Izoštreno

KIM JONG - UN 30. 11. 2017. 17:30   >>  17:55 27

KIM JONG - UN

N. Šofranac: Posljednji diktator

Vjetrovi rata ponovo duvaju, jučerašnje uspješno lansiranje nuklearne rakete od strane Pjong Janga upalilo je alarm u SAD, prilika je to da se kaže nešto više o toj sada misterioznoj zemlji i dinastiji koja je na vlasti.

Napeta je bila sinoćnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN, kao što dugo dugo nije bila. Italijan Kardi je predsjedavao i nagovjestio da je vojna opcija sada bliža nego ikada. Američka ambasadorka pri UN Hejli je rekla da je ovaj potez nešto što je skroz izmaklo kontroli i da se sada razmišlja o “brzoj intervenciji” u S.Koreji. Da je to rat koji SAD ne želi, ali ako izbije da neće biti grešaka i da će se završiti totalnim uništenjem Sjeverne Koreje. Teške riječi, a traženo je od Kine da iskoristi sva sredstva da ih zaustavi, ali i primjeni novi najjači paket sankcije u totalnoj izolaciji tog režima. Kina je odgovorila da vojna opcija ne smije da bude, ali Džin Ping je pričao telefonski sa Trampom i uvjerio ga u potporu. Mnogi ipak misle da Kina igra duplu igru, da želi izbaciti ekonomski i SAD i Rusiju sa tog kontinenta. Ruski ambasador je opet pozvao SAD da prekine igru provokacija s Korejom rekavši da je linija sankcija već iscrpljena, dok je vanjski ministar Lavrov bio još oštriji, klima je baš loša.

Što se juče tačno desilo? Raketa koja je ispaljena prije svega stiže nakon 74 dana pauze, kad su mnogi pomislili da Kim odustaje od linije sukoba, i to se radi o novom modelu Hvasong-15, podešenom kako je vječna spikerka objavila na njihovoj jedinoj televiziji da dobaci preko 13 hiljada kilometara, što znači da cijeli američki kontinent imaju na nišanu uključujući Njujork, Vašington i Los Anđeles. Saopštila je da je test savršeno uspio, i da je raketa sa nuklearnim glavama sada interkontinentalna, te je S.Koreja definitivno nuklearna sila. Sve to je pratilo nekoliko hiljada ljudi uživo na glavnom trgu u Pjong Jangu uz velike ovacije i slavlje.

Nakon svih prethodnih testova, naročito iz 2013.godine kad je postalo jasno da imaju te balističke rakete i kako Američka Intellgence računa 12 nuklearnih bombi, Kim je govorio da je sve to preventivno da bi se odbranili od mogućeg američkog napada i invazije. Sad počinje da se govori da bi Koreja mogla čak prva da napadne. Računa se da bi do 2020.godine trebalo da imaju 60 balističkih raketa sa nuklearnim glavama, više nego dovoljno da unište planetu, a već sada se kotiraju kao čak treća najveća armija na svijetu, ne više četvrta. Ova diktatura je uspjela da sprovede nuklearni program brže nego se mislilo, puno brže od Irana koji je toliko straha ulivao prije nekoliko godina a zapravo bio pod kontrolom i inspekcijom- ostaje samo dilema da li zaista Korejske rakete imaju tu moć da izađu iz atmosfere pa opet se vrate u nju očuvane na tolikoj distanci, neki naučnici kažu da bi mogle da dobace tako najviše do Japana. CIA ih međutim ozbiljno shvata, zato i ova nervoza u američkom vrhu od juče. Ali rizici vojne intervencije su enormni, ovaj put zaista nije jednostavno, posljedice bi mogle da se osjećaju decenijama na ovoj planeti.

S.Koreja je daleko najzatvorenija zemlja na svijetu, okružena misterijom, i totalno nepredvidljiva. To je zemlja nevjerovatnih prirodnih resursa kao što je rijetko zemljište i rude, ali uslijed sankcija ne mogu ništa od toga da iskoriste i eksportuju. Svi znaju za njihove čuvene vojne parade i armiju od nekoliko miliona ljudi, narod koji aplaudira u transu, ali evo kako je to počelo.

Tvorac Sjeverne Koreje je Kim drugi Sung, djed sadašnjeg diktatora Kim Jong-una. On je rođen 1912.godine, a već dok je bio u osnovnoj školi osnovao je anti imperijalistički pokret i bio politički aktivan. Bio je komandant Sovjetskog bataljona od 1941.godine, od samog početka rata protiv fašizma, i to na Japanskom frontu, taj bataljon bio je sastavljen od korejskih i kineskih izbjeglica. Koreja je tada bila pod okupacijom Japana koji je bio u savezu sa Hitlerom, a bataljon Kim Sunga je osvajao Japansku teritoriju i oslobađao Koreju, tada jedinstvenu. Upravo na ratištu rođen je njegov sin Kim Jong-il, zvanično 16.februara 1941.godine na sovjetskoj teritoriji u blizini Habarovska u Sibiri, pod imenom Juri Kim Irsenevič, iako su Korejci kasnije objavili da je rođen istog dana 1942.godine u korejskim planinama u vrijeme ofanzive. Nakon završetka rata i kapitulacije Japana, Kim Sung je postao lider radničke partije i države S.Koreje, jer je južna pripala zapadnom bloku, poput grada Berlina. Kim je zvanično postao premijer 1948.godine, a već 1950 krenuo u osvajanje Južne Koreje, čime je izazvao američku reakciju i tzv. Korejski rat.

Nakon tri godine ljeta 1953 je potpisan mir, a čuvena 38.paralela je postala granica između dvije države, najčuvanija na svijetu. Kim je vremenom napravio jaku zemlju koja se bazirala na komunizmu, uz pomoć SSSR u 60-im je bila puno stabilnija od Južne Koreje. Ali sve se okrenulo u 80-im kad je J.Koreja doživjela procvat uz Američku pomoć, investicije, pravi bum, čak i sjajne Olimpijske igre u Seulu 1988, renesansa. S.Koreja je tada stagnirala, čak se distancirala i od SSSR, a od disolucije te super sile 1991 počela je prava kriza i nemaština, niski standard. Kim je već bio star, umro je 1994.godine, a još 1980 je odredio za nasljednika svog najstarijeg sina Kim Jong-ila, rođenog na ruskom tlu. Pripremao ga je dugo za to, završio je dva fakulteta u Pjong Jangu, putovao često u Kinu, baš i u vrijeme masakra na Tijenan Menu, i sa njim diktatura je samo pojačana. Kako je Kim Sung, osnivač države bio poznat kao “veliki lider”, Kim Jong-il je u javnosti oslovljavan kao “dragi lider”. Bio je na čelu države, partije i vojske od 1994 pa do smrti 2011.godine i potpuno izolovao zemlju od svijeta više puta izazivavši rat, iako su dvije Koreje zajedno sa zagrljenim sportistima defilovale na otvaranju Olimpijade u Sidneju 2000. On je taj koji je za vrijeme Mundijala 2010 odobrio direktan prenos drugog poluvremena meča Portugal-S.Koreja, i kako je bilo 1:0 naredio totalnu ofanzivu, meč je okončan 7:0, a igrači izloženi ruglu na glavnom trgu nakon povratka. Za nasljednika je odredio svog najstarijeg sina Kim Jong-nama, rođenog 1970.godine, iz prvog braka, i on mu je bio nerazdvojan, poslao ga je i na studije u Švajcarsku, naravno pod lažnim imenom. Bio je spreman da preuzme zemlju, ali 2001.godine desio se čuveni “Tokijski incident”,kad je uhapšen na aerodromu od strane japanske policije, s lažnim dominikanskim pasošem, lažnim kineskim imenom, u društvu dvije žene i četvorogodišnjeg sina. Tada je rekao da je išao u tokijski Diznilend, ali napravio veliku sramotu ocu koji se spremao na put u Peking,u zvaničnu posjetu. Nakon toga bilo je dosta neslaganja, Kim Jong-nam je navodno tražio da otvore tržište nakon svega što je naučio u Švajcarskoj, nove metode koje su navele njegovog oca da vjeruje da je on postao kapitalista i reformista. Sve se završilo tako što ga je raščinio, otišao je 2003.godine da živi u Makau, praktično u egzilu, a za nasljednika je proglašen najmlađi sin iz trećeg braka Kim Jong-un, rođen 1984.godine, tada veoma mlad.

Kim Jong-nam je nastavio da kritikuje svoju porodicu i režim Koreje svih ovih godina, i upravo februara ove godine je ubijen na aerodromu u Maleziji, kad je krenuo da se vrati u Makau. Napale su ga dvije žene hemijskim oružjem, “nervni napad”, sve je i dalje pod istragom ali zapadni i južno korejski mediji nemaju nikakve dileme-napad je naredio njegov polubrat diktator Kim Jong-un. Svakako nije jedini član porodice s kojim se tako obračunao, 2013.godine je svog strica Jang Songa ostavio da ga rastrgnu desetine gladnih pasa, jer je slutio da ima različito mišljenje. Nakon toga je ubio i njegovu sestru i njenog muža koji je bio ambasador na Kubi, ali i njegovu djecu i njihove drugove, da ne bi ostalo nikakvog traga od Jang Songa. Egzekucije su postale svakodnevica, mnoge sumnjive su drogirali i bacali iz aviona sa deset kilometara visine u prazno.

Kim Jong-un, današnji lider, došao je na vlast decembra 2011.godine, kad je umro njegov otac, tada je imao samo 27 godina, danas 33. Njegov otac je imao moždani udar 2008.godine, i već nije mogao javno da nastupa, požurio je da mu organizuje vjenčanje 2009. godine, sa ženom takođe misterioznom koja se prvi put pojavila pored njega javno 2012. godine. Dugo se špekulisalo ko je ona, južnokorejski mediji su uvjereni da je to bivša pjevačica poznate sjevernokorejske rok grupe, ali zvanično zove se Ri Sol Džu, i posljednjih godina niko je ne viđa. Rodila je dijete 2012.godine, kažu labaratorijski osigurano da se to desi tačno na dan stogodišnjice rođenja osnivača S.Koreje Kim Sunga, djeda Kim Jong-una koji je to tražio. Snimaka nema nigdje, sve je obavijeno tajnom, ali legendarni kontroverzni košarkaš Denis Rodman bio je 2013.godine u posjeti kod diktatora i povremeno rekao medijima nešto o njegovoj ženi i porodici, hvaleći ih puno.

Kim Jong-un je visok 170 cm, a težak čak 120 kilograma, ranije se govorilo da ima dijabetes, poznata je njegova frizura bočno na nulu, jedne godine je naredio svim muškarcima u Koreji da se tako ošišaju. Obožava NBA košarku, tako je i zvao Rodmana, a ima slike sa Džordanom i Brajantom, idolima svog djetinjstva. On je bio u školi u Švajcarskoj u periodu 1997-2000, pod lažnim imenom Pak-un, zvanično kao sin ambasadora Koreje u toj zemlji, svjedočenja kažu da je brzo učio jezike, bio stidljiv pogotovo sa djevojkama, povučen, ali obožavao da igra košarku i gleda NBA. Jednom drugu je rekao da je njegov otac gospodar Koreje, ali mu niko nije vjerovao. Nakon što je završio i deveti razred vraćen je u Pjong Jang, gdje je ubrzo formiran kao diktator.

Ova dinastija Kim koja preko 70 godina vlada tom zemljom dovela je S.Koreju na najniži nivo razvoja, do stepena vojne države bez ljudskih prava, a ovo izazivanje modernog svijeta se cijeni kao krik očajnika ili ludaka, svejedno. Armija je i ranije bila moćna, Južna Koreja odavno ne spava mirno, čak i zimska Olimpijada koja će biti za dva mjeseca u Pjong Čangu, nekoliko kilometara od njihove granice sad je pod ogromnim rizikom, ali ovo jačanje nuklearnog potencijala sada Kimu daje puno opcija, a Amerikancima malo izbora, i to su činjenice. Priča se da su iscrpljeni i sve nezadovoljniji i vojnici S.Koreje, nedavno je jedan uspio da pobjegne, jurili su ga i kroz demarkacionu zonu i izbezumljeno pucali na njega, prekršivši tako sporazum, on je uspio da preskoči zid i pao u komu. Kad se probudio prvo što je rekao je da želi da gleda tv i južnokorejske filmove, tako malo ali potvrda da i ovaj narod živi u kazamatu, još gorem nego oni u DDR-u, i kod drugih diktatora o kojim smo ranije pričali. Iako u svijet šalju slike miliona ljudi na paradama i nacionalnom stadionu koji prima 200 hiljada gledalaca kako ga slave, kao i svugdje narod biva iscrpljen sve jačim sankcijama i internom torturom i sanja slobodu. Zato i njemu ističe vrijeme i žuri da uradi nešto drastično.

Po jednoj analizi koju sam slušao 8.septembra 2001.godine, samo tri dana prije avionskog udara na SAD, kad se na stranu prijetnje Bin Ladena osjećalo nešto u vazduhu još od G8 u Đenovi tog ljeta, objašnjavalo se kako bi Amerikanci puno lakše uplovili i napravili invaziju S.Koreje nego Sadamovog Iraka. Kako je to sada daleko, Irak koji je kapitulirao 2003 bio je dječja igra za ovaj slučaj, koji na žalost prijeti da se pretvori u prvi nuklearni rat na ovoj planeti. Reaguju i ostale zemlje, italijanski ministar vanjskih poslova Alfano je obustavio akreditaciju Korejskog ambasadora u Rimu, Francuska takođe traži brzu inicijativu i zaustavljanje “najopasnijeg režima u istoriji planete”. Prestrašen je centarfor Peruđe Han, mladić iz S.Koreje, otkazao po diktatu gostovanje na tv, prije 15 godina iz tog kluba je protjeran južnokorejac An, samo zato što je izbacio Italiju zlatnim golom sa Mundijala 2002, a ovdje se boji odmazde, izlaska na ulicu. Nikom ne odgovara ova situacija straha. Uloga Kine a pogotovo Rusije koja je krajnje diskutabilna i vezana za sopstvene interese, na kraju može biti ključna da se solucija pronađe. Došlo se dotle da se, utisak je, neće puno čekati.

 

 

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo