Izoštreno

USTAVNI PUT (5) 04. 12. 2017. 10:27   >>  09:56 4

USTAVNI PUT (5)

B.Vojičić: Živio cetinjski poslanik

„14. novembra ( 1905) obavio se na Cetinju izbor narodnog poslanika za ovogodišnju – u Crnoj Gori prvu – skupštinsku periodu. Ovaj se posao u našoj prestonici izvršio tako primjernim redom, da bi se imalo zaviđete i u zemlji, koja već vjekovima živi parlamentarnim životom“, izvještava „Glas Crnogorca“.

 

„Glas Crnogorca“ (22.oktobra 1905) na naslovnoj strani donosi - Lučindanski proglas knjaza Nikole kojim nagovještava da će na Nikoljdan, izabranicima svog naroda povjeriti „drugo oružje za napredak mile mi Crne Gore“, te da će im darovati izvjesna prava za sudjelovanje u narodnim poslovima i upravi, a na drugoj strani lista - knjažev ukaz o izborima, donesen takođe na Lučindan. Knjaz naređuje: „Da se izbori poslanika za Narodnu Skupštinu, koja će otpočeti svoj rad 6.decembra ove godine, obave u cijeloj zemlji 14.novembra 1905.godine. Naređujemo, našem Ministarstvu Unitrašnjih djela, da za ovu skupštinsku periodu izradi naredbu, po kojoj će se obaviti izbori narodnih poslanika“.

Na istoj strani, u komentaru pod nazivom „Cetinje, 22.oktobra“, ocjenjujući da knjaz svojim mudrim reformama postepeno uvodi Crnu Goru u kolo prosvijećenih i naprednijih država, ”Glas Crnogorca” upozorava: ”Ali kako suviše slobodna i neobazrivo primijenjena građanska politička prava mogu biti više od štete nego od koristi po narod kome se tek daju, to i naš uzvišeni Gospodar, kao mudri vaspitač i budni stražar svoga naroda, poznajući dobro duh Crnograca, ne daje im odmah potpunu ustavnost, već ostavlja Sebi i Svojim Našljednicima da danas data prava, prema potrebama i duhu vremena, usavršavaju i proširuju. Kakav će, prema tome, biti djelokrug naše Narodne skupštine i koliko će ona imati učešća u državnoj upravi, odrediće ova prva Nikoljdanska skupština, kojoj jest zadatak, da se o tome s knjaževom Vladom posavjetuje.“

Izbori za Narodnu skupštinu (14/27.novembra 1905) bili su slobodni. Bez posebne agitacije, sem školovanih pojedinaca koji su agitovalu u svojim izbornim mjestima. Tako beogradski list „Srpska zastava“ od 3.decembra 1905, navodi da je samo mali broj „kandidata školovanih u Beogradu“ imao protivkandidate, što posredno govori o njihovoj političkoj i državotvornoj orjentaciji. Protivnici donošenja ustava (Jovan Đonović, recimo), takođe konstatuju da su izbori „provedeni potpuno slobodno“. Glasanje je bilo javno. Glasali su pojedinci, stranaka tada nije bilo. Tadašnje plemensko-bratstveničko dogovaranje, opredijelilo je kandidate i suštinski uticalo na rezultate izbora.

Skoro svi poslanici izabrani su tog dana, mada su u nekoliko izbornih jedinica izbori ponovljeni. Propisano je da izborne jedinice čine kapetanije, kao upravno-teritorijalne jedinice, kojih je bilo 56, i 6 varoških opština. Svaka izborna jedinica birala je po jednog poslanika. Dakle: ukupno 62. Poslanici su izabrani samo za 1905.godinu, pa i njihov mandat važi samo za ovu „jednogodišnju skupštinsku periodu“. Faktički: samo za decembar, 1905.

O prvim izborima u Crnoj Gori (u stvari, za konstitutivnu skupštinu) zvanični „Glas Crnogorca“ donosi izvještaj na trećoj strani(19.novembra 1905), pod naslovom:“Izbor narodnog poslanika na Cetinju“. Evo kako glasi taj izvještaj:

„14.ovog mjeseca obavio se na Cetinju izbor narodnog poslanika za ovogodišnju – u Crnoj Gori prvu – skupštinsku periodu. Ovaj se posao u našoj prestonici izvršio tako primjernim redom, da bi se imalo zaviđete i u zemlji, koja već vjekovima živi parlamentarnim životom – Prema dotičnoj naredbi Knj.Ministarstva unutrašnjih Djela odbor opštine varoši Cetinja na svojoj redovnoj sjednici, održatoj 13.ovog mjeseca, izabrao je iz svoje sredine birački odbor, koji je imao rukovoditi izborom narodnog poslanika, u koji su odbor ušli g.Milo Kovačević, profesor, Šako Filipović, činovnik poštansko-telegrafskog odjeljenja i kap. Marko L. Ivanišević, upravitelj carinarnice u penziji; za perovođu pri izboru određen je opštinski sekretar g.Pero M. Poček. Birački se odbor poslije konstituisao, izabran sebi za predsjednika g. Mila Kovačevića.

14.ovog mjeseca tačno u 8 sati izjutra bješe na skupu birački odbor u jednoj prostranoj Sali Zetskog Doma, sa predsjednikom naše opštine g.Savom P.Vuletićem, koji je po zvaničnom svom položaju imao biti pri izboru radi održavanja reda i pravilnog biranja, ako bi eventualno birački odbor zatražio njegove pomoći. U isto doba bio je stigao na biralište veliki broj birača. Predsjednik biračkog odbora g.prof. Kovačević otvorio je zbor i poslije je nastala prozivka glasača, to kako je ko prozivan, pristupio je stolu i svoj je glas javno davao. Pošto su izglasali oni, koji su bili stigli pri otvaranju zbora, pristigli su glasači koji su docnije pridolazili, i tako se glasalo do podne i od podne do 3 sata, kada se izbor imao zaključiti i zaključio se tačno kad je 3 sata izbilo. Tada su se već bili u Sali biranja ponovo okupili svi glasači, jer im je pri glasanju bilo rečeno, da u 3 sata dođu da čuju rezultat glasanja i da se ponovo glasa u slučaju potrebe užeg izbora. Na to je predsjednik biračkog odbora oglasio, da je od 578 pravnih birača na Cetinju glasalo 316 i da je apsolutnom većinom od 198 glasova protivu 118 izabrat za narodnog poslanika na Cetinju g. Voj.Š.Petrović, na što se skup odazvao sa ’Živio poslanik!'

Kako izabrani poslanik nije bio na biralištu, to se svi birači i njegovi i ostalih kandidata dogovoriše da otidu pred njegov stan i da ga pozdrave. Masa svijeta se stekla pred kuću g.Petrovićevu i izazvala ga uzvicima ’Živio!’ G. poslanik se javio i pozdravio je manifestante kratkim, ali jezgrovitim govorom, u kojem se pored ostalog zakleo biračima da će u Narodnoj Skupštini biti pravi narodni poslanik. Narod ga je vrlo često prekidao izazvan njegovom vatrenim izrazima, u kojima je veličao svakidašnju slobodu Crne Gore, požrtvovanje njenih Gospodara, a osobito današnjeg uzvišenog joj vladara Knjaza Nikole.Burnim usklicima:’Živio Gospodar! Živjela Crna Gora! Živio cetinjski poslanik! ...za dugo nije bilo kraja. Skup se je poslije toga razišao u najljepšem redu i s takvim raspoloženjem, koje je prirodno za ovaj slučaj, kad se na Cetinju bira poslanik za prvu crnogorsku Narodnu Skupštinu, a bira se na način, koji dolikuje srpskim gorštacima oglašenim kao zatočenicima srpske slobode, koji su svakad rekli ono što su mislili, pa ako ih je iskrenost morala i glave stati“.

Na Nikoljdan 1905. sastala se prva crnogorska Narodna Skup[tina. O zasijedanju Skupštine „Glas Crnogorca“(10.decembar 1905) svjedoči:

„Još prije 11 sati pred Zetskim Domom počeo se skupljatinsilan narod. Sve prostorije dvorane bile su do 11 ½ sati zauzete. U parteru su stajali svi narodni poslanici, ispod Knjaževog Prijestola s lijeve g.g.ministri, s desne strane predsjedništvo skupštine. U prvom redu pored g.g.ministara stojao je barski arcibiskup presvijetli Gospodin Milinović s lentom i odličjima na grudima, a uz njega ulcinjski g. Muftija. U gornjim ložama s desne strane zauzeli su mjesta članovi diplomatskog kora sa gospođama, a s lijeve strane gospođe naših ministara i velikodostojnika. U donjim ložama bilo je smješteno činovništvo sa pozvanim gostima, koji su za ovu svečanost došli na Cetinje.

Pred Zetskim Domom bila je uparađena četa vojnika sa muzikom na čelu.

U 11 ¾ sati dovezli su se Nj.Kr.V.Knjaz Našljednik i Nj.V.Knjaz Mirko, i, dočekani od skupštinskog predsjedništva, ušli su u dvoranu, pozdravljeni od prisutnih, pa su zauzeli mjesta s desne strane Knjaževskog Prijestola.

Poslije su se dovezle Njihova Kralj.Visočanstva Knjaginja Milena i Milica sa NjNj.VV.Knjaginjom Natalijom i Knjaginjicom Ksenijom i Vjerom, pa su zauzele mjesto u dvorskoj loži, pozdravljene od prisutnih.

Tačno u 12 sati pristupio je Nj.Kralj.V.Knjaz Gospodar sa pratnjom, i pošto je pregledao počasnu četu, pozdravljen i dočekan od predsjedništva skupštinskog, ušao u dvoranu pozdravljen je burnim uzvicima: ’Živio!’

Knjaz Gospodar zauzeo je mjesto na Prijestolu, sio je na tron i jasnim glasom počeo je da čita Prijestonu Besjedu. Čitanje Prijestone Besjede bilo je na mnogim mjestima prekidano burnim klicanjem. Stavovi, u kojima je riječ o slavnim prethodnicima Gospodarevim, bili su propraćeni jednodušnim usklicima: Slava im!, a naročito je burno bio pozdravljen stav, u kome Gospodar iskazuje blagodarnost Knjaginji Vladarici, uzvišenoj crnogorskoj majci.

Kad je Gospodar završio i pošljednje stavove Prijestone Besjede o spoljnim odnosima Crne Gore, ustao je sa Prijestola i u prisustvu Njegovog Visokopreosveštenstva g.Mitropolita, okružen sa Svoja dva sina, izgovorio je zvonkim glasom, sa osjećanjima iz dubine Svoje duše zakletvu na Ustav kojim je danas obdario Svoj narod. U tome trenutku sa Tabje počeli su da gruvaju topovi, vojska je odavala počasti, muzika je svirala crnogorsku himnu, a u dvorani se zahorilo burno i beskrano klicanje. Poslije toga jedinstvenog trenutka Knjaz našljednik i Knjaz Mirko poljubili su Svoga oca u ruku, a On je Njih poljubio u čelo. Za tim su Knjazu Gospodaru još na tome mjestu podnijeli čestitanja g.g.ministri, Njegovo Visokopreosveštenstvo g.Mitropolit, presvijetli arcibiskup barski g.Milinović i g.Muftija ulcinjski“.
„Za ovu priliku sabrana Skupština“, nije učestvovala u donošenje Ustava. Nije ni razmatrala njegovu sadržinu. Nije ni glasala. Pred njom je samo proglašen Ustav, dakle, oktroisan je.

Nastavlja se...

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo