Žabljak
Umjereno oblačno
20.0 °C
Pljevlja
Umjereno oblačno
22.6 °C
Herceg Novi
Vedro
33.5 °C
Nikšić
Vedro
27.8 °C
Cetinje
Vedro
29.1 °C
Bar
Vedro
33.0 °C
Podgorica
Vedro
32.7 °C
Ulcinj
Vedro
32.5 °C
Kolašin
Pretežno vedro
23.3 °C

Izoštreno

USTAVNI PUT (12) 11. 01. 2018. 09:18   >>  08:46 6

USTAVNI PUT (12)

B.Vojičić: Pade ustavna vlada

Pad Mijuškovićevog kabineta za nas je stoga potpuno razumljiv. Niz velikih i opravdanih nezadovoljstava, od kojih veliki dio potiče i iz starog sistema, pali su na njegovu glavu i on, koji je stvorio prvu ustavnu vladu, morao je pasti kao prva žrtva ustavnosti. To ju nužna ironija sudbine, protumačio je srpski list „Dubrovnik“.

Nakon pada prve ustavne vlade Lazara Mijuškovića, krajem 1906. godine, list „klubaša“ objašnjava da je prvi ustavni kabinet, morao pasti, jer su izbori za Narodnu skupštinu završeni pobjedom opozicije, što znači da se narod opredijelio za duh slobodoumlja i demokratije. Budući da “Narodna misao“ nije bila naklonjena vladama koje imaju podršku Dvora, za novu Radulovićevu vladu se kaže da je predstavljaju ljudi, koji su do juče jednako osjećali teror nesnosnih samovoljnika, a da su novi ministri mlađi ljudi, koji su zadojeni slobodoumnim i demokratskim principima. 

U nedjelju prije podne predstavila se Narednoj skupštini nova vlada, koja je pod predsjedništvom Marka Radulovića obrazovana iz skupštinske sredine, kratko je izvijestio “Glas Crnogoraca”. Zvanični list, uz propratni tekst da su strani listovi s interesovanjem propratili ministarsku krizu, te da veći dio srpskih i hrvatskih listova, koji pišu o promjeni vlade, s pohvalom ističu pravilan razvoj ustavnog i parlamentarnog života u Crnoj Gori, i u korektnom držanju našeg vladaoca i u ustavnom režimu gledaju zalogu za jači napredak otadžbine, citirao je članak iz srpskog lista “Dubrovnik”:

„Mijuškovićeva je vlada pala. To je prvi uspjeh prve crnogorske skupštine. Na prvoj njenoj sjednici to se već moglo predvidjeti. Ispitati sve psihološke uzroke o ovom postupku skupštine nije laka stvar za onoga koji nije u Crnoj Gori dugo živio. Javni život crnogorski nije se do sada razvijao pred očima cijelog svijeta, niti je nalazio izraza u organima javnosti. Stoga je za sve ljude spolja vrlo teško ući u dubinu uzroka raznih pojava. Ovo što se sad dogodilo, može se ipak vrlo lako razumjeti. Suvereno narodno predstavništvo želi da pokaže i da dokaže svoju suverenost. To je mnogo lakše bilo učiniti s jednim negativnim postupkom, nego s jednim pozitivnim, jer je za pozotivan rad potrebna egzekutivna vlast, u koju legislativa ima povjerenje, a toga ovom prilikom u Crnoj Gori nije bilo. Pad Mijuškovićevog kabineta za nas je stoga potpuno razumljiv. Niz velikih i opravdanih nezadovoljstava, od kojih veliki dio potiče i iz starog sistema, pali su na njegovu glavu i on, koji je stvorio prvu ustavnu vladu, morao je pasti kao prva žrtva ustavnosti. To ju nužna ironija sudbine…
Knjaz Gospodar, čije se ustavno raspoloženje jasno ogledalo u potpuno parlamentarnom postupku pri izboru nove vlade, neće sigurno stvarati nikakve zaprijeke bujici, koja se zove volja narodna. Bolje je deset ministarskih kriza, nego i jedna sjenka od državne krize. Ustavnost je u Crnoj Gori jedna nova stvar, ali ujedno i jedna vrlo popularna stvar, - Crna Gora je u zavidnom položaju da može bez ikakve opasnosti za državne interese mijenjati svoje vlade, ali ne može bez opasnosti za spokojstvo Crnogoraca mijenjati sisteme vladavine. Istorija Srbije u pošljednjim decenijama je jasan primjer, koji se bez sumnje u Crnoj Gori neće ponoviti”.

“Carigradski Glasnik” u članku “Preporođena Crna Gora” (Glas Crnogorca, 25. novembar 1906) afirmiše promjene u Crnoj Gori “za ovu pošljednju godinu dana”, a uvjenčani ovih dana dolaskom novoga naraštaja na vladu, koje su, kako list smatra, udarili zdravu osnovicu preporodu Crne Gore. Napominjući da je ta promjena, u svakom pogledu, zanimljiva i poučna, list naglašava: “Samo jedna prelazna vlada i samo jedna godina, od kako je uveden u život osnovni zakon zemaljski, trebale su da održe vezu između starog i novog doba, pa da dođe na zemaljsku upravu jedna čisto narodna vlada. To što je narodni duh u Crnoj Gori izvršio u roku od nepune jedne godine, to je do sad išlo desetinama godina u drugim većim i bogatijim i prosvijećenijim državama, u kojima, i pored dobrih i starih ustava, narod nije još u stanju da dođe do ispunjenja svojih zahtjeva i volje nego se jednako rve s težnjama da se suze njegova prava, pri čemu upravnici najviše nalaze pomoći u nemaru i nerazumijevanju svojih potreba i prava kod samoga naroda i njegovih prvaka. Zaostala u tome pogledu iza drugih, Crna je Gora jednim korakom, bez umora, stigla svoje drugarice u pošljednjem trenutku i, tako reći, preko noć našla se s njima na jednom stepenu, gotova da po sad uporedo grede s njima…

Koliko je god u svim krugovima, u zemlji i na strani, radosno dočekan lanjski preokret u Crnoj Gori, ipak ih je malo koji su bili pravi poznavaoci prilika u Crnoj Gori i koji su mogli pretpostavljati ovako brzo izbijanje na površinu narodne svijesti, pred kojom se moralo skloniti u kraj sve ono što je bilo nazadno i preživjelo. Prvi pokušaj za uvođenje novoga života, našao je odziv u cijeloj zemlji, kao udar iskru u kamenu, zahvaljujući školovanim sinovima zemlje, bistrini naroda, i njegovu poznavanju svoga ljudskog dostojanstva. To, i mnogi drugi složeni uzroci, učinilo je te je u dobro zatvorenom sudu tako brzo uzavrela svijest, da je, pri prvom probnom otvaranju, prelila na sve strane. Tako se samo može shvatiti ovako brzo i srećno rješenje preporoda Crne Gore”.

U članku koji zvanični list (Glas Crnogorca,13. januar 1907.) prenosi iz novopokrenutog srpskog lista u Mostaru "Narod" o prilikama u Crnoj Gori, navodi se da se već osjeća blagotvorno djelovanje Ustava: “Blagotvorno djelovanje prve narodne skupštine i novog pravca politike u Crnoj Gori osjetilo se odmah u svemu javnom životu. Na prvom mjestu osjetili su to ljudi slobodoumnijih misli. Rješenje cetinjskoga suda, kojim se omladinci oslobodiše optužbe uvrede Veličanstva, kojom ih stari režim obijedi, značilo je pobjedu slobodoumlja nad natražnjaštvom. Radi toga je ovo riješenje s najvećim oduševljenjem primljeno u svoj Crnoj Gori. Pod ugodnim djelovanjem novoga pravca i crnogorska javna riječ, koja se prije ograničavala na službeni ‘Glas Crnogorca’ počela se razvijati. ‘Narodna Misao’ u Nikšiću počela je prva krčiti put demokratskim idejama, koje su već uhvatile jaka korijena u prvoj Narodnoj skupštini na Cetinju. List, takođe, piše da se i u svim drugim granama javnoga reda osjeća se svjež uticaj nove struje. Osnivaju se novčani zavodi, udara se temelj Crnogorskoj banci, Crna Gora dobiva prvi svoj novac, država uzima inicijativu za veća preduzeća angažujući tu u oskudici i strane kapitale … Novi duh slobode raščistio je vidokrug. Mi vidimo svu Crnu Goru zaokupljenu mnogostrukim radom na opštem narodnom dobru”.

Nakon stava o tome da države i vlade ne postoje zbog vlade, nego zbog naroda, te da su vlade izraz narodne volje, u osvrtu provladine „Slobodne riječi“(februara 1907) kaže se, da je odlazeća vlada bila iskaz narodne volje, ali da je morala pasti, jer je naišla na prepreke koje su joj onemogućavale dalji rad. Urednik lista, koji je napisao tekst, pokušao je da se detaljnije informiše o uzrocima pada vlade, pa je nakon pribavljanja mišljenja od političkih faktora došao do različitih objašnjenja. Jedni smatraju da je vlada pala, jer je uvidjela da joj je onemogućen rad zbog uticaja sa strane, a drugi smatraju da uzrok leži u tome što je vlada htjela da izbjegne rješavanje krupnih državnih pitanja. Činjenica je da je vlada ostala pri svojoj ostavci i kada joj je Narodna skupština ponovo dala povjerenje, pa čak i uprkos tome što joj je vladar nudio da i dalje ostane. Kako je vlada ostala pri svojoj odluci, Narodna skupština je ostavila vladaru da on povjeri sastav kabineta kome hoće, što je on i učinio, i izabrao Andriju Radovića, člana Državnog savjeta, koji uživa povjerenje Narodne skupštine.

A kada je i vlada Andrije Radovića ubrzo demisionirala, u “Slobodnoj riječi“ su ponovo objašnjavali razloge pada ove vlade. Kaže se da je vlada Andrije Radovića dala ostavku, koja je uvažena, tako da je u pet mjeseci obrazovana i treća vlada, a podnijela je ostavku zato što joj je onemogućen rad u Narodnoj skupštini. Opozicija koja je u početku bila neznatna, jačala je toliko da je došlo do podjele poslanika, i do opstrukcije rada Skupštine. Naime, prilikom rasprave o jednom sporu u Narodnoj skupštini, Radovićeva vlada ostala je u manjini, o čemu je predsjednik vlade izvijestio vladara. Vladar je, prema saznanju “Slobodne riječi“, sugerisao Radoviću da pregovorima pokuša obezbijediti dovoljan broj poslanika za rad vlade, ali Radović u tome nije uspio. Zbog toga je predložio knjazu da Skupštinu odloži ili raspusti, ili da on podnese ostavku. Nakon toga, knjaz je hitno pozvao grupe poslanika na razgovor, i kako se uvjerio da je Radovićevoj vladi onemogućen rad, prihvatio je njegovu ostavku. Knjaz je čak pokušavao sastaviti koaliciono ministarstvo, ali ni u tome nije uspio. Nakon Radovićeve ostavke, knjaz je mandat za sastav nove vlade povjerio Lazaru Tomanoviću.

Imenovanjem Tomanovića, koji je bio u potpunosti čovjek Dvora, odmjeravanje snaga između vladara i opozicione većine, okončano je vladarevom pobjedom. To je u redovima opozicije, odnosno Kluba Narodne stranke, izazvalo nezadovoljstvo, jer i pored većinske podrške u Narodnoj skupštini, oni tokom prve godine parlamentarnog života nijesu uspjeli da održe vladu koju su sami formirali. Razočaranje takvom situacijom iskazano je i u opozicionom glasilu. U komentaru „Narodne misli“ povodom debakla opozicione većine u Narodnoj skupštini, navodi se da je ideja Kluba Narodne stranke bila časna, patriotska, napredna i korisna, ali je zbog intriga koje su širene protiv Kluba, njihova ideja propala. Najviše štete, kako se kaže u komentaru, izazvala je intriga da je Klub antidinastički nastrojen, što je kod Crnogoraca, koji uglavnom poistovjećuju domovinu i patriotizam sa gospodarom i dinastijom, izazvalo ne mali otpor. Čak je jedan od vođa Narodne stranke, vojvoda Šako Petrović Njegoš, morao pred poslanicima da se pravda da su njegovoj stranci ideal Gospodar i njegov uzvišeni dvor.

“Što anketom, što svojom nadmoćnošću, držanjem i prevlašću (što je potonje vrijeme bezdušno, nepravedno i bez ikakvog razloga i povoda kršćeno u nepatriotizam i vele izdaju) a najviše naivnošću i nesavjesnošću nekolicine svojih članova, koji se ili iz interesa ili neznanja dadoše zavesti i time u veliko smanjiše brojnu prevlast dotadanje snažne većine. Vlada , koja se oslanja na većinu iz koje je bio i klub, simpatisala mu je, jer ga je smatrala za nešto zakonito i patriotsko. Otud još više mržnja naspram Kluba zavist, sujma i nepovjerenje čak i u vladu. Opozicija počinje nemilostivo da protura glas antidinastičarstva, kobni glas od nedogledno zlih posledica. Taj je glas za srce ujeo patriotski Klub jer Crnogorac više nego iko vidi i otadžbinu i patriotizam i građanski ponos i sve uzvišeno i časno usresređeno u svoga Gospodara i Dinastiju. To je dalo povoda predsjedniku Kluba, voj. Šaku Petroviću, da u odbrani svojoj i svojih drugova, za koje je bio uvjeren, da im je Gospodar i Njegov Uzvišeni Dom ideal; da im je On –Gospodar početak i svršetak svakojega rada; jer dobro, napredak i ugled otađžbine, to je cilj njihovih težnja i osjećaja, a otađžbina i Gospodar za Crnogorca je jedna nerazdvojna cjelina”, komentariše “Narodna misao” u tekstu “Ko je kriv“, od devetog jula 1907.

 

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo