac politici destrukcije" http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205005/zavrsni-udarac-politici-destrukcije.html Trijumfi na predsjedničkim i najvećem broju lokalnih izbora znače finalnu pobjedu evropske politike u Crnoj Gori i istovremeno završni udarac politici destrukcije, zaključeno je na sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), saopšteno je iz te partije. ]]>

Kako je saopšteno, na održanoj sjednici Predsjedništva DPS-a iskazano je veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima održanim 27. maja.

"Osim potvrde superiornosti izbornih programa i kvaliteta kandidata za odbornike, izborni rezultat oslikava povjerenje prema ukupnoj politici Demokratske partije socijalista. Rezultati izbora predstavljaju, takođe, odnos javnosti prema učincima vršenja vlasti u prethodnom periodu i kontinuiranom pružanju šansi mladim, obrazovanim ljudima da budu glavni reprezenti i akteri politike DPS-a", navode u saopštenju.

Predsjedništvo je, kako navode, zaključilo da trijumfi na predsjedničkim i najvećem broju lokalnih izbora znače finalnu pobjedu evropske politike u Crnoj Gori i istovremeno završni udarac politici destrukcije, koja se, kako dodaju, dvije decenije bezuspješno sukobljavala svim državnim prioritetima Crne Gore.

Predsjedništvo je ocijenilo da nakon ostvarenih pobjeda, Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog i ekonomskog razvoja, koja će, kako tvrde, omogućiti bolje rezultate na stvaranju uslova za veći kvalitet života svih građana.

"Naglašena je otvorenost Demokratske partije socijalista za saradnju sa svim političkim snagama koje pokažu državnu odgovornost i koje su spremne da sve svoje potencijale stave u funkciju društvenog, infrastrukturnog i privrednog razvoja Crne Gore i lokalnih zajednica", dodali su u saopštenju.

Predsjedništvo očekuje brzo konstituisanje lokalnih skupština i izvršnih vlasti u opštinama u kojima je DPS ostvarila pobjede, kako bi se što prije započelo sa realizacijom, kako navode, zahtjevnih izbornih programa, koji su dobili podršku građana.

"Predsjedništvo je uputilo zahvalnost svim aktivistima i volonterima Demokratske partije socijalista na izuzetnom doprinosu postignutim rezultatima, zatim građanima koji su poklonili povjerenje našoj politici, ali i svima drugima koji su učešćem u izbornom procesu doprinijeli demokratskom sazrijevanju naše društvene zajednice", zaključili su u saopštenju.

]]>
Wed, 30 May 2018 19:16:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/205005/zavrsni-udarac-politici-destrukcije.html
SD: Duplirali biračko tijelo http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204883/sd-duplirali-biracko-tijelo.html Socijaldemokrate (SD) Crne Gore su za godinu i po od parlamentarnih izbora duplirale biračko tijelo i ostali jedina partija koja bilježi konstantni rast podrške, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva te stranke. ]]> boxPluginImg

Navodi se da je SD na lokalnim izborima u nedjelju ostvario prosječni rast od 100 odsto, i da je pored Demokratske partije socijalista jedina partija koja je u svim lokalnim samoupravama ostvarila parlamentarni status.

"Od osnivanja Socijaldemokrata, prošle su skoro tri godine. U tom periodu održano je 25 lokalnih izbora i parlamentarni. Činjenica da smo na svim izbornim utakmicama ostvarili parlamentarni status, dokaz je da istinska socijaldemokratija živi u svakom kutku Crne Gore", kaže se u saopštenju SD-a.

Prema njihovim riječima, na svih 20 lokalnih izbora nakon parlamentarnih SD je ostvario ogroman rast podrške.

"Ta podrška je više nego duplo veća u odnosu na rezultate ostvarene u tim sredinama na parlamentarnim izborima 2016. godine i to je još jedna činjenica na koju smo veoma ponosni. Kada analiziramo izbore održane u nedjelju, naš rezultat od 37 osvojenih mandata je impresivan", kazali su iz SD-a.

Oni su ocijenili da taj rezultat pokazuje da su Socijaldemokrate skoro u svim lokalnim samoupravama duplirali podršku (Podgorica, Rožaje, Danilovgrad, Kolašin), da su dva i po puta veći rast ostvarili u Baru, Golubovcima i Plavu, u kojem su najjača partija.

Iz SD-a su ukazali da su nedjelji izbori pokazalii nedvosmislenu pobjedu vladajuće većine na državnom nivou u svim gradovima.

"Sa partnerima smo u koalicionom predizbornom savezu osvojili apsolutnu vlast u Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku i Šavniku, dok su u svim ostalim lokalnim samoupravama stvoreni uslovi da se navedena većina fokusira na dinamičan razvoj svih tih sredina, odnosno poboljšanje životnog standarda naših sugrađana", kazali su iz SD-a.

Sve to, kako su rekli, potvrđuje da su Socijaldemokrate ozbiljna partija odgovornih ljudi, koja je postala "jedna od ključnih karika u očuvanju i jačanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, a to su njen građanski, antifašistički, evropski i evroatlantski karakter".

"To je postalo jasno i onima koji konstantno pokušavaju da umanje naš značaj, a koji sada već postaju svjesni da nas moraju poštovati.
Ovi sjajni rezultati nas dodatno motivišu da radimo više i bolje, jer sigurni smo da nema kraja širenju socijaldemokratske porodice", navode iz SD-a.

Oni su svim građanima koji su na izborima birali svoje predstavnike, zahvalili na pokazanom visokom nivou političke kulture iskazanom na samim biralištima.

"Posebno se zahvaljujem svim članovima, aktivistima i simpatizerima naše partije koji su svojom podrškom Socijaldemokrate učinili partijom uspješne sadašnjosti i blistave budućnosti", kazali su iz SD-a.

]]>
Tue, 29 May 2018 15:59:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204883/sd-duplirali-biracko-tijelo.html
Prava CG poziva opoziciju na sastanak http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204876/prava-cg-poziva-opoziciju-na-sastanak.html Generalni sekretar Prave Crne Gore, Vladislav Dajković pozvao je kolege iz opozicije da se sastanu i kako je kazao usaglase dalji tok djelovanja. ]]>

"Kao najmlađa politička partija u Crnoj Gori, i potpuno svjesni svoje snage na početku našeg djelovanja, ponovo, po treći put, pozivamo kolege iz opozicije da ne ignorišu pozive i da se sastanemo, ali i usaglasimo dalji tok djelovanja", kazao je Dajković.

On ističe da je i lično, kao nosilac liste Prave Crne Gore na minulim izborima, svjedočio "stravičnim metodama su se koristili aktivisti DPS-a".

"Koji su, vjerovali ili ne, u jednom trenutku i naoružani do zuba sa pištoljima jurili i tjerali nas iz njihovih štabova. Postavljam pitanje: zar smo već zaboravili krvave glave i naoružane štabove za kupovinu ličnih karata?", kazao je Dajković.

On poručuje da na "taj drzak i očigledan udar na dostojanstvo svakog opoziciono-nastrojenog građanina u Crnoj Gori ne smijemo ćutati".

"Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, izjavio je da smo mi, mladi političari iz opozicije koji su razotkrivali njihove paralelne štabove – jazbine za kupovinu ličnih karata, zapravo tražili đavola. Tačno je, gospodine Đukanoviću, tražeći pravdu, naišli smo na vaše đavole, od Konika, Drača, preko Starog aerodroma do Zabjela. Ako budemo držali glave u pijesku, ako budemo ćutali zarad sujete, kompleksa i parcijalnih interesa, onda, treba da žalimo samo zbog jednog: što nas nisu još više tukli – jer očito to i zaslužujemo", kazao je Dajković.

 

]]>
Tue, 29 May 2018 14:35:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204876/prava-cg-poziva-opoziciju-na-sastanak.html
DF-SNP u Golubovcima osvojili 7 mandata http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204857/df-snp-u-golubovcima-osvojili-7-mandata.html Koalicija DF-SNP "Svi za samostalnu Zetu" na izborima u Golubovcima, osvojila je 20,1% odnosno 7 mandata, saopšteno je iz te koalicije. ]]>

"Na izborima 27. maja građani Zete su imali priliku da glasaju za dvije liste - u Podgorici i Golubovcima, usljed čega je došlo do pogrešne interpretacije rezultata glasanja za Gradsku opštinu Golubovci i stvaranja zabune u javnosti kada je u pitanju broj osvojenih odborničkih mandata", navodi se u saopštenju.

Na osnovu 100 posto obrađenih biračkih mjesta, kako su kazali, na izborima u Golubovcima, koalicija DF-SNP "Svi za samostalnu Zetu" osvojila je 20,1% odnosno 7 mandata.

"Listi Za dobro građana Golubovaca - Milo Đukanović pripalo je 47,9% ili 16 mandata, koaliciji 'Zeta za 21.vijek' 23,8% ili 8 mandata, a Socijaldemokrate Ivana Brajovića dobile su 5,2% odnosno 1 mandat. Bez mandata su ostali Građanski savez za promjene sa osvojenih 1,9% i Ujedinjena Crna Gora - Goran Danilović sa 1,1% ", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 29 May 2018 12:36:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204857/df-snp-u-golubovcima-osvojili-7-mandata.html
Potvrdili smo snažan doprinos evropskoj CG http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204847/potvrdili-smo-snazan-doprinos-evropskoj-cg.html Liberalna partija potvrdila je snažan doprinos liberala velikoj pobjedi procrnogorskih političkih snaga i evropske, građanske Crne Gore na lokalnim izborima 27. maja. ]]>

Liberali su u većini opština nastupili u koalicionom savezu sa partnerima sa državnog nivoa, Demokratskom partijom socijalista i drugim.

Uspjeh koji je politički savez 'Za dobro građana' postigao u svim gradovima, kako su kazali, daje im za pravo da Liberalna partija izrazi zadovoljstvo i zahvalnost svim svojim članovima, simpatizerima i glasačima koji su prepoznali ispravnost politike Liberalne partije i njenu dugoročnu viziju.

"Liberali su posebno zapažen uspjeh ostvarili u Glavnom gradu Podgorici, gdje smo potvrdili parlamentarni status i LP će biti važan dio buduće vlasti u Podgorici, ali i u Danilovradu gdje je Liberalna partija dobila parlamentarni status u lokalnom parlamentu prvi put nakon osnivanja i nakon 14 godina i potvrdila kvalitet novog i mladog Odbora koji će biti važan dio nove vlasti Danilovgrada", navodi se u saopštenju.

Značajno povećanje broja mandata koalicije u Baru i Bijelom Polju kao najvećim gradovima juga i sjevera, vide kao odličan impuls za nastavak djelovanja u najboljem interesu građana i evropske perspektive Cne Gore.

"Liberalna partija, njen poslanik i odbornici, nastaviće da vodi odgovornu politiku prema svojim članovima i biračima ali i prema koaliconim partnerima i prije svega prema budućnosti Crne Gore i svih njenih gradova", zaključuje se u saopštenju Livberalne partije.

]]>
Tue, 29 May 2018 12:25:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204847/potvrdili-smo-snazan-doprinos-evropskoj-cg.html
Svako da pronađe parče odgovornosti http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204826/svako-da-pronadje-parce-odgovornosti.html Svi su dužni da urade analizu opšteopozicionog neuspjeha na lokalnim izborima i da pronađu svoje parče odgovornosti, poručio je nosilac liste DF-a u Podgorici Slaven Radunović. ]]>

"Rezultat lokalnih izbora je, za protivnike režima, najgori od vremena "Mila i Momira". Svako od nas je dužan da uradi analizu ovakvog opšteopozicionog neuspjeha u svim opštinama i da pronađe svoje parče odgovornosti. I DF, naravno, kao i svi mi pojedinačno", napisao je Radunović na svom Fejsbuk profilu. 

Neumjesno je kaže više koristiti kao opravdanje, već uobičajene zloupotrebe državnih resursa, ucjene poslom, otkupljivanje ličnih karata i upotreba "državotvorno svjesnih" mafijaša i batinaša na izborni dan.

“S tim, jednostavno, moramo računati sve dok DPS i Milo Đukanović organizuju izbore. Prema tome, moramo se pozabaviti drugim razlozima, a njih je mnogo. Ipak, najvažniji je da opozicioni političari, jednostavno, nisu uspjeli da pronađu put do biračkog tijela režimskih partija”, naveo je Radunović.

Pojavile su se, kako navodi Radunović, nove ili skoro nove političke opcije - mladi, hrabri i agresivni iz Prave Crne Gore, "ljekarska lista" UCG, građanski aktivista Saša Mijović, ali rezultat nije bolji, nego još gori, iz vizure kompletne opozicije.

"Zašto? Odgovor na to pitanje najbolje znaju u SDP-u. Od kad su predali "kazan" Ivanu Brajoviću, predali su mu i birače. Znači, za pobjedu nad diktatorom su nam pored naših hrabrih i nepokolebljivih pristalica, neophodni i glasovi onih koji obično apstiniraju. A njih, uglavnom, nismo ovaj put uspjeli da uvjerimo da izađu na birališta. Zašto? Nije problem bio u izbornim programima ili listama. Bili su razočarani međuopozicionim odnosom. I za to svi snosimo krivicu. Nismo uspjeli da ih ubijedimo da je zajednička opoziciona pobjeda i formiranje nove vlasti moguće u mnogim opštinama”, poručio je Radunović.

Kaže da je DF ušao u izborni proces teško finansijski izranjavan i iscrpljen višegodišnjom borbom na ulici i u sudnici.

“Većina režimske, ali i opozicione Crne Gore, namjerno ignoriše tu činjenicu, kako bi se naš slabiji rezultat na ovim izborima prikazao kao odustajanje naših pristalica od politike beskompromisnog otpora režimu i odbrane tradicionalnih vrijednosti. Jer, upravo je politika "betoniranja" tekovina vladavine Mila Đukanovića u toku, kako bi se obezbijedilo da i nakon njegovog odlaska s vlasti bude "sve je isto samo njega nema". Određeni centri moći, uz vlast, žele i što jaču kooperativnu opoziciju, tako da su imali svoje izrazite favorite na ovim izborima”, poručio je Radunović.

Ako su ogromni novac i energija, uloženi u projekat "Koalicija za 21. vijek" imali za cilj rušenje režima - projekat je, kako navodi Radunović, potpuno propao, jer je DPS jači nego nikad.

“Ako je cilj projekta bio slabljenje DF-a, kao glavnog protivnika sluganske državne politike Crne Gore, onda je on djelimično uspio. Naravno, daleko od toga da nisam svjestan mnogih propusta DF-a i dijelom svoje odgovornosti za njih. Siguran sam da ću u nastupajućem periodu naći prikladan način da na njih ukažem i da se prema tome odredim”, zaključio je Radunović.

]]>
Tue, 29 May 2018 09:10:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204826/svako-da-pronadje-parce-odgovornosti.html
"Opozicija da se preispita" http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204813/opozicija-da-se-preispita-.html Rezultati lokalnih izbora pokazali su da opozicija mora preispitati svoje djelovanje, kako bi bila konkurentnija Demokratskoj partiji socijalista, ocijenili su sagovornici emisije "Replika" RTCG. ]]>

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić smatra da je odličan izborni rezultat posljedica ozbiljnog rada te partije u prethodne tri godine, a dodatna okolnost je, kako je rekao, bila i ta što se opozicija nije najbolje snašla u novonastalim okolnostima. On je poručio da su gotovo svi potezi opozicije od kraja parlamentarnih izbora 2016. bili pogrešni.

"I ti dodatno pogoršani međusobni odnosi i nedovoljno poznavanje strategije daljeg nastupa kod pojedinih opozicionih partija su doprinijeli da građani zaista uvide da je DPS sa svojim koalicionim partnerima jedini relevantan politički subjekt, kojem se može dati povjerenje da odlučuje u ime građana", kazao je Nikolić.

Predstavnik Socijaldemokrata Đorđe Suhih kaže da su zadovoljni rezultatima izbora, jer osim DPS-a, jedini imaju odbornike u svim opštinama. Komentarišići loš izborni rezultat opozicije, on je ocijenio da nacionalne ideje koje su bile zastupljene kod nekih partija nemaju više prođu u narodu.

"Da je ipak svuda građanska opcija, pa i jedna koalicija Demokrata i GP URA koja je imala takvu ponudu, najbolje prošla", rekao je Suhih.

On je ocijenio da je opozicija ima problem jer je politički prilično raznovrsna.

"Njihov objediniteljski faktor je smjena vlasti, a pokazalo se da to nije dovoljno. Treba neki viši cilj, a to je prije svega jačanje države", kazao je Suhih i poručio da su rezultati izbora pokazali da su Podgoričani ipak bili zadovoljni rezultatima lokalne uprave u prethodnom mandatu.

Demokrate najmanje odgovorne za krah opozicije

Nosilac liste koalicije Demokrata i GP URA na izborima u Glavnom gradu, Vladimir Čađenović, kazao je da se i ovaj izborni proces odvijao u uslovima koji ne priliče demokratkom društvu.

Tvrdi da nadležni organi nemaju volje da riješe incidente koji su se događali na izborni dan. DPS je takođe, kako kaže, uspjela da spriječi veći odziv opozicionih birača.

"Oni koji su bili nezadovoljni na parlamentarnim izborima, njih oko 18 hiljada, je ostalo kući. To je stvar jedne velike akcije koju je DPS, raznim pritiscima, sproveo da ih ostavi kući da ne glasaju", ocijenio je Čađenović.

On tvrdi da su Socijaldemokrate napravile rezultat u onim mjestima gdje su, kako kaže, funkcioneri SD-a zaposlili ljude u javnim preduzećima koja kontrolišu.

"Ne možete u jednom selu kraj Podgorice imati 90 glasova, a na jednom biračkom mjestu u Bloku 5 sedam glasova", rekao je Čađenović.

Opozicija ipak mora da se preispita i utvrdi odgovornost za veliki pad, iako Demokrate tu imaju najmanju odgovornost, navodi on.

"Opozicija ne smije više dozvoliti da se izborni procesi dešavaju u ovakvom ambijentu. Ukoliko ne eliminišemo sve ovo što se dešavalo ovih dana, onda se gubi smisao učestvovanja na takvim izborima", rekao je Čađenović.

Branka Bošnjak iz koalicije DF-a i SNP-a ocijenila je da se izbori ne mogu priznati, jer nijesu bili fer utakmica. Brojne zloupotrebe su se, kako navodi, dešavale na periferiji Podgorice i u Tuzima.

"Tu je bilo niz stvari koje govore da ne treba priznati izbore i da je međunarodnoj javnosti poslata poruka kakav je zaista ambijent u Crnoj Gori", rekla je Bošnjak.

Ona je ocijenila da su na ovim izborima poraženi najviše građani Crne Gore. Bošnjak je, govoreći o odgovornosti opozicije, ocijenila da je tokom protesta 2015. propuštena šansa da se ona ujedini i ugrozi režim Mila Đukanovića.

"Za to su najviše odgovorni Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić", ocijenila je Bošnjak. Ona je ocijenila da imenitelj cijele opozicije treba da bude smjena režima.

Predstavnik DPS-a ipak tvrdi da je izborni proces bio fer i zadovoljavajući i dodao da na biralištima nije bilo nepravilnosti, kao i da će pojedinačne incidente ispitati nadležni državni organi.

Nikolić je odbacio tvrdnje Čađenovića da je na izborima pobijedila mafija i navodi da se u izbornim štabovima DPS-a ne dešava ništa neregularno.

"Ovo je toliko rapidan pad podrške, da opozicija treba ozbiljno da se preispita i dok god bude tražila razloge u nekakvim teorijama zavjere i manipulacijama DPS-a, obradovaćete me jer znam da ćemo biti na dobrom putu da pobjeđujemo kao svih ovih godina", rekao je Nikolić Čađenoviću. Nikolić je ocijenio da su i međunarodni posmatrači potvrdili demokratičnost izbora u Crnoj Gori.

"Mislim da će nakon ovakvog izbornog rezultata opozicija biti prinuđena da se vrati u parlament, jer je to mjesto gdje se vodi dijalog", rekao je Nikolić. On je osudio svaku vrstu nasilja koja se dogodila na izborni dan.

 

 

]]>
Tue, 29 May 2018 07:00:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204813/opozicija-da-se-preispita-.html
"Kamenovani automobili, pretučen član DPS-a" http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204804/kamenovani-automobili-pretucen-clan-dps-a.html Tokom sinoćnjeg slavlja pristalica koalicije DPS – SD na Žabljaku, njihovi automobili su kamenovani od strane pristalica opozicije, dok je član DPS-a Zoran Stevović pretučen, saopštio je Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Žabljak. ]]>

"Veliku pobjedu i pobjedničko slavlje koalicije "DPS- SD – Za dobro građana Žabljaka – Pobjednički!!! Milo Đukanović" pokušali su da na najgori mogući način poremete pristalice suprotnih političkih partija koji su bili učesnici u izbornoj trci za vršenje vlasti u narednom četvorogodišnjem periodu. Naime poslije zatvaranja birališta i saopštavanja rezultata i proglašavanja pobjede koalicije DPS – SD, auta koja su se kretala centrom grada u kojima se nalazila omladina koja je proslavljala pobjedu kamenovana su od strane pristalica opozicije, dok je kasnim večernjim satima član DPS Zoran Stevović pretučen ispred svoje porodične kuće", saopštio je DPS Žabljak.

U saopštenju se navodi da je Stevovića, koji je cijeli dan bio član biračkog odbora na jednom od biračkih mjesta u opštini Žabljak, napala maskirana osoba kada je izašao iz automobila kod svoje porodične kuće u naselju Tmajevca.

"Stevović je zadobio povrede u predjelu lica i glave, o čemu postoje uredni medicinski izvještaji. O ovome nemilom događaju upoznato je i odeljenje bezbjednosti Žabljak. Ovakvo gnusno i nasilničko ponašanje kao i provokacije koje su tokom cijelog izbornog dana bile prisutne na Žabljaku od strane pristalica Demokrata, OO DPS – Žabljak osuđuje i vjeruje da će počinioci svih ovih gnusnih djela biti pronađeni i sankcionisani", navode iz žabljačkog DPS-a.

]]>
Mon, 28 May 2018 20:23:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204804/kamenovani-automobili-pretucen-clan-dps-a.html
Mijović: Ne priznajemo rezultate http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204776/mijovic-ne-priznajemo-rezultate.html Grupa građana Saša Mijović - Pobjednik od riječi saopštila je da ne priznaje rezultate jučerašnjih izbora, te da nijesu potpisali zapisnika i da će uputiti zahtjev Opštinskoj izbornoj komisiji kako bi izvršili uvid u birački materijal i prebrojali sve glasove. ]]>

"Takođe pozivamo sve predstavnike opozicionih partija, parlamentarnih i vanparlamentarnih, grupe građana i slobodne nezavisne intelektualce na zajednički sastanak u cilju pokušaja prevazilaženja programskih razlika i ujedinjavanja, pravljenje strategije za konkretne poteze i korake, nakon što je više nego očigledno nemogućih uslova za održavanje fer i slobodnih izbora", saopštila je Grupa građana.

Kako su istakli, imaju sumnje u validnost izbornog procesa u Podgorici, jer "postoji veliki broj indicija koje ukazuju da je Grupa građana na više biračkih mjesta zakinuta za broj glasova".

"Kao kuriozitet izdvajamo da smo na 50 biračkih mjesta imali po jedan glas, a to je ravno naučnoj fantastici. Na velikom broju biračkih mjesta je evidentirano neuporedivo manji broj glasova za našu listu od onog koji je stvarno glasao. Takođe, izborni dan je protekao pod tenzijama, stalnim prikazivanjem incidenata i aktivistima iz vladajuće koalicije koji su tokom izbornog dana stajali ispred biračkih mjesta ili u neposrednoj okolini. S druge stane, mala izlaznost upućuje jednako na nezadovoljstvo građana djelovanjem opozicije, ali isto tako i na kupovinu glasova, ucjene, prijetnje i zastrašivanja", naglasili su iz Grupe građana.

 

]]>
Mon, 28 May 2018 14:55:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204776/mijovic-ne-priznajemo-rezultate.html
"Lideri tradicionalne opozicije da napuste politiku" http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204764/lideri-tradicionalne-opozicije-da-napuste-politiku.html Lokalni izbori pokazali su da je došlo vrijeme da lideri tradicionalne opozicije napuste politiku, ocijenio je lider Prave Crne Gore, Marko Milačić. ]]>

On je kazao da je jučerašnji dan još jednom pokazao da "živimo u diktaturi straha u kojoj Demokratska partija socijalista (DPS), na izborni dan, ima razgranatu mrežu neformalnih paralelnih punktova, koji služe da se utiče na birače i da se kontroliše izborni proces".

"To je metastaziralo do te mjere da aktivisti DPS-a - lokalne kabadahije, špijuni i krimosi - batinaju aktiviste opozicionih partija, potežu oružje, otimaju kamere, tjeraju aktiviste opozicije iz djelova grada koji su pod njihovom kontrolom", naveo je Milačić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je kazao da je zbog toga u nedjelju, prije zatvaranja biračkih mjesta, zamolio kolege iz opozicije da se sastanu i preispitaju priznavanje rezultata izbora u, kako je naveo, takvoj atmosferi otvorenog nasilja i orgijanja grube sile DPS-a.

"Ništa od toga. Čak i oni najpozvaniji, čak i oni koji su juče najviše pretrpjeli od tog DPS-a, ne namjeravaju da ne prihvate ove rezultate i da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa onim što nam se juče dogodilo", rekao je Milačić.

To je, kako je kazao, iako partijski legitimno, loše po ukupnu demokratizaciju zemlje, »jer prihvatiti ovakav proces je ništa drugo do cementiranje ovakvih kriminalnih radnji, atmosfere ludila i opšteg bezakonja«.

Ponosni na svaki dobijeni glas

Milačić je zahvalio svima koji su u nedjelju glasali opoziciju i nijesu prihvatili da ćute i budu apstinenti, a naročito onima koji su zaokružili Pravu Crnu Goru.

On je rekao da su u toj partiji ponosni na svaki dobijeni glas jer je, kako je naveo, riječ o glasovima slobode, čistim kao suza.

Milačić je kazao da Prava Crna Gora postoji tri mjeseca, i da je za to vrijeme učestvovala u dva izborna procesa - na predsjedničkim i lokalnim izborima, što je, smatra on, više nego zahtjevan poduhvat i za mnogo veće i iskusnije političke partije.

Prema njegovim riječima, i na predsjedničkim i na lokalnim izborima nijesu željeli da prihvate trule kompromise, već su izašli samostalno "u želji da stvorimo, stvarajući, čistu političku ponudu, bez repova i ne sakrivajući se iza koalicija, hrabro se hvatajući u koštac i sa vlašću i sa negativnim fenomenima u opoziciji".

"Uz više nego skromne finansije i infrastrukturu koja je u fazi izgradnje, kao i neprimjerene napade i podmetanja iz redova opozicije, naročito one tradicionalne, ostvarili smo parlamentarni status u Baru, Danilovgradu i Pljevljima, dok nam u Podgorici nije mnogo falilo da uđemo u parlament", kazao je Milačić.

On je poručio da je to je tek početak velikog rada Prave Crne Gore.

 

]]>
Mon, 28 May 2018 13:48:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204764/lideri-tradicionalne-opozicije-da-napuste-politiku.html
Crna Gora se ne može destabilizovati http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204755/crna-gora-se-ne-moze-destabilizovati.html Lider DPS-a Milo Đukanović zadovoljan je jučerašnjim izbornim rezultatom i činjenicom da su, kako navodi, građani prepoznali vrijednost politike DPS-a. ]]>  

On je navao da je jučerašnja pobjeda DPS-a potvrda istrajnosti državne politike da nastavi putem evropskog razvoja. Đukanović je naveo da je trijumf  DPS-a na predsjedničkim i lokalnim izborima odbacio sumnje koje je, kako je naveo, pokušala da iskonstruiše politička konkurencija.

"Zadovoljni smo da su građani prepoznali vrijednost naše politike", naveo je Đukanović. Dominantna obaveza DPS-a biće, kako navodi Đukanović, unapređenje životnog standarda. 

Lider DPS-a je naveo da su i u ovoj kampanji malo i pažljivo govorili o političkoj konkurenciji.

"Zadržao bih se kod takve prakse. Vjerujem da je izborni proces za lokalne izbore dodatno opomenu

o sve učesnike javnog života,  da u Crnoj Gori živimo novi nivo demokratske i političke kulture i da se ne može manipulacijama i falsifikatima graditi ugled u društvu", naveo je Đukanović i dodao da je jedan dio političke i javne scene ostao zarobljen balkanskim shvatanjem politike.

Đukanović je saopštio da DPS uvijek pred građane izlazi s novom ponudom. "Mislim da je ovaj izborni proces veoma poučan. Nadam se da će svi iz ovog rezultata izvesti nauk, da će svi shvatiti da se Crna Gora ne može destabilizovati", naveo je Đukanović.

Maksima DPS je, kako kaže, da prošire front sa partnerima koji dijele iste vrijednosti. Nada se da će opozicija da koriguje odnos prema državi. "Ako to urade naša ruka je ispružena. Mi smo spremni da sarađujemo", poručio je Đukanović.

Đukanović: Mladi da dobiju priliku 

Đukanović je naveo i da u DPS-u još uvijek nijesu razgovarali o tome ko će biti gradonačelnik Podgorice. Podsjetio je da zakon omogućava da to bude i neko van izborne liste, te da ima dosta odgovarajućih kandidata na listi i mimo nje.

"Ovo shvatamo kao priliku da napravimo ozbiljnu rekonstrukciju i da mladi dobiju priliku da pokažu šta znaju", naveo je Đukanović.

Izbori bez incidenata interes DPS-a

Govoreći o incidentima tokom izbornog dana, Đukanović je poručio da nema nijednog izbornog procesa bez prigovora i pojedinačnih incidenata.

“Nije lijepa slika, smetala je i meni i nama iz DPS-a. Nekoliko pojedinačnih incidenata bez tragičnih posljedica ne mogu ugroziti to da su građani slobodno izrazli svoju volju”, naveo je Đukanović.

On je naveo da svi moraju preuzeti odgovornost da se takvi incidenti više ne događaju.

“Pojedini iz opozicije su dali sebi za pravo da ulaze u kuće i izborni štab DPS-a. Bilo je samo pitanje kada će se pristalice DPS-a da samoinicijativno reaguju. U našem intersu je da imamo proces koji će biti i bez ovakvih incidenata”, naveo je Đukanović.

Marković: Nova energija

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković naveo je da izborna pobjeda daje DPS-u novu energiju.

"Da stotine miliona koja planiramo budžetom usmjerimo u razvoj zemlje i otvaranje radnih mjesta", poručio je Marković.

On je naveo da će DPS u opštinama u kojim su pobijedili konstituisati vlast koja sprovoditi i državnu politiku.

"Vjerujem da je pobjeda pored državnih i nacionalnih interesa, koji su potvrđeni, znak da stasava nova generacija mladih koji su spremni da preuzmu odgovornost za zemlju", poručio je Marković. 

]]>
Mon, 28 May 2018 12:27:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204755/crna-gora-se-ne-moze-destabilizovati.html
Apsolutna dominacija DPS-a http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204743/apsolutna-dominacija-dps-a.html Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Bar zahvalio je svim sugrađanima koji su juče, iskoristili svoje biračko pravo i, kako poručuju, potvrdili snažnu privrženost modernoj politici i evropskom putu Crne Gore. ]]>

Predvodnik na tom putu je, kako kažu, Demokratska partija socijalista, koja je juče u Baru ostvarila sjajan izborni rezultat, osvojivši petnaest mandata.

Njihov izborni rezulta, kako poručuju, predstavlja uvećanje u odnosu na rezultat sa lokalnih izbora iz 2014. godine za dva mandata, ili gotovo 15 odsto.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da vladajuća koalicija u Baru, koja je do juče imala devetnaest, danas broji dvadeset osam mandata, što je pokazatelj ne samo ubjedljivosti izborne pobjede, već i nepokolebljivog snaženja koncepta građanske Crne Gore. U prilog tome, slikovito svjedoči i podatak da su retrogradne političke snage, poput Demokratskog fronta i SNP-a, u odnosu na prethodne lokalne izbore kada su imali zbirno dvanaest mandata, ovoga puta osvojili tek dva", poručuju iz barskog DPS-a.

Konstatuju da su jučerašnji lokalni izbori u Baru, ali i u drugim opštinama širom Crne Gore, potvrdili apsolutnu dominaciju politike koju personifikuje Demokratska partija socijalista.

"Istovremeno izbori su donijeli sunovrat nazadne, antidržavne politike, na kojoj počiva većina crnogorske opozicije", poručuju iz barskog DPS-a.

 

]]>
Mon, 28 May 2018 11:42:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204743/apsolutna-dominacija-dps-a.html
Danilović se povlači sa mjesta lidera stranke http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204748/danilovic-se-povlaci-sa-mjesta-lidera-stranke.html Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, saopštio je danas da se povlači sa te funkcije, ali da će ostati u partiji. ]]>

On je na konferenciji za novinare rekao da će o svojoj odluci sjutra u pisanoj formi obavijestiti Predsjedništvo stranke.

"Ovo je moralna stvar i dužan sam ljudima koji su vjerovali u ovu priču", kazao je Danilović.

On je naglasio da će, najviše što može, pomagati Ujedinjenu Crnu Goru, u mjeri u kojoj ljudi u partiji to zaslužuju.

"Mislim da smo svi shvatili da nakon više od 20 godina vlasti Demokratske partije socijalista u ovom formatu sa svojim koalicionim partnerima apsolutno vlada i građani Crne Gore tako žele", rekao je Danilović i dodao da je ta činjenica surova i tačna.

Prema njegovim riječima, Ujedinjena je na lokalnim izborima pokušala da ponudi drugačiju priču i ozbiljne ljude.

"Ranije sam govorio da moramo početi da preuzimamo odgovornost i mislim da je to pravilno. Možemo da se ljutimo na kog god hoćemo, ali moramo krenuti od nas", naveo je Danilović.

Kako je kazao, Ujedinjena je pokušala bez novca i sa velikom nepravdom koja joj je ranije učinjena da dopre do ljudi sa ozbiljnom ponudom.

"Želim da preuzmem odgovornost, povlačim se sa mjesta predsjednika stranke i neću se više baviti tom vrstom javne politike", saopštio je Danilović.

On je rekao da neće savjetovati druge iz opozicije da bilo šta urade, već da svako treba da mjeri svoju odgovornost.

Danilović je poželio uspjeh ljudima koji nastavljaju da se bave politikom, a građanima da budu srećni sa svojim izborom.

"Oni koji imaju snage, treba da se bore, a ja sam siguran da ih u Ujedinjenoj ima", poručio je Danilović.

]]>
Mon, 28 May 2018 11:25:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204748/danilovic-se-povlaci-sa-mjesta-lidera-stranke.html
Ponosni na rezultat, o gradonačelniku narednih dana http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204747/ponosni-na-rezultat-o-gradonacelniku-narednih-dana.html Nosilac liste DPS-a u Glavnom gradu Ivan Vuković je kazao da je DPS zadovoljan rezultatom izbora, te da ih pobjeda nije iznenadila. Vuković je naveo da ne razmišlja o tome da li će biti gradonačelnik. Iz DPS-a poručuju da će u narednih 15-ak dana razgovarati o tome ko će biti gradonačelnik, te da će izaći sa najboljim rješenjem. ]]>

"Mislim da je prerano za ta pitanja. Mi ćemo sjesti i dogovoriti se ko su najbolja rješenja", poručio je Vuković.

“Veoma smo ponosni. Nadam se da će naša opozicija konačno izvući pouke iz još jednog poraza. Krajnja je ura da se to desi”, kazao je Vuković.

Ona je saopštio da je politika opozicije bazirana na nerealnim obećanjima i uvredama, te da kao takva nema prođu u Crnoj Gori.

“Nadam se da će naše kolege s druge strane političke scene u narednu utaknicu ući sa ozbiljnijim programom. Tako da postanu opcija koja bi jednog dana i mogla da nam priprijeti”, poručio je Vuković.

Dosadašnji gradonačelnik Slavoljub Stijepović naveo je da rezultat izbora pokazuje dominaciju DPS-a. Te da takav rezultat nije slučajan, već je posljedica dobrog rada lokalne uprave.

"Bili smo istinski servis građana", kazao je Stijepović.

Kandidat sa odborničke liste DPS-a Vladan Vučelić, kazao je da je izborna pobjeda DPS u Podgorici i Golubovcima očekivana za DPS.

On je naveo da će u narednih 15-ak dana razgovarati o tome ko će biti gradonačelnik, te da će izaći sa najboljim rješenjem.

 

 

]]>
Mon, 28 May 2018 11:21:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204747/ponosni-na-rezultat-o-gradonacelniku-narednih-dana.html
Izuzetan rezultat DPS-a, DF više nije lider opozicije http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204728/izuzetan-rezultat-dps-a-df-vise-nije-lider-opozicije.html Prema riječima analitičara Zlatka Vujovića, Demokratska partija socijalista je napravila izuzetan rezultat na lokalnim izborima. Ocjenjuje da je došlo do prekompozije u opoziciji. ]]>

Vujović je kazao da je DPS napravio izuzetan rezultat, u odnosu na ono što se očekivalo u Podgorici.

“Uspjeli su da nadoknade veliki gubitak sa parlamentarnih izbora. Predsjednički izbori su bili nagovještaj da su oporavili taj rezultat. Došlo je do velike prekompozicije unutar opozicije, DF više nije lider opozicije, sad je to koalicija Demokrata i URE, oni su ostvarili značajan rezultat u brojnim opštinama uključujući i Podgoricu”, naveo je Vujović.

On kaže da je opozicija ostvarila lošiji rezultat od očekivanog i da nikako ne mogu biti zadovoljni.

“Dugotrajan bojkot parlamenta ih je lišio pristupa medijima, sa druge strane ako niste prisutni u medijima makar kroz rad Skupštine, morate da imate puno sredstava za rad sa biračima”, zaključio je Vujović.

Vujović smatra da su izbori pokazali da opozicija nikako ne može da izađe iz svog tradicionalnog biračkog tijela.

]]>
Mon, 28 May 2018 08:35:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204728/izuzetan-rezultat-dps-a-df-vise-nije-lider-opozicije.html
DPS-u apsolutna vlast u šest opština http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204723/dps-u-apsolutna-vlast-u-sest-opstina.html Demokratska partija socijalista zabilježila je pobjedu u većini opština na juče održanim lokalnim izborima, dok će aposolutnu vlast imati u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Šavniku i Žabljaku, kao i u Golubovcima. ]]> Koalicija "Za dobro građana Podgorice", čiji je nosilac liste Ivan Vuković, apsolutni je pobjednik lokalnih izbora koji su juče održani u Podgorici. Ta koalicija osvojila je 32 mandata.

U Bijelom Polju je koalicija okupljena oko DPS-a, prema procjenama CEMI-ja, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta ima 58,7 odsto glasova, Demokratski front 9,4, Koalicija Bijelo Polje za 21. vijek 8,5, SNP 7,7, SDP sedam, a Ujedinjena Crna Gora 3,8 i Srpska koalicija 3,1 odsto glasova.

 

U Pljevljima je koalicija DPS-SD-BS, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta CEMI-a, osvojila 53,9 odsto, Demokrate 18,4, koalicija NSD-SNP-PzP 13,5, Za Spas Plevalja 12,6, a lista Pljevlja svima 1,6 odsto glasova.

U Baru je na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta CEMI-a, za dobro građana Bara DPS Milo Đukanović 14,  SD Mićo Orlandić -8,  Radomir Novaković Cakan - 5,  Aleksa Bečić Dritan Abazović -4,  SDP - 2, DF - SNP 2, BS- 1,  Marko Milačić - 1.

Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta u Rožajama, Bošnjačka stranka je osvojila 50,8 odsto glasova, DPS 27,8 odsto, Socijaldemokrate 12,1, a SDP 4,2 odsto glasova.

DPS je osvojio, na osnovu 100 odsto uzorka, na izborima u Šavniku 63,4 odsto glasova, koalicija SNP-DF 24,3, i Demokrate 12,5.

DPS prema podacima sa 100 odsto obrađenih biračkih mjesta u Danilovgradu, ima 51,8 odsto glasova. Koalicija Danilovgrad za 21. vijek ima 19,6, Koalicija Časno za Danilovgrad 8,4 odsto, NOVA i PzP 6,5, Socijaldemokrate 5,7, Prava Crna Gora 4,2 a SDP 3,7 odsto glasova.

 Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka CEMI-a u Kolašinu, DPS je osvojio 38 odsto, Demokrate 18,4, DF-SNP 16,1, Grupa birača Šule i Mikan 9,7, Socijaldemokrate 9,3, a SDP 5,9 odsto glasova.

Na Žabljaku, na skoro 100 odsto obrađenog uzorka, DPS 55,9 odsto osvojenih glasova, DF-SNP 22,4 dok su Demokrate osvojile 21,7 odsto glasova.

Socijaldemokrate, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, imaju 28,2 odsto glasova u Plavu, Bošnjačka stranka 20,3, DPS 19,7, SDP deset, DF-SNP 8,5 a Albanska alternativa 4,9, dok je Grupa biram Plav 4,5, a Demokrate 3,2 odsto osvojenih glasova.

]]>
Mon, 28 May 2018 07:45:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204723/dps-u-apsolutna-vlast-u-sest-opstina.html
Prijavljene tri tuče, pet kupovina ličnih karata http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204722/prijavljene-tri-tuce-pet-kupovina-licnih-karata.html Policijski službenici postupili po svakoj prijavi u vezi sa dešavanjima na dan održavanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

Upravi policije je tokom izbornog dana, prijavljen 21 događaj u jednom broju opština u kojima se održavaju lokalni izbori, a koji se odnose na dešavanja u vezi sa izborima.

"Od ovog 21 događaja, u Podgorici je prijavljeno 12, u Bijelom Polju četiri, u Baru dva, u Pljevljima jedan, u Rožajama jedan i u Kolašinu jedan događaj", saopštila je Uprava policije.

Službenici Uprave policije su, kako najave, postupili po svakoj prijavi i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

"U najvećem broju slučajeva, službenici policije su izašli na lice mjesta gdje su obavili službene mjere i radnje. Sa događajima za koja je postojala potreba upoznati su i nadležni tužioci. Najviše prijava odnosilo se na navodnu tzv. kupovinu ličnih karata (pet slučajeva), prijetnje i izazivanje na tuču na biračkom mjestu (tri slučaja), onemogućavanje glasanja (dva slučaja) i neovlašćeno snimanje i fotografisanje (dva slučaja)", saopštila je Uprava policije.

Juče su aktivisti koalicije URA i Demokrata oko 10:45 časova policiji prijavili fizički napad na njih na Koniku.

Policijski službenici su, kako navode u saopštenju, preduzeli mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog događaja.

"Uzete su izjave od ovih lica. Policija je identifikovala jedno od lica na koje su prijavioci ukazali kao mogućeg izvršioca i od tog lica je uzeta izjava. O svemu je obaviješten nadležni tužilac kojem su dostavljeni spisi prikupljeni tokom dosadašnjeg postupanja policije. Policijski službenici nastavljaju aktivnosti na radu u ovom predmetu. Policijski službenici će, u vezi sa svim prijavljenim događajima, preduzimati dalje mjere i radnje u slučajevima u kojima tužilac naloži postupanje odnosno ocijeni da ima elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", saopštila je Uprava policije.

]]>
Mon, 28 May 2018 07:20:00 +0100 Lokalni izbori 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/izbori2018/lokalni-izbori-2018/204722/prijavljene-tri-tuce-pet-kupovina-licnih-karata.html